Akvaryum Çöpçü Balığı

Latince adı Corydoras olan çöpçü balıklarına akvaryumcularda sıklıkla rastlamak mümkündür. Akvaryum çöpçü balığı kökeni Güney Amerika’ya dayanmaktadır. Nehir kıyılarında ve sığ sularda yaşarlar. Davranışları barışçıl olan balıklar oldukça zararsızdır.
Çöp balığı ismiyle de anılan bu canlılar, çeşitli türleri olan akvaryum balıklarından biridir. Türlerine göre boyutları 2,5 cm ile 12 cm arasında değişmektedir. Bir kedi balığı türüdür ve kedi balıklarının geneli gündüzleri pek aktif değildir. Akvaryumunuzun ışığını açtığınızda hemen ortadan kaybolmaya çalışmaları da bu yapılarından kaynaklanmaktadır.
Çöpçü balıkları diğer balıklara oranla gündüzleri daha az aktiftirler. Geceleri daha aktif olduklarından beslenmelerini genellikle gece yaparlar. Şayet akvaryuma gece yem atılmazsa gündüzleri atılanları diğer balıklar tükettiğinden çöpçü balıkları beslenemez.
Bu yazımızda akvaryum çöpçü balığı özellikleri hakkında bilgileri paylaşmaya çalışacağız. Beraberinde çöpçü balıkları ne yer? Sorusu gibi çöpçü balığı bakımı hakkında merak edilen tüm soruların en doğru şekilde yanıtlandığı bir rehber oluşturmayı amaçlıyoruz.
Panda Çöpçü Balığı
Akvaryum Çöpçü Balığı Özellikleri
Bu balıklar, ismini yaptığı işten almıştır. Akvaryumunuzdaki artıkları ve diğer organik maddeleri yiyerek temizlik yapar. Bu balıkların en büyük özelliği, gözlerinin altında bulunan bıyıklardır. Bu bıyıklar, onların çevrelerindeki nesneleri algılamalarına ve hatta yemek yemelerine yardımcı olur. Ayrıca, çöpçü balıkları diğer balıklardan ayıran bir diğer özellikleri ise, genellikle yalnız yaşamalarıdır.
Çöpçü Balığı Ne İşe Yarar?
Akvaryumda balık beslemeye yeni başlayanların birçoğu yanlış yönlendirilir. Bir tane çöpçü al, akvaryumun temiz kalsın şeklinde bir yönlendirme söz konusudur. Yeni başlayanlar ise genellikle çöpçü balığı ne işe yarar? Diye sorgularlar.
Çöp balığı olarak tanınan çöpçü balıkları aslında akvaryumu temizlemezler. Onlar dibe çöken yemlerle beslenirler. Dipteki yemleri yiyince akvaryumun dibinde kalıp bozulmalarının önüne geçer. Yemlerin bozulması suyun şartlarını olumsuz etkileyecektir. Ancak çöpçü balıkları artık yemleri tükettiğinde bu durum ortadan kalkmış olur.
Çöpçü balıkları sürü balıklardandır. Sürü olarak yaşamaları gerekir. Fiyatları pahalı olmadığından sürü oluşturmak için birden fazla balığın satın alınması uygun olacaktır. Bundan dolayı bir akvaryumda en az 3’erli gruplar şeklinde barındırılmalıdır. Gruplar dipteki yemleri daha çok temizleyeceklerdir. Böylece su uzun süre temiz kalacaktır.
Dipteki yemleri bıyıklarındaki hassas yapı sayesinde bulur ve yer. Zeminde köşeli ve balığa zarar verecek maddeler olmamasına özen gösterilmelidir. Şayet keskin bir şey balığa zarar verirse enfeksiyona dönüşebilir. Enfeksiyon da balığı kaybetmeye neden olabilir.
Albino Çöpçü Balığı
Çöpçü Balığı Ne Kadar Yaşar?
Çöpçü balığı ömrü ortalama 20 yıl kadardır ve türüne göre ömür süreleri değişmektedir. Beslenme yetersizliği sonucunda kaybetme ihtimali yüksek olur. Çöpçü balıkların yeterli beslenmesi için gece ve dibe inecek yemler verilmelidir.
Çöpçü Balığı Ne Kadar Büyür?
Çöpçü balıkları akvaryum ortamında ortalama 10 – 12 cm. kadar büyümektedir. İstisnai olarak 15 cm. kadar büyümüş çöpçü balıklarına da rastlandığını belirtelim. Doğru akvaryum şartlarına ve yeterli bakımı yapılan balıklar daha iyi gelişim göstermektedir.
Çöpçü Balığı Kaç Derecede Yaşar?
Çöpçü balıkları 22 °C ila 28 °C derece aralığında yaşamakta olup, çöpçü balığı su sıcaklığı için en uygun değer ortalama 26 °C dir. Akvaryum pH seviyesinin ise 6.0 ile 8.0 seviye aralığında olması tavsiye edilmektedir.
Çöpçü Balığı Türleri
Çöpçü Balığı Türleri
Akvaryum balığı yetiştiriciliğinde en çok tanınan çöpçü balığı çeşitleri:
- Albino Çöpçü Balığı,
- Bronz Çöpçü Balığı,
- Yelken Yüzgeçli Çöpçü Balığı,
- Komando Çöpçü Balığı,
- Benekli Çöpçü Balığı,
- Beyaz Çöpçü Balığı,
- Leopar Çöpçü Balığı,
- Panda Çöpçü Balığı,
- Ters Yüzen Çöpçü Balığı,
- Pigme Çöpçü Balığı,
- Sterbai Çöpçü Balığı,
Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı
Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Çöpçü balığı cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Çöpçü balıklarının cinsiyet ayrımı yapabilmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Çöpçü balıklarının cinsiyet ayrımı yapmak zor olabilir. Erkek çöpçü balıkları, dişilere göre daha iridir ve gövdesi daha geniştir. Ayrıca, erkeklerin anüsü daha çıkıntılıdır. Dişiler ise daha küçük ve daha incedir. Çöpçü balığı erkek dişi ayrımı için renklerine, boyutlarına ve erkek-dişi balıkların farklılıklarını belirten püf noktalar dikkat etmek gerekir.
Çöpçü balıklarında cinsiyet ayrımının püf noktaları:
- Dişi çöpçü balıkları erkeklerine göre daha irilerdir.
- Erkeklerin renkleri ise dişilerine nispeten çok daha renklidir. Renklerini daha net görebilmek için akvaryumun üstünden suyun yüzeyinden bakılmalıdır.
- Erkek çöpçü balıklarının anal yüzgeci dişilerine oranla çok daha sivri uçludur.
- Erkeklerin sırtlarındaki yüzgeçler daha büyüktür.
- Dişilerin karın kısımları erkeklere göre daha geniştir.
- Erkeklerin yan yüzgeçlerinin ucu daha sivri olabilir.
Çöpçü balıklarını üretmek için alacak yetiştiricilerin öncelikle cinsiyetlerine dikkat etmesi gerekir. Şayet cinsiyet ayrımında zorlanırsanız 4 veya 5 balıktan grup oluşturun ve kendi aralarında eşleşmelerini bekleyin.
Çöpçü Balığı Neden Ölür?
Çöpçü balıkları, diğer balık türlerine göre oldukça dayanıklıdır. Ancak, yanlış beslenme, stres, kötü su koşulları veya enfeksiyonlar nedeniyle ölebilirler. Bu nedenle, çöpçü balıklarının sağlığına dikkat etmek önemlidir. Akvaryumunuzun su kalitesinin doğru olduğundan ve balıklarınızın besin ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olun.
Akvaryum Çöpçü Balığı Fiyatları
Akvaryum Çöpçü Balığı Fiyatları
Akvaryum çöpçü balığı fiyatı türlere göre değişkenlik gösteriyor olsa da genel olarak makul seviyelerdedir. Örneğin beyaz-albino, komando ve panda türlerinin fiyatları 5 ila 25 lira arasındadır. Fiyatlar, balığın boyutuna, türüne ve bulunduğu bölgeye göre değişebilir.
Çöpçü Balığı Nasıl Beslenir?
Çöpçü balıkları, doğal ortamlarında yosun, bitki kalıntıları ve diğer organik maddelerle beslenir. Akvaryumlarda da doğal yaşam alanlarına benzeyen yiyeceklerle beslenirler. Çöpçü balıkları, akvaryumda bulunan artıkları yiyerek temizlik yaparlar. Bu nedenle, özel gereksinimleri yoktur ve diğer balıklara verilen yemler ile rahatlıkla beslenirler.
Akvaryum sahipleri, balıklarının sağlıklı kalmasını sağlamak için özel yiyecekler vermek isteyebilirler. Bu yiyecekler, genellikle dip balık yemi ya da sebzelerdir. Çöpçü balıklarına ıspanak, salatalık, kabak ve brokoli gibi sebzeler de verilebilir. Balıkların sağlıklı kalması için, beslenmelerindeki çeşitliliği arttırmak da önemlidir. Bu nedenle, yalnızca balık yemi ya da sebzelerle değil, özellikle artemia, su piresi, karides, kurtçuk ve diğer canlı yemlerle de beslenmeleri önerilir.
Çöpçü Balığı Ne Yer
Çöpçü Balığı Ne Yer?
Çöpçü balıkları, akvaryumunuzda bulunan organik maddeleri yer. Bunlar arasında yem artıkları, bitki kalıntıları ve hatta ölü balıklar bile olabilir. Özel balık yemi tercihi yapılacak ise, çöpçü balıkları akvaryum tabanında dip yemleri ile beslenmesi önerilmektedir. Haliyle dipte beslenen balık türleri için üretilmiş dip yemlerinin kullanılması faydalı olacaktır.
Çöpçü Balığı Yemi Nasıl Olmalı?
Çöpçü balıkları, akvaryumunuzda bulunan diğer balıklara verilen yemleri yedikleri için ekstra bir yemeğe ihtiyaç duymazlar. Ancak, sadece çöpçü balıklarına özel balık yemlerini tercih etmek isteyebilirsiniz. Çöpçü balığı yemi, dibe batan yapıda olan tablet ve granül şeklindeki balık yemleridir. Genellikle hepçil veya otçul beslenmeye yönelik olarak üretilen dip yemlerini severek tüketirler.
Dip Yemleri Dışında Çöpçü Balıkları Ne Yer?
Dip yemleri dışında balıklarınız beslerken verdiğiniz yemlerden arta kalan ve dibe çöken yemleri de severek tüketirler. Kalabalık bir akvaryuma sahipseniz, çöpçü balıklarınız için yere düşen fazla yemler yoksa direkt olarak çöpçü balıklarınızı bekleyecek yemleri kullanmanızı tavsiye ederiz.
Çöpçü Balığı Üretimi
Çöpçü Balığı Üretimi
Akvaryumda balık beslemek oldukça keyifli ve huzur vericidir. Akvaryum çöpçü balığı nasıl ürer? Akvaryumda çöpçü balığı üretimi yapmak için öncelikle üretim tanklarının oluşturulması gerekir. Tanklarda iki erkek yanında bir dişi olacak şekilde popülasyon ayarlanmalıdır.
Çöpçü Balıkları Nasıl Ürer?
Çöpçü balıkları, yumurta döken bir türdür. Üreme zamanı geldiğinde, dişi çöpçü balıkları 100-150 adet yumurta bırakır. Erkek balık, bu yumurtaları döller ve dişi balık tarafından bırakılan yumurtaları korur. Yumurtalar yaklaşık 2-3 gün içinde çatlar ve yavrular ortaya çıkar.
Çöpçü balıklarını üretmek için, balıklar alınmadan önce akvaryum sıcaklığı 21 ile 23 derece arasında olacak şekilde ayarlanmalıdır. Balıklar tanka alışmakta biraz zorlanabilirler. Alışmaları için 3 gün beklemekte fayda vardır. Alışma evresi atlatıldıktan sonra balıklar kendi hallerine bırakılarak yumurtlamanın gerçekleşmesi beklenmelidir.
Çöpçü Balığı Yumurtası Mikroskop Görüntüsü
Geceleri belli aralıklarla soğuk su eklenmeli. Eklenen soğuk sularla tanktaki suyun sıcaklığı günden güne düşürülmelidir. En sonunda 18 derece sabitlenmesi gerekir. Dişi çöpçü balığı yumurtasını bırakıncaya kadar su değişimine devam edilmeli ama hep 18 derece olmalıdır.
Şimdi nasıl üredikleri konusunda detaylara değinelim. Dişi çöpçü balıkları üremek için, erkeğin üreme organından spermi alır. Yumurtalar alınan sperm hücreleri ile dişinin karın yüzgeçlerinin olduğu kesenin içinde döllenir. Döllenme sonrasında dişi çöpçü balıkları yumurtalarını güvenli bir yere bırakır.
Çöpçü balıklarının üretiminin sağlıklı gerçekleşmesi için tankta güvenli alanlar olmalıdır. Yumurtlama küpleri ve yuvalık bulunması durumunda, dişi çöpçü balıkları yumurtalarını bu dekorların yüzeyine bırakır. Çiftleşme gerçekleştikten ortalama 2 ila 4 gün içinde yumurtalardan yavrular çıkmaya başlar.
Yavru Çöpçü Balıkları Ne Yer?
Yavrular ilk iki gün mikro kurtlar ile beslenmelidir. İlerleyen günlerde yavruların beslenmesi artemia ve pul yenlerle devam edilebilir. Yemlerin dibe battığından emin olunması gerekir. Çünkü yüzeyde kalan yemlerle yavrular beslenemez.
Çöpçü Balığı Akvaryumu Temizler Mi
Çöpçü Balığı Akvaryumu Temizler Mi?
Çöpçü balıkları, akvaryumunuzun temizliği için oldukça faydalıdır. Akvaryumunuzda bulunan yem artıkları, bitki kalıntıları ve diğer organik maddeleri yiyerek, akvaryumunuzun daha temiz kalmasını sağlarlar. Ancak, çöpçü balıkları, akvaryumunuzun tamamen temiz olmasını sağlamazlar. Bu nedenle, akvaryumunuzun düzenli olarak temizlenmesi gereklidir.
Sonuç olarak, çöpçü balıkları, akvaryumunuzun temizliğinde size yardımcı olabilecek en iyi dostlarınızdandır. Bu balıklar, akvaryumunuzda bulunan yem artıkları, bitki kalıntıları ve diğer organik maddeleri yiyerek, akvaryumunuzun daha temiz kalmasını sağlarlar. Ancak, sağlıklı kalmaları için beslenmelerine de dikkat etmek gerekir. Bu balıkların sağlıklı kalması, akvaryumunuzun daha temiz olmasına ve balıklarınızın mutlu bir şekilde yaşamasına yardımcı olacaktır.
Çöpçü balıkları dışında En İyi Yosun Yiyici Balık Türleri hakkında bilgi edinmek ve detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
En Güzel Çöpçü Balığı Türleri – Fotoğraf Galerisi
- Uzun Yüzgeçli Çöpçü
- Yelken Yüzgeçli Panda Çöpçü
- Komando Çöpçü
- Komando Çöpçü Balığı
- Çöpçü Balığı Yumurtası
- Uzun Kuyruklu Panda Çöpçü
- Çöpçü Balığı Akvaryum
- Siyah Çöpçü Balığı
- Bronz Çöpçü
- Pigme Çöpçü
- Black Venezüella Çöpçü
- Albino Çöpçü