Akvaryum Dip Çekimi Nedir?
Akvaryum zemininde balıkların dışkıları ve yem artıklarından dolayı zamanla kir birikimi oluşacaktır ve bu kirliliğin temizlenmesi oldukça önemlidir. Beraberinde bitkili bir akvaryum bakımını üstlendiyseniz, bitki artıkları ve yosunlarında eşlik edeceği bir taban kirliliği söz konusu olacaktır. Akvaryum ortamındaki sağlıklı şartların devamı için oluşan kirliliğin temizlenmesi ve akvaryum dip çekimi işleminin yapılması gerekir.
Dip temizliği, akvaryumunuzun temizliği için önemli bir adımdır. Akvaryumunuzdaki balıkların sağlığı ve mutluluğu için, dip temizliği işlemini düzenli olarak yapmalısınız. Dip temizliği işlemi, akvaryumunuzun dibinde biriken atıkların ve kirliliğin temizlenmesini sağlar.
Akvaryum hobisine gönül verenlerin sıklıkla karşılaştığı bir terim olan dip çekiminin gerekliliği konusunda farklı görüşlerin bulunduğu ise aşikardır. Yazımızın alt başlıklarında akvaryum dip çekimi konusunda merak edilen soruları sırasıyla incelemeye çalışacağız. Bu sayede akvaryum bakımının başlıca unsurlarından biri olan dip çekimi hakkında kapsamlı bilgiler ve püf noktalarına yer verdiğimiz bir rehber oluşturmayı amaçlıyoruz.
Akvaryum Dip Çekimi Nedir?
Akvaryum dibinde, kum ve çakıl tabakasının üzerinde oluşan kirliliğin özel ekipmanlar veya hortum yardımıyla akvaryumdan uzaklaştırılması işlemine akvaryum dip çekimi adı verilir. Başka bir deyişle akvaryum tabanında zamanla biriken kir ve tortunun, kum ve çakıldan ayrıştırılarak akvaryumdan tahliye edilmesi işlemidir. Yaygın olarak akvaryum dip temizliği olarak da bilinmektedir.
Akvaryum Dip Çekimi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Akvaryum dip çekimi, akvaryumunuzun temizliği için önemlidir. Ancak, dip çekimi işlemi sıklıkla yapılmamalıdır. Dip çekimi işlemi, akvaryumunuzun büyüklüğüne, balık sayısına ve yemleme sıklığına göre değişir. Genel olarak, dip çekimi işlemi ayda bir kez yapılması önerilir. Ancak, büyük akvaryumlar için bu süre 2 haftada bir ya da daha sık olabilir.
Akvaryum Dip Çekimi Nasıl Yapılır?
Akvaryum dip temizliği işleminin birçok basit yolu vardır ve oldukça kolay yöntemlerdir. Yalnızca başlamadan önce hangi ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekir. Öncelikle boş bir kova, hortum veya akvaryum dip sifonu ekipmanlarını hazırlamalısınız.
Akvaryum dip sifonu nedir? Diye soracak olursanız: Akvaryum dip temizliği için özel olarak tasarlanmış olan ve üzerinde su akış pompası ile dip süzgeci barındıran ekipmanlar akvaryum dip sifonu olarak isimlendirilir. Dip temizliği için gereken malzemeler ve hazırlık aşamasından sonra dip temizliğinin nasıl yapılacağına dair aşamaları sırasıyla incelemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Başlangıç – Sifonlama
Dip temizliğine başlamadan önce temizliğin güvenli şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla akvaryumdaki elektrikli ekipmanların fişlerini çekmeniz gerekmektedir. Sonrasında hazırladığınız kovayı akvaryumdan aşağıda kalacak şekilde uygun bir zemine konumlandırmalısınız.
Akvaryum dip temizliğine başlarken, hortum ya da akvaryum sifonunu akvaryum içerisine sokarak taban malzemesine yaklaştırmadan önce, akvaryumdan kova içerisine su akışını başlatmalısınız. Bu aşamada hortumun büyük bir kısmını su içerisine daldırarak hortumun içerisine su dolmasını sağlayabilirsiniz. Hortum içerisine dolan suyun tekrar akvaryuma dökülmesini önlemek amacıyla, kovaya uzatacağınız hortum ucunu parmağınızla kapatabilirsiniz. Hortumun kovaya uzanan ucunu kovanın içerisine soktuktan sonra parmağınızı çekerek, hortum içerisinde bulunan suyun akışıyla sifonlama işlemini başlatabilirsiniz.
Sifonlama işlemini hortumla gerçekleştirmek isteyenler için farklı bir sifonlama yöntemi ise hortumu akvaryuma soktuktan sonra kovaya akacak olan diğer uçtan ağızınızla bir nefes çekmek suretiyle akışın başlatılmasını tetiklemek olabilir. Ancak bu yöntemde olası tehlike akvaryum suyunu yutmak olacağından önerdiğimiz bir yöntem olmadığını belirtmekte fayda var…
Dip çekimi işlemini akvaryum dip sifonu ile gerçekleştirmek isteyenler ise dip sifonu üzerindeki pompayı kullanarak ürünün çeşidine göre sifonlamayı manuel veya otomatik olarak başlatabilirler. Böylelikle daha pratik aynı zamanda daha güvenli şekilde dip çekimi yapılabilir.
Kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler incelenerek, Hepsiburada üzerinde oluşturduğumuz En İyi Akvaryum Dip Sifonu Pompaları ve Süpürgeleri listemize göz atmak isteseniz tıklayınız.
Temizlik – Dip Çekimi
Akvaryumdan kovaya su akışı sağlandıktan sonra sifonlama işlemiyle birlikte akvaryum tabanındaki kir ve tortuların akvaryumdan uzaklaştırılması sağlanır. Akvaryumdaki hortumun ucunu zemindeki kirliliğin üzerine yaklaştırarak hortum ucundan pislik ve tortuların çekilmesini sağlayarak dip çekimini başlatınız.
Dip çekimi esnasında hortum ucundan bir miktar kum ve çakılın çekildiğini görürseniz paniğe kapılmayın. Kova içerisindeki kirli suyu dökerken kum ve çakıl ağırlığı dolayısıyla kovanın dibinde kalacağından tekrar akvaryuma ekleyebilirsiniz.
Akvaryum dip çekimini dip sifonu ekipmanı ile gerçekleştirdiğinizde; dip sifonu ürünlerinin bir çoğunda akvaryum içinde kalan sifon kısmında süzgeçli bir yapı bulunduğundan kum ve çakıl çekilmesi minimum düzeyde olacaktır. Hortumla temizlik yapanlar için ise kum ve çakılın çekilmesini azaltacak bir öneride bulunalım.
Hortumun akvaryum içerisinde giren kısmının ucuna tabanı kesilmiş 250/500 ml. pet şişe takılması; su akışının geniş alandaki çekim gücünü azaltacak, aynı zamanda kumun pet şişe içerisinde bir miktar dalgalanmasıyla içerisindeki kir ve tortuların ayrışmasını sağlayacaktır. Pet şişenin kapağını çıkarmadan kapak üzerinde hortumun sığabileceği kadar bir delik açılmasını sağlayarak hortumu pet şişenin ucuna takabilirsiniz.
Dikkat! Dipteki tortu ve pisliklerin hortum ya da dip sifonu ile çekilmesi esnasında en önemli noktalardan biri ise, hortuma mümkün olduğunca akvaryumdaki canlıların yaklaşmasına engel olmaktır. Olası kazaları önlemek amacıyla dip çekimi yaparken akvaryumdan kovaya uzanan hortumun ucunu elinizde bulundurarak parmağınızla debi akışını yavaşlatabilir, gerektiğinde durdurabilirsiniz.
Dip çekimi beraberinde taban temizliği için gözle görülür kirli kısımların sifonlanması yeterli olacaktır. Lakin uzun süredir dip çekimi yapmayanlar ve kalın bir zemin katmanına sahip olanlar için kumun altındaki tortuların çekilmesi gerektiğini e belirtelim. Dip sifonu veya ucuna pet şişe benzeri aparat takılan hortum vasıtasıyla kalın dip katmanındaki kumun sifonlama kısmından dalgalanmasını sağlayarak içerisindeki kir ve tortuları akvaryumdan tahliye edebilirsiniz. Akvaryumdaki kirli kısımların tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra hortumu dikkatlice akvaryumdan çıkararak sifonlama ve dip çekimi işlemini sonlandırabilirsiniz.
Not! Dip çekimi işleminden sonra kova içerisindeki atık suyu dökmeden önce kova içerisinde yavru balık ya da küçük canlıların bulunmadığından emin olun.
Sonuç – Su Ekleme
Akvaryum dip çekimi işlemi tamamlandıktan sonra, akvaryumdan dip temizliği esnasında eksilen suyu, dinlenmiş su kullanarak tamamlayınız. Dinlenmiş su temin edemediğinizde, arıtılmış veya hazır su kullanabilirsiniz. Son olarak akvaryumda dip temizliği işleminde tabanda bulunan bakteri popülasyonunda da eksilme olacağından mümkünse akvaryum bakteri kültürü takviyesi yapılmasını öneriyoruz.
Akvaryum Dip Çekimi Ne Zaman Yapılır?
Akvaryum bakımı ile ilgilenenler tarafından en fazla merak edilen konulardan biri de akvaryum dip çekimi kaç günde bir yapılır? Sorusudur. Akvaryumdaki canlı popülasyonu ve kirlenme seviyesini takip ederek dip temizliği periyotlarınızı oluşturabilirsiniz. Dip temizliğindeki amaç, periyodik olarak sadece gözle görülen kirliliğin temizlenmesi anlamına gelmez. Aşırı yemleme sonucu ciddi miktarda yem artığının dibe birikmesi sonucunda ilk müdahale olarak dip çekimi yapılır.
Akvaryum rutin temizlik yapmak isteyenler için ise, akvaryum dip çekimi kaç günde bir yapılır? Sorusunun yanıtı ortalama canlı yüküne ve filtreleme sistemine sahip akvaryumlarda kirlenme seviyesine bağlı olarak 1-2 ayda bir dip çekimi yapılması uygun olacaktır.
Bakımı yaptığınız canlı türleri ve kullandığınız yem çeşitlerine bağlı olarak da kirlenme seviyesi değişkenlik göstereceğinden temizlik periyotlarınızı kendiniz de planlayabilirsiniz. Örneğin, sürekli canlı yem verilen akvaryumlarda dip temizliğinin kısmen daha sık yapıldığı gözlemlenmiştir. Diğer taraftan taban filtresi kullanılan akvaryumlarda ise akvaryum dik çekimi ne zaman yapılır? Sorusunun kesin bir dille cevaplanması mümkün olmayacaktır.
Akvaryumda Dip Çekimi Yapılması Şart Mı?
Akvaryumda dip çekimi yapılması şart mı? Sıklıkla dile getirilen soruların başında gelir. Öncelikle dip çekimi neden yapılır? Sorusunu yanıtlayarak başlayalım. Akvaryumda dip temizliği yapılırken, akvaryum zemininde bulunan kir ve tortunun giderilmesinin yanı sıra; taban katmanında biriken amonyak-nitrit-nitrat gibi zararlı bileşenlerin akvaryumdan uzaklaştırılması amaçlanmaktadır.
Akvaryumda dip temizliği sadece temizlik rutinin bir parçası değildir. Yemlemenin fazla yapıldığı ve zeminde yem artıkları oluştuğunda, artık yemlerin akvaryumdan uzaklaştırılması için dip temizliği yapılır. Hastalık tedavilerinden sonra dipte kalan ilaç ve parazit kalıntılarının giderilmesi içinde dip çekimi yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda kurtarıcı müdahale olarak dip çekimi yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Akvaryum Dip Çekimi Yapılmazsa Ne Olur?
Akvaryumda dip çekimi yapılmazsa genellikle direkt olarak olumsuz durumlar ortaya çıkmaz. Zamanla dipte biriken kirlilikle birlikte akvaryumdaki canlılar, dolaylı olarak zarar görecektir. Kirlilik uzaklaştırılmadığında önce tortu halini alacak, sonrasında akvaryum taban malzemesinin altında balıklar için son derece zararlı olan amonyak ve nitrat bileşenlerine dönüşecektir. Tehlike bu aşamadan sonra başlamaktadır.
Akvaryumdan tahliye edilmeyen amonyak ve nitrat zamanla devam eden birikme ile birlikte akvaryum suyunun toksik bir hal almasına neden olacaktır. Bu duruma bağlı olarak akvaryumda yaşanan stres ve hastalıklar dolayısıyla balık kayıpları yaşanacaktır. Belirtilen olumsuzların yaşanmaması ve akvaryumdaki sağlıklı su değerlerinin korunması amacıyla dip çekiminin aksatılmaması önerilmektedir.
Yazımızın ardından kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler incelenerek, Hepsiburada üzerinde oluşturduğumuz En İyi Akvaryum Dip Sifonu Pompaları ve Süpürgeleri listemizi incelemek isteseniz tıklayınız.