BitkiBalik.Com

Akvaryum Hesaplama Araçları

Akvaryum Hesaplama Araçları

Akvaryum hobisinde yetiştiriciler tarafından ihtiyaç duyulan hususlardan biri de akvaryum hesaplama araçları olacaktır. Akvaryum hesaplama araçları içerisine dahil edeceğimiz ve makalemizde inceleyeceğimiz hesaplamalar; “Akvaryum Litre Hesaplama” diğer adıyla “Akvaryum Hacim Hesaplama”, “Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama” ve “Akvaryum Kum Hesaplama” parametreleri olacaktır.

Belirttiğimiz akvaryum hesaplama araçları parametreleri, akvaryumdaki su miktarının belirlenmesinin yanında güvenli cam kalınlığının saptanmasını ve ihtiyaç duyulan kum ağırlığının tespit edilmesini sağlayacaktır.

Hepimizin bildiği gibi akvaryum, hayatlarını su altında geçiren muhteşem canlıları evlerimize veya işyerlerimize taşır. Peki, bu canlılar için en uygun ortamı nasıl sağlayabiliriz? İşte burada devreye Akvaryum Hesaplama Araçları giriyor. Bu araçlar sayesinde akvaryumunuzun hacmini, litre kapasitesini, su miktarını ve kum miktarını rahatça hesaplayabilirsiniz.

Bu makalemizde akvaryum hesaplama araçlarına diğer bir deyişle akvaryum hesap formüllerine değinelim istedik. Şimdi sırasıyla akvaryum hesaplamaları konusunu ayrı ayrı başlıklar altında hesaplama araçları olarak inceleyelim.

Akvaryum Litre Hesaplama

Akvaryum Litre Hesaplama

Akvaryum Litre Hesaplama

Akvaryumda beslenecek canlı miktarı ve ihtiyaç duyulan su miktarı tespit edilirken akvaryum hacminin hesaplanması gerekecektir. Bu noktada akvaryum litre hesaplama formülünün bilinmesi işinizi kolaylaştırır. Böylelikle beslenecek canlı türünün ihtiyaç duyacağı miktara bağlı olarak akvaryum su hesaplama işlemi yapılabilecektir.

Akvaryum Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Akvaryumunuzun hacmini öğrenmek için öncelikle akvaryumunuzun boyutlarını belirlemelisiniz. Genel olarak en, boy ve yükseklik ölçülerine ihtiyaç duyacaksınız. Bu ölçüleri alarak akvaryumunuzun hacmini litre olarak hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz:

Hacim (Litre) = En (cm) x Boy (cm) x Yükseklik (cm) / 1000

Akvaryumunuzun hacmini litre cinsinden öğrenmeniz, diğer hesaplamalar için de temel teşkil edecektir.

Akvaryum litre hesaplama ya da diğer adıyla akvaryum hacmi hesaplama aşamasında tankınızın en, boy(uzunluk) ve yükseklik ölçülerini santimetre(.cm) değeri olarak bilmeniz gerekecektir. Tespit edilen en, boy ve yükseklik ölçülerinin birbiri ile çarpımından sonra 1000′ e bölünmesi akvaryum lt. hesaplaması sonucunu verecektir.

Benzer İçerikler  Fanus Balıkları

Akvaryum hacim hesaplama formülü;

(En X Boy X Yükseklik) / 1000

Akvaryum Litre Hesabı İşlemi Örneği:

Akvaryum litre hesabı için, mevcut akvaryumunuzun eninin 30 cm. boyunun 50 cm. ve yüksekliğinin 40 cm. olduğunu var sayarsak akvaryum hacmi hesaplaması aşağıdaki şekilde olacaktır.

(30 X 50 X 40) / 1000 = 60 Litre miktarında akvaryum hacmine sahip olduğumuz sonucu ortaya çıkacaktır.

Akvaryum Su Hesaplama

Akvaryum su hesaplama, akvaryumunuza ne kadar su eklemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Akvaryumunuzdaki canlılar için uygun yaşam alanı sağlamak amacıyla, akvaryumunuzun litre kapasitesinin yüzde 90-95’ini doldurmalısınız. Örneğin, 100 litre kapasiteli bir akvaryumda 90-95 litre su olmalıdır. Bu oran, hem canlılar için alan bırakır, hem de suyun dökülmesini önler.

Akvaryum Camı

Akvaryum Camı

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama

Akvaryum yapmak veya yaptırmak isteyen çoğu insanın merak ettiği konulardan biri de kuracağı akvaryumun büyüklüğüne oranla güvenli cam kalınlığının nasıl hesaplanacağıdır. Akvaryum cam kalınlığı hesaplama işleminde akvaryum eni, boyu ve yüksekliğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Akvaryum cam hesaplama işleminde akvaryumdaki su seviyesi yüksekliği ile akvaryum uzunluğu santimetre bazında hesaplamaya tabi tutularak, aşağıdaki tabloda doğruların kesiştiği noktada uygun cam kalınlığı tespit edilecektir.

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesap Tablosu

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesap Tablosu

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama Örneği:

Akvaryum ölçülerimiz; En 50  cm. – Yükseklik 60 cm. – Uzunluk(Boy) 120 cm. olsun.

Buna göre tabloda tespit edilecek güvenli cam kalınlığı aşağıdaki resimde görüleceği üzere kesişen nokta olan 10 cm. olarak tespit edilecektir.

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama Örneği Sonucu

Akvaryum Cam Kalınlığı Hesaplama Örneği Sonucu

Sizde akvaryumunuz için düşündüğünüz ölçüleri referans alarak ihtiyacınız olan güvenli cam kalınlığını tespit edebilirsiniz.

Akvaryum Kum Hesaplama

Akvaryum kurulumu yapılırken akvaryum su hesaplama işleminden sonra akla gelen diğer bir soru da Akvaryuma kaç kilo kum? Gerektiği konusudur. Akvaryumunuzda ihtiyaç duyacağınız kum ağırlığını tespit ederken öncelikle oluşturmak istediğiniz taban kalınlığını yani kum yüksekliğini belirlemelisiniz. Ayrıca akvaryumunuzun boy ve en uzunluğunun bilinmesi gerekmektedir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Balık Fiyatları

Tespit edilen akvaryum boy, en uzunluğu ile oluşturmak istediğiniz kum kalınlığının aşağıda belirttiğimiz formüle uygun olarak santimetre ölçülerinde birbiriyle çarpılması ve 1000′ e bölünmesi sonucunda hacim bazında akvaryum kum hesaplaması yapılabilir.

Akvaryum kum hacmi hesaplamasının ardından; hesaplama sonucunda ortaya çıkan kum hacmi ile 1 litre akvaryum kumunun ortalama olarak “kg.” ağırlığının çarpımı sonucunda ihtiyacımız olan kum miktarının yaklaşık kilogram değeri tespit edilecektir.

Akvaryum Kum Hesaplama

Akvaryum Kum Hesaplama

Akvaryum Kumu Hesaplama Formülü

Kum Hacmi Hesaplama: Boy X En X Kum Yüksekliği / 1000  = Kumun Litre Miktarı (lt.)

Kum Ağırlığı Hesaplama: Kumun Litre Miktarı X 1 Litre Kumun Ağırlığı (kg.) = Akvaryumda İhtiyacımız Olan Kum Ağırlığı (kg.)

Akvaryum Kum Yüksekliği

Akvaryum Kum Yüksekliği

Akvaryum Kumu Hesaplama Örneği:

Akvaryumda oluşturmak istediğimiz kumun yüksekliği 6 cm. – litre ağırlığı 1,5 kg. ve  akvaryumumuzun boyu 100 cm. – eni 40 cm. olsun. Buna göre;

Kum Hacmi Hesabı: 100 cm. X 40 cm. X 6 cm. / 1000 = 24 lt. (Kumun Litre Miktarı)

Kum Ağırlığı Hesabı: 24 lt. X 1,5 kg. = 36 kg. (Akvaryumda İhtiyacımız Olan Kum Ağırlığı)

Sizlerde akvaryumda kullanmak istediğiniz kum çeşidini  ve istediğiniz kum yüksekliğini belirledikten sonra kumun litre başına ağırlığını referans alarak ihtiyacınız olan toplam kum ağırlığını tespit edebilirsiniz.

Akvaryum Ağırlık Hesaplama

Akvaryum Ağırlık Hesaplama

Akvaryum Ağırlık Hesaplama

Akvaryum ağırlığı hesaplanırken öncelikle akvaryum litre hesaplama formülü ile ortaya çıkan sonucu bulmalısınız. Devamında hesapladığımız cam kalınlığına göre yaptırdığımız akvaryumun ağırlığını öğrenmelisiniz. Sonrasında akvaryumu kumu hesaplama formülü ile akvaryum içerisine serdiğimiz kumun ağırlığını tespit etmelisiniz.

Akvaryum ağırlık hesaplaması için elde ettiğiniz verileri alt alta yazarak toplarsak akvaryumunuzun ağrılığını bulmuş olursunuz. Örnek hesaplama:

X cam kalınlığına sahip akvaryumun boş ağırlığı 40 kilogram olsun,

Akvaryum litre hesaplama sonucumuz 200 litre olsun,

Akvaryuma serilen kum miktarı 30 kilogram olsun,

Eldeki verilere dayalı olarak akvaryum ağırlık hesabı:

Boş Akvaryum Ağırlığı (40) + Akvaryum Litresi (200) + Akvaryum Kumu (30) = Akvaryum Ağırlığı (270 kg.) bulunacaktır.

**Litre hesaplamasındaki litre değeri 1 litre = 1 kg. olarak baz alınmıştır.

Akvaryum Isıtıcı Hesaplama

Akvaryum Isıtıcı Hesaplama

Akvaryum Isıtıcı Hesaplama

Akvaryum ısıtıcı hesaplaması için akvaryum litre hesabının yapılmış olması gerekir. Litre bazında akvaryum hacmi hesaplandıktan sonra litreye uygun şekilde akvaryum ısıtıcı hesaplaması yapılır. Isıtıcılar genel olarak watt=litre yönünde doğru orantılı şekilde üretilir.

Benzer İçerikler  En İyi Yosun Yiyici 10 Canlı Türü

Örneğin 25 watt ısıtıcı 25 litre akvaryuma, 50 watt ısıtıcı 50 litre akvaryum hacmine ve 100 watt ısıtıcı ortalama 100 litre akvaryum hacmine uygun şekilde üretilirler. Akvaryum ısıtıcı hesaplaması yapıldıktan sonra Akvaryum ısıtıcısı seçimi için bilmeniz gerekenler konusunda detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Sonuç olarak, akvaryum hesaplama araçları sayesinde akvaryumunuzun temel ihtiyaçlarını belirleyebilir ve bu ihtiyaçlara göre düzenlemeler yaparak canlılarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmelerini sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki, doğru ölçümler ve düzenli bakım, başarılı bir akvaryum deneyiminin temelidir.

Yazımından devamında, Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu konulu makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Fotoğraf Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞