BitkiBalik.Com

Amazon Bitkisi (Cryptocoryne Crispatula)

Amazon Bitkisi (Cryptocoryne Crispatula)

Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae bilimsel adıyla tanınan Amazon Bitkisi, bitki akvaryumlarında en çok tercih edilen bitki olmasının yanı sıra, yeni başlayanlar için de bakımı kolay bir bitki türüdür. Ülkemizde bitki akvaryumu yetiştiricileri arasında amazon hançeri bitkisi ismiyle de tanınmaktadır.

Genellikle yeni başlayanlar için önerilse de, amazon temalı akvaryum tasarımı gerçekleştiren hobiciler tarafından da oldukça sık tercih edilen bir bitki türüdür. Ayrıca melek balığı ve tetra balığı kolonilerinin beslendiği akvaryumlarda doğal bir tema oluşturulması amacıyla sıklıkla arka plan bitkisi olarak tercih edilmektedir.

Amazon bitkisi fiyatlarının uygunluğu ve bakımının kolay olması popüler bir tür olmasını sağlamıştır. Amazon bitkisi fiyatları 20 liradan başlamaktadır. Fiyat bitkinin formuna, boyutuna, yaprak sayısına göre artış göstermektedir. Tercih yapılırken uygun fiyatlı bir bitkiden ziyade sağlıklı görünüme sahip bitkinin seçilmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.

Akvaryum içerisinde özellikle yüzeye doğru uzanan dallarının uygun budama ile oluşturulan görüntüsü tank içerisine farklı bir hava katmaktadır. Bu yazımızda amazon bitkisi hakkında bilgiler vererek; akvaryumda yetiştirmek isteyenler için bitkinin özellikleri ve bakımının püf noktalarından bahsetmek istiyoruz.

Doğada Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae

Doğada Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae

Amazon Bitkisi Özellikleri

Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae bitkisinin anavatanı Amazon Nehri olarak düşünülmektedir. Ancak sanılanın aksine anavatanı Tayland’ ın güneyinde akan nehirler ve derelerdir. Sıklıkla yüzeye kadar uzanan yaprakları, bulundukları bölgelerde yoğun koloniler oluşturur. Bitki yapraklarının böylesine büyük olmasından dolayı Dev Amazon Bitkisi olarak da tanınmaktadır.

Doğal ortamlarındaki akarsularda toprağın kireçtaşı yapısından ötürü, bol mineralli sert sularda oldukça hızlı bir gelişim gösterirler. Bu bakımdan akvaryumlardaki su sertliklerini de tolere eden bir yapıya sahiptirler. Amazon hançeri bitkisi, pH seviyelerinde olağan üstü değişimler söz konusu olmadıkça, hafif dalgalanmalardan dolayı sorun çıkarmaz. Ayrıca akvaryumda adaptasyon konusunda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz.

Hobiciler arasında yaygın bir bitki türü olması dolayısıyla fahiş fiyatlar söz konusu olmayacaktır. Akvaryum ürünleri satan mağazalardan, yerel akvaryumculardan veya çevrimiçi ortamlardan rahatlıkla temin edebilirsiniz. Nadir türlere kıyasla hobiciler arasında sevilen bir bitki türü olması ve üretiminin kolaylığı sayesinde kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

Benzer İçerikler  Saz Bitkisi (Vallisneria Spiralis)

Amazon bitkisi tohumu vasıtasıyla da yetiştirilebilen akvaryum bitki türleri arasındadır. Avrupa ve Asya bölgelerindeki yetiştiriciler tarafından tercih edildiği bilinmektedir. Lakin ülkemizdeki genel yetiştirme şekli çelikleme yöntemi olduğundan tohum kullanımı yaygın değildir.

Tropikal Akvaryum İçerisinde Amazon Bitkisi Yetiştirme

Tropikal Akvaryum İçerisinde Amazon Bitkisi Yetiştirme

Amazon Bitkisi Bakımı

Bakımı kolay olan Cryptocoryne Crispatula genellikle karma akvaryumlarda canlı dekor oluşturmak amacıyla yeni başlayanlar tarafından tercih edildiği gibi tetra ve melek balığı akvaryumlarında da sık sık bakılan popüler bir türdür. Akvaryumunuzdaki su sıcaklığı 22-28 derece arasında olmalıdır. Ayrıca, suyun pH seviyesi 6.5-7.5 arasında olmalıdır.

Düşük destekli akvaryumlarda da beslenmesi mümkündür. Fakat  orta seviye bir aydınlatma gelişimlerini destekler. Aydınlatma beraberinde zaman zaman sıvı bitki gübre takviyesiyle hızlı bir gelişim gösterir. Karbondioksit desteği olmazsa olmaz değildir. Bitkinin ihtiyacı olan ışık miktarı, bitkinin büyüklüğüne ve akvaryumunuzun büyüklüğüne göre değişebilir. Ancak genel olarak, 6-8 saat günlük ışık sağlamak yeterli olacaktır.

Bitkinin beslenmesi için akvaryum suyunda doğal yollarla oluşan besin maddeleri yeterli olacaktır. Ancak, bitkinin gelişimi için daha fazla besin sağlamak isterseniz, akvaryum bitki gübreleri kullanabilirsiniz. Bitki gübrelerini, bitkinin gelişim dönemlerine göre düzenli aralıklarla kullanabilirsiniz.

Amazon Bitkisi Görünümü

Amazon Bitkisi Görünümü

Amazon Bitkisi Dikimi Nasıl Yapılır?

Amazon bitkisi ekimi toprağın birkaç santimetre altına kökleri gömülerek yapılır. Ekimden sonra adaptasyon süreci başlayacağı için sürecin olumsuz etkilenmemesi için yer değişim yapılması önerilmez.

Amazon hançeri ekimi yapılırken bitkinin kök kısmına misket gübre konulması, bitkinin mineral ihtiyacını karşılamasını, daha hızlı bir adaptasyon süreci geçirmesiyle gelişimin daha hızlı olmasını destekler. Fazla gübre akvaryuma fazla besin sağlayarak yosun oluşmasına da zemin hazırlayacağından misket gübre miktarını abartmamak gereklidir.

Amazon bitkisi nasıl çoğalır? Amazon yumrulu bir yapıda olmadığından sürgün vererek çoğalan bir türüdür. Ana gövdeye yakın yerlerde toprak altından uzanan sürgünler yeni gövdeler oluşturarak çoğalmaya başlar. Bu sürgünlerden uzayan yeni bitki gövdelerinin ana gövdeye zarar vermeden bir makas yardımıyla budanması suretiyle farklı yerlere ekimi yapılabilir.

Benzer İçerikler  Saz Bitkisi (Vallisneria Spiralis)

Amazon hançeri bitkisinin yapısına baktığımızda merak edilen hususlardan biri de yeşil varyetesi yanında bronza çalan renkteki varyetenin akvaryumda üretilip üretilemeyeceğidir. Bronz varyetesi doğal ortamlarındaki akarsuların kireçli ve kalsiyumu yüksek yapısından dolayı bu rengi almaktadır. Akvaryum ortamında aynı şartların sağlanması oldukça güç olduğundan bronz amazonların üretilmesi zorlaşmaktadır.

Amazon Hançeri Bitkisi

Amazon Hançeri Bitkisi

Kalsiyum Eksikliğine Karşı Hassastır

Amazon kılıcının kalsiyuma ihtiyaç duyan yapısından dolayı, zaman zaman bitkinin üzerinde olumsuz sinyaller görülebilir. Eğik, buruşmuş gibi görünen yapraklar beraberinde büyümenin yavaşlaması bitkinin kalsiyum eksikliği belirtileridir. Böyle durumlarda akvaryuma 100 litre hacme bir adet doğal maden suyu eklenebilir.

Akvaryuma eklenen doğal maden suyu, içeriğindeki kalsiyum ve eser elementler ile bitki üzerindeki kalsiyum eksikliğinin giderilmesine fayda sağlayacaktır. Doğal maden suyu içeriğindeki asit giderilerek akvaryuma eklenmelidir. Kalsiyum eksiklinin giderilmesinde, akvaryum bitkileri için üretilen eser element gübreler de kullanılabilir.

Bitkinizin kalsiyum dışında akvaryum suyunda ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliği söz konusu olabilir. Böyle durumlarda kalsiyum eksikliği gibi bitki üzerinde yaprakların sararması, bozulması ve erimesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Besin eksiklikleri giderilmedikçe bozulmalar devam edecek bitkinizin sağlığını tehdit edecektir.

Akvaryum bitkilerinin ihtiyacı olan mineral besinler hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Kenarlara Dikim Yapılarak Oluşturulmuş Arka Plan

Kenarlara Dikim Yapılarak Oluşturulmuş Arka Plan

Akvaryum İçindeki Konumu

Amazon bitkisi dikimi genel olarak herhangi bir noktaya konumlandırmak suretiyle yapılabilir. Fakat bitkinin uzayan yapraklarından dolayı orta ve arka planda konumlandırılması daha uygun olur. Akvaryumun yan duvarlarına yakın konumlandırmalar durumun uzayan bitki yapraklarının uygun budanmasıyla su yüzeyine doğru kenarlardan uzanan hoş bir yeşil fon sağlanabilir.

Ayrıca amazon bitkisi üretimi için bitkinin uzayan sürgünleri uygun boyutlara ulaştığında gövdeden ayırmak suretiyle çoğaltabilirsiniz. Böylece akvaryumda belirleyeceğiniz yeni noktalara bitki ekimi yaparak akvaryum temanıza katkı yapabilirsiniz.

Benzer İçerikler  Saz Bitkisi (Vallisneria Spiralis)

Yüzeye doğru uzanan yapraklarının zemine uzanan ışığı engellememesi ve yanındaki bitkilerin ışık ihtiyacına engel olmaması için periyodik olarak amazon bitkisi budaması yapılmalıdır. Budama esnasında keskin bir bıçak ya da makas kullanılması bitki sağlığı için son derece önemlidir.

Yaprakların çekerek koparılması bitkinin gövdesinde mantarlaşmaya neden olacak hasarlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle budamanın bir makas yardımıyla yapılması doğru bir budama yapılmasını sağlar. Uzayan yapraklar ve çoğalan sürgünlerin oluşturacağı bitki topluluğu akvaryumda üreyen balıkların yavruları için de güzel saklanma alanları oluşturur.

Bitkinin sağlıklı gelişimini desteklemek ve akvaryum ortamında stabil bir su değeri oluşturmak için kısmi su değişimleri yapılması tavsiye edilir. Yapraklarında sararma ve bozulmaların oluşması halinde ise akvaryum sıvı gübre ürünleri kullanılarak akvaryuma besin desteği yapılması uygun olacaktır.

Hızlı İstatistikler

Bilimsel Adı: Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae

Kökeni: Asya

Bakım Zorluğu: Kolay

Boyutları: 60 – 90 cm.

Aydınlatma İhtiyacı: Düşük-Orta

Sıcaklık: 18 – 30 °C

pH: 6.0 – 7.5

Gelişim Hızı: Orta

Yazımızın ardından, akvaryum Saz Bitkisi hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Ayrıca, Bitki Akvaryumu Kurulumu konulu makalemizi inceleyerek, bitki akvaryumu kurulumu konusunda detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

En Güzel Amazon Bitkisi Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞