BitkiBalik.Com

Artemia Nedir?

25.10.2023
Artemia Nedir?

Artemia, çoğunlukla balık yemi olarak kullanılan küçük kabuklu bir deniz canlısıdır. Artemia, tuzlu sucul ortamlarda yaşar ve besin değeri yüksek olduğu için balık yetiştiriciliği ve akvaryum hobisi gibi alanlarda sıkça kullanılır. Artemia, yumurtadan çıkan balık yavrularının ilk besini olarak bilinir ve ayrıca diğer su ürünleri için de besin kaynağıdır.

Artemia Salina, tuzlu su karidesi familyasına dahil olan kabuklu su canlılarından biridir. Birden fazla bacak çifti ve sert dış kabukları karakteristik özelliklerini tanımlamaktadır. Dünya üzerinde dinozorlar kadar eskiye dayanan yaklaşık olarak yüz milyon yıldır varlığını sürdürdüğü düşünülen canlılardır.

Akvaryum hobisinde ve özellikle yavru balık bakımında fazlasıyla tercih edilen artemia canlı yem türlerinin en ünlüsüdür. Canlı yem olarak popüler olmasında, %60 değerinde protein oranıyla besleyiciliğinin yüksek olmasının etkisi büyüktür. Yazımızın devamında bu canlıların yaşam döngüsünden, özelliklerine ve üretimlerine kadar merak edilen tüm detayları ele alacağız.

Artemia Salina

Artemia Salina

Artemia Nedir?

Artemia, denizlerdeki sığı tuzlu su havuzları, tuz gölleri ve tuzlu sulak alanlarda doğal olarak bulunan ve beslenme zinciri içerisine önemli bir rol oynayan omurgasız canlılardan biridir. Akvaryum hobisinde üretim ve yavru bakımında yaygın olarak kullanılan canlı yem türleri arasındadır.

Bu canlılar karideslerin ve kerevitler ile aynı aileye dahil olsa da normal karideslerden farklıdır. Deniz ve okyanuslarda bulunmazlar, ancak dünya üzerindeki birçok tuzlu su kütlesinde, özellikle de sığ tuzlu su göllerinde bulunurlar. En etkileyici özelliklerinden biri de, su tuzluluğundaki dalgalanmalara kolayca adapte olma yetenekleridir.

Deniz suyundan daha yüksek tuzluluk seviyesine sahip bir su içerisinde zorlanmadan yaşayabilirler. Bunun yanı sıra deniz suyundaki tuzluluk oranının yalnızca onda birine sahip olan bir su ortamına da tolerans gösterebilen bir canlılardır.

Artemia Özellikleri

Genellikle akvaryum balıkları ve balık yetiştiriciliğinde kullanılan artemia yem türleri arasında besin içeriği ile en değerli canlı yemlerden biridir diyebiliriz. Akvaryum balıklarını beslemek için kullanılanların uzunluğu 1,3 cm den fazla değildir.

Genellikle yavru balıkların beslenmesinde canlı yem olarak kullanıldığından, balıklara yumurtadan yeni çıkan ve besin değerini kaybetmemiş mikro boyutlardaki bebek artemialar verilmektedir. Çünkü yumurtadan yeni çıkan artemialar, protein değeri bakımından besin değeri en yüksek zamanlarındadırlar.

Anatomik olarak kafa üzerindeki bileşik üç adet gözleri ve on bir çift yaprak benzeri bacağın bağlandığı bir gövdeden oluşan vücut yapısına sahiptirler. Doğal ortamlarında suyu filtre ederek özellikle su içerisindeki fitoplanktonlar ile beslenirler. Fitoplanktonlar dışında organik ve inorganik maddelerle de beslenebilirler. Türlerine ve yaşadıkları bölgelere göre 6 ila 35 santigrat derece arasında değişen su sıcaklıklarında hayatta kalabilirler.

Artemia Yem

Artemia Yem

Artemia Yem Olarak Nasıl Kullanılır?

Artemia yem nedir? Artemia yem nasıl kullanılır? Diye soracak olursanız, genellikle zengin protein içeriği sayesinde balıkların larva evresindeki gelişimlerini hızlandırmak amacıyla tercih edilmektedir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Balıklarının Beslenmesi

Artemia yem takviyesi ile düzenli olarak beslenen balıkların üreme dönemlerinde yumurta doluluk oranlarında ve sağlıklı yavru sayısında ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Üreme döneminde faydalı etkileri bakımında akvaryum balığı üreticileri tarafından da yumurta ve yavru verimini artırmak için sıklıkla kullanılmaktadır.

Balıkların beslenmesine yönelik artemia yem katkısı olarak balık yemi üretiminde birinci derecede önem arz eden doğal protein kaynaklarından biridir. Özellikle yeni doğan balıkların beslenmesi için üretilen kabuksuz artemia yem ürünleri; akvaryum balığı yetiştiricileri tarafından en çok tavsiye edilen yavru besleme ürünlerinden biridir.

Artemia katkılı balık yemleri ise gün geçtikçe daha popüler bir ürün haline gelmektedir. Normal kuru yemlere kıyasla daha yüksek protein oranlarına sahip olan artemia katkılı yemler etçil balık türleri ve yavruları için oldukça besleyici ürünlerdir.

Artemianın Balıklara Faydaları

Artemia balıklara faydası bakımından gelişimi hızlandıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren etkileriyle dikkat çeken bir canlı yem çeşididir. Hatta en iyi canlı balık yemleri sıralandığında en başta yer alabilecek özelliklere sahiptir. İşte artemianın balıklar için faydaları:

  • Besin içeriğindeki yüksek protein, mineral ve lipid içeriği sayesinde,  yavru balıkların büyümesi ve sağlıklı gelişimi için oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
  • Yavru balıkların beslenme reflekslerini geliştirir ve avlanma iç güdüsüyle yeme alıştırılmalarını teşvik eder.
  • Hasta veya yavru balıkların bağışıklık sisteminin güçlendirmesi ve desteklenmesini sağlayan vitamin ve mineral besin içeriği açısından da oldukça zengindir. Bu sayede balık yavruları için erken yaşta vücut gelişimini hızlandırmak ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olmaları için ihtiyaç duydukları vitamin ve mineral bileşenleri almalarına destek olabilir.
  • Balık yavrularının sağlıklı büyümesi için gereken Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır. Bilindiği üzere omega-3 yağ asitleri, yavruların beyin ve sinir sisteminin gelişiminin temelini oluşturmaktadır.
Fiziki Yapısı

Fiziki Yapısı

Artemia Hangi Balıklara Verilir?

Artemia günümüzde çipura ve levrek gibi besi balıklarının beslenmesinden tutunda hemen her balık türünün yavru dönemindeki beslenme rejiminde kullanılır. Akvaryum balıklarının üretim sürecinde olmazsa olmazlar arasında yer alır. Özellikle yeni doğan yavruların gelişiminde yüksek besleyicilik oranı ile artemia temel besin kaynağını oluşturmaktadır.

Benzer İçerikler  En İyi Lepistes Yemi Markaları

Melek, beta, discus balıkları ve diğer ciklet balığı türleri ile canlı doğuran türlerinin yavru gelişim dönemlerinde protein ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar. Aslında balık türü ayırt edilmeksizin akvaryum balığı yetiştiriciliğinde balıkların gelişimini hızlandırmak ve dirençlerini desteklemek için oldukça faydalı bir canlı yem türüdür.

Artemia Kaç Günde Bir Verilir?

Yavru balıkların gelişimi için verilecekse, yeni doğanlarda günde en az bir-iki kez verilmesi tavsiye edilir. Birkaç haftalık yavruların gelişiminde ise haftada en az 3-4 gün verilmelidir. Yeni doğanların kuru yem tüketme konusunda zayıf yapıya sahip olmalarından dolayı günlük öğünlerinin çoğunluğu artemiadan oluşmaktadır.

Aylık bazda büyüyen yavrular ise canlı yem beraberinde kuru yem de tüketebildiğinden artemianın kuru yemlerle desteklenmesi gelişim sürecini destekleyici etki yapar. Sadece canlı yem protein bakımından besleyici olsa da vitamin ve iz element bakımından zayıf bir diyet sunar. Kuru yemlerle desteklenmesi balıklar için hayati öneme sahip vitamin ve minerallerin alımını sağlamaktadır. Böylelikle yavruların hızlı büyümelerinin yanı sıra bağışıklık sistemlerinin sağlığı desteklenir.

Peki beslenme öğünlerinde artemia ne kadar verilmeli? Yavru balıkların beslenme zamanlarında tüketebilecekleri kadar artemia verilmesi gerekir. Aşırı besleme yapılması besin artığına neden olarak, akvaryumdaki amonyak ve nitrat seviyelerinin artmasına sebep olacaktır. Su değerlerinde bozulmaları engellemenin yanı sıra doğru beslemenin anahtarı balıkların birkaç dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar besleme yapmaktır.

Artemia Yaşam Döngüsü

Artemia Yaşam Döngüsü

Artemia Üremesi

Erkekler karnının arka kısmında bulunan bir üreme organına sahiptir. Dişilerin ise vücudunda bir yumurta kesesi bulunmaktadır. Yumurta taşıma konusunda fazlasıyla dirençli yapıları vardır. Uygun koşullar altında, dişi kesesini sürekli olarak yumurta ile doldurur. Kese içindeki yumurtalar erkekler tarafından döllenerek larvanın ilk hali olan “Nauplii” halini alırlar.

Naupliiler su şartlarında olumsuzluk yoksa dişinin kesesinden ayrılarak yaşam döngülerine devam eder. Ancak olağan dışı su koşullarında(anormal tuzluluk ve düşük oksijen oranı) yumurta içerisindeki embriyo Gastrulasyon halini alır. Bu halde embriyonun etrafı yumurta kesesi çevresinde bulunan bir bez tarafından salgılanan kalın bir kabukla çevrilir.

Kalın bir kabukla kaplanan embriyo derin bir uyku haline girerek uygun koşullar oluşuncaya dek hayati fonksiyonlarını sınırlı olarak devam ettirir. Bu o kadar derin bir uykudur ki uzun yıllar bu halde canlı kalabilirler. Dişiler tarafından üretilen ve toplumda artemia yumurtası olarak bilinen Nauplii, kuruyarak uyku haline geçebilmesi; tuzlu su içerisindeki uygun sıcaklık, oksijen ile tuz oranı oluştuğunda tekrar canlanmasıyla balık yetiştiriciliği alanında etkin bir şekilde canlı yem olarak kullanılmasına olanak verir.

Great Slat Lake - Hasat ve Toplama

Great Slat Lake – Hasat ve Toplama

Artemia Üretimi

Ticari olarak yumurta üretiminde ilk sırada olan ülke Amerika’ dır. Amerika’ nın ana üretim merkezi Utah eyaletindeki “Great Salt Lake” olarak bilinen “Büyük Tuz Gölü” 5.500 km2 lik bir alana sahiptir. Fakat göl üzerinde yumurta üretimi devletin verdiği izin çerçevesinde yapılabilmektedir. Üreticiler tarafından toplanan yumurtalar kurutma evresi ve çeşitli işlemlerin ardından balık yetiştiriciliğine kullanılmak üzere hazır hale gelir.

Benzer İçerikler  Balıklara Günde Kaç Defa Yem Verilir?

Artemia üretimi, Amerika Birleşik Devletleri dışında Çin ve İran gibi ülkelerde de kısıtlı olarak yapılmaktadır. Ülkemizde, İzmir’ in Çiğli ilçesi sınırları içerisinde kalan Çamaltı Tuzlası üzerinde Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ nin de desteğiyle yerli üretim yapılmaktadır. Ve son yıllarda ülkemizde üretime sağlanan destekler sayesinde ürünün yumurta şeklindeki temini beraberinde yem katkısı olarak üretimine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Açılmamış Artemia Yumurtası

Artemia Yumurtası

Tuzlu su içerisinde üretilmesi mikrobiyolojik olarak sağlıklı olmalarının yanında yüksek protein oranına sahip olan besleyici bir canlı olmalarını da sağlar. Besin içeriği olarak yaklaşık olarak %60 protein oranına sahiptir. Bu yapıları ve ürettikleri sert kabuklu yumurtaların uzun yıllar canlı kalabiliyor olması, balık yetiştiriciliği alanında kullanışlı olduklarından popüler yemlerden biri olmasını sağlamıştır.

Sonuç olarak, Artemia küçük kabuklu bir tuzlu canlısıdır ve balık yemi olarak sıkça kullanılmaktadır. Artemia’nın yüksek protein, amino asit ve omega-3 yağ asitleri içeriği, balıkların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Artemia, balıkların bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı dirençlerini artırır. Artemia üretimi, özel yöntemlerle yapılan bir işlemdir ve balık yetiştiriciliği ve akvaryum hobisi gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Son olarak; “Su Piresi” konulu makalemizi incelemek ve su piresi konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Ayrıca, “Balık Yemi Çeşitleri” ve özelliklerinin detaylı anlatıldığı makalemizi okumak için tıklayınız.

Fotoğraf Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞