BitkiBalik.Com

Bitki Akvaryumu Kurulumu

Bitki Akvaryumu Kurulumu

Bitki akvaryumu kurulumu, özellikle yeni başlayanlar için oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Ancak herkes ucuz maliyetlerle kum, çakıl ve birkaç kolay bitki türünden oluşan düşük destekli (low-tech) canlı bitki akvaryumu kurulumu yapabilir.

Aslında bitkili akvaryum kurulumu düşünüldüğü kadar zor değildir. Doğru ekipmanlar ve uygun bitkiler bir araya getirildiğinde uzun yıllar bakımını yapabileceğiniz canlı bitki akvaryumuna sahip olursunuz. Bitki akvaryumu kurulumunun zorluk derecesini değiştiren unsur seçeceğiniz bitkilerin bakım ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterecektir.

Yüksek destekli (high-tech) bir tank kurma fikri benzersiz gereksinimlere sahip olabileceğinden maliyet ve sabır gerektirdiğinden karar vermek biraz daha zor olabilir. Bakımlı bir bitkili akvaryum ise içerisindeki yeşil bitkilerin görsel şöleniyle evinize amazon nehrini andıran doğadan bir parçayı dahil etmek gibidir.

Bu yazımızda merak edenler için adım adım bitkili akvaryum kurulumu konusunu inceleyerek, bitki akvaryumu kurulum aşamaları konusuna değineceğiz. Ayrıca merak edilen detayları da ele alarak bitkili akvaryum kurulumuna dair püf noktalardan bahsetmeye çalışacağız.

Düşük Destekli Bitki Akvaryumu

Düşük Destekli Bitki Akvaryumu

Bitkili Akvaryum Kurulumu İçin Gerekli Malzemeler

Bitkili bir akvaryum kurmak isteyenlerin için fazlasıyla merak konusudur: Bitkili akvaryum kurulumu için gerekli malzemeler nelerdir? Bitki akvaryumu için gereken malzemeler bakılacak bitki türlerinin temel gereksinimlerine göre değişkenlik gösterir.

Düşük ihtiyaçlara sahip olan akvaryum bitkilerinin bakımında, zeminde kumun olması, orta düzeyli bir aydınlatmanın sağlanması yeterli olacaktır. Lakin karbondioksit “Co2” ihtiyacı yüksek olan, besin elementlerinin varlığı konusunda hassas olan bitkilerin bakımı konusunda ihtiyaç duyulacak malzemeler daha çeşitli ve maliyetli olacaktır.

Canlı Bitki Akvaryumu Malzemeleri

  1. Substrat (Taban Malzemesi/Toprak): Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için uygun bir toprak kullanılması önemlidir. Bitki köklerine yeterli besin sağlamak ve suyun pH seviyesini düzenlemek için özel substratlar tercih edilebilir.
  2. Aydınlatma sistemi: Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için yeterli ışık kaynağına ihtiyaçları vardır. Bitkili akvaryumlar için özel aydınlatma sistemleri kullanılabilir.
  3. CO2 Sistemi: Bitkili akvaryumlar için CO2 sistemi kullanmak bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için gereklidir.
  4. Filtre: Bitkili akvaryumlar için uygun bir filtre kullanmak suyun kalitesini düzenlemeye yardımcı olur ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunur.
  5. Sıcaklık Kontrolü: Bitkili akvaryumlar için uygun sıcaklık aralığı 20-28°C arasındadır. Bu nedenle, akvaryumun sıcaklığını kontrol edebileceğiniz bir ısıtıcı kullanmanız gerekebilir.
  6. pH Test Kiti: Bitkili akvaryumlar için uygun pH aralığı 6,5-7,5 arasındadır. Bu nedenle, suyun pH seviyesini düzenli olarak ölçebileceğiniz bir pH test kiti kullanmanız önerilir.
  7. Gübre: Bitkili akvaryumlar için özel bitki gübreleri kullanarak bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olabilirsiniz.
  8. Alg İlaçları: Algler bitkili akvaryumlar için büyük bir sorun olabilir. Alg kontrolü için uygun alg ilaçları kullanarak akvaryumunuzdaki alg sorununu çözebilirsiniz.
Yüksek Destekli Bitki Akvaryumu

Yüksek Destekli Bitki Akvaryumu

Low Tech Bitki Akvaryumu Nedir?

Low tech bitki akvaryumları, düşük ışık seviyeleri ve daha az karmaşık bir ekipman kullanarak düşük bakım gerektiren bitkilerle oluşturulan akvaryumlardır. Bu tür akvaryumlar genellikle daha az ışık gerektiren bitkileri tercih ederler, bu nedenle aydınlatma sistemi daha düşük bir güçle çalışabilir. Ayrıca, CO2 sistemleri de gerektirmezler. Low tech bitki akvaryumları, diğer bitkili akvaryumlara göre daha az maliyetlidir. Ancak, bitkilerin büyümesi daha yavaş olabilir ve akvaryumunuzun tamamen dengeli bir ekosistem oluşturması daha uzun sürebilir.

High Tech Bitki Akvaryumu Nedir?

High tech bitki akvaryumları, yüksek ışık seviyeleri, CO2 sistemi ve daha karmaşık filtrasyon sistemleri gibi daha fazla ekipman kullanarak daha yoğun bakım gerektiren bitkilerle oluşturulan akvaryumlardır. Bu tür akvaryumlar, daha fazla ışık gerektiren bitkileri tercih ederler ve aydınlatma sistemi daha yüksek bir güçle çalışır. Ayrıca, CO2 sistemi de kullanılır ve suyun kalitesini kontrol etmek için daha karmaşık filtrasyon sistemleri kullanılır. High tech bitki akvaryumları, diğer bitkili akvaryumlara göre daha yüksek maliyetlidir. Ancak, bitkiler daha hızlı büyür ve akvaryumunuz daha hızlı bir şekilde dengeli bir ekosistem oluşturabilir.

Bitki Akvaryumu Kurulumu

Bitki Akvaryumu Kurulumu

Bitki Akvaryumu Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bitki akvaryumu kurulumunda da sıradan bir akvaryum kurmak gibi benzer donanımların yanı sıra bitkiler için özel gereksinimler bulunmaktadır. Şimdi bitki akvaryumu kurulum aşamaları ve hangi malzemelere ihtiyacımızın olduğuna  bakalım.

1-Bitkili Akvaryum İçin Tank Seçimi

Bitki akvaryumu kurulumunda, uygun bir tank seçimi yapmak bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için oldukça önemlidir. Tankın boyutu bitkilerin büyümesine uygun olmalıdır. Ayrıca, tankın yapısı da bitkilerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmalıdır. Bitki akvaryumlarında, uygun substrat, aydınlatma ve filtrasyon sistemleri kullanılması gerektiğinden, tank seçiminde bu faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru tank seçimi, bitkili akvaryumun sağlıklı bir şekilde büyümesine ve güzel bir görünüme sahip olmasına katkıda bulunacaktır.

Bitki akvaryumları sıradan bir akvaryum ölçülerinde olabileceği gibi özel boyutlarda da kurulabilmektedir. Klasik akvaryum ölçülerinden yükseklik biraz fazla olduğundan aydınlatma esnasında ışığın zemine ulaşması ve verimi olması kimi zaman tam olarak sağlanamayabilir. Bu nedenle akvaryum seçerken yüksekliğin fazla olmadığı bir modelin seçilmesi daha uygun olacaktır. Ya da bitki akvaryumu olması amacıyla özel olarak üretilen akvaryumlarda seçilebilir.

Akvaryum Seçimi

Akvaryum Seçimi

2-Bitki Akvaryumu Aydınlatması

Bitki akvaryumu için aydınlatma nasıl olmalı? Bitki akvaryumlarında doğayı taklit ediyor olduğumuzdan, gün ışığına yakın bir aydınlatma aracı kullanmamız gerekmektedir. Doğadaki şartları birebir sağlayamadığımız için direkt olarak güneş ışığının akvaryuma kullanılması mümkün değildir.

Benzer İçerikler  Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Bitki akvaryumları için uygun aydınlatma sistemi seçimi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için oldukça önemlidir. Bitkilerin ihtiyaç duydukları ışık miktarı, bitki türüne ve akvaryumun büyüklüğüne göre değişebilir. Doğru aydınlatma sistemi, bitkilerin fotosentez yapmalarını ve sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlar.

Bitkili akvaryumlar için kullanılacak aydınlatma sistemleri, floresan, LED ve metal halojenit lambalar gibi farklı tiplerde olabilir. Ayrıca, aydınlatmanın süresi ve gücü, bitkilerin ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Bitki akvaryumları için doğru aydınlatma sistemi seçimi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve akvaryumun güzel bir görünüme sahip olmasına katkıda bulunacaktır.

Bitki Akvaryumu Yosun Sorunu

Bitki Akvaryumu Yosun Sorunu

Güneş ışığı akvaryumlara direkt olarak uygulandığında faydası olmamakla birlikte yosun ve alg gelişimine neden olmaktadır. Buda kuracağınız sistemde olmasını isteyeceğiniz son şeydir.

Aydınlatma ekipmanı olarak bazı akvaristler ev tipi ampul ve florasan kullanımını öneriyor olsa da doğru olan bitkiler için üretilmiş bir aydınlatma ekipmanı kullanmaktadır. Çünkü bu ekipmanlar bitliklerin yaşam döngüsünün temelini oluşturan fotosentezi destekleyici aynı zamanda istenmeyen alglerin oluşumunu engelleyici olarak geliştirilmiştir.

Günümüzde bitki akvaryumları için üretilmiş florasan tipi aydınlatma ekipmanları dışında profesyonel olarak üretilmiş led ve power led tibi aydınlatma ekipmanları da bulunmaktadır.

Bitki Akvaryumu Aydınlatma

Bitki Akvaryumu Aydınlatma

Bitki akvaryumu aydınlatma gereksinimleri hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı makalemiz için tıklayınız.

3-Bitkili Akvaryum Taban Kurulumu

Bitkili akvaryum için taban kurulumu kolay gibi gözüküyor olabilir. Fakat sıradan bir zemin kumu veya çakılında her bitki türünü yetiştiremezsiniz. “Neden yetişmesin?” Sorusunun cevabı basittir. Bitkilerin hayatta kalabilmesi ve gelişimlerini sürdürebilmesi için birtakım besin maddelerine ihtiyacı vardır. Özellikle çakıl basit ve temizliği kolay bir malzeme olsa da, çoğu su bitkisini destekleyecek besin içeriğine sahip değildir.

Bitki akvaryumu için uygun substratlar kullanmak, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için oldukça önemlidir. Bitkilerin kökleri, substratın içindeki besin maddelerini emerek büyürler. Bitki akvaryumları için uygun substrat, besin maddeleri içermeli ve suyun pH değerini stabil tutmalıdır.

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Taban malzemesi altında kullanılacak tabakalar da önemlidir. Bu tabakalar, substratın suya karışmasını önleyerek akvaryumun görünümünü daha doğal hale getirir. Bitkili akvaryumlar için kullanılan substrat ve tabakalar, bitkilerin türüne ve akvaryumun büyüklüğüne göre değişebilir. Doğru substrat ve tabakaların seçimi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve akvaryumun daha doğal bir görünüme sahip olmasına katkıda bulunacaktır.

Bitki akvaryumu zemin kurulumu doğru yapıldığı takdirde bitki türlerinin bir çoğunu akvaryumda yetiştirebilirsiniz. Bitki akvaryumu taban kurulumu hakkında detaylı bilgileri içeren makalemize göz atmak isterseniz tıklayınız.

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu 2

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu 2

Bitki akvaryumları için üretilmiş birçok taban malzemesi mevcuttur. Bitki kumları, karışımlı ve mineral destekli bitki kumları, taban gübreleri kategorisinde oldukça fazla çeşit bulunmaktadır. İmkanlar çerçevesinde tek bir taban malzemesi kullanılabileceği biri birden fazla taban malzemesinin özel bir yapıyla bir araya geldiği bir taban kurulumunun yapılması da mümkündür.

Kurulum aşamasında kullanacağınız taban malzemesini kalınlığına göre bir süzgeç ya da kova yardımıyla sudaki bulanıklık yok olana kadar yıkayın. Aksi takdirde yıkanmamış taban malzemesi akvaryumunuzda giderilmesi zor bir bulanıklığa neden olacaktır.

Bitki Akvaryumu Bulanık Su

Bitki Akvaryumu Bulanık Su

Kurulum sonrasında akvaryuma su eklerken oluşturduğunuz tabanın dağılmaması kumun karışmaması için tabana bir yemek tabağı koyabilirsiniz. Zemine yerleştirilen tabak veya benzeri bir materyal ekleyeceğiniz suyun oluşturacağı dalganın kırılmasını sağlayacaktır.

Akvaryuma Su Eklerken Dekoru Dağıtmamak İçin

Akvaryuma Su Eklerken Dekoru Dağıtmamak İçin

Not: Akvaryumunuzda mineral desteğine sahip bir taban malzemesi kullanmaya karar verirseniz akvaryumdaki canlılarınıza zararı olup olmadığından emin olun. Yeni kurulum yapıyorsanız, mineral destekli taban malzemeleri suya salınım yapabileceğinden taban kurulumunu yaptıktan sonra birkaç gün balık veya omurgasız eklememeniz önemlidir. Kurulumdan birkaç gün geçtikten sonra kısmi su değişimi yaparak canlılarınızı ekleyebilirsiniz.

Bitki Akvaryumu 1

Bitki Akvaryumu 1

4-Bitki Akvaryumu Filtre Seçimi

Bitki akvaryumlarında bulunan suyun her yöne eşit olarak dağılması ve içerisindeki besinlerin tüm bitkilere eşit olarak dağıtılması gerekmektedir. Ayrıca iyi bir filtreleme sistemi, sistem içerisindeki faydalı bakteri popülasyonuna olanak verdiğinden sudaki amonyak gibi zararlı materyallerin daha az zararlı olan nitrit ve bitkilerin azot ihtiyacına destek olan nitrat haline dönüştürülebilmesi için önemli bir ihtiyaçtır.

Bitki akvaryumları için uygun filtrasyon sistemi seçmek, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve suyun kalitesinin düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Bitkili akvaryumlar için uygun filtrasyon sistemi, suyun nitrat ve amonyak seviyelerinin düzenlenmesini sağlar ve akvaryumun temiz kalmasını sağlar. Filtrasyon sistemi, akvaryumun boyutuna ve bitkilerin ihtiyaçlarına uygun olarak seçilmelidir.

Bitki Akvaryumu Filtre Sistemi

Bitki Akvaryumu Filtre Sistemi

Filtre sistemi, bitkilerin ihtiyaç duydukları su akış hızını sağlamalıdır. Bitki akvaryumları için kullanılan filtreler, dış filtreler, iç filtreler ve kum filtreleri gibi farklı tiplerde olabilir. Doğru filtrasyon sistemi seçimi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve akvaryumun temiz kalmasına katkıda bulunacaktır. Küçük boyutlu tanklarda şelale tipi filtreler ile iç filtreler yeterli olabilir. Ancak büyük boyutlu tanklarda dış filtre ya da sump sistemi olması daha uygun olacaktır.

Benzer İçerikler  Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Dikkat: Hangi filtreleme sistemini seçerseniz seçin, filtre malzemeleri içerisinde aktif karbon olmadığından emin olun. Çünkü aktif karbon bitkilerin gelişmesi için gereken besinleri sistemden uzaklaştırır. Bu da bitkiler üzerinde besin eksikliklerine neden olacaktır.

Aktif Karbon

Aktif Karbon

Akvaryum dış filtre seçimi hakkında püf noktaların yer aldığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

5-Akvaryuma Bitki Ekleme

Bitki akvaryumlarına bitki eklemek, akvaryum kurulumunun tamamlanması için önemlidir. Eklenecek bitki seçimi ise, akvaryumun büyüklüğüne ve bitkilerin ihtiyaçlarına uygun olarak yapılmalıdır. Bitkilerin kökleri, substrata yerleştirilmeli ve bitkilerin üzerindeki fazla toprak, özenle temizlenmelidir. Ayrıca, bitkilerin köklerinin suya alışması için bir süre bekletilmeleri gerekmektedir.

Bitkilerin ışık ihtiyaçlarına göre uygun bir yere yerleştirilmesi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkıda bulunacaktır. Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir. Bitki akvaryumuna yeni bitki eklenirken, suyun kimyasal bileşimi değişebilir. Bu nedenle, bitki ekiminden sonra suyun nitrat ve amonyak seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Akvaryuma bitki nasıl ekilir? Sorusundan ziyade bitkili akvaryum kurulumundaki önem sırasının başındaki husus akvaryuma uygun bitki seçimidir. Başlangıç olarak, bakımı kolay bitkilerin seçilmesi önemlidir. Bakımı kolay akvaryum bitkileri, zaman zaman yapılacak su değişimleri ve basit müdahaleler dışında özel bir bakım gerektirmez.

Bitki Seçimi

Bitki Seçimi

Tatlı Su Akvaryum Bitkileri

Tatlı su akvaryum bitkileri, bitkili akvaryumlar için ideal bitkilerdir. Bu bitkiler, tatlı suya uygun olduğu için sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler. Ayrıca, su kalitesini de düzenleyerek ekolojik denge sağlarlar. Tatlı su akvaryum bitkileri arasında en popüler olanları Anubias, Java Moss, Java Fern ve Cryptocoryne gibi bitkilerdir.

Bakımı Kolay Akvaryum Bitkileri

Bakımı kolay akvaryum bitkileri, bitkili akvaryumlar için idealdir. Bu bitkiler, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için özel bakıma ihtiyaç duymazlar. Ayrıca, su kalitesi için de olumlu etkileri vardır. Bakımı kolay akvaryum bitkileri arasında Anubias Nana, Java Fern, Java Moss ve Elodea gibi bitkiler bulunmaktadır.

Farklı bitkilerden oluşan bir bitki akvaryumu tasarımı planlıyorsanız Gül Bitkisi, Limon Bitkisi, Zeytin Bitkisi ve Çınar Bitkisi türleriyle ilgili olarak kapsamlı bilgilerle oluşturduğumuz makalelerimiz incelemek isterseniz isimlerinin üzerine tıklayabilirsiniz.

Bitkilerin Akvaryum İçerisinde Ekilme Alanları

Hepimiz bitki akvaryumlarının ne kadar güzel ve doğal göründüğünü biliriz. Ancak, bitki akvaryumu kurmak ve bitkileri doğru şekilde eklemek, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Bitkilerin ekilme alanları, bitki türüne ve akvaryumun büyüklüğüne göre değişebilir. Bitki seçimi, bitkinin büyüme hızı ve büyüklüğüne göre değişirken, ekim alanları da bitkilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bu yazımızda, bitkilerin akvaryum içerisinde ekilme alanlarını ve uygun bitki türlerini ele alacağız.

Zemin Bitkisi Örneği

Zemin Bitkisi Örneği

Akvaryum Zemin Bitkileri

Akvaryum zemin bitkileri, genellikle substratın hemen altına yerleştirilirler ve bitki akvaryumunun zemini için harika bir kaplama oluştururlar. Bu bitkiler, suyun altında olmasına rağmen, akvaryumun güzel bir manzara sunmasına katkıda bulunurlar. Bazı popüler zemin bitkileri arasında , Glosso, Monte Carlo ve Cuba bitkisi bulunur. Bu bitkiler türdeki bitkiler genellikle zeminde halı misali yeşil bir alan oluşturulmasını sağlayan türlerdir. Boya yönelik büyümekten ziyade kuvvetli kök yapılarıyla zeminde yayılma eğilimindedirler.

Akvaryum zemin bitkileri, substratın hemen altına yerleştirilirler ve çoğunlukla substratın besin maddesi içeriklerinden yararlanırlar. Bu nedenle, substratın seçimi bitki büyümesi için oldukça önemlidir. Akvaryum zemin bitkileri, substratın besin maddesi içeriğine ve büyüme hızına göre seçilirler.

Ön Plan Bitkisi Örneği

Ön Plan Bitkisi Örneği

Ön Plan Akvaryum Bitkileri

Ön plan akvaryum bitkileri, akvaryumun ön kısmında yer alarak, akvaryumun estetiğine katkı sağlarlar. Bu bitkilerin seçimi, bitkinin büyüme hızı ve büyüklüğüne göre değişirken, ekim alanları da bitkilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bitki akvaryumları, doğal bir görünüm sağlayarak evinize güzel bir manzara sunar. Ön plan bitkileri, genellikle yavaş büyüme hızına sahip olan ve düzenli olarak budanması gereken bitkilerdir.

Ön plan bitkileri, akvaryumun arka ve orta kısımdaki bitkilerle uyumlu bir görünüm oluşturan bitkilerdir. Bu bitkiler, yavaş büyüme hızına sahip olduklarından, düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir. Ön plan bitkileri arasında Eleocharis, Hemianthus ve Glossostigma gibi bitkiler bulunur. Bu bitkiler, yavaş büyüme hızlarına sahip olduklarından, düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir.

  • Eleocharis: Eleocharis, ön plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. İnce, uzun yaprakları ile tanınan bu bitki, su altında bir çimen tarlası oluşturur. Ayrıca, balıkların saklanabileceği bir alan yaratır.
  • Hemianthus: Hemianthus, ön plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Küçük, yoğun yaprakları olan bu bitki, akvaryumun ön kısmında harika bir manzara oluşturur. Ayrıca, balıkların saklanabileceği bir alan yaratır.
  • Glossostigma: Glossostigma, ön plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Küçük, yuvarlak ve yoğun yaprakları olan bu bitki, akvaryumun ön kısmında güzel bir manzara oluşturur. Ayrıca, balıkların saklanabileceği bir alan yaratır.
Orta Plan Bitkisi Örneği

Orta Plan Bitkisi Örneği

Orta Plan Akvaryum Bitkileri

Tankın orta kısmında yetiştirilebilen ve ön plan bitkilerine göre bir biraz daha uzun türlerdir. Biraz daha dolgun dal ve yaprak yapısına sahip olduklarından orta alanı doldururlar. Zaman zaman budama yapılarak akvaryumda güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz.

Benzer İçerikler  Ppm Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Orta plan bitkileri, akvaryumun orta kısmına yerleştirilen ve arka ve ön kısımlardaki bitkilerle uyumlu bir görünüm oluşturan bitkilerdir. Bu bitkiler, yavaş büyüme hızına sahip olduklarından, düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir. Orta plan bitkileri arasında Anubias, Java Fern ve Cryptocoryne gibi bitkiler bulunur. Bu bitkiler, yavaş büyüme hızlarına sahip olduklarından, düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir.

  • Anubias: Anubias, akvaryum orta plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Yavaş büyüme hızına sahip olmasının yanı sıra, orta büyüklükteki yaprakları ve dayanıklı kökleri ile tanınır. Bu bitki, arka ve ön kısımdaki bitkilerle uyumlu bir görünüm oluşturur.
  • Java Fern: Java Fern, orta plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Yavaş büyüme hızına sahip olmasının yanı sıra, orta büyüklükteki yaprakları ve güçlü kökleri ile tanınır. Bu bitki, akvaryumun orta bölgesinde harika bir manzara oluşturur ve arka ve ön kısımdaki bitkilerle uyumlu bir görünüm sağlar.
  • Cryptocoryne: Cryptocoryne, akvaryum orta plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Yavaş büyüme hızına sahip olmasının yanı sıra, küçük yaprakları ve çeşitli renkleriyle tanınır. Bu bitki, arka ve ön kısımdaki bitkilerle uyumlu bir görünüm oluşturur ve akvaryumun orta bölgesinde güzel bir manzara sağlar.
Arka Plan Bitkisi Örneği

Arka Plan Bitkisi Örneği

Arka Plan Akvaryum Bitkileri

Arka plan bitkileri, akvaryumun arka kısmına yerleştirilen ve orta ve ön kısımlardaki bitkilerle uyumlu bir görünüm oluşturan bitkilerdir. Bu bitkiler, hızlı büyüme hızlarına sahip olduklarından, düzenli budama gerektiren türlerdir. Bunlar akvaryumunuzdaki görsel temanın ana parçasını oluşturan ön ve orta plan bitkilerine göre daha uzun yapıda olan bitki türleridir. Büyüme hızları diğer bitkilere göre yüksektir. Grup halinde dikildiklerinde tankınızın arka kısmında yeşil, ormanı andıran bir arka plan oluşturmanızı sağlayabilirler.

Arka plan bitkileri arasında Vallisneria, Ludwigia ve Rotala gibi bitkiler bulunur. Bu bitkiler, hızlı büyüme hızlarına sahip olduklarından, düzenli olarak beslenmeleri gerekmektedir.

  • Vallisneria: Vallisneria, arka plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Uzun, bıçak benzeri yaprakları ile tanınan bu bitki, su altında bir orman görünümü yaratır. Ayrıca, balıkların saklanabileceği bir alan yaratır.
  • Ludwigia: Ludwigia, arka plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. Kırmızı, yeşil veya sarı yaprakları olan bu bitki, akvaryumun arka kısmında harika bir manzara oluşturur. Ayrıca, balıkların saklanabileceği bir alan yaratır.
  • Rotala: Rotala, arka plan bitkileri arasında popüler bir seçimdir. İnce yaprakları ve hızlı büyüme hızı ile bilinir. Bu bitki, akvaryumun arka kısmında güzel bir manzara oluşturur ve balıklar için bir saklanma yeri sunar.
Bitki Akvaryumu Fotosentez

Bitki Akvaryumu Fotosentez

Bitkili Akvaryum Fiyatları

Bitkili akvaryum fiyatları ve maliyetlerini belirleyen iki unsur bulunmaktadır. Akvaryumu kendiniz kurmayı düşünüyorsanız, düşük maliyetlere sahip malzemeleri tercih edebileceğiniz gibi profesyonel kurulumları destekleyen yüksek maliyetli ürünleri de tercih edebilirsiniz. Bitkili akvaryum fiyatlarında belirleyici olan diğer unsur ise, akvaryumun hazır olarak satın alınmasıdır. Hazır olarak satılan bitkili akvaryum fiyatları sadece bitki türüne, aydınlatma ürününün çeşidine, gübre ürünlerine bağlı olarak belirlenmemektedir.

Bitkili akvaryum kurulum maliyeti tercih edeceğiniz akvaryum ile bitki türlerine, kum, ışık ve gübre ürünlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Düşük destekli Co2 sistemine ihtiyaç duyulmayan bitkili akvaryum kurulum maliyeti daha düşük bütçelerle karşılanabilir. Ancak yüksek destekli, Co2 sistemine ve profesyonel aydınlatma ekipmanına ihtiyaç duyulan bitkili akvaryum kurulumu için daha yüksek bir harcama yapılması gerekir.

Bitki akvaryumunun düşük ya da yüksek destekli olmasının yanı sıra tasarımın boyutları ve yetiştirici tarafından verilen emekte fiyatın belirlenmesinde ciddi bir rol oynamaktadır. Sonuç olarak hangi bitkiyi seçerseniz seçin akvaryumunuzda bitkilerin olması doğala yakın bir habitat ortamının sağlanması dışında sistem içindeki fazlası canlılar için zararlı olan nitrat-fosfat gibi maddelerinde bitkiler tarafından kullanılmasını sağlar.

Ayrıca fotosentez yapan bitkilerin sisteme kattıkları oksijenin yapraklardan baloncuk baloncuk su içerisindeki yükselişini izlemekte ayrı bir keyiftir. Kurulumu tamamlanan bitki akvaryumlarının ise sağlıklı bir şekilde döngüsünü devam ettirebilmesi için belirli periyotlarda bakıma ihtiyacı vardır. Akvaryumdaki sağlıklı su değerlerinin oturtulması, bitkilerin ihtiyacı olan makro ve mikro besinlerin sağlanması gerekmektedir.

Akvaryum bitkilerinin ihtiyacı olan makro besinler konusunda detaylı bilgi için tıklayınız.

Akvaryum bitkilerinin ihtiyacı olan mikro besinler konulu makalemiz için tıklayınız.

Bitkili Akvaryum Tasarım Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Myc dedi ki:

    Genel hatlarıyla çok güzel anlatmışsınız Teşekkürler


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞