BitkiBalik.Com

Çiçek Açan Sukulent Türleri

Çiçek Açan Sukulent Türleri

Sukulentler çiçek açar mı? Çiçek açan sukulent türleri nelerdir? Sukulent yetiştirenler veya yetiştirmek isteyenler tarafından sıklıkla dile getirilen sorular arasındadır. Minimal yapıları ve sulu yapraklarıyla dikkat çeken sukulent bitkilerinin çiçek açan çeşitleri bulunmaktadır.

Sukulent çeşitleri genellikle çiçek açmayan bitkiler olarak biliniyor olsa da çiçekleriyle göz dolduran nadir türleri vardır. Özenli bakımla birlikte, uygun şartlar sağlandığında çiçek açan sukulent çeşitleri yetiştirmek mümkündür.

Bu yazımızda sukulent severler için fazlasıyla merak edilen sukulent çiçek açar mı? Sorusunu yanıtlamak üzere çiçekli sukulent çeşitlerini konu alacağız. Çiçek açan sukulent türleri, isimleri ve kısaca özelliklerine değinerek, birbirinden güzel çiçek açan sukulentler ve bakımları hakkında püf noktaları paylaşacağız.Çiçekli Sukulent Çeşitleri ve İsimleri

Çiçekli Sukulent Çeşitleri ve İsimleri

Sukulent Çiçek Açar Mı?

Sukulentler genellikle mevsimsel olarak çiçek açarlar ve çiçekleri farklı şekillerde olabilir. Bazı sukulent türleri yılda bir kez, bazıları ise daha sık çiçek açabilirler. Ayrıca, sukulentlerin çiçek açma dönemleri değişkenlik gösterir. Bazıları bahar veya yaz aylarında çiçek açarken, bazıları sonbaharda veya kışın çiçeklenirler. Ancak, sukulentlerin çiçek açması her zaman garanti değildir ve çiçeklenme genellikle doğru bakım koşullarına bağlıdır.

Crassula Ovata (Yeşim Bitkisi)

Crassula Ovata, ülkemize yeşim bitkisi olarak da tanınan, Güney Afrika ve Mozambik bölgesine özgü en çok tanınan çiçek açan sukulent türleri arasındadır. Bakımının kolay olması ve zahmetsiz ihtiyaçlarından dolayı bu denli popüler olmasına şaşırılmamalıdır.

Crassula ovata Sukulent

Crassula ovata Sukulent

Crassula Ovata çiçek açan sukulent türleri arasında olan ve küçük boyutlarda beyaz ya da pembe renklerde, yıldız şeklinde çiçekler üreten bir sukulent çeşididir. Sulamaya karşı biraz hassas bir bitki türüdür. Yaz mevsiminde toprağı nemli olacak şekilde sulanmalı, kış mevsiminde daha az sulama yapılmalıdır.

Crassula Rupestris (Bebek Kolyesi)

Kenarları kızıl tonlarda yeşil yapraklarıyla tanınan Crassula Rupestris, gövde çevresinde sarmal bir görünüme sahip olan, çiçekli sukulen çeşitleri listemizin bir başka üyesidir. Güney Afkrika’ ya özgü bir familyanın en popüler türlerinden biridir.

Crassula Rupestris Sukulent

Crassula Rupestris Sukulent

Aslında yaprakları açık ve parlak yeşil tonlara sahiptir. Güneş ışığının fazla olması veya soğuğa maruz kalması durumunda yaprak kenarlarında koyul kızıl renklenmeler görülür.

Renkli yapraklarıyla hoş görünen görünümünün yanında beyaz, sarı ve pembe çiçek açan sukulent çeşitlerinden biridir. Gün ışığından faydalanabileceği aydınlık ortamları sever. Tohum ve çelikleme yoluyla üretilebilir. Yazları haftada bir kez, kışın ise iki haftada bir kez sulanabilir.

Crassula Perforata Variegata (Alacalı Düğmeler Dizisi)

Crassula Perforata Variegata, dayanıklı ve bakımı kolay olan çiçekli sukulent çeşitleri ailesinin bir üyesidir. İpe diziliş düğmeleri andıran görüntüsü ve kenarları kırmızı tonlarda yeşil yapraklarından dolayı; alacalı düğmeler dizisi olarak da tanınan bir sukulent çeşididir.

Crassula Perforata Variegata Sukulent

Crassula Perforata Variegata Sukulent

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde soluk beyaz çiçek açan sukulent türlerinden biridir.. Yaprakları sıcak yaz aylarında beyaz-yeşil arası bir renk formuna sahiptir. Kışın kısmen soğuk ortamlarda ise beyaz-kırmızı arası alacalı bir renklenme eğilimi gösterir.

Benzer İçerikler  Çim Adam Yapımı Hakkında Herşey

Direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı yarı gölge ortamda rahatlıkla bakılabilir. Eksi derecelere inmeyen sıcakların olduğu iklimlere sahip olan bölgelerde dış mekanlarda bakımı yapılabilir. Kışın haftada veya on günde bir kez sulanması yeterlidir. Yazın ise sıcaklık seviyesi göz önüne alınarak toprağı nemli kalacak şekilde haftada bir iki kez sulanabilir.

Crassula Pellucida

Crassula Pellucida, çiçekli sukulent türleri listemizin en renkli üyelerinden biridir. Benzersiz yaprakları açık sarıdan yeşile, pembe den mora ve fuşya rengine kadar harika bir renk çeşitliğine sahiptir.

Crassula Pellucida Sukulent

Crassula Pellucida Sukulent

Kalp benzeri şekliyle dikkat çeken rengarenk yapraklarıyla ayırt edilen Crassula Pellucida beyaz ve farklı renklerde çiçekler üreten çiçekli sukulent çeşitlerinden biridir. Çiçeklenmesi uzun sürelidir, hatta haftalarca çiçekli kalabilir.

Bahar ve yaz aylarında toprağı hafif nemli olacak şekilde haftada bir-iki kez sulanabilir. Kış mevsiminde ise sulama sıklığı azaltılarak haftada ya da iki haftada bir kez sulanması yeterli olacaktır.

Echeveria Elegans

Echeveria Elegans, Meksika’ nın yarı çöl iklimine sahip bölgelerinde yetişen çiçekli sukulent çeşitlerinden biridir. Yaklaşık 5 ila 10 cm. boyutlara ulaşır ve yaprakları rozet benzeri bir görünüme sahiptir.

Echeveria Elegans Sukulent

Echeveria Elegans Sukulent

Echeveria Elegans yaprakları kuraklığa ve yüksek güneş ışığına maruz kaldığında pembe renklenmeler daha yoğun görülür. Sabah güneşini alabileceği bir ortamda bakılması tavsiye edilir.

Çiçek açma mevsimi kış ve ilk bahar ayları olan Echeveria Elegans, uzun saplı pembe ve sarı çiçek açan sukulent çeşitlerinden biridir. Sulama konusunda yapraklara su değdirmeden, toprağı hafif nemli olacak şekilde sulamanız uygun olacaktır.

Senecio Rowleyanus (İnci Tanesi)

Senecio Rowleyanus, ülkemizde inci tanesi sukulent olarak da bilinen çiçekli sukulent tüleri arasında olan sukulent çeşitlerinden biridir. Bezelye çiçeği ya da tespih çiçeği gibi farklı isimlerle de tanınmaktadır.

Senecio Rowleyanus Sukulent

Senecio Rowleyanus Sukulent

Yayılmacı bir gelişim gösterir, saksıdan taşan dallarıyla ayırt edilen Senecio Rowleyanus genellikle askılı saksılarda yetiştirilir. Çiçeklenme mevsimi yaz aylarıdır, tüylü beyaz çiçek açan sukulent türleri arasındadır.

Sulama yapraklara değdirilmeden yapılmalı, toprağı kurudukça sulanmalıdır. Sulama esnasında aşırıya kaçmadan toprağın nemlenmesi sağlanmalıdır. Yazın haftada birkaç kez kışın ise toprağın kurumasına bağlı olarak, ortalama on günde bir sulanması gerekir.

Senecio Radicans (Muz Sukulent)

Senecio radicans bitkisi, minik muzlara benzeyen yapraklarıyla ayırt edilen bir çiçekli sukulent çeşididir. İlginç görünümü ve minimal yapraklarına aldanmayın! Dalları bir metre boya kadar ulaşabilir.

Senecio Radicans Sukulent

Senecio Radicans Sukulent

Güney Afrika’ ya özgü türlerden biri olan Senecio radicans bitkisinin yapraklarında, güneş ışığını aldığı miktara bağlı olarak gümüşi yeşil ve mavimsi renk tonları belirginleşir.

Vanilya-tarçın veya karanfil kokusunu andıran beyaz tüylü yıldız görünümünde çiçekler üretir. Gün ışığını bolca alabileceği aydınlık ortamları sever. Sulanma yaparken aşırıya kaçmadan toprağının nemlenmesinin sağlanması yeterli olacaktır.

Benzer İçerikler  Rex Begonya Çiçeği

Sedum Rubrotinctum

Sedum Rubrotinctum, yeşil ve kırmızı tonlarında alacalı renklere sahip olan yapraklarıyla dikkat çeken Meksika’ ya özgü bir çiçekli sukulent türüdür.

Sedum Rubrotinctum Sukulent

Sedum Rubrotinctum Sukulent

Yaprakları dolgun görünümlü fasulyeleri andırmaktadır. Yaprak uçları strese, soğuğa ve fazla güneş ışığına maruz kaldığından yeşilden kırmızıya doğru renklenme eğilimi gösterir.

Çiçekli sukulent çeşitleri arasından en beğenilen türlerden biri olan Sedum Rubrotinctum küçük yıldızları andıran sarı çiçek açan sukulent çeşitlerinden biridir.

Sedum Treleasie

Sedum Treleasie bakımı kolay olan, popüler çiçekli sukulent çeşitleri arasındadır. Uzama konusunda istikrarlı bir yapıya sahiptir ve 30 cm. boyutlara kadar büyüyebilir.

Sedum Treleasie Sukulent

Sedum Treleasie Sukulent

Yaprakları gövdeyi sık bir şekilde saran, mavi ve yeşil tonlarında renkleriyle dikkat çeken bir görünüme sahiptir. Ancak yapraklar fazla güneş aldığında sarımsı bir renk tonuna dönüşebilir.

Sedum Treleasie parlak sarı renklerde, yıldız şeklinde çiçekler üretir. Aydınlık yargı gölge ortamlarda bakılması tavsiye edilir. Yazın hafta da bir-iki kez, kışın ise haftada bir kez sulanması yeterlidir.

Graptopetalum Paraguayense

Graptopetalum Paraguayense bitkisi pembe kenarlı, dolgun ve grimsi yeşil yapraklarıyla tanınan bir sukulent türüdür. Gövdesi üzerinde çiçeği andıran sık yaprak dizilimiyle fark dilen Graptopetalum Paraguayense çiçekli sukulent çeşitleri arasındadır.

Graptopetalum Paraguayense Sukulent

Graptopetalum Paraguayense Sukulent

Bitkiyi gösterişli kılan özelliklerden biri de ürettiği yıldız şeklindeki açık sarı ve beyaz çiçekleridir. İlkbaharda çiçek açar. Uzun süreli çiçeklenme eğilimi gösterir ve çiçekler oya işlemesini çalı benzeri bir görüntü oluşturur.

Gün ışığının az olduğu ortamlarda çelimsiz ve küçük kalacağından aydınlık ortamlarda bakılması gerekir. Toprağı kurudukça sulanmalı, toprağının hafif nemli kalması sağlanmalıdır.

Graptosedum Francesco Baldi

Graptosedum francesco baldi soğuğa karşı dayanıklı yapıda, Grartopetalum ve Sedum türlerinin melezlenmesinden üretilmiş bir sukulent türüdür.

Graptosedum Francesco Baldi Sukulent

Graptosedum Francesco Baldi Sukulent

Yeşil, mavi, pembe ve mor tonlarında yaprak renklerine sahip olabilir. Yaprak renginin farklı olmasındaki etken mevsim sıcaklıkları ve güneş alma durumundaki değişikliklerdir.

Dağınık çalı biçiminde ince dallara sahip olan beyaz ve sarı renklerde çiçekler üretir. Çiçekleri yıldız şeklindedir. İlkbahar aylarında çiçeklenmeye başlar. Gün ışığını alan ortamlarda bakılması ve toprağı nemli kalacak şekilde sulanması gerekir.

Haworthiopsis Attenuata (Süper Zebra Sukulent)

Haworthiopsis Attenuata bitkisi, Süper Zebra Sukulent olarak da tanınan çiçekli sukulent türleri arasında olan sukulent türlerinden biridir. Görünümü itibariyle aloe vera bitkisine benzer.

Haworthiopsis Attenuata Sukulent

Haworthiopsis Attenuata Sukulent

Uzun yeşil yaprakları sivri görünümüyle dikkat çeker. Yapraklarının üzerinde beyaz-gri zebra çizgilerini andıran desenleri vardır.

Nadiren çiçeklendiği düşünülmektedir. Fakat çiçeklendiğinde uzun süre çiçekli kalır ve uzun saplı beyaz çiçekler üretir. Yarı gölgeli aydınlık ortamları sever. Kışın haftada bir kez, yazın ise haftada birkaç kez sulanması yeterlidir.

Benzer İçerikler  Orkide Kaç Günde Bir Sulanır?

Oscularia Deltoides (Pembe Buz Çiçeği)

Oscularia Deltoides, Güney Afrika’ ya özgü mavi yeşil üçgen yaprak yapısıyla ayırt edilen çiçekli sukulentlerden biridir. Yaprak kenarları kırmızı ve pembe tonlarda renklenebilir.

Oscularia Deltoides Sukulent

Oscularia Deltoides Sukulent

Oscularia Deltoides yayılarak büyümektedir. Olgunlaşmaya başladıkça çok sık çiçeklenecektir. Bol miktarda çiçek açan pembe buz çiçeği, çiçeklendiğinde çiçeğin her yanını kaplayan pembe çiçekler üretir.

Çiçeklerinin görüntüsü, tırtıklı kenarlı pembe taç yaprakları ve sarı tonda merkeziyle pembe papatyaya benzemektedir. Bol gün ışığı alabileceği aydınlık ortamda bakılması tavsiye edilir. Toprağı kurudukça sulanması yeterlidir.

Aeonium

Aeonium, parlak renklere sahip olan mumsu yapraklarıyla ayırt edilen ve yaklaşık 35 türü barındıran sukulent bitki ailesinin genel adıdır. Yaprakları sıcaklık değişimleri ve güneşe ne kadar maruz kaldığına bağlı olarak farklı renk çeşitliliğine sahip olabilir.

Aeonium Sukulent

Aeonium Sukulent

Aeonium, çiçek açan sukulent türleri arasında olan, uzun saplı çiçekler üreten türlerden biridir. İlginç bir şekilde çiçek açtıktan sonra çiçeğin büyüdüğü ana bitki dalı ölmektedir. Çiçek açmayan dalların olduğu rozetler çiçek açmadığı sürece büyümeye devam etmektedir.

Çiçekleri genellikle sarı ve pembe renklerdedir, uzun saplarıyla fazlasıyla dikkat çeken bir görünüm oluşturur. Gün ışığını bol miktarda alabileceği yarı gölgeli alanları sever. Sulama konusunda toprağı kontrol ederek, kuruduğunu fark ettiğinizde sulamanız uygun olacaktır.

Sempervivum Arachnoideum (Yünlü Sukulent – Örümcek Ağlı Sukulent)

Sempervivum Arachnoideum, çoğunlukla Avrupa’ dan gelen bir sukulent türüdür. Yünlü sukulent veya örümcek ağlı sukulent olarak da adlandırılmaktadır. Bu isimlendirmenin bitkinin üzerinde yapraklarını kaplayan yün ve örümcek ağı benzeri tüy yapısından dolayı yapıldığı düşünülmektedir.

Sempervivum Arachnoideum Sukulent

Sempervivum Arachnoideum Sukulent

Yaprakları genellikle yeşil renklerde, bakım şartlarına göre kırmızı-pembe tonlarında olabilir. Nispeten bodur bir büyüme göstermektedir. Yaprak rozetleri dairesel şekilde yeni rozetler oluşturarak yayılmaktadır.

Sempervivum Arachnoideum yaz ortasından yaz sonuna kadar çiçeklenerek, pembe çiçekler üretir. Çiçekleri yoğun pembe renklerde, yıldız görünümündedir. Bazı varyetelerinin soluk sarı renklerde çiçek açtığı gözlemlenmiştir.

Gün ışığını bir tülün arkasından yeterince alabileceği pencere arkasında ya da yarı gölgeli dış mekanlarda bakılabilir. Sulama konusunda dikkatli olunmalı, kurudukça sulanmalıdır. Toprağın kuruması beklenerek, aşırıya kaçmadan toprağını nemlendirecek ölçüde sulama yapılmalıdır.

Bu yazımızda çiçek açan sukulent türleri ve çiçek açan sukulent bakımını türlere uygun bakım şartlarını anlatarak incelemeye çalıştık.

Sukulentler dışında, çiçek açan kaktüs çeşitleri ile ilgileniyorsanız; Çiçek Açan Kaktüsler konulu makalemizi incelemek için tıklayınız.

En Güzel Çiçek Açan Sukulent Türleri Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞