Ciklet Balığı Beslemek
Cichlid balığı, yani bilinen Türkçe adıyla Akvaryum Ciklet Balığı, akvaryumuna renk katmak isteyen hemen herkesin ilgisini çeken balık türlerinden biridir. Diğer türlere kıyasla ciklet balıkları, inanılmaz derecede farklı çeşitliliğe sahip olan bir balık türüdür.
Ciklet balıkları, boyut bakımında da daha iri yapılı canlılar olduklarından akvaryumda büyük türlere bakmayı düşünenler için ideal balıklar olduğunu söyleyebiliriz. Cikletlerin her alt türünün kendine has rengi ve deseni vardır. Okyanus maviliğindeki canlıların güzelliğini aratmayan canlılar oldukları için zevkinize göre beslemek istediğiniz türü belirleyerek ciklet balığı bakımı ile ilgilenebilirsiniz.
Ancak akvaryumda ciklet beslemek konusunda herkesin aklına gelen çeşitli sorular vardır. Ciklet balığı nasıl beslenir? Ciklet balığı beslemek zor mudur? Gibi sorular hobiye gönül vermek isteyen çoğu kişinin ortak sorularıdır. Bu yazımızda ciklet balıkları hakkında bilgi edinmek isteyenler için; anavatanı Afrika olan Ciklet Balığı türleri, özellikleri ve üretimi konusunda merak edilen tüm detaylara değineceğiz.
Afrika Cichlid Habitatı
Afrika ciklet balığı türleri diğer tüm cichlidler gibi “Cichlidae” familyasındandır. Cikletler çok çeşitli balık gruplarından biridir ve Afrika’da birçok türü bulunur. Fakat, Afrika’nın vahşi göllerinde hala keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce ciklet balığı çeşitleri olduğu bilinmektedir. Afrika dışında Asya ve Güney Amerika’da birçok ciklet türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Ciklet Balığı Özellikleri
Neredeyse tüm Afrika cikletleri, Doğu Afrika’daki üç büyük gölden birinde yaşamaktadır: Malavi Gölü, Victorya Gölü ve Tanganika Gölü havzasında yaşayan balıklar Afrika Cikletlerinin popülasyonunu oluşturmaktadır. Akvaryum hobisinde en popüler ciklet türleri ise Malavi gölüne ait balıklardır.
Her türün kendi desenleri ve renkleri vardır, bu yüzden her zaman size ve tankınıza uyan bir cichlid balığı türü olacaktır. Sağlıklı tutulduğunda ve huzurlu olduklarında en renkleri parlak bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Erkekler genellikle kadınlardan daha renklidir; özellikle çiftleşirken dişilere çekici davranmaları gerekir. Dişiler erkeklere kıyasla daha sade renklerdedir. Ciklet balığı fiyatları konusunda net bir kanıya varmak mümkün değildir. Çünkü ciklet balığı fiyatları, balık türünün yapısına ve üretim zorluğuna göre değişmektedir.
Akvaryum Ciklet balığı ömrü, türe göre değişkenlik gösterse de ortalama 8 yıldır. Daha uzun yaşayan türleri de mevcuttur. Boyutları ise türüne göre farklılık göstermektedir. Tüm cichlid balığı türlerini dişleri vardır, ancak her türün diyetine bağlı olarak farklı bir diş seti olacaktır.
Bazıları yosunları kayalardan kazımak için daha küçük diş sıraları geliştirmiştir; bazıların ise küçük balıkları yakalamak için keskin diş setleri vardır. Bu konudaki ilginç bir özelliğe daha değinirsek; Her 100 günde bir, kaybedilen veya hasar görenleri değiştirmek için dişlerini yenileyeceklerdir, bu özellikleri bilim adamları tarafından diş hekimliğine yardımcı olması amacıyla incelenmektedir.
Ciklet Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?
Cikletler, çok aktif balıklardır. Ne zaman tankın dışında bir hareket algılasalar, beslenmeyi ümit ederek takip edeceklerdir. Bu davranış, sürekli yiyecek aradıkları için onları yetersiz beslemiş gibi hissetmenize neden olabilir. Fakat gereğinden fazla beslenmelerine izin vermeyin, çünkü ihtiyaç duyduklarının ötesinde hayır demeden yemek yemeye devam ederler. Fazla beslenmeleri daha sağlıklı olacakları anlamına gelmemektedir.
Ciklet balıkları yiyecek ararken, zemini kazabilir veya tanktaki dekoru dağıtabilir. Bu durum, tanka yerleştirdiğiniz herhangi bir dekorun zemine sağlam bir şekilde oturtulduğu sürece çok fazla soruna neden olmayacaktır. Yaşayan kaya ciklet balığı kumu kazma davranışını, sadece bölgecilik için değil, avcılık stratejisi olarak da kullanır.
Aktif yaşam tarzları, onları tanktan atlayabilecek kadar iyi yüzücüler yapar; Ancak, korkmadıkça veya kışkırtılmadıkça muhtemelen bunu yapmayacaklardır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey herhangi bir atlama durumu söz konusu olmaması açısından akvaryumun üzerinin kapalı olması gerektiğidir. Dikkate alınması gereken bir diğer şey ise saldırganlıklarıdır.
Özellikle çiftleşirken, tankta daha zayıf balıkların ölümüne yol açabilecek şekilde bölgelerini korurlar. Kavgaları azaltmak için, tankınızda birçok saklanma yeri bulunduğundan emin olun. Bu şekilde, balıklarınıza kaçacakları bir yer verir, aynı zamanda onlara talep edecekleri bir bölge sağlamış olursunuz.
Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Ciklet akvaryumu nasıl olmalı? Akvaryumlarınızı kurarken öncelikle akvaryumun boyutuna dikkat etmelisiniz. Ciklet balıkları genellikle birçok balıktan daha hareketlidir, bu nedenle akvaryumunuzun en az 60 litre olması tavsiye edilir. Ayrıca akvaryumunuzun boyutuna uygun olan filtrasyon sistemini seçmeniz ve akvaryumunuzun temizliğini aksatmamanız gerekir.
Ciklet Balığı Kaç Derecede Yaşar?
Akvaryumda bakım için ciklet balığı su sıcaklığı 24-29 °C derece arağlığında olmalıdır. Uygun pH seviyesi ise 7.5 – 8.5 aralığıdır. Orta derecede aydınlatma yeterli olacaktır. Herhangi bir özel ekipmana ihtiyacınız yoktur, sadece yeterli büyüklükte bir akvaryum ve akvaryum içinde sağlıklı bir sirkülasyon sağlayacak kadar güçlü bir filtre ile ihtiyaç duyulan sıcaklık derecesinin oluşturulması için ısıtıcı bulundurulmalıdır.
Ciklet Balığı Akvaryum Boyutu Nasıl Olmalı?
Ciklet balığı bakımı için tercih edilecek akvaryum hacminin en az 100 L. olması uygun olacaktır. Balık sayısına göre akvaryum boyutunun da büyütülmesi gerekebilir. Daha büyük bir tankın her zaman en iyisi olduğunu ve saldırganlığı azaltacağını unutmayın.
Ciklet Akvaryumu Dekoru Nasıl Olmalı?
Ciklet balıkları doğal ortamlarında kayalık ve kumluk alanlarda yaşayan balıklardır. Akvaryum dekorunun doğal yaşam alanlarını taklit eder şekilde bir kısmı kayalık bir kısmı kumluk alanlardan oluşacak şekilde dekore edilmesi uygun olacaktır.
Akvaryumunuzun sağ-sol veya arka kısımlarına doğal kayalardan faydalanarak oldukça şık dekorlar oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz dekorlar sadece görsel güzelliği ile değil, balıklarınız için oluşturacağı üreme ve saklanma alanları ile fazlasıyla yararlı olacaktır.
Özetle bakımları konusunda ekstra özel gereksinimleri yoktur, sadece akvaryumdaki amonyak ve nitrat seviyelerini düşük tutmak için akvaryumu temizlediğinizden ve her 1-2 haftada bir su değişikliği yaptığınızdan emin olun.
Ciklet Balığı Motorsuz Yaşar Mı?
Ciklet balıkları da birçok balık türü gibi, ciklet balıkları da oksijenli suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, akvaryumunuzda bir hava taşı veya filtreye ihtiyacınız olacaktır. Filtre, akvaryumun suyunun temiz kalmasını sağlar ve balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gerekli olan oksijeni sağlar.
Ciklet Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Akvaryumda ciklet balığı ile yaşayan balıklar hangileridir? Afrika cichlid balığı bölgecidir, bu nedenle herhangi bir balığın bir noktada saldırıya uğraması muhtemeldir. Bu yapıları dolayısıyla özellikle lepistes, moli, plati ve tetra türleri gibi küçük balıklar onlar için av olacaktır. Ayrıca japon balıkları gibi nispeten daha barışçıl balıklarında cikletler tarafından saldırıya uğrama ihtimali yüksek olduğundan birlikte bakılmaları önerilmez.
Çoğu zaman, kavgalardan kaçınmak için akvaryumda sadece bir cichlid türü tutulur ya da uyumlu türler birlikte barındırılabilir. Akvaryum yeterince büyükse, o zaman daha fazla tür eklenebilir. Akvaryumda ciklet balığı ile yaşayan türlere örnek verecek olursak: Büyük vatoz (pleco) türleri, iri çöpçü balıkları, astronot ve pirana balıkları gibi ciklet balıkları ile birlikte bakılabilir.
Cichlid Balığı Beslenmesi
Ciklet balığı ne yer? Afrika ciklet balıkları doğal yaşam alanlarında yabani bitkilerle, yosunlarla, böceklerde, küçük balıklarla ve omurgasızlarla beslenir. Akvaryumda çiklit balığı yemi olarak bitkisel ve protein ağırlıklı kaliteli balık yemleri kullanılabilir. Balıkların türüne göre kuru pul yemler, granül yemler ve stick yemler tercih edilebilir.
Ciklet Balıklarına Ne Kadar Yem Verilir?
Genel olarak, ciklet balıklarının yem miktarı, balığın büyüklüğüne ve yaşına bağlıdır. Yavru balıklar için günde üç öğün yem verilmesi önerilirken, yetişkin balıklar için günde iki kez yem verilmesi yeterlidir.
Ciklet Balığına Günde Kaç Kere Yem Verilir?
Ciklet balıklarına günde kaç kere yem verilmesi gerektiği de oldukça önemlidir. Genel olarak, ciklet balıklarına günde 2-3 kez yem verilmesi önerilir. Ancak, unutulmamalıdır ki, ciklet balıkları verilen her yemi yeme eğilimindedir. Bu nedenle, yem miktarı konusunda dikkatli olmak ve balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için doğru miktarda yem vermek gereklidir.
Ciklet balığı beslemenin püf noktaları:
Ciklet balığı yemi tercih edilirken balığınızın protein ağırlıklı mı yoksa bitkisel ağırlıklı mı beslendiğinin bilinmesi doğru tercih yapılmasını sağlar. Örneğin tropheusların bitkisel ağırlıklı yem ile beslenmesi gerekirken yunus cichlid türünün ana diyeti protein yemlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla beslenen türün beslenme özellikler göz önüne alınarak ihtiyaçlarına yönelik beslenme rejimin oluşturulması gerekir.
Yemleme erişkin balıklar için sabah ve akşam olmak üzere iki öğünden oluşabilir. Yavru balıklarda ise daha az fakat daha sık besleme yapılacak şekilde öğün sayısı artırılabilir. Yemleme esnasında balıklara bir iki dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar yem vermek doğru bir yaklaşım olacaktır. Aşırı yemleme yapılması halinde dibe çöken artık yemlerin dip çekimi yapılarak akvaryumdan uzaklaştırılması gerekir.
Protein ağırlıklı beslenen etçil türlere bazı öğünlerinde bitkisel yem verilmesi sindirim sistemlerinin düzenli işleyişi için son derece faydalıdır. Aynı şekilde bitkisel ağırlıklı beslenen balıklara ise belirli aralıklarla protein yemi ikram edilmesi sağlıklı bir yaşam sürmelerine katkı sağlayacaktır. Üreme dönemlerinde de aynı şekilde protein yemler ile yapılan besin takviyesi üretim başarısı ve yavrulama oranını artırmaktadır.
Ciklet balığı beslerken diyetlerinin zenginleştirilmesi amacıyla balıklar kuru yem dışında sebze ve dondurulmuş yemler de verilebilir. Otçul bir türe bakıyorsanız haftada bir-iki kez hafif bir haşlama işlemine tabi tutulmuş sebzelerle öğünlük bir besleme yapabilirsiniz. Sebzelere örnek yiyecekler; Ispanak, kabak, havuç, salatalık olabilir.
Etçil türlere ise yine haftada bir-iki kez az miktarlarda protein yiyecekleri verilebilir. Protein yiyeceklerine örnek; kıyılmış daha yüreği, tavuk ciğeri, taze balık(somon) filetosu olabilir. Ayrıca canlı, dondurulmuş ya da kurutulmuş kan kurdu, larva, karides yemleri de haftalık aperatiflere dahil edilebilir.
Ciklet Balığı Üretimi
Ciklet balığı nasıl üretilir? Akvaryumda uygun koşullar altında birçok türü esaret altında üreyebilir ve ciklet balığı yavrulama konusunda oldukça isteklidir. Diğer yandan afrika cichlidleri bölgeci davranışlarıyla birlikte, güçlü ebeveyn içgüdülerine sahiptir. Fakat genellikle üreme zamanlarında bölgelerini korumak amacıyla saldırgan bir hale bürünebilirler.
Ebeveyn içgüdüleri bazen kaybolabilir, birbirlerinin hatta kendilerinin yumurtalarını ve yavrularını yiyebilirler. Böyle olumsuzlukların yaşanmasını engellemek kuluçkası devam eden dişileri ya da ebeveynleri ve yavruları farklı akvaryumlara ayırabilirsiniz.
Ciklet balıkları çiftleşmek, bir eşi çekmek için genellikle belirli hareketleri ve renk gösterimini içeren çeşitli üreme ritüelleri yaparlar. Akvaryumunuzda bu anı izlemek oldukça keyiflidir. Ayrıca cikletlerde iki farklı tür çiftleşebilir ve melez tür üreyebilir. Bu durum, esaret altındaki akvaryum ortamında çok daha yaygındır, çünkü dişiler vahşi doğada olduğundan daha az sayıda erkekle birlikte besleniyor olabilir. Bu nedenle kendi türünden erkek olmadığı durumlarda benzer bir türün erkeği ile çiftleşebilir.
Tüm ciklet türleri yumurta bırakır. Bazıları yumurtalarını bir mağara güvenliğine bırakır ve yumurtadan çıkıncaya kadar onları korur. Bazı türler ise yumurtalarını ağızlarında taşıyarak kuluçka süresini tamamlar ve yumurtalarını bu şekilde korur. Yumurtalarını ağızlarında taşıyan türlerde döllenmiş yumurtalar, yumurtadan çıkmaya hazır olana dek dişi balığın ağzında tutulur.
Ciklet balığı çiftleştikten kaç gün sonra yumurtlar? Ciklet balığı çiftleşme esnasında yumurtlar ve yumurtalarını ağzına alarak kuluçka süresini başlatır. Kuluçka süresi ise doğal seyrinde yaklaşık olarak 21 gün sürer. İnsan müdahalesi olmadan kuluçka süresi doğal yollarla tamamlanan yavrulara, dişi balık bir ila iki hafta boyunca bakmaya devam edecektir. Ancak akvaryumda güvenli bir alan mevcut ise…
Ciklet balığı büyüme süresi ne kadardır? Doğal kuluçka ile dünyaya gelen ciklet yavruları, annelerinin yanındaki bir-iki haftalık süreçten sonra kendi başlarının çaresine bakmak durumunda kalacaktır.
Ciklet yavruları nasıl beslenir? Büyüme sürecinde artemia gibi canlı yemlerle besleme yapılması, yavruların bağımsızlığa daha hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacaktır. Yavrular renklerini 3 ay içinde gösterebilir ve bir yıl içinde üreyebilir, bazı türlerde ise bu süre daha da uzun olabilir.
Gençlerin en erken ne zaman üreme olgunlaştığını söylemek zordur. Çünkü her ciklet türünün kendine has özellikleri ve olgunlaşma süresi farklılık göstermektedir. Ortalama boyutlardaki sarı prenses, mavi prenses gibi ciklet türleri üreme dönemine daha çabuk girerken, yaşayan kaya, yunus gibi türler üreme olgunluğuna nispeten daha geç ulaşır.
Genç ciklet balığı ilk yavrulamasında ortalama 8-15 arası yavru verirken, büyüdükçe türe ve boyuta bağlı olarak 25-50 arası yavru dünyaya getirir. Erişkin boyutlardaki ciklet balıkları ise türüne göre 75-250 arası yavru verebilir.
Tür çeşitliliği olsun diye karma türlerden oluşan akvaryumunuza ek arıyorsanız, Afrika ciklet balıkları sizin için uygun değildir. Ciklet balıkları, sadece kendi türleriyle ya da diğer büyük, agresif balıklarla(Oscar/Astronot Balığı gibi) birlikte beslenebilen agresif balıklardır. Ancak renk ve aktivite dolu yeni bir akvaryum kurmak istiyorsanız, o zaman bu balıklar mükemmel adaylar olacaktır. Cikletler dünyadaki en renkli balıklar arasındadır ve akvaryumunuzu canlandırırlar.
Akvaryum Ciklet Balıkları Neden Ölür?
Akvaryum ciklet balığı neden ölür? Sorusu ciklet balığı yetiştiricileri tarafından sıklıkla dile getirilen konuların başında gelir. Özellikle yeni başlayanlar tarafından fazlasıyla merak edilen bir durumdur. Ciklet balıklarının ölümüne neden olan başlıca etmenleri sıralamak gerekirse:
- Ciklet balıkları akvaryum içerisinde yetersiz oksijene karşı oldukça hassas canlılardır. Uzun süreli elektrik kesintileri yaşanması halinde oksijen desteği olması için havalandırma yapılmaz ise balık ölümleri kaçınılmazdır.
- Akvaryumda aşırı yemleme, ertelenen temizlik durumlarından dolayı ortaya çıkabilen amonyak ve nitrat patlamaları toplu balık ölümlerine neden olmaktadır.
- Soğuk havalarda akvaryumdaki ısının 26-25 derece seviyelerinden aşağı düşmesi durumunda balıkların hastalık ve enfeksiyon riskleri ortaya çıkar. Telafi edilemediğinde ya da daha düşük ısı seviyelerinde ise balıkların ölümü söz konusu olabilir.
- Ciklet balıklarının ölümüne neden olan diğer sebepler ise bulaşıcı hastalıklar ve bakteri çakışması sorunlarının yaşanmasıdır.
Yazımızın devamın Bakteri Çakışması hakkında detaylı bilgilere yer verdiğimiz makalemize göz atmak isterseniz tıklayınız.
Son olarak; “Ciklet Balıklarında Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?” konulu, detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.