BitkiBalik.Com

Cüce Vatoz Balığı

Cüce Vatoz Balığı

Anavatanı Amazon Nehri olan cüce vatoz balığı, boyutlarının küçük olmasından dolayı bu şekilde adlandırılmaktadır. Kolay ürediğinden ve küçük olması nedeniyle akvaryumla uğraşanlar tarafından sıklıkla tercih edilir.

Estetik görünmeleri ve ucuz olmaları da akvaristlerin fazla tercih etmelerinde etkilidir. Ph aralığı geniş sulara kolaylıkla adapte olabilir, her çeşit akvaryumda yaşayabilirler. Yosun yeme konusunda etkili olduklarından yosun yiyici canlılar arasında en popüler türlerdendir.

Cüce vatoz, barışçıl bir balıktır ve av olmayacakları her çeşit balık ile aynı akvaryumda beslenebilirler. Saldırgan olmayan yapıları küçük türlere karşı da barışçıl kabul edilmelerini sağlar. Yazımızın devamında vatoz balıklarını tanıtmak amacıyla, özellikleri hakkında detaylardan bahsetmeye ve merak edilen tüm detayları paylaşmaya çalışacağız.

Ancistrus Sp.

Ancistrus Sp.

Cüce Vatoz Balığı Özellikleri

Akvaryumunuzda yosun temizliği konusunda çok fazla büyümeyen bir yosun yiyici desteğine ihtiyacınız varsa cüce vatoz balıkları doğru bir seçim olacaktır. Cüce vatoz ne kadar büyür? Cüce vatoz balıkları 8 ile 10 cm. kadar büyümektedir. Nadiren de olsa 10 cm. üzeri boyutlara ulaşan cüce vatoz türlerinin olduğu gözlemlenmiştir.

Türlerindeki çeşitliliğinde etkisiyle balık seçeneklerinin dar olmadığı vatoz familyasından beğendiğiniz bir balığı akvaryumunuza yeni bir tür olarak ekleyebilirsiniz. Cüce vatoz balığı fiyatı yavru boyutlarda 5-10 lira seviyelerindedir. Akvaryumcularda ve petshop mağazalarında kolaylıkla bulunan bir balık türüdür. Cüce vatoz balığı fiyatları türlerin üretim zorluğuna göre farklılık gösterir.

Cüce vatoz kaç yıl yaşar? Cüce vatoz balıkları, uygun bakım koşulları sağlandığında oldukça uzun ömürlü olabilirler. Akvaryumda yaşayan cüce vatozların ortalama yaşam süreleri türe göre değişkenlik gösterse de, genellikle 3 ila 5 yıl arasında değişir. Tabii ki, iyi bir akvaryum ortamı sağlayarak ve düzenli bakım yaparak bu süreyi daha da uzatabilirsiniz. Unutmayın, sevimli su arkadaşlarınızın sağlıklı ve uzun bir yaşam sürdürebilmeleri için akvaryum koşullarını göz önünde bulundurarak titiz bir bakım gerçekleştirmelisiniz.

En çok bilinen cüce vatoz balığı türleri: Mavi göz, mavi göz tül, siyah, kahverengi, kahverengi tül, altın ve albino tül cüce vatoz balığı olarak sıralanabilir.

Akvaryum Cüce Vatoz Balığı

Akvaryum Cüce Vatoz Balığı

Cüce Vatoz Bakımı

Cüce vatoz akvaryumu nasıl olmalı? Cüce vatoz balığının sağlıklı gelişim gösterebilmesi için en az 50-100 litrelik bir akvaryumda bakılması önerilir. Farklı türler ile aynı ortamda bakılması halinde akvaryum ebatlarının büyük olmasına dikkat edilmelidir.

Geceleri daha fazla hareket eden cüce vatoz balıkları gündüzleri çok daha sakindirler. Gündüz vatoz balığını göremeyenler ve nerede olduğunu arayanlar, cüce vatoz balığını bitkilerin arasında veya mağaranın içinde bulabilir. Çünkü cüce vatoz balıkları gündüzleri saklanabilecekleri kuytu alanları tercih ederler.

Cüce Vatoz Balığı Ne Yer?

Cüce Vatoz Balığı Ne Yer?

Cüce vatoz ne yer? Cüce vatoz balıkları hepçil balık türlerinden biridir. Yani hem etçil hem otçul beslenebilirler. Ağırlıklı olarak akvaryumdaki yosunları yiyen vatozlar, protein ağırlıklı besinleri fazla zaman sindirim problemi yaşarlar. Bitkisel beslenmeleri sindirim sistemi sağlığını olumlu etkileyen bir beslenme rejimidir. Ayrıca bitkisel beslenmeleri gelişmelerini ve üremelerini olumlu yönde etkiler.

Cüce vatozlar suyun üstüne çok çıkmadıklarından yüzeyden beslenen balıklar değildir. Cüze vatoz yemi olarak dipte beslenen balıklar için üretilmiş yemler tercih edilmeli, verilen yemler akvaryumun dibine inmelidir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Köpek Balığı

Ispanak, havuç, kıvırcık, kabak ve salatalık gibi sebzeleri de severek tüketirler. Ispanak, havuç veya salatalık gibi besinler ikram edildiğinde birkaç saat akvaryumda tutulan sebzelerin artıkları akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Çünkü bekletilen artıklar amonyak artışına neden olacağından balıklar için zararlı olabilir.

Benekli Cüce Vatoz

Benekli Cüce Vatoz

Cüce Vatoz Balığı Cinsiyet Ayrımı

Cüce vatoz cinsiyeti ne zaman belli olur? Yavru boyuttaki balıklar ortalama 4-5 cm. boyuta ulaştıkları zaman cinsiyetleri belli olmaya başlar. Yavru cüce vatoz cinsiyet ayrımı yapılırken balıkları gözlemleyerek cinsiyet tespiti yapabilirsiniz.

Aynı dönem doğan yavrulardaki erkek balıklar dişilere göre daha hızlı bir gelişim gösterir. Ayrıca erkek balıklar dişilere göre daha uzun ve ince yapılıdır. Dişi balıklar erkeklere kıyasla daha kısa, tıknaz ve şişkin görünür.

Cüce Vatoz Cinsiyet Ayrımı

Cüce Vatoz Cinsiyet Ayrımı

Erkek balıkların kafasının yanlarında ve üst kısmında belirlen boynuz şeklindeki bıyık başlangıcı cinsiyetin tespitini kolaylaştırır. Cüce vatoz erkek dişi ayrımı yapılırken dikkat edilecek diğer bir nokta da balıkların göz yapılarına bakmak olacaktır. Dişilerde kafanın üzerindeki gözler birbirine daha yakın görünürken erkek balıkların göz aralığı daha uzaktır.

Albino gold cüce vatoz cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Albino gold cüce vatoz yavruları 4-6 cm boyutlara ulaştıkları zaman cinsiyet ayrımı yapılması mümkün olacaktır. En geç 6 cm veya 7 cm boyutlara ulaşan yavruların boynuz başlangıcını temsil eden bıyıkları belirginleşmeye başlar. Eğer 7 cm. üzerinde bir balığa sahipseniz ve halen bıyık belirtisi yoksa balığınızın cinsiyeti yüksek ihtimalle dişidir.

Cüce Vatoz Erkek Dişi Ayrımı

Cüce Vatoz Erkek Dişi Ayrımı

Albino Cüce Vatoz Balığı

Akvaryumların vazgeçilmez balıkları arasında albino cüce vatoz balığı yer alır. Güzel olduğu kadar sevimlidirler. Kendilerine özel beslenme biçimleri ve özellikleri bulunur. Davranışsal olarak barışçıl olduklarından dolayı diğer tür balıklarla aynı akvaryumda yaşayabilirler. Ama kendi türlerine karşı çok agresiftirler.

Albino cüce vatoz balıkları da diğer cüce vatoz türleri gibi hem etçil hem de otçul beslenirler. Akvaryumun suyunun sıcaklığının 23 ile 27 derece arasında olması yeterlidir. Daha düşük veya daha yüksek ısılı suda bakılmaları sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.

Albino cüce vatoz cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Cinsiyet ayrımı yavrularınız 4-6 cm. boyutlara ulaştığından cinsiyet ayrımı başlığında belirttiğimiz gözlemlere dayalı olarak yapılır.

L144 Albino Mavi Göz Tül Cüce Vatoz Balığı

L144 Albino Mavi Göz Tül Cüce Vatoz Balığı

Sularının pH aralığı 6 ila 8 olduğunda çok daha sağlıklı yaşarlar. Genellikle vatozlar çöpçü balıklar olarak bilinirler. Albino cüce vatoz balığı çöpçü balıkları ile akraba değildir. Suyun üstüne çıkıp beslenmekten çekinirler.

Genellikle dipteki yiyecekleri yiyerek beslenirler. Yedikleri ile suyun kalitesini yükselttikleri için çöpçü balık gibi nitelendirilir. Albino cüce vatoz balıklarının yerleştirileceği akvaryum dekorları dikkatlice seçilmelidir. Çünkü sivri ve keskin yüzeyli dekorlar balıklarınızın vücudunda ve vantuz kısmında yaralanmalara sebep olabilir.

Mavi Göz Cüce Vatoz Balığı

Güney Amerika’da bulunan Amazon Nehri’ne özgü bir tür olan mavi göz cüce vatoz balığı küçük boyutludur. Bu vatozların gözleri genellikle mavi renkli olduğundan mavi gözlü vatoz olarak bilinirler. Bilimsel adıyla L144 mavi göz tül vatoz balığı adıyla tül yüzgeç formuna sahip varyetesi de bulunmaktadır.

Benzer İçerikler  Akvaryum Çöpçü Balığı

Boyu ortalama 10 cm kadardır. 6.4 ile 7.4 Ph değere sahip suda bakımı yapılmalıdır. Erkeklerinin ağız üst kısmında bıyık tarzındaki uzun dokunaçlar vardır. Dişilerin dokunaçları ağzın yan tarafındadır. Hobi olarak balık bakanlar tarafından altın veya limon renginde olanlar çok fazla talep görmektedir.

Beslenecekleri akvaryumundaki su kapasitesi canlı yoğunluğuna bağlı olarak en az 50-120 litre olmalıdır. Saklanma alanları bulunan akvaryumlarda çok daha keyifli bir yaşam sürerler. Tül kuyruk cüce vatoz cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Veya L144 cüce vatoz cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Diye soracak olursanız, diğer vatoz türleri ile benzer şekilde balıkların boyutu 4-6 cm. boya ulaştığında cinsiyet ayrımı başlığında belirttiğimiz kriterlere dikkat edilerek yapılır.

Mavi Göz Cüce Vatoz Balığı

Mavi Göz Cüce Vatoz Balığı

Akvaryumun temizliğinde çok etkilidir. Dipteki artıkları, yosunları yiyerek akvaryumun temizliğine katkı sağlar. Üremesi çok kolay olan bir türdür. Yüksek oradaki su değişimleri mavi göz cüce vatoz balıklarının üremesini tetiklemektedir. Üremeye hazır bir çift küp benzeri uygun yuvalama alanı belirledikten sonra kısa bir sürede yumurtlayacaktır.

Yumurtlama sonrasında balıkları çok fazla rahatsız etmeden yavruların yumurtadan çıkması beklenir. Çıkan yavrular ayrı bir akvaryuma alınabileceği gibi zarar vermeyecek ebeveynleri ile birlikte de bakılabilir. Yavrular protein desteği için artemia ile beslenebileceği gibi bitkisel olarak kabuğu soyulmuş, haşlanmış ve ezilmiş sebzelerle beslenebilir. Özellikle bezelyeyi çok severler.

Cüce Vatoz Üretimi

Cüce Vatoz Üretimi

Cüce Vatoz Balığı Üretimi

Eğer cüce vatoz üretimi yapmayı düşünüyorsanız üremeye hazır boyutlardaki damızlık çiftler, çiftleşmeden önce bitkisel bir diyete girmelidir. Sebze içerikli bitkisel ikramlar verilirken sebze ve yeşillikler iyice yıkanmalı, kabukları soyularak verilmelidir.

Cüce vatozların yiyeceği kabak, salatalık, havuç gibi sebzeler suda 2 saatten fazla kalmamalıdır. Akvaryumda cüce vatoz üreme davranışını teşvik etmek bu yuva alanı oluşturmak amacıyla toprak küp benzeri üretim ekipmanlarının sağlanması uygun olacaktır.

Cüce vatoz nasıl çiftleşir? Üremek üzere küpü sahiplenen erkek vatoz, dişi balığı küpün içerisine sokmaya zorlayacaktır. Bir süre devam eden kur çabaları sonucunda cüce vatoz çiftleşmesi gerçekleşecek, dişi balık küpün içerisine yumurtalarını bırakacaktır. Vatoz balıkları yumurtladıktan sonra, yumurtaların sağlıklı gelişimi için su değişimlerine dikkat edilmelidir. Ani ve çok miktarda su değişimleri yapılmamalıdır.

Cüce Vatoz Yavru Bakımı

Cüce Vatoz Yavru Bakımı

Cüce Vatoz Yavru Bakımı

Cüce vatoz yavruları kaç günde yumurtadan çıkar? Cüze vatoz yavruları 4-5 gün içinde yumurtadan çıkar. Yumurtadan yeni çıkan cüce vatoz balığı yavrularının bakımı için dikkat edilmesi gereken püf noktalar:

  • Cüce vatoz yavru bakımı yapılırken, yavruların yumurtadan çıktığı ilk bir hafta su değişimlerinden kaçının.
  • Bir haftalık sürecin ardından akvaryum tabanındaki pislikleri de uzaklaştıracak şekilde bir hava hortumu yardımı ile su değişimi yapabilirsiniz. Su değişimi %10 – %15 seviyesini geçmemelidir.
  • Akvaryum camlarında, dekorların üzerinde oluşan yosun tabakası mevcut ise temizlemeyin. Oluşan yosun tabakası cüce vatoz yavruları için oldukça besleyicidir.
  • Yavrulara yumuşak bitkisel yemlerden oluşan bir diyet sunabilirsiniz. Sera Flora, Tetra Phyll, Tetre Pro Algae ve JBL Spirulina Flake gibi pul yemleri eliniz ile hafifçe parçalayarak yavruların beslenmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Günde birkaç kez azar azar besleme yapılması suyun suyun bozulmasını geciktirecek, aynı zamanda yavruların gelişimini destekleyecektir.
  • Öğünlerinin birinde cüce vatozlara artemia veya su piresi gibi canlı yemlerin verilmesi büyümelerini hızlandırır. Fakat aşırıya kaçılması durumunda kabızlık gibi sindirim sorunları ortaya çıkabileceğinden dikkatli olunması gerekir.
  • Yavruların karın keseleri yok olduktan sonra babalarından ayrılabilirler. Ana tank içerisinde bir yavruluğa ayırabilirsiniz. Bu sayede akvaryuma dağılmaları önlenmiş olur ve yavruluktaki dar alanda daha rahat beslenebilirler.
Benzer İçerikler  Otocinclus Affinis

Cüce vatoz yavrularının gelişim döneminde su değişimine dikkat edilmezse ciddi oranda yavru kayıpları yaşanabilir. Ayrıca beyaz benek hastalığı albino cüce vatozların en büyük düşmanıdır. Bu hastalığın oluşmaması için su sıcaklığın sabit tutulması gerekir. Isının belirli bir sıcaklık seviyesinde sabitlenmesi için akvaryum ısıtıcısı kullanabilirsiniz.

Su değişimlerinde ise ani ısı kayıplarını önlemek amacıyla akvaryuma soğuk su eklemekten kaçının. Değişim esnasında kullanacağınız taze suyu oda sıcaklığında bir süre bekletmek suretiyle akvaryumunuza yakın bir ısıya getirebilirsiniz. Bulunduğunuz ortamın soğuk olması halinde ufak bir ısıtıcı yardımıyla taze suyu ısıtarak akvaryumdaki ısıya yakın bir derecede su sıcaklığı oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Siyah ve Albino Yavrular

Siyah ve Albino Yavrular

Yavru Vatoz Ne Yer? Beslenmeleri Nasıl Olmalı?

Yavru cüce vatoz balıklarının beslenmesi, büyüme süreçlerini ve sağlıklı bir yaşamı desteklemek için önemlidir. Yavru vatozların beslenmesine dikkat etmek, yaşamlarının başlangıcında temel bir rol oynar. Yavru cüce vatozlar, genellikle şunları yiyebilir:

  1. Mikro yem: Yavru cüce vatozlar için özel olarak üretilen mikro yemler, onların beslenmesi için uygun bir seçenektir. Bu yemler küçük parçacıklardan oluşur ve yavruların ağızlarına uygundur.
  2. Infusoria: İncelemeler ve küçük mikroorganizmalar, yavru cüce vatozların beslenmesi için idealdir. Bu mikroorganizmalar, doğal olarak akvaryumda bulunabileceği gibi, dışarıdan da temin edilebilir.
  3. Yumurta sarısı: Yavru cüce vatozların protein ihtiyacını karşılamak için haşlanmış yumurta sarısını kullanabilirsiniz. Yumurta sarısını ince parçalara bölerek akvaryuma ekleyin.
  4. Küçük canlı yemler: Yavru cüce vatozlar için uygun olan canlı yemler arasında daphnia ve artemia bulunur. Bu yemler, balıklarınızın sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

Yavru cüce vatozlarınızın sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için, düzenli olarak yemlemeye özen gösterin ve doğru yemleri kullanarak onların beslenme ihtiyaçlarını karşılayın. Ayrıca, akvaryumunuzun su kalitesini ve sıcaklığını kontrol etmeyi unutmayın. İyi bir yaşam ortamı sağlamak, cüce vatoz balıklarının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

Bu yazımızda genel hatlarıyla cüce vatoz balıklarından bahsetmeye çalıştık. Ayrıca yosun yeme konusunda En İyi Yosun Yicici 10 Canlı Türü hakkında bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Cüce Vatoz Balığı Türleri ve Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞