BitkiBalik.Com

Discus Balığı Özellikleri ve Bakımına Dair Herşey

06.08.2024
Discus Balığı Özellikleri ve Bakımına Dair Herşey

Discus balığı dünya üzerinde tanınan en gösterişli ve en güzel tatlı su balıklarından biridir. Yeni başlayanlara tavsiye edilmiyor olsa da gereksinimleri göz önünde alınarak uygun yaşam koşulları oluşturulduğunda, başlarda zor gelen serüven ilerleyen süreçte keyif alacağınız bir hobiye dönüşecektir.

Discus balıkları, başlangıçta biraz zorlayıcı olabilecek güzellikte ve sevimlilikte balıklardır. Ancak doğru akvaryum koşulları, uygun beslenme ve düzenli bakımla, bu harika canlılarla başarıya ulaşmak ve onları uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşatmak mümkündür.

Discuslar evcilleşebilen nadir türlerden biridir ve sahibiyle ciddi anlamda bir bağ kurabilir. Eğer sizde, akvaryumda discus balığı besleme fikrine yatkınsanız; onları yeterince tanımanız, yaşam koşullarını öğrenmeniz ve bakımın püf noktaları hakkında bilgi edinmek için yazımızı dikkatle okumalısınız.

Symphysodon Discus

Symphysodon Discus

Habitatı ve Tarihçesi

Discus nedir? Discuslar 1840 yılında Amazon Havzasında Dr. Johann Jacop HECKEL tarafından keşfedilmiştir. Bilimsel adları “Symphysodon Discus” olarak tanımlanmıştır. Akvaryum balık türlerinin en gözdeleri arasındadır.

Discuslar, Amazon nehrinin orta kısımlarından Venezüella ve Peru taşkın havzalarının ormanlarına kadar uzanan devasa bir bölgede yaşamaktadır. Nehir kollarının sessiz, sakin ve bol bitkili alanlarında yaygın olarak bulunurlar.

Symphysodon Discus ilk kez 1993 yılında akvaryumculara tanıtıldığından beri, akvaryum balığı yetiştiriciliğinde ciddi bir sansasyon yaratmıştır. Tanıtıldığı günden günümüze kadar pek çok akvaryum uzmanı tarafından mevcut en seçkin balık olarak görülen discuslar, uluslararası platformlarda “Akvaryum Balıklarının Kralı” olarak kabul görmektedir.

Discus

Discus

Discus Balığı Özellikleri

Discus ne demek? Diye soracak olursanız: Discuslar önden bakıldığında boyutları çok ince görünen, yandan bakıldığında ise neredeyse yuvarlak bir tabak veya disk görünümünde olan canlılardır. Disk ve tabağı andıran bu görünümleri sayesinde latince “DİSCUS”  ismini almayı hak etmişlerdir.

Büyüklük bakımından ortalama bir tabak boyutuna sahip balıklardır. Küçük bir ağıza sahip olan bu canlıların küçük parlak kırmızı gözleri, canlı yeşil, mavi veya kahverengi renkleri dikey, koyu çizgileriyle karakterizedir. Evcilleştirilen balıklar varyete ve yetiştirme ıslahlarıyla çok farklı renklere sahip olmuşlardır.

Akvaryumda beslediğimiz discus çeşitleri, diğer balıklar gibi çoğunlukla doğaya ait olmayan ıslah sonucu üretilmiş balıklardır. Vücutlarındaki dikey ve koyu renkli çizgiler, discus balıklarının koloni içerisinde korunmaları ve iletişim kurmalarını sağlamaktadır.

Akvaryumda beslenen discusların dikey çizgilerinin durumuna bakarak balıkların genel sağlık durumları konusunda, huzurlu veya stresli olup olmadıkları konusunda tahminlerde bulunmak oldukça kolaydır. Çünkü bu balıklar korktuklarında, hastalandıklarında, stresli olduklarında ve su değerlerinde ortaya çıkan olumsuzluklarda dikey çizgileriyle farkındalık oluştururlar.

Discus Vücud Çizgileri

Discus Vücud Çizgileri

Discus ne kadar büyür? Erişkin Discusların boyutları 15 – 20 cm. aralığındadır. Onlarca yıl yürütülen üretim çalışmaları sonucunda kırmızı, sarı, mavi, turuncu gibi birçok farklı renkte discus türü ortaya çıkmıştır.

Discus balığı kaç yıl yaşar? Discuslar uygun akvaryum koşullarında bakıldıklarında uzun yıllar hayatta kalabilen canlılardır. Sağlıklı bir discus balığı ömrü ortalama 10 ila 12 yıl arasındadır. Sağlıklı bir yaşam sürmeleri konusunda akvaryum şartlarının yanı sıra beslenme diyetlerindeki çeşitliliğin sağlanması, sağlıklı beslenme düzeninin oturtulması büyük bir öneme sahiptir.

Davranış ve Tank Arkadaşları

Discusları yakından gözlemlerseniz olağanüstü sosyal balıklar olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Sosyal davranışları, doğal ortamlarındaki nehir havzası içerisinde büyük gruplarda kalmayı tercih ettikleri gerçeğiyle görülebilir. Ancak yetişkinliğe ulaştıklarında ve üreme amacıyla eş aradıklarında çok vahşi olabilirler. Böyle zamanlarda erkekler, eşlerini kazanmak için diğer erkeklere fazlasıyla agresif davranabilirler.

Discuslar ve Kardinal Neon Tetralar

Discuslar ve Kardinal Neon Tetralar

 

Eğer damızlık balıklara sahipseniz balıklar arasındaki sürtüşmeyi azaltmak ve aralarındaki eşitliği sağlamak için aynı boyutlara sahip balıkları bir arada tutabilirsiniz. Discus hangi balıklarla yaşar? Discuslar kendilerinden boyut olarak çok daha küçük balıkları avlama peşine düşebilir. Bu nedenle yutabilecekleri boyuttaki balıkları akvaryuma eklemeyin.

Discus İle Yaşayan Balıklar Hangileridir?

Akvaryumda discus beslemek isteyen ya da discus akvaryumuna yeni canlılar eklemek isteyen hobiciler tarafından sıklıkla yöneltilen bir sorudur: Discus balığı hangi balıklarla yaşar? Discuslar barışçıl türler olan neon tetra, kardinal tetra, rasbora, betta, lepistes ve melek balığı gibi discus balığı ile yaşayan balıklar olarak kabul edilir. Yalnızca tank arkadaşlarının, discuslarınız için av boyutunda olmadığından emin olmanız şartıyla…

Diğer taraftan vantuzlu ağız yapısına sahip balıkları akvaryuma eklerken çok dikkatli olmalısınız. Bazı balık türleri ve vantuzlu cinsler discusların mukozasına musallat olabilir. Özellikle geceleri discuslarınız uykudayken gövdelerine yapışmış, onları emerek mukozalarını tüketmeye çalışan balık türlerini akvaryuma eklemeyi hiç istemezsiniz.

Discus Balığı Fiyatları

Discus Balığı Fiyatları

Discus Balığı Fiyatları

Discus balıkları akvaryum dünyasında onlara verilen değerle doğru orantılı şekilde kıymetli balıklardır. Discus fiyatı yavru boyutlar olmak üzere 50-75 liradan başlamaktadır. Discus balığı fiyatı balığın boyutuna türüne göre katlanarak artmaktadır. Balığın fiyatını belirleyen birden fazla unsur bulunmaktadır. Balığı boyutu, yaşı, varyetenin üretim zorluğu ve formunun düzgünlüğü fiyatlandırma noktasında değerlendirilen unsurlardır.

Benzer İçerikler  Zebra Ciklet Balığı

Discus Balığı Bakımı

Akvaryum balıklarının kralı olarak ilan edilmiş Symphysodon Discus balıkları ünleriyle paralel olarak bakımı kolay bir tür değildir. O bir Kral… Dolayısıyla merak edilen husus; Discus akvaryumu kurulumu ve akvaryumda discus bakımı için gerekli şartların oluşturulması olacaktır.

Discus Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Discus akvaryumu içerisinde canlıların ihtiyacı olan su şartlarının oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle Discusların bakımı konusunda ciddi araştırmalar yapabilecek ve bakımı hususunda emek verebilecek yetiştiriciler tarafından bakılmaları gerekir.  Haliyle discus akvaryumu nasıl olmalı? Sorusu, discus bakımı ile ilgilenenler için fazlasıyla merak konusudur.

Discus balıkları düşük mineral içeriğe sahip, 4.0 – 7.0 pH aralığında su değerlerine ihtiyaç duyar. Discus balığı kaç derecede yaşar? Discus akvaryumunda su sıcaklığı seviyesi 27 °C – 29 °C aralığında tutulmalıdır. pH dalgalanmalarından çok çabuk etkilendiklerinden pH test kiti kullanılarak sudaki pH seviyesinin düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Bitkili Discus Akvaryumu

Bitkili Discus Akvaryumu

Su değerlerinde önemli olan parametrelerden bir diğeri ise akvaryum suyundaki biyolojik atıkların oluşturduğu amonyak yükleridir. Discuslar kirli bir akvaryum şartlarından çok çabuk etkilenebilen hassas bir balık türüdür. Akvaryum tabanında amonyak ve nitrat seviyelerinin olumsuz artışına neden olabilecek yem artıklarının, bozulmuş bitki kalıntıları gibi biyolojik atıkların toplanmasına özen gösterilmelidir.

Discus akvaryumu cama cam bir şekilde kum ve kaya benzeri dekorlar olmadan kurulabilmektedir. Bu kurulum şekli, özellikle üretim amaçlı discus besleyen yetiştiriciler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Cama cam akvaryum tercih edilmesinin nedeni yem artıkları veya balık dışıkları gibi atıkların kolay bir şekilde akvaryumdan tahliyesine olanak veriyor olmasıdır.

Discuslar boş akvaryum ortamı dışında bitkili akvaryum ortamında da sağlıklı bir şekilde bakılabilir. Bitki akvaryumunda beslenen discusların, düzenli bakım yapıldığı sürece bitkilerin sağladığı güvenli ve doğala yakın ortamda daha mutlu olduğu tecrübe edilmiştir. Bitki akvaryumunun bu konudaki faydaları oldukça fazladır.

Su içerisindeki organik atıkların bitkiler tarafından besin olarak tüketilmesi sudaki nitrat oranını düşürecektir. Ayrıca bitki tanklarında dekor olarak kullanılan ağaç kökleri ve kuru yaprakların sudaki pH seviyesini düşürücü etkisi vardır.

Discus Akvaryumunda Olması Gerekenler

Discus balıklarının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için, akvaryumlarında bazı önemli özelliklerin bulunması gerekmektedir.

  1. Bitkiler ve Dekorasyon: Discus balıklarının doğal yaşam alanlarını taklit etmeye yardımcı olur ve streslerini azaltır. Akvaryumunuza su bitkileri, kökler ve kaya gibi doğal malzemeler ekleyerek Discus balıklarının saklanabileceği alanlar oluşturun.
  2. İyi Bir Filtreleme Sistemi: Discus balıkları, temiz ve stabil bir su ortamında yaşamayı severler. Bu nedenle, güçlü ve etkili bir filtreleme sistemi kullanmak önemlidir. İdeal olarak, akvaryum suyunu saatte en az 3-4 kez filtreleyecek kapasitede bir dış filtre tercih edilmelidir.
  3. Hava Taşı: Oksijen seviyesini yüksek tutmak, Discus balıklarının sağlığı için önemlidir. Bu nedenle, akvaryuma bir hava taşı ekleyerek suya sürekli olarak oksijen sağlayın.
  4. Uygun Aydınlatma: Discus balıkları, doğal yaşam alanlarında loş ışık koşullarında yaşarlar. Akvaryumunuza uygun ışıklandırma sağlayarak, balıklarınızın daha rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Günde 8-10 saat ışıklandırma yeterli olacaktır.
Discus Akvaryumu

Discus Akvaryumu

Discus Bakımı Püf Noktaları

Discularınızın sağlıklı bir yaşam sürmeleri için öneriler ve püf noktaları:

  • Akvaryumu mümkün olduğunda sessiz ve hareketsiz bir noktaya yerleştirin.
  • Beslediğiniz balıkları enfeksiyondan korumak için akvaryuma sık sık yeni balık eklememeye özen gösterin.
  • Balık eklenmesi gereken durumlarda, ekleyeceğiniz balıkların karantina sürecinin yeterli olduğundan emin olun.
  • Balıklarınızı beslerken kısa sürede tüketebilecekleri kadar yem vermeye özen gösterin. Balıklarım yeterince doysun istiyorum diyerek fazla yemleme yapmanız su değerlerinizi bozacak, bozulan su değerleri balıklarınıza tehdit oluşturacaktır.
  • Akvaryumdaki su sıcaklığını 27°C seviyesinden aşağı düşürmeyin. Su değişimlerinde akvaryumunuzdaki suya yakın sıcaklıkta (+1/-1 °C olabilir) su eklemeye dikkat edin.
  • Üretim amacı gütmüyorsanız akvaryuma bitki ekleyebilirsiniz. Balıklarınız doğal ortamlarına yakın bir ortamda olduklarını hissedecek renklerini daha parlak bir biçimde gösterecektir.
  • Uygun ekipmanlar ve su düzenleyiciler kullanarak ya da doğal ürünler ile akvaryumdaki pH seviyesinin 7.0 üzerine çıkmamasını sağlayın.
  • Haftalık en fazla %20 ila %30 oranında su değişimi yapmaya çalışın. Su değişimlerinde dinlenmiş su kullanımına özen gösterin.
  • Balıklarınıza ek besin olarak verdiğiniz canlı yem ve dana yüreği gibi yemlerle besleme yapıldıktan sonra kısmi su değişimi yapmanız, artıkları dip çekimi yaparak akvaryumdan uzaklaştırmanız su değerlerinizin bozulmasını, parazit oluşumunu engelleyecektir.
Benzer İçerikler  Ciklet Balıklarında Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?

Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler başlıklı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Discus Beslenme

Discus Beslenme

Discus Beslenmesi

Discus balığı nasıl beslenir? Discuslar tankın ortasından beslenmeyi tercih eder ve su yüzeyinde yüzen ya da yüzeyin yan duvarlarında askıda kalmış yiyeceğe dikkat etmeyebilir. Kan kurtları veya  küçük parçalar halindeki dana yüreği gibi yemlerin sunulduğu beslenme konilerinden de beslenebilirler. Günde bir kez yem verilmesi yeterli olur şeklinde yanlış bilgilendirmeler vardır.

Discus balıkları beslenmeden birkaç hafta boyunca da hayatta kalabilir. Fakat sağlıkları oldukça olumsuz etkilenir. Balıklarınızın ideal boyutlara ulaşması ve gösterişli renklere sahip olması için onları günde iki veya üç kez yeterli miktarda besleyin.

Balıkların sağlıklı yaşam sürdürmesi ve iyi bir sindirim sistemine sahip olması için çeşitli birden fazla çeşitte yemle beslenmesi gerekir. Discus balığı yemi olarak granül yapıdaki protein içerikli yemler tercih edilmektedir. Çeşitlendirilmiş bir granül diyeti, ihtiyaç duydukları tüm besinleri almalarını sağlayacaktır.

Öğünleri desteklemek için discuslara olarak haftada bir-iki kez canlı yem ya da dana yüreği gibi ürünler verilebilir. Ancak protein ağırlıklı beslenmenin sindirim sisteminde oluşturabileceği olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla balıklara gün aşırı öğünlerinden birinde bitkisel ağırlıklı yem verilmesi son derece önemlidir. 

Discus Çifti

Discus Çifti

Discus Üretimi

Discus balığı nasıl ürer? Discus üretimi için genç ve sağlıklı bir çifte ihtiyacınız vardır, kendinize sağlıklı bir çift balık edinmek için bir dizi genç discus satın alabilirsiniz. Bu şekilde büyüyerek damızlık çağa geldiklerinde eşlerini seçebilirler.

Sağlıklı bir popülasyon elde etmek ve genetik çeşitliliğe sahip olmak için discus çeşitleri arasından farklı renk formlarında 6 ila 10 adet balık edinebilirsiniz. Balıklar arasında bakteri çakışması gibi sorunların yaşanmaması açısından, balıkları aynı üreticiden hatta aynı tank içerisinden almaya çalışın.

Koloni kurarak eş seçimini sağlamak dışında, tanınmış ve güvenilir olduğunu düşündüğünüz discus üreticilerinden bir üreme çifti alabilirsiniz. Bu şekilde üretim konusunda daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Discuslar eşleşme sürecindeyken oldukça bölgeseldir ve bu tür zamanlarda erkek, dişinin üzerinde hakimiyet kurmak için saldırganlık gösterir.

Agresif hareket eden erkek balık, dişi discusu kendine eş olarak alır ve başka erkek discuslarla eşleşmesine engel olur. Eş seçiminden sonra erkeğin diğer erkeklere zarar vermesini önlemek amacıyla çift dikkatle takip edilmeli veya bu çiftin ayrı bir akvaryuma yerleştirilmesi gerekir.

Discus Balığı Cinsiyet Ayrımı

Discus cinsiyet ayrımı yapılırken yetişkin balıklarda cinsiyeti tespit etmenin en basit yolu üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini ve balıkların görünüşünü incelemektir. Erkek balığın sperm tüpü ince yapılı, sivri uçlu iken dişinin yumurtlama tüpü kalın ve yuvarlak uçlu bir görünümdedir.

Discus balığı erkek dişi ayrımı nasıl yapılır? Sorusunu yanıtlamak amacıyla cinsiyeti anlamak için görünüşe bakıldığında; erkek discusun kafa kısmındaki ve yüzgeçlerindeki desenler dişilere göre daha parlak, daha belirgin bir şekilde görülür.

Yumurtalarını Havalandıran Discus

Yumurtalarını Havalandıran Discus

Discus Balığı Yumurtlaması

Akvaryumda discus üretimi yapımak amacıyla genellikle koni şeklinde discuslar için özel olarak üretilmiş ürünler kullanılmaktadır. Yumurtlama konisi çiftin bulunduğu akvaryumun ortasına yerleştirilmelidir.

Akvaryumun ısısı 27 °C civarında su iletkenlik değeri ise 80 – 120 ms aralığında olmalıdır. Suyu bu iletkenlik seviyesine düşürebilmek için revers ozmoz cihazı kullanılması, iletkenlik ölçümü için ise TDS metre bulundurulması gerekmektedir.

Su değerleri, olması gereken değerlere ulaştığında, balıklarınıza kuru yem, canlı yem ve dana yüreği gibi besinlerle protein diyeti sunmanız üremelerini teşvik edici olacaktır. Üremeye hazır olan discuslar, öncelikle koni üzerinde belirledikleri alanı ve etrafını temizleyecektir. Ardından discus balığı çiftleşmesi ve sonra yumurtlama çalışmaları başlayacaktır.

Serbest Yüzüşe Geçen Discus Yavruları

Serbest Yüzüşe Geçen Discus Yavruları

Discus yumurtaları, koniye yapışacak şekilde küçük, hafif opak kürelerdir. Balıklar çiftleşmeyle birlikte temizledikleri alan üzerine yumurtalarını dizmeye başlar. Yumurtaların dizilmesiyle birlikte discus çiftleşmesi sona erer. Yumurtalama sonrasında ana balık çifti yumurtaları sürekli olarak havalandırır.

Benzer İçerikler  Apistogramma Kakadu Özellikleri

Havalandırma yumurtaların oksijen ihtiyacını karşıladığı gibi, enfeksiyonlardan da korunmalarını sağlar. Havalandırmanın yeterli olmadığı veya su değerlerinin bozulduğu durumlarda discus yumurta mantarlaşması söz konusu olabilir.

Discus yumurta mantarlaşmasının engellenmesi amacıyla yumurtlama öncesinde akvaryumda sağlıklı su değerlerinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yumurtlama sonrasında ise su değerlerini bozacak müdahalelerden kaçınılmalıdır.

Discus Balığı Yavruları

Discus Balığı Yavruları

Discus Yavru Bakımı Nasıl Yapılır?

Discus yumurtaları 72 saatlik kuluçka süresinde açılmaya başlayarak yavrular serbest yüzüşe geçmeye başlar. Yumurtadan larva evresine geçen yavrular için en tehlikeli etken sudaki yüksek nitrat seviyeleridir. Çünkü larvalar yüksek nitrat seviyelerine dayanamazlar. Bu nedenle larva aşamasında düzenli olarak dip çekimi yapılması gerekir.

Dip çekimi olabildiğince seri bir şekilde tamamlanmalı, balıklar çok fazla ürkütülmemelidir. Larvası olan ebeveynler genellikle saldırgan davranışlar sergiler. Dip çekimi esnasında elinize saldırmaya çalışabilirler. Çok tepki vermeden dip çekimini tamamlayıp çiftinizi kendi haline bırakın.

Discuslar hakkında keşfedilen en heyecan verici ve benzersiz özelliklerden biri, yavrularını besleme yöntemleridir. Ebeveynler ilk 4 gün boyunca yavruları akvaryumda melek balıkları gibi bir yerden bir yere taşırlar. Sonra yavrular serbest yüzmeye başladığında ebeveynin yanına giderler.

Yavrular yumurtadan larva aşamasına geçtikten sonraki 50 ila 60 saatlik süreçte serbest yüzüşe geçerler. Bu aşamada beslenmek ve korunmak amacıyla anne-babalarının sırtına çıkarlar. İlk başta, korunma için ebeveynlerinin vücuduna yapışmış gibi görünürler, ancak daha yakından bakıldığında ebeveynlerin gövdesi üzerinde bir şeyler yediklerini görürsünüz. Burada ebeveynlerinin deri mukozasıyla beslenirler. Ebeveynlerden Ayrılmaya Hazır Genç Discuslar

Ebeveynlerden Ayrılmaya Hazır Genç Discuslar

Discus yavrusu ne yer? Yumurtlamayı takiben 5. ve 6. günlerden sonra discus yavruları canlı artemia ile beslenebilir. Bu şekilde hem anne baba üzerindeki yük hafifletilmiş olur, hem de besleyici değeri yüksek olan canlı artemia ile yavruların gelişimine katkı sağlanmış olur.

Discus yavruları ne zaman ayrılır? Yavrular 25 – 30 günlük olduklarında ebeveynlerinden ayrılmalıdır. Ebeveynlerinden ayrılan discus yavruları canlı ve kuru yem diyetiyle beslenmeye devam edilir. Canlı yem haftada bir dahi olsa eksik edilmemesi gereken ve gelişimi hızlandıran bir besin çeşididir.

Diskus ne kadar zamanda büyür? Yavru discus balıklarının büyüme süreci, diğer balıklara göre biraz daha yavaştır. Yeni doğan bir discus yavrusu, ortalama olarak 1-1.5 cm uzunluğundadır. İyi beslenen ve doğru bakım koşullarında yetişen bir discus balığı, 9-12 ay arasında yetişkin boyutuna ulaşır. Yetişkin bir Discus balığı ise 15-20 cm boyutlarında olabilir.

Evde canlı yem Tubifex Üretimi konusunda detaylı bilgilerden oluşan makalemize göz atmak isterseniz tıklayınız.

Discus Yan Yatma

Discus Yan Yatma

Discus Balığı Neden Yan Yatar?

Discus yan yatıyor… Akvaryumda sağlıklı bir şekilde bakımı yapılan discus neden yan yatar? Discuslar dik ve ince vücut yapılarıyla yüzüşlerini dengelemek için hava kesesine sahip olan balıklardandır. Hava keselerinin sağlıklı şekilde çalışması su içerisinde aşağı-yukarı hareketlerini ve dengelerini korumaları sağlar. Hava kesesi problemi yaşayan discus yan yatarak yüzmeye başlar.

Discus yan yatması ve yüzüşünde anormalliğin olması gibi durumlar hava kesesi genellikle sorunlarından kaynaklı olabilir. Hava kesesi sorunları dışında anatomik yapıda olabilecek hasar ile iç parazit rahatsızlıklarının da yan yatma gibi yüzüş bozukluklarına neden olduğu bilinmektedir.

Yazımızın ardından, Melek Balığı Bakımı ve Özellikleri hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Discus Balığı Türleri ve Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞