Elma Salyangozu (Pomacea Bridgesii)
Elma salyangozu tatlı su akvaryumlarında sakin hareket etmesi, barışçıl yapısı ve çeşitli renk formlarıyla sevilen omurgasız canlı türlerinden biridir. Küçük bir elma görünümünü andıran vücuduyla, sizin için akvaryumda temizlik yaparken yorulmaksızın çalışacaktır. Yem artıklarından çürümüş bitki parçalarına kadar organik atıkların büyük bir çoğunluğunu tüketirler.
Elma salyangozları, tatlı su akvaryumlarında popüler bir canlıdır ve doğru bakım sağlandığı takdirde uzun yıllar yaşayabilirler. Bu salyangozlar, kabukları elma şekline benzediği için bu isimle anılırlar. Akvaryumların doğal dengesini korumada ve suyun kalitesini artırmada önemli bir rol oynayan elma salyangozları, tropikal ve bitkili akvaryumların sevilen misafirleridir.
Yeşil nokta yosunları dışında birçok yosun türünü tüketme konusunda da ün salmış canlılardır. Bu sayede en iyi yosun yiyen canlı türleri arasında kabul görürler. Bu yazımızda akvaryumda elma salyangozu ne işe yarar? Sorusunu ele alarak bu canlıların özelliklerini, habitat bilgilerini, diğer türlerle uyumunu, beslenmelerini ve üremeleri dahil olmak üzere bir çok hususu birlikte inceleyeceğiz.
Elma Salyangozu Nedir?
Elma salyangozu, Pomacea Bridgesii adı verilen bir salyangoz türüdür. Güney Amerika’da yaşayan elma salyangozları, son yıllarda ev akvaryumlarının popüler üyeleri haline gelmiştir. Bu salyangozlar, kabukları elma şeklini andırdığı için “elma salyangozu” olarak adlandırılmaktadır. Sucul bitkilerin üzerinde yaşayan yumuşakçalar arasında yer alırlar. Tatlı su akvaryumları ve doğal su kaynakları için oldukça yararlıdır. Akvaryumlardaki alglerin temizliği için oldukça faydalıdırlar. Aynı zamanda suyun içinde biriken fazla yem ve diğer atıkları tüketerek tankın temizliğine yardımcı olurlar.
Elma Salyangozu Ne İşe Yarar?
Akvaryumda elma salyangozların ne işe yaradığı fazlasıyla merak edilen bir husustur. Konuya açıklık getirmesi noktasında elma salyangozu akvaryuma faydaları:
- Öncelikle elma salyangozları çok iyi bir yosun yiyicidir. Özellikle aşırı yemleme yapılmayan akvaryumlarda bütün gün alg tüketimi ile meşgul olurlar.
- Yem artıkları, balık ölüleri ve çürümüş bitki parçalarından oluşan organik atıkları tüketirler.
- Organik atıkları tüketme konusundaki iştahlı yapıları yavru akvaryumlarının vazgeçilmez canlıları olmalarını sağlar. Çünkü suyu bozması muhtemel olan yem artıklarını hızlı bir şekilde tüketerek su değerlerinin bozulmasını engeller. Ayrıca yavru balıklara zarar vermezler.
- Yeni akvaryum kurulumunda bakteri döngüsünün başlatılmasını sağlayarak biyolojik dengenin sağlanması destekler.
- Akvaryumdaki su değerlerinin bozulması halinde, olası amonyak ve nitrat patlamasının erken uyarı sistemi gibi hareket ederler. Kabuklarına çekilerek su değerlerinin bozulduğuna dair uyarı davranışı gösterirler.
- İstenmeyen salyangoz türlerinin (adi salyangoz v.b.) yumurtalarını tüketerek nüfuslarının artışını engeller.
- Elma salyangozları, yumurtalarını salkım şeklinde belirli noktalara bıraktığından ve üremek üzere her iki cinsinde bir arada bulundurulması gerektiğinden, istenmeyen çoğalmalar engellenebilir.
Elma Salyangozu Özellikleri
Elma salyangozları, diğer salyangozlar gibi Gastropoda familyasına dahildir. İsimleri çeşitli kaynaklarda değişkenlik göstermektedir. “Apple Snail, Gizemli Elma Salyangozu, Elma Tepeli Salyangoz, Pomacea Australis” isimleriyle de biliniyor olsa da doğru bilimsel adı “Pomacea Bridgesii” dir.
Elma salyangozu ne kadar büyür? Elma salyangozları 4 – 6 cm. kadar büyüyebilen canlılardır. Elma salyangozlarının ömrü vahşi doğada ortalama 1 yıldır. Akvaryum ortamında ise 2-3 yıl kadar yaşayabilirler. Doğru bakım şartları sağlandığında daha uzun yaşayan örnekler ile karşılaşılmıştır.
Elma salyangozlarının kahverengi, siyah, mor, mavi, altın, beyaz, sarı ve çeşitli renklerde varyeteleri vardır. Elma salyangozu fiyatı ise 5 ila 10 lira arasındadır. Farklı varyeteler ile mavi veya kahverengi elma salyangozu gibi renkli türlerin fiyatları değişebilir.
Hem otçul hem etçil olarak beslenirler. Öğünlerinde ilk tercileri bitkiler ya da akvaryum dekorunda oluşan sümüksü yapıdaki alg tabakalarıdır. Yeşil nokta gibi sert yosunlarda nerite salyangozları kadar etkin olamasalar da akvaryum içinde oldukça aktif canlılardır. Yavaş hareket etmelerine aldanmayın, o kadar aktiflerdir ki beslenmek ve temizlik amacıyla akvaryumda keşfedilmedik nokta bırakmazlar. Zamanlarının çoğunu tabanda yiyecek arayışıyla ya da camdan cama alg arayışıyla geçirirler.
Anatomilerinin en önemli kısımlarından biri kafadır. Çevrelerini algılamak ve yiyecek bulmak için kullanılan iki büyük dokunaçları vardır. Bu uzun dokunaçların hemen arkasında, hareket ve ışığı algılayan gözleridir. Ayrıca Pomacea bridgesii anatomisinde kemiksi koruyucu yapısından dolayı bilimsel olarak operculum ismi verilen kabuk kapağı bulunur.
Korktuklarında veya agresif bir balık tarafından tehdit edildiklerinde basitçe aşağı inerek, basitten kastımız çoğunlukla tutunduğu zeminden ayrılıp serbest bir şekilde zemine düşerek kabuk kapağını kapatır. Tehlike geçtiğinde kapağını açarak tekrar aktif hale gelir. Fakat salyangozun sağlığında bir sorun varsa operculum tam kapanmayacak, canlı öldüğünde ise düşecektir.
Elma Salyangozu Habitatı
Elma salyangozları vahşi doğada; Paraguay, Brezilya ve Bolivya bölgelerinde bulunur. Fakat insanların gösterdiği ilgi neticesinde dünyanın çeşitli bölgelerine yayıldıkları da bilinmektedir. Özellikle Çin türleri, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde istilacı olarak kabul edilen salyangozlar ciddi bir sorun haline gelmiştir. Doğal yaşam alanlarında bitki artıklarıyla, ölü canlılarla, kayaların ve bitkilerin üzerinde oluşan alg tabakalarıyla beslenirler.
Elma Salyangozu Hangi Balıklarla Birlikte Beslenebilir?
Akvaryumdaki balıklar tarafından av olarak görülmedikleri sürece balıklarla çok az etkileşime girerler. Bu nedenle saldırgan olmayan barışçıl tank arkadaşlarının olduğu akvaryumlarda beslenmeleri gerekmektedir. Çiklet türleri, pirana, oscar gibi agresif, iri balıkların bulunduğu ya da katil salyangozların yoğun olduğu akvaryumlarda beslenmeleri önerilmez.
Elma salyangozu beta balığı gibi avcı türler ile birlikte beslenmemelidir. Betalar direkt olarak salyangozunuza saldırarak ölümüne yol açmazlar. Fakat antenlerine saldırmaktan çekinmezler. Antenlerini kaybeden salyangozlar oldukça ürkek tavırlar sergilemekte hatta günün büyük bir bölümünü kabuklarına çekilerek geçirmektedir.
Uygun tank arkadaşları canlı doğuran türleri, küçük boyutlu tetralar ve barışçıl tropikal balıklar olabilir. Balık seçiminde küçük boyutlu canlılar olmasının yanı sıra barışçıl türler olması tercih sebebi olmalıdır. Balıklar dışında kiraz karidesler, hayalet karidesler ve küçük boyutlu karides gruplarıyla sorunsuz bir şekilde barınabilirler. Ayrıca gastropod temasının devam etmesini istiyorsanız, arkadaş olarak ramshorn salyangozları, fildişi salyangoz ve nerite salyangozları düşünebilirsiniz.
Elma Salyangozu Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakımları için en az 20 litre hacme sahip bir tank kullanılması önerilmektedir. Dayanıklı yapıya sahip olmalarına rağmen su şartlarındaki ani değişimlerden kaçınılması gerekmektedir. Orta derecede hareketli, oksijenli sulara rahatlıkla adapte olurlar. Peki, elma salyangozu kaç derecede yaşar? Akvaryum sıcaklığının 18 ila 30 °C aralığında olması, pH ın 6.5 -8.5 sevilerinde olması önerilmektedir.
Bakımları yapılırken salyangozların kabuk sağlığı açısından önemli olan akvaryumdaki pH seviyesinin korunmasıdır. Çünkü salyangozların birçoğunda olduğu gibi düşük pH seviyesi elma salyangozu kabuk erimesi sorununa neden olmaktadır. Elma salyangozu kabuk çatlaması ve kabuk üzerinde oluşan ince oyuklar akvaryumdaki düşük kalsiyum seviyesinin veya düşük pH seviyesinin belirtileri olabilir.
Pomacea bridgesii kabuğunun sağlıklı ve güçlü olmasını sağlamak amacıyla akvaryuma kalsiyum takviyesi eklenmesi faydalı olacaktır. Kalsiyum takviyesi akvaryum ürünleriyle sağlanabileceği gibi, haftada bir olmak kaydıyla akvaryumunuzun boyutlarına uygun miktarda haşlanmış yumurta suyunun eklenmesiyle de sağlanabilecektir. Uygun miktarı örnek vermek gerekirse 100 litrelik hacme sahip bir akvaryum için 200 ml. su bardağı ile bir bardak haşlanmış yumurta suyu yeterli olacaktır.
Beslendikleri akvaryumda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus akvaryumun üstünün kapalı tutulmasıdır. Akvaryumda gezinmeyi seven bu canlılar cam yüzeyinde dolaşırken ya da yumurta bırakmak amacıyla su yüzeyinin dışına çıkmaya meyillidir. Olası bir kazayı engellemek amacıyla akvaryumun kapaklı olması ya da üzerinin kapatılması uygun bir ortam sağlayacaktır.
Elma Salyangozu Ne Yer?
Vahşi doğada ölü ve çürüyen bitkilerle birlikte beslenir. Ayrıca, kaya veya kum gibi herhangi bir yüzeyde oluşan yosunlar üzerinde otlanırlar. Pomacea bridgesii salyangozları doğası gereği çok iyimser temizleyicilerdir, bu da çok çeşitli yiyecekleri yiyebilecekleri anlamına gelir.
Akvaryumda Beslenen Elma Salyangozları Ne Yer?
Akvaryumunuzdaki orta ila yüksek seviyedeki bitki örtüsünü korurken onlara doğal bir besin kaynağı vermek isteyebilirsiniz. Bitkiler büyüdükçe doğal olarak eski, yıpranmış yapraklarını dökerler. Bitkili bir akvaryuma sahipseniz dökülen bitki yapraklarının üzerinde doğal olarak büyüyen algler salyangozlarınız için mükemmel besin kaynaklarıdır. Bunların dışında akvaryumdaki cam yüzeylerin üzerindeki alg tabakalarını severek tüketeceklerdir. Camı elle temizlemediyseniz, salyangozların ilerledikçe izlerini görmeniz olasıdır.
Elma Salyangozu Balık Yer Mi?
Elma salyangozu yavru balık yer mi? Elma salyangozları, canlı ve yavru balıkların tamamen güvende olduğu bir tatlı su salyangoz türüdür. Bu salyangozlar, çoğunlukla bitkisel beslenirler ve yumuşakçalar arasında yer alırlar. Diğer salyangoz türleri gibi, ölü balıkları tüketerek akvaryumda biriken atıkları temizleyebilirler. Ancak, canlı, sağlıklı ve hareketli büyük veya yavru balıkların tüketimi söz konusu değildir.
Elma Salyangozu Bitkilere Zarar Verir Mi?
Bitki akvaryumları için iyi bir bahçıvan olsalar da narin yapılı zemin bitkilerini tırtıklamaları söz konusu olmaktadır. Kalın dalları olan anubias gibi türlere karşı tamamen zararsız olduklarını söyleyebiliriz. Akvaryumunuzda alg tabakasının yeterli gelmediği durumlarda bitkilere yönelimlerini engellemek amacıyla bitkisel tablet yemler ikram edilebilir. Balıkların yem artıklarına da hayır demeyeceklerdir. Ayrıca bu otçulların sebze sevdiği de bilinmektedir.
Elma Salyangozu Hangi Sebzeleri Yer? Salyangozunuza sebze diyetleri sunmak amacıyla ıspanak, kapya biber, salatalık, marul, kıvırcık, havuç ve kabak gibi sebzeleri verebilirsiniz. Sebzeleri iyice yıkadıktan sonra hafif bir haşlama işlemine tabii tutarak verebilirsiniz. Haşlama süresi sebze türüne göre değişkenlik gösteriyor olsa da üç-beş dakikayı geçmemelidir.
Salyangozların öğünlerine bitkisel yem ve sebze takviyeleri eklemek, onlara ihtiyaç duydukları doğru mineralleri sağlayarak sağlıklı tutacaktır. Sadece fazla beslememeyi veya akvaryum içerisinde yiyecekleri çok uzun süre bırakmamaya dikkat edin. Bu durum, su kalitenize zarar verebilir ve tank sakinleriniz için sağlık sorunlarına neden olabilir.
Elma Salyangozu Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Önceki paragrafta belirttiğimiz gibi bu salyangozlarda erkek ve dişi cinsiyetler bulunmaktadır. Peki, elma salyangozu cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Elma salyangozu erkek-dişi ayrımı yapılırken salyangozun kabuk ve gövde yapısına bakılmaktadır. Genellikle kabuğunun kıvrımlı bölümünde kahverengimsi bir renk yapısına sahip olanlar erkektir, renksiz olanlar ise dişi bireylerdir.
Ayrıca erişkin salyangozların kabuk şekline bakılarak cinsiyet tespiti yapabilirsiniz. Erkek salyangozların kabuk şekline bakıldığında kenarlarının dışa kıvrımlı olduğu görülecektir. Dişilerin kabuk kenarları ise erkeklere göre daha oval ve daha küt bir yapıya sahiptir.
Fakat yalnızca kabuğa bakılarak cinsiyet ayrımı yapmak doğru bir sonuç vermeyecektir. Bu nedenle salyangozun kabuğun içinden çıkması beklenerek vücut yapısına bakmak daha tespitin daha sağlıklı yapılmasını sağlar.
Kabuğun içindeki vücut yapısını görmek için kabuğu elinize alın ve bir süre bekleyin, birkaç dakika içerisinde salyangoz kabuğundan dışarı çıkma eğilimi gösterecektir. Erkeklerin kabuğunun iç kısmındaki belirgin bir çıkıntı bulunmaktadır. Dişilerde ise bu çıkıntı bulunmaz.
Elma Salyangozu Üremesi
Elma salyangozu tek başına ürer mi? Elma salyangozu üretimi için gonokoristik yapıya sahip oldukları, yani eşey organlarını ayrı cinsler üzerinde taşıdıkları bilindiğinden, erkek ve dişi salyangozun bir arada bulunması gerekmektedir. Erkek ve dişi tank koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmadan ya da herhangi bir yardıma gerek duymadan çiftleşecektir.
Dişi salyangoz yumurta bırakmaya hazır olduğunda yumurtalarını su yüzeyinin üstüne bırakmak isteyecektir. Aşağıdaki fotoğrafta elma salyangozu yumurtlama anı görülmektedir. Dolayısıyla akvaryumun su seviyesinin üzerinde 4-8 cm. arası boşluk bırakılması yumurtalar için yeterli olacak, su ile temas etmelerini engelleyecektir. Ayrıca salyangozların akvaryumda firar etmesini engellemek ve elma salyangozu yumurtası gelişimi için nemli bir ortam sağlamak amacıyla akvaryumun kapaklı olması oldukça önemlidir. Dişi salyangoz, yumurtasını yüzeyde bırakılan boşlukta seçeceği bir noktaya toplu bir şekilde bırakacaktır.
Elma salyangozu yumurtası kaç günde çıkar? Yumurta öbekleri içerisinde gelişen her bir elma salyangozu yavrusu ortalama iki-üç hafta içerisinde yumurtadan çıkacaktır. Yumurtaların bırakılma süresine göre, daha önce bırakılan yumurta içerisindeki elma salyangozu yavrusu daha erken çıkacaktır. Fakat yavruların büyük bir çoğunluğu ortalama 20 gün içerisinde yumurtadan çıkacaktır.
Bebek salyangozlar tankın dibine düşecek, ebeveynleriyle aynı yiyecekleri tüketerek gelişeceklerdir. Yavruları ayrı bir akvaryumda büyütmeyi düşünüyorsanız, bebek salyangozlarınıza günde bir-iki kez küçük miktarlarda balık yemi verebilirsiniz. Elma salyangozu kaç ayda büyür? Bebek salyangozlar birkaç hafta içerisinde gözle görülür boyutlara ulaşacaktır. Ancak yetişkin boyutlara ulaşmaları 3-4 ay kadar sürecektir.
Sonuç olarak, Elma Salyangozları akvaryumların doğal dengesini korumada önemli bir role sahiptir. Bu salyangozlar, akvaryumlarda suyun kalitesini artırır ve tankın temizliğine yardımcı olurlar. Elma salyangozları, yavru balıkları yemezler ancak ölü balıkları tüketerek akvaryumda biriken atıkları temizleyebilirler.
Doğru beslenme ve bakım sağlandığı takdirde uzun yıllar yaşayabilen elma salyangozları, doğal yaşam alanlarını koruyarak doğal dengenin sağlanması için çaba göstermek önemlidir. Akvaryumunuzda elma salyangozlarını beslemek istiyorsanız, bitkisel yemlerin yanı sıra zaman zaman sebze ikramlarında bulunmayı da unutmamalısınız…
Bu makalemizde merak edilen tüm yönleriyle elma salyangozlarını yakından tanırken, akvaryuma faydalarıyla birlikte bakımı ve üretimleri için dikkat edilmesi gereken püf noktaları aktarmaya çalıştık. Yazımızın devamında Nerite Salyangozu hakkında detaylı bilgilerle derlediğimiz makalemizi incelemek için tıklayınız.
Ayrıca, akvaryumdaki yosun sorunuyla mücadele etmek amacıyla akvaryumda beslenen En İyi Yosun Yiyici 10 Canlı Türü hakkında bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.