BitkiBalik.Com

Hatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi Çiçeği Faydaları

Hatmi çiçeği faydaları bakımından lokman hekim aktarlarında ve evimizin şifalı otlar dolabında aranan şifalı bitki türleri arasındadır. Haliyle bitkisel tedavi ve alternatif tıp alanında sıklıkla tercih edilir. Pembe, mor, kırmızı ve beyaz renkte çiçeklere sahip olan bu bitki, doğal güzelliklerinin yanı sıra sağlık açısından da pek çok faydaya sahiptir.

Alternatif tıp alanında özellikle son yıllarda giderek önem kazanan doğal şifa kaynaklarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Faydaları bakımından fazlasıyla ilgi gören hatmi bitkisi için en çok merak edilen konuların başında hatmi çiçeği ne işe yarar? Sorusu gelir.

Bu yazımızda yerel halk dilinde Horoz Çiçeği, Fatmagül Çiçeği, Deve Gülü, Silindir Çiçeği, Hire ve Gülhatmi Çiçeği isimleriyle de bilinen hatmi çiçeği bitkisini yakından tanıyacağız. Hatmi çiçeği neye iyi gelir? Sorusundan tutunda da vücudumuz için sağladığı faydaları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Hatmi Çiçeği Nedir?

Yaygın olarak gül hatmi çiçeği olarak bilinen ve Ebegümecigiller familyasının bir üyesi Althaea officinalis bitkisi ülkemizde hatmi çiçeği olarak tanınır. Uygun şartlarda 1.5 ila 2.5 metre dolaylarına kadar ulaşabilen boyu ve renkli çiçekleriyle dikkat çeken bir bitki türüdür.

Hatmi Çiçeği Nedir

Hatmi Çiçeği Nedir

Kırmızıdan beyaza, turuncudan mora ve pembeye kadar çok çeşitli renklerde çiçeklere sahiptir. Yol kenarlarından, tarlalara hatta dik yamaçlardan kaldırımların arasındaki yarıklara kadar filizlenebildiği her yerde arsız şekilde büyüyen bir bitkidir.

Çocukken çiçeklerinin taç yapraklarını çenesine yapıştırarak horoz ibiği görünümü oluşturduğu anıyı hatırlayan nesiller tarafından Horoz Çiçeği olarak da bilinir. Hatmi çiçeği neye iyi gelir? Hatmi çiçeği nasıl kullanılır? Sorularını yanıtlarken, alt başlıklar halinde hatmi çiçeğinin faydalarından ve nasıl tüketileceğinden bahsedelim.

Hatmi Çiçeği Neye İyi Gelir?

Horoz çiçeği, birçok sağlık faydası sunar. Özellikle, öksürük, soğuk algınlığı, astım, bronşit ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı doğal bir çare olarak kullanılır. Horoz çiçeği, vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasına yardımcı olan antioksidanlar, antimikrobiyaller ve anti-inflamatuar bileşikler içerir.

Benzer İçerikler  Kaktüsün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Horoz çiçeği ayrıca mide bulantısı, kabızlık, ishal, ülser, ağrı ve iltihaplanma gibi sindirim sorunlarını da tedavi etmek için kullanılabilir. Horoz çiçeği ayrıca idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri ile de bilinir.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi Çiçeği Faydaları Nelerdir?

  • Gül hatmi çiçeğinin faydaları konusunda özellikle sonbahar, kış aylarında soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklarda ortaya çıkan kuru öksürüğün tedavisinde oldukça etkili olduğunu belirtelim.
  • Çocuklardaki öksürük ve boğaz ağrısına karşı boğazı yumuşatarak doğal bir tedavi sağlar.
  • Balgam söktürücü etkisi sayesinde Gülhatmi çiçeği, mevsimsel hastalıklarda ve sigara kullanımına bağlı oluşan balgamın atılmasına yardımcı olur.
  • Uyuma problemi yaşayanlar için sakinleştirici özelliği ile uyku sorunlarının çözümlenmesini destekler.
  • Doğal ağrı kesici bileşenlerinin etkisiyle hatmi bitkisi vücutta oluşan lokal ağrıların giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.
  • Reflü ve gastrit gibi çeşitli mide hastalıklarına bağlı yakınmaların giderilmesine yardımcı olur.
  • Mide rahatsızlıklarına sağladığı faydaların yanı sıra boğaz, mide ve bağırsak ülserleri gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
  • İltihaplı bölgelerdeki iltihap ve ödemin kurumasını destekler.
  • İdrar söktürücü etkisi sayesinde idrar yolları hastalıkları gibi enfeksiyonların tedavisini destekler ve böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Hatmi çiçeği çayı faydaları emziren anneler içinde oldukça fazladır. Öncelikle anne sütünü artırır. Bebeklerde oluşan gaz sancılarının dindirilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler.
  • Gülhatmi çayı gargarası yapıldığında diş ve diş eti sağlığını destekler, diş eti iltihaplanmalarında ortaya çıkan yangının giderilmesine yardımcı olur.
  • Kadın sağlığı konusunda rahimde oluşabilecek iltihaplanmalara karşı korur. Ayrıca adet sancılarının giderilmesi konusunda destekleyici etkiye sahiptir.
  • Hatmi çiçeği cilde faydaları olan şifalı bitkilerdendir. Güneş yanıklarının yanı sıra, sivilce, akne ve siyah noktaların üzerine haricen uygulandığında faydalı bir etki göstermektedir.
  • Sakinleştirici etkisiyle birlikte sinir, stres ve günün yorgunluğunun atılmasına yardımcı olur.
  • Hatmi çiçeğinin saça faydaları ile bilinen bir üne sahiptir. Kaynatılarak soğutulmuş suyu ile saçları yıkamak, saçların canlanmasını destekler ve parlaklığının korunmasına yardımcı olur.
Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır

Hatmi Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Gülhatmi olarak da bilinen hatmi bitkisi lokman hekim satış yerlerinden ve yerel aktarlardan kuru olarak alınıp kullanılabilir. Yetişkinler için kuru hali demlenerek hatmi çiçeği çayı olarak tüketilmektedir. Çocuklar ve özellikle 7 yaşından küçükler için sütün içerisinde demlenerek tüketilmesi de tavsiye edilmektedir.

Benzer İçerikler  Kaktüsün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir? Diye soranlara diğer bitki çaylarından farklı olmadığını söylemeliyiz. Bir bardak kaynar suyun içerisine 4-5 adet kuru hatmi çiçeğini atarak 10 dakika bekletiniz. Demlendikten sonra mümkünse şeker ilave etmeden tüketiniz.

Gülhatmi çayı hazırlarken belirttiğimiz dozlardan ziyade aktarınız tarafından önerilen miktarda kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kış aylarında çayınızın içerisine tarçın ekleyerek kan şekerinin düzenlenmesini destekleyebilir ve bir tane karanfil kullanarak farklı aromalar elde edebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Süt Bal Tarifi

Hatmi çiçeği, süt ve bal ile karıştırılarak tüketilebilen lezzetli ve sağlıklı bir içecek tarifidir. Hatmi çiçeği, sıcak suya eklenir ve 10-15 dakika kadar demlenir. Demlenen çay, süt ve bal ile karıştırılarak servis edilebilir. Bu içecek, özellikle öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu sorunlarına karşı doğal bir çare olarak kullanılabilir. Ayrıca, vücudu yatıştırıcı etkisi nedeniyle, gece uyumadan önce de içilebilir.

Gülhatmi Faydaları

Gülhatmi Faydaları

Hatmi Çiçeği Tansiyon Yükseltir Mi?

Hatmi çiçeği, doğal bir kan basıncı düzenleyici olarak bilinir. Yüksek tansiyon hastalarının kullanması gereken ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca, yüksek tansiyon hastaları, yüksek dozda tüketmemelidirler.

Hatmi Çiçeği Zayıflatır Mı?

Hatmi çiçeği, özellikle zayıflama amaçlı kullanılmaz. Ancak, içeriğindeki lif ve özellikle de ödem atıcı etkisi sayesinde, kilo verme sürecine yardımcı olabilir. Hatmi bitkisi, genellikle ödem atıcı etkisi nedeniyle detoks çaylarında kullanılır.

Hatmi Çiçeği Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mıdır?

Hatmi bitkisinin şifalı özellikleri dışında bilinen bir yan etkisi bulunmaktadır. Ancak tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır:

  • Hamile kadınlar tarafından tüketilmesi önerilmez.
  • Tansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği gibi ciddi kronik rahatsızlığı olanların doktor tavsiyesi olmadıkça kesinlikle tüketmemesi gerekir.
  • Doğal ürün olmasına karşın alerjik reaksiyonlar konusunda hassas bünyeye sahip olan kişilerin doktorlarının önerisi doğrultusunda hareket etmesi önerilir.
  • Son olarak çok içilmesi çok faydalı olacağı anlamına gelmediğinden ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir. Hatmi çiçeği çayının günde bir-iki fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.
Hatmi Çiçeği Nasıl Kurutulur

Hatmi Çiçeği Nasıl Kurutulur

Hatmi Çiçeği Nasıl Kurutulur?

Horoz çiçeği bitkisi, nam-ı diğer hatmi çiçeği sonbaharın gelmesi ve kışa doğru havaların soğumasıyla çiçekleri doğal olarak kuruyan bir bitkidir. Özellikle havaların soğumasını takiben doğal ortamda rastladığınız hatmi bitkisinin kuruyan çiçeklerini toplayabilirsiniz.

Benzer İçerikler  Kaktüsün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Evde hatmi çiçeği nasıl kurutulur? Diye soranlar için, özellikle kurutmak istediğiniz zaman yaz aylarında olgun çiçekleri toplamanız gerektiğini belirtelim. Dallarından bir makas yardımıyla topladığınız taze çiçekleri balkonda ya da havadar bir ortamda kağıt üzerine sererek kurutabilirsiniz.

Yazımızın devamında Aloe Vera Bitkisinin Faydaları ile Özellikleri konusunu incelediğimiz makalemizi incelemek ve aloe vera maskesinin yanı sıra yüze faydaları hakkında püf noktalara değindiğimiz yazımızı okumak isterseniz tıklayınız.

En Güzel Hatmi Çiçeği Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞