BitkiBalik.Com

Java Moss (Taxiphyllum Barbieri)

08.08.2024
Java Moss (Taxiphyllum Barbieri)

Java moss akvaryum bitkisi kategorisinde bakımı ve yetiştirilmesi açısından çok kolay bakılan ve sevilen bir moss türüdür. Geniş bir sıcaklık aralığını ve pH seviyesini tolere edebilen yapısıyla hemen hemen her ortamda rahatlıkla gelişebilir. Su içerisindeki atık maddeleri emerek temizliğe ve akvaryumdaki su kalitesine katkı sağlar.

Akvaryumda yetiştirilirken kayaların, doğal köklerin üzerinde ve tutunabildiği tüm dekor ürünlerinde rahatlıkla gelişim gösterir. Java yosunu narin dallarıyla kırılgan bir görüntü sergilese de oldukça dayanıklıdır. Su yüzeyinde ya da yüzeye yakın bölgelerde rahatlıkla yetişebilir. Hızlı büyüyen bir bitki olması, su canlılarının saklanma ve üreme alanı oluşturması nedeniyle de sıkça tercih edilmektedir.

Yeni başlayanlar, akvaryumunda dekor oluşturmak isteyenler ve karides akvaryumu olan hobiciler arasında oldukça popülerdir. Bu yazımızda akvaryumda java yosunu bakımı ile ilgilenenler için java yosunu bitkisinin özelliklerine ve akvaryumda bakımı konusunda merak edilen tüm detaylara değinmeye çalışacağız.

Taxiphyllum barbieri Yosunu

Taxiphyllum barbieri Yosunu

Doğal Habitatı

Java yosunu, Güneydoğu Asya bölgesine özgü, nemli ve tropik iklimlerde oldukça yaygın olan yosun türlerinden biridir. Doğal habitatında kayaların üzerinde, nehir kıyılarında ve nemli ağaç gövdelerinde yetişir. Bilimsel adı konusunda ilginç bir karışıklık söz konusu olmuştur.

Önceleri resmen Vesicularia Dubyana olarak tanımlanmıştır. Fakat yakın zamanda Taxiphyllum Barbieri, bilimsel adını alarak yeniden sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmanın doğru olup olmadığı konusundaki tartışmalar hala sürdürülmektedir. İsim karmaşası Latince adların yanlış kullanılan ortak adlarla eşleştirilmesinden kaynaklamaktadır.

Mesela, Vesicularia Dubyana; Taxiphyllum Barbieri cinsine ait olsa da noel yosunu ya da Singapur yosunu olarak da bilinir. Bu nedenle herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemek için, bitki satın alırken Latince ismiyle araştırma yapılarak ürünün temin edilmesi daha doğru bir tercih yapılmasını sağlayacaktır.

Java Yosunu Doğal Ortam

Java Yosunu Doğal Ortam

Java Moss Özellikleri

Karada yetişen türü ile su altında yetişen türünün görünümünde farklılıklar vardır. Su altında yetişen java moss çok daha küçük yapıda daha parlak renklere sahiptir. Karada yetişen java yosunu ise daha iri yapraklara ve daha koyu bir renge sahiptir. Java moss bitkisi olarakta bilinen java yosunu diğer moss türleri gibi kendisini bulunduğu yüzeye bağlamak için rizoit adı verilen ilkel bir yapıyı kullanır.

Rizoit, basit tabirle uzuv ve dal kök görevi üstlenen yapılarıdır. Yani rizoitlerdeki amaç besin sağlamaktan ziyade bir nesneye bağlanmaktır. Java moss akvaryum içerisinde gelişimini sürdürürken bu yapısı sayesinde kendisini çakıl, odun, kaya benzeri yapılara ve ticari dekorasyon ürünlerine rahatlıkla bağlar.

Java Yosunu Özellikleri

Java Yosunu Özellikleri

Java yosunu, düzensiz, küçük dallardan oluşan bir gövdeye sahiptir. Sapları 2 mm. uzunluğunda üst üste binen oval biçimdeki yapraklarla kaplanmıştır. Java yosunu akvaryum içerisinde görünümü rahatlıkla değiştirebilen yapısı ve yavru balıklara saklanma alanı oluşturması düşüncesiyle kullanılmaktadır.

Benzer İçerikler  Christmas Moss (Vesicularia montagnei)

Bakımının kolaylığı ve dekoratif yapısıyla sevilen java moss fiyat konusunda da oldukça uygun şekilde temin edilebilecek bir üründür. Akvaryumcularda ve evcil hayvan mağazalarında sıklıkla rastlayabileceğiniz gibi, çevrimiçi mağazalar üzerinde de alabilirsiniz.

Akvaryum suyundaki canlılar için zararlı bileşenlerin, java yosunu tarafından besin olarak tüketilerek akvaryum sağlığına katkı sağlaması da ayrı bir tercih sebebi olabilir. Hatta peyzaj düzenlemesinde de kullanılabilirliği dolayısıyla peysaj mağazalarında dahi rastlayabilirsiniz. Popüler olmasının etkisiyle kolay bulunabilen java yosunu fiyat konusunda çekincelere neden olmayacaktır.

Java Yosunu - Kiraz Karides

Java Yosunu – Kiraz Karides

Java Moss Bakımı

Java moss bakımı rahatlıkla yapılabilecek, büyüme hızı yüksek ve kolay adapte olan yapısı sayesinde oldukça dayanıklı bir yosun türüdür. Çeşitli tatlı su ortamlarına tolere edebilen yapısı dolayısıyla sorun yaşatmayacaktır. Akvaryum içinde hafif su akıntılarından hoşlanır.

Java yosununun en iyi gelişim gösterdiği su sıcaklık değeri 21-24 °C aralığı olduğundan, hızlı büyütmek amacıyla nispeten soğuk bir suda yetiştirilebilir. Nispeten soğuk suda bakılan java yosunu hızlı bir şekilde dallanarak hem uzunluk hem de form olarak büyüyecektir. Fakat balıklarla birlikte beslendiği akvaryumlarda 25-27 °C seviyelerindeki sıcaklıklarda da gelişim gösterecektir.

Akvaryum sıcaklığı 30 °C ve üzerindeki değerlere çıktığında ise büyüme hızı yavaşlayacak, erime ve bozulmalar başlayacaktır. Bu nedenle akvaryumda hastalık gibi sorunlar ortaya çıktığında, ısıyı yükselterek tedavi işlemi yapılırken dikkatli olunmasında fayda vardır.

Java moss Co2 ister mi? Java yosunu yapısı itibariyle karbonsioksit desteğine ihtiyaç duymaz. Akvaryum suyunda havadan ve balıklar tarafından sağlanan mevcut co2 miktarı yeterli olacaktır. Ayrıca co2 destekli akvaryumlarda bakımı yapılıyorsa da  herhangi bir sorun yaşanmadan büyümeye devam edecektir.

Karışık Moss Akvaryumu

Karışık Moss Akvaryumu

Java moss ışık ihtiyacı konusunda sorun çıkarmayacaktır, hem düşük ışıkta hem de yüksek ışıkta büyümeye devam edecektir. Sadece, ışık seçeneğine göre java yosunu formunda değişiklik gözlenebilir. Düşük ışıkta daha ince yapılı bir moss yapısı oluşurken, yüksek ışıkta daha yoğun ve kompakt bir java yosunu formu oluşacaktadır.

Büyüme hızını artırmak için Co2 ve gübre takviyesi sağlamak isteyebilirsiniz. Işığın büyüme hızı üzerinde kısmi bir etkisi olsa da Co2 ve gübre verilmesine gerek yoktur.

Java yosunu, kendisini besin olarak tüketme eğiliminde olmayan hemen hemen her türlü balık ve omurgasız canlı türleriyle uyumludur. Japon balığı, ciklet türleri, sae türü balıklarla, kerevit gibi omurgasızlarla beslenmesi uygun değildir.

Benzer İçerikler  Christmas Moss (Vesicularia montagnei)

Cüce boyutlu tetra türleriyle, canlı doğuran türleriyle ve kiraz karides gibi minik boyutlu omurgasızlarla uyumlu bir şekilde yetiştirilebilir. Özellikle canlı doğuran balıkların yavruları ile karides yavruları için saklanma alanları oluşturmaktadır.

Moss Budama

Moss Budama

Java Moss Budaması Nasıl Yapılır?

Java yosunu yetiştirirken bakım ve şekillendirilmesi tamamen sizin seçiminizdir. İstediğiniz şekilde dekor oluşturulmasını sağlamak amacıyla zaman zaman budayabilirsiniz. Ya da kendi haline bırakarak vahşileşmesine izin verebilirsiniz.

Java moss neden sararır? Budaması yapılmayan java yosunu, zamanla çok sıkı ve yoğun bir forma girerek, yosunun su sirkülasyonu olmayan dip-orta kısımları sararmaya ve kahverengileşmeye başlayacaktır. Böyle durumlarda java yosunu sarardı veya kahverengi oldu diye endişelenebilirsiniz.

Sararma sorununun çözümü için akvaryumdaki su sirkülasyonunun sağlıklı bir şekilde devam ettiğinden emin olmalısınız. Sorununun önlenmesi amacıyla moss sarımı yaptığınız dekorların üzerindeki sarım miktarının çok sıkı olmaması gerekir. Nispeten gevşek bir sarım yapmanız daha iyi gelişim göstermesini destekleyecektir.

Ağac Dalı Üzerine Tutturulmuş Java Moss

Ağac Dalı Üzerine Tutturulmuş Java Moss

Budanmayan moss yayılma eğilimi gösterecek, zamanla tüm tankınızı kaplamak isteyecektir. Bu nedenle daha dekoratif bir form oluşturmak ve istediğiniz biçimde şekillendirmek amacıyla makas kullanabilirsiniz.

Java moss nasıl çoğaltılır? Budama sonrasında kesilen moss dalları farklı noktalara dikilerek çoğaltılır. Çoğaltma işlemi için dallar çok kısa olmayacak şekilde budanmalıdır. Çünkü kısa kesilen dalların tutturulması zor olacak, akvaryumdaki hareketlilik sonucunda dağılması söz konusu olacaktır.

Akvaryumda moss yetiştirenlerin bir çoğu  java moss ağaç yapımı ile farklı doğal dekorlar oluşturabilmektedir. Başlangıçta ağaç figürünün oluşturulması zor gibi görünebilir. Lakin java moss sarma işlemi ve yosunun çoğaltılması, budamayla doğrudan bağlantılıdır.

Budanan moss dallarını bir araya getirerek, bir misina ya da ip yardımıyla ağaç dallarının ve dekor ürünlerinin üzerine sararak kendi doğal dekorunuzu oluşturabilirsiniz. Mevcut dekorun formunun çoğaltılması amacıyla da budanan moss dallarını kullanabilirsiniz. Dekorun boş alanlarına java yosunu eklemeseniz dahi yayılımcı gelişimi sayesinde zamanla dekorun üzerini kaplamak isteyecektir.

Java Yosunu Akvaryumu

Java Yosunu Akvaryumu

Java Moss Nasıl Dikilir?

Java moss akvaryuma nasıl yerleştirilir? Java yosunu akvaryumda genel olarak dekorların üzerinde konumlandırılmaktadır. Ağaç dallarından oluşan bir dekor üzerinde java moss ağacı oluşturulabileceği gibi, ağaç kütüğünün üzerine ya da bir kaya üzerine tutturarak halı görünümünde bir moss tabakası elde edebilirsiniz.

Dekorların üzerine tutturmak dışında zemine bir miktar moss yerleştirmek suretiyle, java moss zemin kaplama tasarımı yaparak yeşil bir çim görüntüsü elde edebilirsiniz. Zeminde tutunma konusunda sorun yaşamanız halinde moss teli gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Java Moss Tohum Ekimi

Java moss tohum ekimi oldukça kolaydır. Java yosunu tohumları, genellikle şeffaf veya kahverengi bir torba içinde satılmaktadır. Tohumları suya bıraktıktan sonra yaklaşık 10-15 gün içerisinde çimlenmeye başlarlar. Bu sürenin ardından java yosunu bitkisi su içerisinde gelişime hazır hale gelir.

Benzer İçerikler  Christmas Moss (Vesicularia montagnei)

Moss tohumlarının çimlenmesi için uygun bir ortam hazırlamak önemlidir. Bu nedenle, tohumları ekmeden önce akvaryum zeminine önceden hazırlanmış bir toprak karışımı ekleyebilirsiniz. Tohumları ekmeden önce karışımı suyla nemlendirmeniz gerekiyor.

Nemli toprağı hafifçe bastırarak, tohumların içerisine gömülmesini sağlayabilirsiniz. Tohumları ekledikten sonra, akvaryumu ışık alacak bir yere yerleştirerek bekleyin. Yaklaşık 10-15 gün sonra, Java Moss tohumları çimlenmeye başlayacaktır.

Java Moss Zemin Kaplama

Java Moss Zemin Kaplama

Java Moss Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?

Java moss bitkisi, zemin kaplama olarak da kullanılabilmektedir. Bu sayede, su altındaki kayaları, kökleri ya da plastik aksesuarları örtmek mümkün hale gelir. Java yosunu, zemin kaplama olarak kullanıldığında da oldukça hoş bir görüntü oluşturur.

Zemin kaplaması olarak java yosunu kullanırken, bitkinin köklerinin de zemine tutunabilmesi için, zemin hazırlığına dikkat etmek gerekiyor. Zemine, önceden hazırlanmış bir toprak karışımı ekleyebilirsiniz. Bu karışımda, bitkinin köklerinin tutunması ve suyun dengeli bir şekilde emilmesi için ince kum, çakıl ya da volkanik taşlar da kullanabilirsiniz.

Java moss bitkisini zemin kaplaması olarak kullanmak için, dallarından bir miktar ayırmak suretiyle akvaryumda kaplamak istediğiniz alanlara yerleştirin. Bitki hızlı büyüdüğü için, kısa sürede istenilen alanı kaplayacak ve hoş bir görüntü oluşturacaktır.

Java yosunu, akvaryumların yanı sıra terrariumlar ve vivaryumlar gibi farklı yaşam alanları için de kullanılabilmektedir. Bitki, nemli bir ortama ihtiyaç duyduğu için, bu alanlarda da uygun koşullar sağlanmalıdır.

Sonuç olarak, java yosunu, akvaryum hobisi için ideal bir bitki olarak kabul edilmektedir. Doğal görüntüsü, bakımının kolay olması, su canlıları için ideal bir ortam sağlaması ve suyun kalitesini arttırması nedeniyle, akvaryum severler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Hızlı İstatistikler

Bilimsel Adı: Taxiphyllum Barbieri (Java Moss – Java Yosunu)

Kökeni: Güneydoğu Asya

Bakım Zorluğu: Kolay

Boyutları: 4 – 10 cm.

Aydınlatma İhtiyacı: Düşük

Sıcaklık:  15 – 28°C

pH: 5.5 – 8.0

Gelişim Hızı: Yavaş – Orta

Son olarak; Akvaryumda Ağaç Ürünleri, Odun ve Kök Kullanımı konusunda detaylı bilgilerle derlediğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Ayrıca, Bitki Akvaryumu Besin Kaynakları konulu makalemize göz atmak isterseniz tıklayınız.

En Güzel Akvaryum Java Moss Dekoru Örnekleri




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞