Karidesler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akvaryumda karides beslemek isteyen herkesin hobiyle tanışmadan önce karidesler hakkında merak ettiği ve internet üzerinde sık sorduğu sorular ile geniş kapsamlı bir soru-cevap makalesi oluşturmak istedik. Okuyacağınız soruların tamamı ziyaretçilerimiz tarafından sitemiz ve sosyal medya üzerinden ekibimize yöneltilen sorulardan oluşmaktadır. Soruları yanıtlarken cevapları mümkün olduğunca kısa, öz ve anlaşılır bir biçimde ortaya koymaya çalıştık.
İşte akvaryum karidesleri hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları:
S.1 Karides bakımı kolay mıdır?
C. Evet akvaryumda karides bakımı ve üretimi için canlılarınıza uygun şartları sağladıktan sonra balık beslemek kadar kolaydır.
S.2 Karides dayanıklı mıdır?
C. Evet, özellikle de geniş su parametrelerine karşı toleransı yüksek olan neocaridina türleri oldukça dayanıklı canlılardır. Neocaridina karides türleri dayanıklı yapıları dolayısıyla hobiye başlangıç için ideal türler olacaktır.
Birlikte Beslenen Karidesler
S.3 Karidesler gecemi aktif olur?
C. Karidesler gece ve gündüz dahil olmak üzere günün büyük bir bölümünde aktif olan canlılardır.
S.4 Karidesler sosyal midir?
C. Bize kalırsa karidesler yeterince sosyal canlılardır. Çünkü birlikte etrafta otlanırken, ufacık bir yem tanesinin etrafında birlikte beslendiklerini de görebilirsiniz.
S.5 Karidesler soğuk suda mı yaşar?
C. Akvaryumda beslenen tatlı su karidesi türlerinin hiç biri soğuk suda yaşayamaz.
S.6 Karides akvaryumda ne işe yarar?
C. Karidesler, akvaryum canlıları arasında popüler olmalarının yanı sıra, akvaryumdaki alglerin temizliği konusunda oldukça faydalı canlılardır.
S.7 Karides akvaryumu nasıl olmalı?
C. Karides akvaryumu, karideslerin doğal yaşam alanlarını taklit eden bir çevre sunmalıdır. Bu nedenle, doğru su koşulları ve bitki örtüsü sağlanmalıdır.
Karides akvaryumu kaç derece olmalı
S.8 Karides akvaryumu kaç derece olmalı?
Genellikle karides akvaryumu sıcaklık değeri beslenen türe göre 16 ila 27 °C derece arasında belirlenecektir.
S.9 Karidesler yenir mi?
C. Akvaryum karidesleri hobi amacıyla beslenen türler olduğundan gıda olarak tüketilmemektedir.
S.10 Fanusta karides beslenir mi?
C. Hayır, fanusta karides beslemek havalandırma desteği olmadan mümkün değildir. Karidesler havalandırma vasıtasıyla oksijen takviyesi yapılan akvaryumlarda beslenebilecektir.
S.11 Karidesler tek cinsiyetli midir?
C. Karidesler üremek için erkek ve dişi bireylere ihtiyaç duyan, tek cinsiyetli olmayan canlılardır.
S.12 Karides ne yer?
C. Akvaryum karidesi ne yer? Karidesler akvaryum içerisindeki yüzeylerde oluşan biyofilm ve algler ile beslenirler. Ayrıca bitkilerin çürüyen kısımları, kuru sonbahar yaprakları, sebze ve hazır yemler ile beslenebilirler.
Yosun Yiyen Amano Karides
S.13 Karides yosun yer mi?
C. Evet, karidesler yosun yiyici canlılardır. Amano karides ve kiraz karides gibi türler popüler yosun yiyici karides türleri arasındadır.
S.14 Karidesler kaç kez beslenmelidir?
C. Karideslerin canlı popülasyonuna bağlı olarak günde bir kez veya gün aşırı 1-2 saat içerisinde tüketebilecekleri kadar beslenmesi yeterli olacaktır. Unutmayın! Karidesler açlıktan değil aşırı beslenmeden ölür.
S.15 Karides akvaryumda hangi balıklarla yaşar?
C. Karidesler için pigme cory (pigme çöpçü), otocinclus affinis (otocat) ve cüce vatoz türleri dışındaki balıklar güvenli değildir.
Karides Neden Ölür
S.16 Karides neden ölür?
C. Aslında kapsamlı bir şekilde cevap aranması gereken bir sorudur. Akvaryumda karides ölümüne neden olan başlıca sebepler arasında; akvaryumdaki bakteri döngüsünün oturmamış olması, karidesler akvaryuma eklenirken alıştırma işleminin yapılmaması, klorlu dinlenmemiş su kullanımı ve aşırı yemleme yer almaktadır.
S.17 Karideslerin rengi neden solar?
C. Stres ve yetersiz beslenme karideslerin renginin solmasına neden olmaktadır. Açık renkli taban malzemesi karideslerin rengini göstermesini engelleyebilmektedir. Ayrıca karışık karides türlerinin bir arada beslendiği tanklarda dünyaya gelen yavruların renklerinde solmaların olduğu genetik olarak vahşi formlarına döndükleri gözlemlenmektedir.
S.18 Karides cinsiyeti nasıl anlaşılır?
C. Akvaryumda karideslerin cinsiyet ayrımı yapılırken gözlemler doğrultusunda hareket edilir. Dişi karidesin karnı kese dolayısıyla erkek karidese göre daha oval ve dolgun yapıdadır. Erkek karideslerde karın daha dar kuyruk daha dik bir forma sahiptir. Ayrıca dişi karideslerin genellikle sırtında sarı yumurtalarının olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Karides Cinsiyet Ayrımı
S.19 Karidesler kaç günde bir kabuk değiştirir?
C. Sağlıklı bir karides ayda birkaç kez kabuk değiştirebilir, yavrular ise daha sık kabuk değiştirmektedir.
S.20 Litre başına kaç karides beslenmelidir?
C. Akvaryumda litre başına bir-iki karides beslenmesi doğru bir yaklaşım olacaktır.
S.21 Kaç karides ile başlanmalı?
C. Verimli bir karides kolonisi oluşturmak için en az 10 karides ile başlanması uygun olacaktır.
S.22 Karides ne kadar büyür ?
C. Akvaryum karidesi ne kadar büyür? Konusu en çok merak edilen konulardan biridir. Akvaryumda beslenen cüce karideslerin erkekleri ortalama 2 cm. uzunluğa dişiler ise 2.5 cm. nadiren 3 cm. uzunluğa kadar büyüyebilmektedir.
S.23 Karides ne kadar yaşar ?
C. Akvaryumda beslenen sağlıklı karideslerin ömrü 1,5 – 2 yıl arasındadır.
S.24 Karides nasıl ürer?
C. Karidesler dişi ve erkek bireylerin bir arada olduğu tanklarda yumurtlayarak üreyen canlılardır.
Yumurtalı Dişi Kiraz Karides
S.25 Karidesin yumurtladığını nasıl anlarım?
C. Üremeye hazır olan dişi karidesiniz çiftleşmenin yumurtalarını karnının altındaki kesede taşımaya başlayacaktır.
S.26 Karidesler nasıl doğurur?
C. Karidesler canlı doğurmazlar. Hamilelik süresi boyunca kesede taşınan karides yumurtaları kuluçka süresi sonunda yumurtadan çıkarlar.
S.27 Karides hamilelik süresi kaç gündür?
C. Akvaryumda beslenen karideslerin hamilelik süresi akvaryumdaki sıcaklık değerlerine göre değişmekle birlikte ortalama 28 gündür.
S.28 Karides üretimi zor mudur?
C. Karidesler, uygun şartlarda beslendikleri takdirde kolaylıkla üreyen canlılardır.
S.29 Karides neden üremez?
C. En temel neden erkek ve dişi karideslerin bir arada olmamasıdır. Erkek ve dişi karidesin bir arada olduğu tanklarda karidesleri tedirgin edecek canlıların olması da üremenin durmasına neden olmaktadır.
S.30 Karides cinsel olgunluğa kaç günde ulaşır?
C. Yavru karidesler ortalama 45 günde cinsel olgunluğa ulaşarak kendi yumurtalarını taşıyabilmektedir.
S.31 Karidesler yalnız yaşayabilir mi?
C. Evet, yalnız yaşayabilirler fakat grup halinde beslenmeleri daha güvenli ve daha huzurlu hissetmelerini sağlayacaktır.
Kırmızı Sakura Karidesler
S.32 Karidesler kaçabilir mi?
C. Evet, karidesler akvaryum su seviyesinin yüzeye çok yakın olduğu tanklarda ve tırmanabildikleri kablo gibi aksamlar vasıtasıyla akvaryumdan atlayarak kaçabilirler. Fakat akvaryumdan atlayan karidesler kısa sürede kuruyarak ölecektir. Bu nedenle karides bulunan akvaryumlarda su seviyesinin birkaç santimetre düşük tutulması veya akvaryumun kapalı tutulması önerilmektedir.
S.33 Karidesler hangi sebzeleri yiyebilir?
C. Karideslere ıspanak, havuç, kabak, tatlı yeşil biber, kırmızı dolmalık kapya biber, salatalık, kıvırcık, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi sebzeler verilebilir.
S.34 Karideslere sebze nasıl verilmelidir?
C. Sebzeler iyice yıkandıktan sonra 5 dakika kadar kaynar suda bekletildikten sonra karideslere verilebilir.
S.35 Karides akvaryumundaki sebzeler ne kadar bekletilmeli?
C. Karideslere ikram ettiğiniz sebzelerin akvaryumdaki su değerlerini bozmaması için 2-3 saat bekledikten sonra akvaryumdan çıkarılması gerekmektedir.
S.36 Bitki akvaryumunda karides beslenir mi?
C. Gübrelemenin mümkün olduğunca az yapıldığı hatta bakır içeren gübrelerin kullanımının sınırlı tutulduğu bitki akvaryumunda karides rahatlıkla beslenebilir.
Sebze Yiyen Karidesler
S.37 Karides akvaryumunda hangi bitkiler yetiştirilir?
C. Karides akvaryumunda yaprakları ve dokusu bozulduğunda suya toksik etki yapmayan tüm bitki türleri yetiştirilebilir. Ayrıca karides akvaryumunda moss kullanımı da karideslerinizi fazlasıyla memnun edecektir.
S.38 Karides akvaryumu aydınlatma süresi ne kadar olmalıdır?
C. Karides akvaryumlarında günlük 4-5 saat aydınlatma yapılması yeterli olacaktır.
S.39 Karides akvaryumunda metilen mavisi kullanılabilir mi?
C. Karides akvaryumlarında oturmuş bakteri döngüsünün korunmasının yanı sıra canlıların kimyasaldan uzak tutulması adına gerekmedikçe metilen mavisi ya da farklı ilaç türlerinin kullanımı tavsiye edilmemektedir.
S.40 Karides akvaryumunda su değişimi kaç günde bir yapılır?
C. Ortalama yüke sahip bir karides akvaryumunda bir veya iki haftada bir kez %20 su değişimi yapılması önerilmektedir.
Bitkili Karides Tankı
S.41 Karides akvaryumunda oluşan zararsız canlılar nelerdir?
C. Nematod, cyclops ve tatlı su limpeti karides akvaryumunda oluşabilen zararsız canlılardır.
S.42 Karides akvaryumunda oluşan zararlı canlılar hangileridir?
C. Hydra, planaria, helikopter böceği larvası gibi canlılar karides ve karides yavruları için son derece tehlikeli canlılardır.
S.43 Karides akvaryumundaki zararlı canlılar nasıl yok edilir?
C. Öncelikle akvaryumda zararlı canlılara sebep olan aşırı yemleme gibi sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sonrasında kısmi su değişimi yapılması durumu kontrol altına alacaktır. Ancak zararlı miktarının yüksek olması ve sorunun çözümlenememesi durumunda kimyasal tedavilere başvurulmalıdır.
S.44 Karides ve salyangoz birlikte beslenir mi?
C. Ramshorn, elma, spixi, poso ve nerite gibi salyangoz türleri karideslerle birlikte beslenebilmektedir. Ancak suikastçi ya da katil salyangoz olarak bilinen salyangozların karideslerle birlikte beslenmesi önerilmemektedir.
S.45 Akvaryum karides fiyatları pahalı mıdır?
C. Akvaryumda beslenebilen karides fiyatları karides türünün üretim zorluğu ve varyetesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Kiraz karides, hayalet karides ve farklı renk formlarındaki başlangıç türleri 10 ila 20 lira arasındaki fiyatlara satılmaktadır. Fakat cardinia ve amano gibi kıymetli karides türlerinde fiyatlar yüksek seviyelere çıkabilir.
Son olarak;
Karides akvaryumunda da beslenebilen Elma Salyangozu hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.
Ayrıca, Kiraz Karides gibi başlangıç türlerinden birini beslemek istiyorsanız ve detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Fotoğraf Galerisi
- Karides akvaryumu kaç litre olmalı
- Akvaryum karidesi ne işe yarar
- Karides akvaryumu kaç derece olmalı
- Karides böcek midir
- Karides hangi balıklarla birlikte bakılabilir
- Karides ısıtıcı gerekir mi
- Karides lepistesle yaşar mı
- Karides omurgalı mıdır
Harika yazı için teşekkür ederim bir tek aydınlatma konusuna değinmemişsiniz yeni başlayan birisi olarak tam bir rehber oldu bana tekrar teşekkürler
İlginiz ve güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.
Lepistes ve cüce vatozla hiç mi olmaz ?
Olur neden olmasın (: