BitkiBalik.Com

Lepistes Hamilelik Belirtileri

Lepistes Hamilelik Belirtileri

Lepistes balıkları, canlı doğuran balıklar familyasına dahil olan en popüler türdür diyebiliriz. Gerek bakımlarının kolaylığı, gerekse üreme anlamında yetiştiricilerini memnun etmeleri, hobide fazlasıyla sevilen bir tür olmalarını sağlamıştır.

Lepistesler, canlı doğuran balıklardır. Yumurtalar, dişi balığın karnında iken kuluçka süresini tamamlar, yavrular ise yumurtadan ve anne karnından canlı doğmak suretiyle ayrılırlar. Lepistes besleyen ve üretmek isteyenlerin aklındaki en önemli sorudur: Lepistesim hamile mi?

Akvaryumda dişilerle ilgilenen erkek balıkları gören her yetiştirici çiftleşme sonrasında yavru sevincine tanık olmak ister. Bu makalemizde hamile lepistes balıkları hakkında merak edilen tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca, lepistes hamilelik evreleri konusuna değinecek, lepistes balığı hamilelik belirtilerini anlamak için dikkat edilmesi gereken püf noktaları da ele alarak inceleyeceğiz

Lepistes Hamilelik Evreleri

Lepistes Hamilelik Evreleri

Lepistes Balığının Hamile Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Akvaryumda dişi ve erkek balıkları birlikte besliyor ve erkek balıklarınızın dişilerle ilgilendiğini görüyorsanız, hamile bir dişinizin olması muhtemeldir. Lepistes hamile olduğunu nasıl anlarız? Bir lepistesin hamile olup olmadığını anlamak konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır.

Lepistes balıklarının hamile olduğunu anlamak için birkaç işaret vardır. İlk olarak, dişiler daha büyük ve daha yuvarlak bir karın bölgesine sahip olur. Erkekler, dişilere kıyasla daha ince bir görünüme sahiptir. Hamile dişilerin karın bölgesi şişer ve gözle görülür şekilde genişler. Hamile dişiler, daha sık yüzeye yakın dururlar ve solungaçları daha hızlı hareket eder. Bu davranış, hamile dişilerin oksijen ihtiyacının arttığının bir işaretidir.

Başlıca dikkat edilmesi gereken nokta dişi balıkların erkeklere göre giderek büyüyen bir karına sahip olmalarıdır. Diğer taraftan büyüyen karınlarının etkisiyle eskiye göre daha az hareket ederek daha sakin tavırlar sergilemeleridir. Detaylarıyla birlikte lepistes hamilelik belirtileri aşağıda sıralanmıştır.

Hamilelik Baslangıcı

Hamilelik Baslangıcı

Lepistes Hamilelik Belirtileri

Lepistes balığı hamilelik belirtileri yalnızca hamileliği tespit etmenize yardımcı olmaz. Belirtileri takip eden süreçte lepistes hamilelik evreleri konusunda daha dikkatli olmanızı sağlar. Böylelikle hamilelik evrelerini sağlıklı şekilde atlatan balığınızın doğum sürecine girişine ve yavruları dünyaya getirişine tanık olursunuz.

Benzer İçerikler  Lepistes Balığı

Lepistes balığı hamilelik belirtilerini aşağıdaki detaylarda gizli ipuçlarından anlayabiliriz:

  • İlk belirti dişi balığın şişen karnı olacaktır. Erkek balıkla çiftleşen dişi lepistesin karnı günden güne şişecek, fazla yem yemiş gibi bir görünüme sahip olacaktır.
  • Şişen karnın arka kısmında gravid noktası adı verilen bölge zamanla koyulaşacak, siyahlaşma söz konusu olacaktır. En kesin belirtilerden biri olduğundan dişi balığın karnının arkasına doğru karanlık bir noktanın olup olmadığını anlamaya çalışın.
  • Gebeliğin ilk aşamalarında son aşamalarına kadar dişi balıkta zaman zaman hafif bir halsizleşme ve yeme karşı ilgisizlik görülebilir. Fazla yemleme yapmayın veya balığa ilaç müdahalesinde bulunmayın, çünkü balığınız hamileliğin etkilerine maruz kalıyor olabilir.
  • Balığınızın renginde solmalar ve ağırlaşan karın dolayısıyla sırt bölgesinde hafif bir kamburlaşma oluşabilir.
  • Hamile olan bazı dişilerin agresifleştiği, bazı balıkların ise ürkekleştiği gözlemlenmiştir. Böyle durumlarda akvaryum içinde saklanma alanlarının olması uygun olacaktır.
  • Hamileliğin ilerleyen aşamalarında dişi balık daha hızlı nefes alacak, solungaçlarında hızlanma yaşanacaktır. Özellikle hamileliğin sona doğru yaklaştığı zamanlarda solungaç hareketlerinde ciddi bir hızlanma görülür.
  • Hamileliğin sona yaklaştığı dönemde bazı dişi lepisteslerin karnının arka kısmındaki siyahlaşan gravid noktası üzerinde yavruların parlayan gözleri görülebilir.
  • Hamile balık saklanma eğilimi gösterebilir ve daha çok ısıtıcı, filtre borusu etrafında ya da bitkilerin oluşturduğu saklanma alanlarında kalma eğiliminde olabilir.
  • Doğumdan önceki son anda dişi lepistesin zemine veya su yüzeyine yakın şekilde yüzebilir.
Lepistes Hamilelik Evresi

Lepistes Hamilelik Evresi

Hamile Lepistes Bakımı

Dişi lepistesin hamile olduğuna emin olduktan sonra merak edilen husus, hamile lepistes bakımı nasıl yapılır? Sorusudur. Lepistes balıkları, doğası gereği dayanıklı ve kolay bakımı yapılan balıklardır. Ancak, hamile lepistes balıklarının bakımı, diğer balıklardan biraz farklıdır. Bu aşamada dişi balığın sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi amacıyla huzurlu bir ortamın sağlanması önemlidir.

Benzer İçerikler  Lepistes Doğumu

Hamile balıklarınızın bulunduğu akvaryumda su değerlerinin korunması konusunda dikkatli olunmalıdır. Akvaryumda sağlıklı su değerleri için önerileri öğrenmek ve sağlıklı du değerlerinin korunması hakkında detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız.

Hamile lepistes bakımının püf noktaları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri tek tek ele almanın daha doğru olduğunu düşündüğümüzden tavsiyelerimizi bir alt başlıkta sıraladık.

Hamile Lepistes Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dişi balığın gebeliği esnasında hassas olduğunu bilmelisiniz. Gebelik kontrollerinde balığı rahatsız etmeden gözlemlemek son derece önemlidir. Kepçeyle yakalamaya çalışmak, karnını incelemek amacıyla sudan çıkarmak gibi yanlış yöntemlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü strese giren dişi balıklarda gelişmemiş yumurta dökmesi ve hamileliğin erken sonlanması gibi durumlar yaşanabilir.

Hamile balığınızı ana tank dışında bir akvaryuma ayırarak erkek balıklar tarafından çiftleşmek amacıyla kovalanmasını engelleyebilirsiniz. Dişi lepistesi ayırmak için oluşturacağınız ayrı akvaryuma, ana tank içerisindeki su ile kurulum yapmanız doğru olacaktır. Aksi takdirde oturmamış akvaryum suyu, sağlık problemlerine davetiye çıkarabilir.

Dişi balığı ana tank içerisinde tutmaya devam etmeniz durumunda erkek balıklar tarafından rahatsız edilmesini engellemek amacıyla saklanma alanları oluşturabilirsiniz. Hamile balığınızı tek çeşit yem ile özellikle de sadece protein ağırlıklı beslememeye dikkat ediniz.

Sürekli protein içerikli yem kullanımı dişi balığın hamilelikle birlikte kabızlık ve sindirim sorunları yaşamasına sebep olmaktadır. Tek çeşit yemden ziyade kaliteli birkaç yemden oluşan, bitkisel yemlerinde dahil edildiği öğünler daha faydalıdır.

Hamile Lepistes Balığı

Hamile Lepistes Balığı

Hamilelik süresince dişi balığa, özellikle iç parazit hastalıklarından korunmak amacıyla tubifex gibi bakteri taşıyabilen canlı yemlerin verilmemesi gerekir. Dişi balığın bulunduğu akvaryumda amonyak, nitrat gibi atıkların birikmemesi için su değişimleri yapmaya, dipte biriken dışkı ve yem artıklarını dip çekimi yaparak uzaklaştırmaya özen gösteriniz.

Benzer İçerikler  Lepistes Doğum Belirtileri

Ciddi bir durum olmadıkça su değişimleri esnasında yüksek miktarda %50 yi aşan su değişimleri yapmamaya dikkat ediniz. Yüksek miktarda su değişimleri hamile balığınızın ani şok yaşamasına neden olabilir. Hamile balığın bulunduğu akvaryumda, gece gündüz farkları veya ısı kaynaklarına göre bulunduğu konumdan dolayı ısı değişimleri olmadığından emin olunuz.

Su sıcaklığında sürekli değişkenliğin yaşanması beyaz benek gibi hastalıkların oluşmasının başlıca nedenlerindendir. Eğer akvaryumunuz soğuk bir konumda ise ısıtıcı kullanmanız daha güvenli bir ortam sağlayacaktır.

Yazımızın ardından, lepistes balıkları konusunda;

  • Lepistes başlığı ile kaleme aldığımız, lepistes balıklarının yapısı, özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve üretimi konularında en geniş bilgilerin yer aldığı makalemizi incelemek için tıklayınız.
  • Lepistes Üretimi ile ilgili olarak detaylı bilgi edinmek ve lepistes üretiminin püf noktalarını öğrenmek isterseniz tıklayınız.

Lepistes Hamilelik Evreleri Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞