Lepistes Hamilelik Süresi
Lepistes balıkları, ortalama 3 aylık olduklarında üreme faaliyetleri gösterir. Kimi zaman beslenme şartlarına ve yaşam koşullarına bağlı olarak daha erken süreçte üreme olgunluğuna erişen balıklar görülmüştür. Dişi lepistes balığınız hamilelik belirtileri gösterdikten sonra, asıl merak konusu lepistes hamilelik süresi olacaktır. Genellikle böyle zamanlarda Lepistesim ne zaman doğurur? Ya da Lepistesin hamilelik süresi ne kadar? Soruları sıklıkla dile getirilir.
Lepistes balıkları, popüler akvaryum balıkları arasında yer alır ve kolay bakımı ve dayanıklı yapıları nedeniyle tercih edilirler. Dişi lepistes balıklarının hamilelik süreci, akvaryum sahipleri için oldukça önemlidir. Lepistes balıkları hamilelik süresi ortalama bir aydır, ancak bu süreç akvaryumdaki şartlara bağlı olarak değişebilir. Çoğu durumda lepistes hamilelik süresi; dişi balığın sağlığına, su parametrelerine ve beslenme şartlarına bağlı olarak 22 ila 30 gün aralığındadır.
Deneyimli üreticiler, lepistes hamilelik süresini yaklaşık bir tahmin ile tespit ederler. Buna göre de yavru balıklar için hazırlık yapma aşamasına geçerler. Lepistes balığı bakımı konusunda yeni başlayanlar ise balıkları için lepistes hamile ama doğurmuyor neden? Gibi sorularla sitem ederler.
Bu yazımızda balıklarınızın ne zaman doğuracağını anlamanız amacıyla lepistes hamilelik süresine ve gebelik süresini etkileyen faktörleri inceleyeceğiz. Yazımızda vurguladığımız noktalara dikkat ederek, hamile lepistesinizin ne zaman doğurabileceği hakkında tahminde bulunabilirsiniz. Diğer yandan gebelik sürecini yönetme konusunda püf noktalara dikkat ederek balığınızın sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Karnı Dolu Dişi Balık Önden Çekim
Lepistes Hamilelik Sürecini Etkileyen Faktörler
- Dişi lepistesiniz sağlıklı ise, özellikle düzenli olarak sağlıklı ve kaliteli yiyecekler ile besliyorsanız ve su parametrelerini kontrol altında tutarsanız, gebelik 26 günden uzun sürmeyecektir.
- Hamile balık gebelik sürecinde tehlike hissederse ya da sürekli olarak strese maruz kalırsa hamilelik süresi uzayabilir. Geciken doğum ile birlikte dişi balığın kasılmaları ölü doğumlara neden olabilecektir.
- Yoğun stres, tehlike ve su parametrelerindeki bozulmalar erken doğuma yol açabilir. Gelişmemiş yavru ya da yumurta doğumu söz konusu olabilir.
- Hamile lepistesin direkt olarak yavruluğa alınması doğum sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle doğumun erken yaşanmaması veya uzun sürmesiyle olumsuzlukların yaşanmaması için balığı doğuma çok az bir zaman kalana dek yavruluğa almayın.
- Akvaryum suyundaki sıcaklık seviyesi gebelik süresi üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Suyun soğukluğu gebeliği birkaç gün uzatabilmekte, ısıdaki artış hamilelik sürecini kısaltıcı etki göstermektedir. Ancak sıcaklık seviyesinin sabit tutulması, gebeliğin daha sağlıklı geçirilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle balıklarınızın sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla, sadece profesyonel yetiştiriciler tarafından uygulanan sıcaklık müdahalesi yöntemlerinden uzak durmalısınız.
- Gebelik süresinde etkili olarak faktörlerden biri de balıkların beslenme düzenidir. Dişi balığın yeterli proteini alıyor olması, gebelik süresinin birkaç gün kısalmasını sağlayabilir. Bu süreçte artemia veya dondurulmuş kan kurdu gibi yiyecekler oldukça besleyicidir. Ancak bakteriyel enfeksiyon yaşanmaması için tubifeks kurdu gibi yiyecekler kullanılmamalıdır.
- Hamilelik süresinin kısalmasını sağlayan protein içerikli besinlerin kullanımında; tek çeşit yemlemeden ziyade bitkisel öğünleri de içeren bir beslenme programının uygulanması önerilir. Bu sayede dişi balığın kabız olmasını ya da iç parazit hastalıklarına yakalanması önlenmiş olur.
Hamilelik Süresinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lepistesler, üretimi kolay balık türleri arasında yer almaktadır. Fakat, hamile lepistesler diğer balıklara nazaran daha hassas olduğundan sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamaları için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
- Hamile lepistesler genel olarak daha ürkek veya daha agresif davranışlar sergilemeye başlar. Bu durumda olası kavga ve yaralanmaları engellemek amacıyla canlı bitkiler, kayalar, dekor malzemeleri ve rafya gibi ürünler ile saklanma alanları oluşturmanız faydalı olacaktır.
- Erkek balıklarınızın popülasyonunu sınırlı tutmak önemlidir. Dişi sayısına oranla fazla sayıda erkek lepistes olması, dişlerinizin sık sık rahatsız edilmesine neden olacaktır.
- Ani ve yoğun su değişimleriyle balıklarınızı şoka solabilirsiniz. Bu nedenle akvaryumda amonyak-nitrat patlamaları oluşması durumunda aniden yoğun miktarda su değişimleri yapmayın.
- Su değişimlerinde ekleyeceğiniz taze sudaki sıcaklık seviyesinin akvaryumdaki ısıya en yakın seviyede olmasına dikkat edin. Sıcaklık seviyelerinde, ani soğuma gibi durumlar balıklarınızın hastalanmasına zemim hazırlar.
- Balıklarınızın beslenmesi esnasına kısa sürede yiyebilecekleri kadar yem vermeye özen gösterin. Fazla yem verilmesi zeminde yem artıkları oluşmasına ve su değerlerinin çabuk bozulmasına sebep olacaktır.
- Akvaryumdaki sağlıklı su değerlerinin korunması amacıyla planlı su değişimlerinizi aksatmayın.
- Mecbur kalmadıkça akvaryuma yeni balık eklememenizi öneriyoruz. Yeni balık eklenmesi bakteri çakışması gibi sorunları da beraberinde getirebilir.
- Özetle hamile balığınız varsa ve lepistes hamilelik süresini sağlıklı bir şekilde tamamlasın istiyorsanız; akvaryumdaki su parametrelerinin kontrol altında olduğundan, hamile balığınızın huzurlu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Sağlıklı su değerleri ve huzurlu tank ortamı balıklarınızın birkaç gün erken ya da geç doğum yapmasından ziyade sağlıklı bir doğum yapmasını sağlayacaktır.
Ayrıca, Lepistes Balıkları konusunda;
“Lepistes” başlığı ile kaleme aldığımız, lepisteslerin yapısı, özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve üretimi konularında en geniş bilgilerin yer aldığı makalemizi incelemek için tıklayınız.
“Lepistes Üretimi” ile ilgili olarak detaylı bilgi edinmek ve lepistes üretiminin püf noktalarını öğrenmek isterseniz tıklayınız.
“Lepistes Hamilelik Belirtileri” hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi okumak isterseniz tıklayınız.