Moli Balığı (Poecilia)
Moli balığı, renkli görünüşü ve bakımının kolaylığı ile akvaryum tutkunlarının gözdesi olmayı başarmıştır. Bu canlı, türlerinin çeşitliliği ve göz alıcı renkleriyle akvaryumlarımıza neşe katıyor. Ayrıca dayanıklı yapıları sayesinde yeni başlayan akvaryum hobisi sahipleri için ideal bir seçimdir.
Siyah, portakal, sarı, beyaz ve balon moli gibi birçok varyetesi bulunan moli balıkları lepistes ve platiler gibi canlı doğuran türlerindendir. Huzurlu tutumları, göz alıcı renklere sahip gövdeleri ile bütünleşince dünya çapında bir üne sahip olmuşlardır. Avrupa’ dan, Asya kıtasına kadar dünyanın hemen her yerindeki evcil hayvan mağazalarında bu canlılara rastlamanız kuvvetle muhtemeldir.
Bu yazımızda akvaryumda moli balığı bakımı konusunu mercek altına alacak, molly balık türlerini de inceleyerek; moli balıklarının habitatı, özellikleri, bakımı ve üretimi konusundaki detayları aktarmak istiyoruz. Sizde canlı doğuran balık familyasının renkli, bir o kadar da hareketli canlıları olan moly balığı hakkında bilgi arıyorsanız doğru adrestesiniz…
Doğal Habitatı
Moli balıkları, Güney ve Orta Amerika kökenli küçük boyutlu tropikal bir balık türüdür. Tipik olarak tatlı su kaynaklarında ve akıntılarında bulunurlar. Fakat tatlı su akıntılarının denizle buluştuğu acı su kaynaklarında veya bataklıklarında da yaşadıkları bilinmektedir.
Vahşi doğada tatlı su ve tatlı su dışındaki yaşam alanları göz önüne alındığında yaşam alanlarının değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Çoğunlukla nehirlerin ve akarsuların sığ bölgelerinde bulunurlar. Ancak acı su kaynakları ile yüksek hidrojen sülfür seviyeleri dahil olmak üzere çok çeşitli su şartlarına adapte olabilirler.
Sfenks Moliye Meksika ve Kolombiya sularında rastlanırken, Yelkenli Moli; Carolina, Virginia, Texas ve Florida eyaletinde acı su kanallarında bulunabilir. Yucatan Moli ise sadece Meksika yarımadası ve Yucatan’da görülebilir. Üreme alanları daha çok bitkilerin yoğun olduğu korunaklı alanlardır. Bu şekilde bitkileri hem barınak olarak kullanırlar hem de üreme esnasında yavrularını tehlikelerden uzak bir alanda dünya ya getirirler.
Moli Balığı Özellikleri
Moli balıkları, bilimsel olarak Poecilia olarak ana bir familyanın adıyla tanınmaktadır. Bu balıklar görünüm olarak yanlardan biraz düzleştirilmiş gibi görünen uzun bir gövdeye sahiptir. Gözleri diğer canlı doğuranlara göre daha iri, ağızları yukarı yönlü nispeten büyük bir yapıya sahiptir.
Renkleri varyantlarına göre değişkenlik göstermektedir. Referans örneklere bakıldığında esaret altında üretilenler gibi ışıltı ve vücut lekelerine rastlanmaz. Örneğin siyah moli balıkları referans alınırsa balığın sadece kömür siyahı bir renge sahip olduğu görülecektir.
Moli balığı ne kadar büyür? Bir erkek moli yaklaşık 5 ila 6 cm. uzunluğa sahip olurken, dişi moli en fazla 8-10 cm. uzunluğunda bir boyuta sahip olmaktadır. Molly balıklarının renkleri yavru formundayken bile belli olacaktır. Lakin yüzgeçlerinin tüm güzelliğini ve tam boyutunu yaklaşık 2 yaşına ulaştığında gösterecektir.
Moli balığı fiyatları konusunda fahiş fiyat tedirginliğiniz varsa bunları unutun. Çünkü moli balığı fiyatları genellikle plati ve diğer canlı doğuranlarla orantılı şekildedir. Fiyatlarını belirleyen ana etken ise varyetesi ve üretim zorluğu olacaktır.
Bu canlılar hakkında dikkat çeken bir diğer unsur ise kromozom sayılarıdır. Çünkü moli balığı kromozom sayısı insanlardaki gibi 46 kromozomdan oluşmaktadır. Bu ilginç ayrıntıya değinmeden geçmeyelim istedik.
Moli Balığı Türleri
Moli balığı türleri araştırıldığında çok sayıda moli varyetesinin olduğu anlaşılacaktır. Aralarındaki temel farklar renkler ve desenler olsa da, boyut ile şekil farklılıkları da olabilir. Ülkemizde en popüler moli türleri balon moli, siyah moli, ay moli, dalmaçyalı moli ve cüce moli türleridir.
Akvaryum Dünyasında Bilinen Moli Türleri:
- Black Molly (Siyah Moli)
- Balloon Molly (Balon Moli)
- Black Lyretail Molly
- Black Sailfin Molly
- Marble Lyretail Molly
- Harlequin Sailfin Molly
- Golden Sailfin Molly
- Gold Dust Molly
- Platinum Lyretail Molly
- Dalmation Molly
- Gold Doubloon Molly
Moli Balığı Bakımı
Moli balığı bakımı için birkaç temel konuya dikkat etmek, bu güzel balıkların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesini sağlar. Moli balıkları için en az 40-50 litrelik bir akvaryum idealdir. Akvaryumda suyun hareketini sağlayan bir filtre sistemi olması, su kalitesinin korunmasına yardımcı olur. Canlı bitkiler, saklanma alanları ve kum tabanlı bir zemin, moli balıkları için doğal bir yaşam alanı yaratır.
Moli Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Öncelikle moli balığı fanusta yaşar mı? Sorusunu merak edenler için belirtelim: Moli balıkları oksijen desteğine ihtiyaç duyan balıklar olduğundan fanusta yaşayamazlar. Hava motoru veya filtre ekipmanlarının sağladığı oksijen bakımından zengin akvaryum ortamına ihtiyaç duyarlar.
Moli balıkları oldukça hareketli, nadiren agresif olan uyumlu türler arasındadır. Karma tropikal bir akvaryum kurulumu yapılacaksa benzer büyüklükteki balıkları bir arada tutmak tank içerisindeki huzuru kalıcı hale getirecektir. Böylelikle küçük balıklar yem olmaktan kurtulacaktır.
Ayrıca tank içerisinde doğabilecek yavrular için güvenli saklanma alanları oluşturmak amacıyla doğal bitkilerden oluşan bir tank dekorasyonu sağlamanız faydalı olacaktır. Moli balıkları aynı tank ortamını, çoğunlukla lepistes, kılıçkuyruk, tetra, plati, gurami ve vatoz balığı türleri ile sorunsuz bir şekilde paylaşabilir.
Moli ile japon balığı yaşar mı? Moli balığı ile japon balığını aynı akvaryumda yaşatabilmek mümkün olsa da, yaşam gereksinimleri farklı olduğundan birlikte beslenmeleri önerilmez.
Akvaryum içerisindeki pH seviyesinin 6.5 – 8.0 aralığında olması, sıcaklığın 25 – 27 °C dolaylarında olmasını tercih ederler. Diğer narin balık türlerinde olduğu gibi ani sıcaklık değişimine karşı hassastırlar. Bazı kaynaklarda vahşi doğada acı ve tuzlu su kaynaklarında da yaşayabildiklerinden, tuzlu suya ihtiyaçlarının olduğu yönünde yanlış bir bilgilendirme yapılmaktadır.
Moli balığı motorsuz yaşar mı? Sorusu okurlarımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Motorsuz yaşamadan kasıt eğer filtre olmadan yaşamak ise tabi ki yaşayabilirler ancak sık sık su değişimi yaparak akvaryumdaki atıkların uzaklaştırılması gerekir.
Filtre sistemi olmayan akvaryumdaki bakteri döngüsünün oturmayacağını da unutmamak gerekir. Motorsuz bakımdan kasıt oksijen desteği olmaması ise molilerin oksijen desteğine ihtiyaç duyan canlılar olduğunu ve oksijensiz ortamda yaşamalarının son derece tehlikeli olduğunu bilmelisiniz.
Günümüzde akvaryumcularda rastladığımız moli balıklarının birt çoğu tatlı su akvaryumlarında üreyen ataların torunlarıdır. Akvaryumlarına yalnızca hijyen ve hastalıklarda destekleyici olması açısından zaman zaman belirli miktarda tuz eklenmesi dışında, günlük yaşantılarında tuza ihtiyaç duymazlar.
Moli Balığı Beslenmesi
Doğal ortamlarında küçük omurgasızlar, böcekler ve larvalarıyla ama esas olarak algler ve yumuşak dokulu bitkiler ile beslenirler. Akvaryum ortamında oluşan algler diyetlerinin büyük bir parçasını oluşturacaktır. Dudak yapıları yüzeyde oluşan algleri sıyırmak üzere evrilmiştir.
Zaman zaman akvaryumunuzdaki mossları tırtıkladıklarını görebilirsiniz fakat ciddi bir zarar veremezler. Akvaryumun çeşitli yerlerinde tırtıklama olarak tabir edeceğimiz arayışlarla beslenmeye çalışırken istenmeyen yosun oluşumun önlenmesine büyük katkı sunarlar.
Moli balığı yemi nasıl olmalı? Moli balıklarının beslenmesi tank içindeki algler dışında canlı doğuranlara yönelik üretilen kuru yemlerle, pul ve granül yapıdaki yemler kullanılarak sağlanabilir. Kuru yemlerin dışında haftada bir ya da iki kez canlı yem verilmesi protein desteği sağlayacaktır. Canlı yemin temizliği hususunda çekinceleriniz varsa dondurulmuş sivrisinek larvası gibi ürünleri de kullanabilirsiniz.
Beslenme diyeti olarak bir program oluşturulması söz konusu ise; sabah protein ağırlıklı, akşam bitkisel ağırlıklı yemleme yapılabilir. Diyetlerinin bir parçası olarak haftanın belirli günlerinde sebzeler ile ev yapımı bitkisel balık yemi sağlamanız da mümkün olacaktır. Sebze öğününde balıklarınıza haşlanmış ıspanak, bezelye ve marul verebilirsiniz.
Moli balıkları ile lepisteslerin beslenme diyeti benzerlik taşıdığından; En İyi Lepistes Yemi Markaları konulu makalemizi inceleyerek balıklarınıza uygun en iyi balık yemleri hakkında bilgi edinmek için tıklayınız.
Moli Balığı Cinsiyet Ayrımı
Canlı doğuran balıklar familyasında olduğu gibi molilerde de cinsiyet ayrımı oldukça basittir. Moli balığı erkek dişi ayrımı yapılırken anal yüzgeçlere dikkatlice bakılması gerekir. Erkek balığın “Gonopodyum” tüpünü içeren anal yüzgeci daha sivri bir görünüme sahiptir.
Dişi molinin yüzgeci ise daha kısa, üçgen ve oval bir görünüme sahiptir. Ayrıca moli balığı cinsiyet ayrımı yapılırken dişi balığın erkek balıktan daha büyük yapıda oval-yuvarlak bir karın yapısına sahip olduğu görülecektir.
Moli Balığı Üretimi
Moli balıkları canlı doğuran balıklar grubuna dahildir. Yani yumurtaları vücutlarında gelişir ve gelişim sonrasında serbest olarak canlı şekilde doğarlar. Esaret altında en kolay üreyen balıklardan biridir. Düzenli olarak çiftleşme iç güdüsüyle hareket ederler. Erkeklerin çoğunlukla dişilerin peşinde tatlı bir kovalamaca sahnelediklerini görürsünüz.
Üremek isteyen erkek balık sürekli hareket ederek, dişi balığın peşinde bitmeyecek gibi görünen enerjisiyle kovalamacasını sürdürür. Üremeye hazır olan dişi bu kovalamaca esnasında erkeğin yumurtaları döllemesine izin verir. Dişi moliler genellikle en büyük erkeğin yumurtalarını döllemesine izin verir. Yumurtaların döllenmesiyle birlikte moli balığı çiftleşmesi gerçekleşmiş olur.
Moli Balığı Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Moli balığı hamilelik belirtileri nelerdir? Öncelikli belirti olarak dişi molinin karnı normalden farklı bir şekilde şişecektir. Karnındaki şişlik belirgin bir hal alacak zamanla bir bakışta diğer balıklardan ayırt edilebilmesini sağlayacaktır.
Dişi balık karnının şişmesiyle birlikte erkeklerin bulunduğu alandan uzaklaşarak daha çok saklanma eğilimi gösterir. Yüzeye veya zemine yakın kuytu bölgelerde dolaşmayı tercih edecektir. Karnı şişen ve doğumu yaklaşan hamile moli balıklarında yeme karşı ilgisizlik görülebilir.
Balon moli hamile olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise balığı dikkatle gözlemlediğinizde anlaşılacaktır. Hamile balon moli balığında normale kıyasla daha şiş bir karın, saklanma eğilimi, halsizlik olacaktır.
Moli Balığı Kaç Günde Doğurur?
Moli balıkları kaç günde doğurur? Sıklıkla dile getirilen bir sorudur. Canlı doğuran familyasından olan bir canlıya sahip olan birçok hobicinin merak konusu balıklarının ne zaman doğuracağıdır. Moli besleyen hevesli hobiciler tarafından sıklıkla yöneltilen soru Moli balığı ne zaman doğurur? Şeklindedir. Döllenen yumurtaların gelişmesi ve yavruların serbest kalması 35 ile 45 gün sürer.
Moli balığı doğumu ile ilgili olarak, yavruların daha erken veya daha geç doğması noktasında akvaryumdaki ısının etkili olduğu yönünde yaygın bir görüş bulunmaktadır. Akvaryum sıcaklığının nispeten yüksek olması durumunda yavruların daha erken doğduğu veya düşük olması halinde daha geç doğduğuna dair tecrübeler sık sık dile getirilmektedir.
Yeterince tecrübe sahibi olmayan yetiştiriciler tarafından akvaryumdaki ısı değerlerine müdahale edilerek doğum süresini kısaltmak gibi müdahaleler son derece tehlikelidir. Ani ısı değişimleri balıklarınızı strese sokabilir, beyaz benek gibi hastalıkların oluşmasını tetikleyebilir. Dolayısıyla akvaryumdaki ısının sabit bir seviyeye ayarlanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Moli balığı kaç tane yavru doğurur? Dişi moliler ortalama 30 ile 40 arası yavru dünyaya getirir. Dişi moli balıkları büyük boyutlara ulaştığında yaklaşık 100 adet yavru doğurabilir.
Moli Balığı Doğum Belirtileri
Hamile olan dişi moli balığı yavrulama belirtileri gösterdiğinde zeminde ya da akvaryum yüzeyinde saklanma iç güdüsüyle hareket edebilir. Yeme karşı iştahsızlık sürerken, dişi balığın karnındaki şişliğin daha gergin bir hal aldığı görülebilir.
Hamile moli balığı doğum anı geldiğinde üreme organı olan gonopodyum bölgesinde görülen bir açılma söz konusu olabilir. Bu aşamadan sonra akvaryum dikkatli bir şekilde gözlemlenmelidir. Eğer akvaryum içerisinde dolaşan minik bir moli yavrusu görürseniz, dişiyi hızlıca ayrı bir tanka ya da yavruluğa ayırabilirsiniz.
Moli Balığı Yavru Bakımı
Yavru balıklar karınlarında kese ile doğar. Bu kese onların ilk 24-48 saat aralığında beslenmesi açısında yeterli olacaktır. Fakat kese kaybolduktan sonra yavruların ilk besin ihtiyacı oluşacaktır. Bu aşamada moli balığı yavrusuna ilk öğün olarak protein oranı oldukça yüksek ve besleyici olan canlı artemia verilebilir.
Canlı artemia boyutu ve besin içeriği ile yavru gelişiminde son derece etkilidir. Ayrıca yetişkin balıklara verdiğiniz kuru yemleri toz haline getirerek ya da yavru balıklar için üretilen kuru yemleri kullanarak yavruların beslenmesini sağlayabilirsiniz.
Yavru balıkların gelişiminde bir-iki öğünle sınırlı kalınmamasını tavsiye ediyoruz. Fakat zaman kısıtınız yok ise balıklarınıza günde 3-4 öğün olacak şekilde az ve sık yemleme yapmanız daha etkin bir beslenme sağlayacaktır. Öğün sıklaştırarak yapılan beslenme diyetinde dikkat edilmesi gereken husus, birkaç dakika içerisinde tüketebilecekleri kadar yemleme yapmak olmalı, dipte artık yem birikmesine engel olunmalıdır.
Fazla yem vermek balıklarınızın daha iyi beslendiği anlamına gelmez. Artık yem oluşması akvaryum suyunun bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca yavrular ayrı bir tank içerisinde bulunuyor ise haftalık %30 su değişimi yapılması, gelişim üzerinde olumlu bir etki oluştururken, diğer taraftan akvaryum içerisindeki organik atıkların uzaklaştırılmasını sağlar.
Balık hastalıklarını ayrı makalelerde inceleyeceğiz. Ancak moli balığı beyaz benek hastalığı konusunda oldukça hassastır. Eğer balıklarınızın üzerinde minik beyaz noktalar gözlemliyorsanız ve balıklarınız hassas davranışlar gösteriyorsa beyaz benek hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz. Beyaz Benek Hastalığı konusunda detaylı bilgi edinmek ve tedavisinin püf noktalarını öğrenmek isterseniz tıklayınız.
Yazımızın ardından balıklarınızın sağlığı için elzem olan Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri hakkında öneriler konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Güzel bir çalışma olmuş.