BitkiBalik.Com

Mücevher Balığı

06.08.2024
Mücevher Balığı

Anavatanı Afrika olan Mücevher Balığı, ülkemizde çok bilinen balık türlerindendir. Akvaryum severlerin akvaryumları için sıklıkla tercih ettiği balıklardandır. Çok eskiden beri bilinen popüler balık türleri arasındadır. Estetik görünüme sahip olmasından dolayı akvaryumları çok şık ve güzel gösterir.

Mücevher çiklet balığı, ciklet beslemeye gönül vermiş akvaryum severler tarafından fazlasıyla merak edilen balık türlerinden biridir. Çarpıcı desenleri ve renkleriyle genellikle akvaryumlarda görmeye alışık olduğumuz balıklar genellikle deniz ve okyanus sularında yaşar diye bilinmektedir.

Mücevher ciklet balıkları, göz alıcı renklere sahip olan balıkların yalnızca okyanuslarda yaşadığı tabusunu yıkarak, en gösterişli tatlı su balıklarından biri olduğunu gösteren canlılardır. Haliyle akvaryumda mücevher ciklet bakımı ile ilgilenenler için özellikleri, bakımlarının nasıl yapılacağı ve üremeleri fazlasıyla merak konusudur.

Bu yazımızda tatlı su canlıları arasında göz alıcı renkleriyle oldukça popüler bir tür olan mücevher ciklet balığı hakkında bilgi vererek bakımı ve özellikleri konusunu ele alacağız. Ayrıca mücevher ciklet balıklarının eş tutmalarından, yumurtalamalarına ve yavru bakımına kadar üremeleri konusundaki tüm püf noktaları inceleyeceğiz.

Mücevher Ciklet Görünümü ve Özellikleri

Mücevher Ciklet Görünümü ve Özellikleri

Mücevher Balığı Özellikleri

Bilimsel adı Hemichromis guttatus olan mücevher ciklet Afrika’nın batısındaki sığ nehir boylarında, nehirlerin oluşturduğu sığ göller ile bataklıklarda yaşamaktadır. Doğal yaşam alanlarında kendilerinden küçük olan avlayabilecekleri balıklarla, omurgasızlarla ve böceklerle beslenirler.

Yumuşamış bitkisel besinleri tükettikleri de düşünülmektedir. En fazla 15 cm. boya kadar büyüyen mücevher balıklarının kırmızı tonlarındaki rengi ve gövdesi üzerindeki parlak renklerle bezelenmiş görüntüsü cezbedicidir.

Mücevher balığı kaç yıl yaşar? Ömürleri ortalama 5-6 yıl aralığındadır. Lakin doğru bakım ve sağlıklı akvaryum şartlarında yetiştirilen balıkların daha uzun yaşadığı tecrübe edilmiştir. Uzun süreli yaşamın sırlarından biri de beslenen canlıların tek tür olarak bakılmaları veya barışçıl türlerle birlikte beslenmeleridir.

Hemichromis guttatus Özellikleri

Hemichromis guttatus Özellikleri

Mücevher balıklarının genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sakin bir balık olmadığı gibi çok agresif de değildir. Orta saldırganlık derecesine sahiptir.
  • Doğal yaşam alanlarında küçük balıkları yiyerek besleniyor olsalar da, etçil olmalarının yanı sıra otçul olarak da beslenebilirler. Hepçil olmalarından dolayı doğal ortamlarda rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler.
  • Güzel görüntüleri insanlar tarafından çok beğeni toplamasına neden olurken, büyük balıkların dikkatini anında çekerler. Böyle olunca avlanılarak yenilme riskini artırır.
  • Küçük boyutlu akvaryumda beslendiklerinde, bölgeci davranışları nedeniyle diğer balıklarla pek anlaşamazlar.
  • Bitkileri pek sevmezler, hatta akvaryum içindeki yeşillikleri yok etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar.

Mücevher Balığı Fiyatları

Yeni balık beslemeye başlayanlar bu canlılara karşı ilgi gösterdiklerinde öncelikle mücevher ciklet balığı fiyatı hakkında bilgi edinmek isterler. Mücevher balığı fiyatları 40-50 liralardan başlamaktadır. Eş tutmaya ve üremeye hazır mücevher balığı fiyatı ise 100 liranın üzerinde olabilir.

Mücevher Ciklet Yumurtlama

Mücevher Ciklet Yumurtlama

Mücevher Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Mücevher ciklet balıkları sakin bir akvaryum ortamını tercih eden canlılardır. Üreme dönemleri dışında uysal davranışlar sergileyen mücevher cikletlerin saldırgan olmayan türlerle birlikte beslenmesi önerilmektedir. Akvaryum sıcaklığının 24-27 °C aralığında olması, pH değerlerinin 7.0-8.0 değerlerinde tutulması uygun olacaktır.

Benzer İçerikler  Melek Balığı (Pterophyllum scalare)

Kumu ve zemini kazma eğilimi gösteren yapılarından dolayı bitki akvaryumlarında bakılmamaları gerekir. Bulundukları akvaryuma bitki ekilmek isteniyorsa kayaya sabitlenmeli veya saksı içerisinde eklenmelidir. Tankınızı bitkiler dışında akvaryuma uygun olan ağaç kökü gibi doğal ürünlerle dekore edebilirsiniz.

Mücevher Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Mücevherler, ciklet balıkları familyasının diğer üyeleri gibi sosyal, bölgeci ve üreme zamanlarında aktif canlılardır. Dolayısıyla av olmayacakları veya avlayamayacakları barışçıl türlerle birlikte beslenmeleri önerilir. Sarı prenses, mavi prenses ciklet balığı gibi malawi türleri ile beslenebilirler.

Barışçıl orta amerika cikletleri, lelupi (limon ciklet), calvus, Neolamprologus brevis (Salyangoz Balığı) gibi tanganyika cikletleri ile birlikte beslenebilirler. Farklı türlerle beslenmeleri düşünülüyorsa eş tutan balıkların bölgeci davranışlar sergileyeceği unutulmamalıdır. Olası kavgaların önlenmesi adına yeterince büyük bir akvaryuma sahip değilseniz tür sayısını sınırlı tutmanız önerilir.

Erkek Dişi Ayrımı

Erkek Dişi Ayrımı

Mücevher Balığı Cinsiyet Ayrımı

Ülkemizde çok bilinen bir balık olsa da yetiştiriciler tarafından üzerinde çeşitli araştırmalar ve incelemeler yapılmış olsa da Mücevher balığı dişi erkek ayrımı zor bir meseledir. Haliyle mücevher ciklet balığı erkek dişi ayrımı yapmak için balıkları dikkatli bir şekilde gözlemlemek gerekir.

Genellikle dışarıdan bakıldığında diğer balık türlerinin cinsiyetini anlamak kolaydır. Rengi, boyu, parlaklığı veya buna benzer özelliklerinde bariz farklılıklar olur ve deneyimli bir yetiştirici ilk bakışta cinsiyeti anlar.

Mücevher ciklek balığı cinsiyet ayrımı ilk bakışta yapılacak kadar kolay değildir. Dışarıdan bakınca ayırt edici bir özellikleri yoktur. Hangisi dişi hangisi erkek bilmek için çok dikkatli olmak gerekir. Balık konusunda uzman olanlar ayırt etmek için bazı ipuçları verirler. Verilen ipuçları arasında renk ve yapı farklılıkları vardır.

  • Erkeklerinin renkleri daha parlaktır. Aynı zamanda renkleri kırmızının biraz daha koyusudur.
  • Dişilerinin renkleri daha soluktur. Biraz daha küçük yapıya sahiptirler.
Mücevher Balığı Yumurtası

Mücevher Balığı Yumurtası

Mücevher Ciklet Balığı Üretimi

Üretim yapmak ve eş tutmuş bir çifte sahip olmak istiyorsanız balıklarınızın eş seçimi yapmasına olanak vermelisiniz. Erkek balıkların olduğu akvaryuma 6 veya 7 tane dişi balık konularak üremeleri beklenmelidir. Eşini bulan mücevher erkeği diğer balıklara ve canlılara karşı saldırgan olabilir. Bu nedenle eş tutan çiftiniz dışındaki balıkları akvaryumdan ayırmanız uygun olacaktır.

Mücevher ciklet balığı üreme iç güdüsüyle hareket ederken eşleşmeye hazır olan çift kendisine ücra bir yer bulur. Buldukları yerin tehlikeden uzak olmasını isterler. Şayet bir tehlike hissederse yumurtalarını alarak o bölgeden uzaklaşır. Mücevher çiftleri gerçekten çok iyi ebeveynlerdir, yumurtaları dişi ve erkek birlikte korurlar.

Mücevher ciklet balığı çiftleşme belirtileri üreme dönemine giren balıkların pullarının rengi değişimi ile anlaşılmaktadır. Akvaryumda bu canlıları besleyen yetiştiriciler, mücevher ciklet balığı yavrulama isteğini üreme döneminde mücevher balığı renk değişimi ile fark edilirler. Bölgesini belirleyen ve üremeye hazır olan erkek balığın rengi giderek kızaracak gövdesi poyunca uzanan parlak noktalar göz alıcı bir tona ulaşacaktır.

Mücevher Balığı Üretimi

Mücevher Balığı Üretimi

Mücevher gibi nadide bir canlının dişileri, akvaryum balıkları arasında yavrularına en iyi bakan türdür. Öylesine ilgilidir ki beslenme zamanlarında verilen yemlerden büyük olanlarını parçalar ve yavrularına verir. Bazı balıkların yaptığının aksine yavrularını yemek yerine korumaktadır.

Benzer İçerikler  Ciklet Balığı Beslemek

Erkek ve dişi yuvalarını sahiplenirler. Özellikle yumurta döktükleri yuvalarını daha dikkatli korurlar. Yumurta döktükleri zaman akvaryumdaki diğer balıklara karşı fazlasıyla agresif olabilirler.

Üremelerinin olumlu etkilenmesi için balıkların ihtiyaçlarına uygun olarak kaliteli kuru yemler ve canlı yemlerle beslenmesi doğru olur. Canlı yemler hakkında yeterli bilgi birimine sahip değilseniz, akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan Balık Yemi Çeşitleri hakkında detaylı bilgi edinmek için tıklayınız.

Yavruların Bakımı

Yavruların Bakımı

Mücevher Balığı Yumurtlaması

Balıkların büyük çoğunluğu yumurtlayarak çoğalırlar. Mücevher balıkları da diğer amerikan cikletleri gibi yumurta ile ürer. Mücevher ciklet yumurtlama anı çok etkileyicidir. Üreme rituelinde dişi balık düz yumurta döker ve inci gibi dizilen yumurtaların döküm anını izlemek oldukça keyiflidir. Dişinin özenle dizmiş olduğu yumurtalar erkek tarafından döllenir.

Üreme konusunda fazlasıyla istekli türler olduğundan yüzlerce yumurtayı 2 ila 3 hafta gibi kısa sürede verebilir. Bir yıl içinde çok sayıda yavrusu olabilir ve çok fazla yavruladığı için neslinin tükenmesi gibi bir risk yoktur. Eş tutmuş bir çifte sahipseniz, üreme belirtileri gösterdiklerinde yumurtlama süreci gerçekleşene dek akvaryuma müdahale etmemelisiniz. Akvaryuma yaptığınız her müdahale balıklarınızı strese sokacaktır.

Balıklarınız yumurtladıktan sonra yavrularınıza sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkmasını desteklemek amacıyla akvaryumdaki su değişimini bir süre ertelemelisiniz. Çünkü yumurtalarda bozulma, mantarlaşma gibi sorunların engellenmesi için akvaryumdaki sağlıklı su değerlerinin korunması son derece önemlidir. Bu süreçte akvaryumdaki canlıların beslenmesinde dikkatli olunmalı, abartılı yemleme yapılmamalıdır.

Mücevher Balığı Yavruları Ne Kadar Zamanda Büyür

Mücevher Balığı Yavruları Ne Kadar Zamanda Büyür?

Mücevher Balığım Yumurtladı Ne Yapmalıyım?

Mücevher Ciklet Balığı, yumurtlama döneminde diğer balıklara göre daha hassas bir bakım gerektirir. İşte yumurtlamış bir mücevher balığınız varsa, izlemeniz gereken adımlar:

  1. Yumurtaların güvenliği: Yumurtaların korunması için bir kuluçka tankı oluşturun. Bu tank, ana akvaryumdan ayrı tutulmalıdır. Yumurtaları bu tanka yerleştirirken dikkatli olun ve olası yırtılma veya zarar verme riskine karşı önlem alın.
  2. Sıcaklık kontrolü: Yumurtaların sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için kuluçka tankının sıcaklığı 24-28 derece arasında tutulmalıdır.
  3. Hava ve su akışı: Kuluçka tankında sürekli hava ve su akışı sağlayarak yumurtaların sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olun. Bir hava taşı kullanarak suyun içindeki oksijen seviyesini yeterli seviyede tutun.

Mücevher balığı yumurtları kaç günde çıkar? Yavrulara ortalama iki gün içerisinde yumurtadan çıkar ve zeminin üzerine doğru uzanırlar. Kumda uzanan minik yavrular boyutları dolayısıyla seçilemeyebilir. Bu aşamada yumurtalar kayboldu diye tedirgin olmanıza gerek yok. Ebeveynler kısa süre içerisinde yavrulara yüzme ve beslenme konusunda eğitim verecektir.

Mücevher Balığı Yavru Bakımı

Mücevher Balığı Yavru Bakımı

Mücevher ciklet yumurtaları yedi! Şeklinde sıklıkla dile getirilen sitemin nedeni, çiftin gözü gibi baktığı yumurtaların bir anda yok olmasıdır. Mücevher ciklet çiftleri kolay kolay yumurtalarını yemez. Ancak çift yavrularını korumak konusunda herhangi bir tedirginlik yaşar veya anlık ciddi bir korku durumu oluşursa strese girerek yumurtalarını yiyebilir. Diğer yandan nadirde olsa ebeveynlerden biri kötü alışkanlık olarak yumurta yeme davranışı gösterebilir.

Benzer İçerikler  Ciklet Balıklarında Cinsiyet Nasıl Anlaşılır?

Yumurtaların yenmesi durumunda söz konusu hadisenin herhangi bir korku dolayısıyla olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Şayet akvaryumun etrafındaki aşırı hareketlilik balıkların stres yaşamasına sebep olabilir. Stres mi yoksa davranış bozukluğu mu olup olmadığını anlamak için üreme periyotları takip edilmelidir. Aynı çift üst üste 3-4 kez yumurta yeme eğilimi gösterdiği takdirde ise dişi veya erkek balıktan kaynaklı bir sorun olduğunu söyleyebiliriz.

Mücevher Ciklet Yavruları

Mücevher Ciklet Yavruları

Mücevher Balığı Yavru Bakımı

Mücevher balığı yavru bakımı için yavrularınız yumurtadan çıktıktan sonra serbest yüzüşe geçtiklerinde, erkek balığı akvaryumdan ayırmak gerekebilir. Çünkü yumurtaların havalandırılması konusundaki meşguliyeti sona eren erkeğiniz tekrar üremek amacıyla dişi balığı ve yavruları rahatsız edebilir.

Peki, mücevher balığı yavruları ne kadar zamanda büyür? Yavruların beslenmesi konusunda vereceğiniz protein ağırlıklı yemler besleyici olacaktır. Dişi balık vereceğiniz yemlerden birkaçını kendisi için tükettikten sonra diğer yemleri parçalamak suretiyle ufaltarak yavrularına verecektir.

Mücevher balığı yavruları gelişim sürecindeyken artemia çıkarma şansınız varsa yavrularınız için gün aşırı artemia ikramları oldukça besleyicidir. Yavrular ortalama 20 günlük olduklarına kendi başlarının çaresine bakabilecek büyüklüğe ulaşacaktır. 20 günlük sürenin ardından yavruları ayrı bir tanka alarak büyütebilirsiniz.

Sonuç olarak, Mücevher Ciklet Balığı, akvaryum dünyasında hem görsel olarak etkileyici hem de bakımı nispeten kolay bir balık türüdür. Bu güzel balıkların yaşam döngüsünü, yumurtlama sürecini ve yavruların bakımını dikkatle gözlemleyerek, akvaryumunuzda sağlıklı ve mutlu bir nesil yetiştirebilirsiniz. Unutmayın ki, doğru bakım ve şartlar sağlandığında, bu renkli ve enerjik balıklar sizlere keyifli anlar yaşatacak ve akvaryumunuzu göz alıcı bir görsel şölene dönüştürecektir.

Akvaryumunuzdaki su değerlerinin oturmasını sağlamak veya oturmuş bir tanka sahipseniz su değerlerindeki bozulmalar balıklarınızın sağlığını olumsuz etkilediğinden değerleri stabil tutmak istersiniz. Yazımızın devamında, Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler konulu makalemizi inceleyerek sağlıklı su değerlerinin korunması konusunda bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Ayrıca, Salyangoz Balığı özellikleri ve akvaryumda bakımı konusunda detaylı bilgilere yer verdiğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Mücevher Ciklet Balığı Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞