Neolamprologus brevis
Neolamprologus brevis balığı küçük yapılı, kabukçul bir ciklet türüdür. Yalnızca Afrika’daki Tanganyika Gölü’nde bulunmaktadır ve akvaryum hobisinde fazlasıyla popülerdir. Hobide yaygın olarak Salyangoz Cichlid ve Salyangoz Balığı olarak bilinir.
Göz alıcı renk kombinasyonlarına sahip olmasa da, renk yoksunluğunu telafi edercesine özel bir davranış yapısına sahiptir. Tek eşli olmayı seçerek farklı bir davranış sergileyen Neolamprologus brevis, eşiyle birlikte boş bir salyangoz kabuğunu sahiplenerek yaşam döngüsünü sürdürür.
Bu yazımızda yaygın olarak salyangoz ciklet balığı olarak bilinen Neolamprologus brevis balığını yakından inceleyeceğiz. Doğal yaşamından, özelliklerinden ve akvaryumda bakımı için gereken püf noktalardan bahsedeceğiz. Ayrıca salyangoz balığı üretimi hakkında merak edilen tüm bilgileri aktarmaya çalışacağız.
Salyangoz Balığı Habitatı
Tanganyika Gölü kıyıları boyunca görece derin sularda yaşayan Neolamprologus brevis ciklet, salyangoz kabuklarının bulunduğu yumuşak bir zemin üzerinde yaşamaktadır. Gölün sert ve alkali suları dolayısıyla salyangoz kabukları çok yavaş bir şekilde parçalanır ve gölün dibi boş kabuklar ile çevrelenir. Boş kabukların sağladığı barınak birçok balık için barınma alanı olarak kullanılır. Brevis balığı bu gruba dahil olan türlerden biridir. Kabuğu hem barınmak için hem de eşleşip, üremek için kullanır.
Neolamprologus brevis Özellikleri
Neolamprologus brevis, sadece Tanganyika Gölü’nde yaşayan güzel ve benzersiz bir cichlid türüdür. Bu küçük, barışçıl balık, salyangoz kabuklarında yaşamasıyla bilinir. Peki, bu şaşırtıcı balığın diğer özellikleri nelerdir? Bu bölümde, salyangoz balığının fiziksel özelliklerine ve doğal yaşam alanına dikkat çekmek istiyoruz.
Neolamprologus brevis bilimsel adıyla tanımlanmasına karşın akvaryum balığı yetiştiriciliğinde brevis balığı, salyangoz ciklet balığı ve brevis ciklet isimleriyle tanınmaktadır. Akvaryumda beslenen diğer ciklit türlerine göre nispeten daha küçük boyuttadır ve en fazla 5,5 cm. uzunluğa ulaşır. Erkek balıklar dişilerden daha büyüktür ve dişilerin boyu genellikle 4 cm uzunluğundadır. Hatta erkekler dişilerin iki katı kadar görünüyor dersek abartmış olmayız.
Yaşam süreleri yaklaşık 8 yıl gibi görünse de, Neolamprologus brevis doğru ve iyi bir bakımla on yıla kadar yaşayabilir. Bu türün renkleri, kahverengi, kumlu sarı ve açık gri tonlarında değişir. Dikey çizgili bir desene sahip olan balıklar, çevrelerine uyum sağlamak için kamuflaj özelliklerine sahiptir. Brevis cikletlerinin birkaç çeşit coğrafi varyetesi bulunmaktadır, fakat hepsi gözlerin altında floresan mavi/mor çizgileriyle, açık kahverengi renktedir.
Bilindiği diğer yaygın isimler Brevis Shellie ve Lamprologus Brevis’dir. Doğada beslenme alışkanlarına bakıldığında böcekler, larvalar ve omurgasızları avlayarak beslenirler. Kabuklarının civarında dolaşan ağızlarına sığabilecek canlılar genel besin kaynaklarını oluşturur.
Salyangoz Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Salyangoz balığının rahat ettiği bir akvaryum oluşturmak için hangi koşullara dikkat etmeliyiz? İşte bu sorunun cevabını bu bölümde bulacaksınız!
Öncelikle, en az 60-80 litrelik bir akvaryum tercih etmelisiniz. Neolamprologus brevis, akvaryumun dibinde yaşadığından dolayı, zeminde ince taneli kum kullanmak önemlidir. Yeterli miktarda salyangoz kabuğu sağlayarak, balıklarınızın saklanacak yerlere sahip olmasını garantileyebilirsiniz.
Akvaryumun su sıcaklığı, 24-27 °C arasında tutulmalıdır. Ayrıca, bu türün yaşadığı Tanganyika Gölü’nün suyunun yüksek pH seviyesine (7.8-9.0) uyum sağlamak önemlidir. Su değişimi düzenli olarak yapılmalı ve temiz bir ortam sağlanmalıdır.
Akvaryumda boydan boya yüzmeye meyilli olmadıklarından tankın kare yapıda olması daha uygun olacaktır. Çünkü zamanlarının çoğunu büyük ölçüde kabuklarının etrafında geçirirler. Tank içerisinde zemin malzemesi olarak ince yapılı ve açık renklerde boya içermeyen kuvars kum gibi malzemeler tercih edilmelidir.
Barınmak ve üremek istedikleri kabuğun balıklar tarafından seçilmesini sağlamak maksadıyla zemine balıkların girişine uygun boyutlu birkaç kabuk eklenmelidir. Birkaç taneden kastımız zemin boyunca kabuk serilmesi değildir. Salyangoz ciklet çifti aynı kabuğu paylaşacaklarından 3-4 adet kabuk içerisinden kendilerine uygun olan kabuğu seçecektir.
Karma akvaryumlarda kabukları etrafında yeterince alan sağladığınızdan emin olmalısınız. Çünkü bu balıklar kabuklarını sahiplendiklerinde kabuklarının etrafındaki alanı toprakları kabul ederek hak iddia edeceklerdir. Diğer balıklar ile olumsuz temas ve kavgaların önüne geçmek için bu detaya dikkat edilmesi oldukça önemli bir husustur.
Tek bakıldıkları akvaryumda kabukları mevcut ve balıklar tarafından benimsenmiş ise ek dekor ürünlerine ihtiyaçları olmayacaktır. Görsel zevkleriniz doğrultusunda balıklarınızın alanını daraltmayacak şekilde bir iki adet kaya dekoru ekleyebilirsiniz.
Neolamprologus brevis balıkları tank arkadaşları olarak, kabukları konusunda rakip olmayacak ve kabukları üzerinde hak iddia etmeyecek türlerle birlikte bakılabilir. Julidochromis ve Cyprichromis türleri ile birlikte uyumlu bir şekilde beslenebilirler.
Tank arkadaşlarıyla geçimlerinde sorun yaşanmaması adına kabukları etrafında yeterli alanın sağlanması önemlidir. Kendi türlerinden olan diğer çiftlerle aynı tankı paylaşmaları durumunda da kabukları arasında yeterli mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Birbirine fazla yakın kabuklar sert kavgalara, yaralanmalara neden olabilir.
Salyangoz Balığı Beslenmesi
Salyangoz balığı ne yer? Neolamprologus brevis, doğada omurgasızlar, küçük balıklar ve zooplankton ile beslenir. Brevis balığı akvaryum ortamında beslenme konusunda pek sorun çıkarmayacaktır. Kuru yemler, canlı ver dondurulmuş yemleri kabul edeceklerdir. Özellikle granül yapıdaki kuru yemleri severek tüketirler.
Yem reddi söz konusu olduğunda farklı yem çeşitleri ile denemeler yapılarak iştahla tükettiği yemlerden oluşan bir diyet sunabilirsiniz. Sindirim sistemlerinin sağlığı için sürekli olarak protein ağırlıklı beslememeye, en azından iki günde bir olacak şekilde öğünlerine bitkisel yemleri de dahil etmeye özen gösteriniz.
Canlı yem olarak ikram edilebilecek türler; donmuş kan kurtları, sivrisinek larvaları, karidesler, su pireleri güzel protein kaynaklarıdır. Protein diyetlerinin sonrasında sindirimi desteklemek amacıyla balıklarınıza haşlanmış ıspanak, bezelye gibi sebzelerden ikram edebilirsiniz. Beslenme öğününde ikram edeceğiniz yemlerin balıklarınızın tüketebileceği kadar olmasına, aşırı yemleme yapmamaya dikkat ediniz.
Balık yemleri konusunda detaylı bilgi edinmek amacıyla “Balık Yemi Çeşitleri” konulu makalemizi incelemek için tıklayınız.
Neolamprologus brevis Üretimi
Akvaryumda üretimleri oldukça kolaydır, hatta grup halinde bulundukları topluluk tanklarında dahi kendi başlarına ürerler. Eşleşmiş bir çiftin bulunduğu tank içerisinde sıcaklığın 27 °C seviyesinde tutulması önerilir. Ayrıca çiftin yüksek kaliteli canlı yemlerle beslenmesi üremeyi tetikleyici bir unsurdur.
Canlı yem tedariki konusunda sorun yaşamanız halinde dondurulmuş canlı yemleri de kullanabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi üreme tankında birden fazla çift bulunuyorsa, kabukların arasındaki mesafenin oluşturulması agresif karşılaşmaların önüne geçecektir.
Üreme alanı olarak seçilecek kabukları akvaryum ürünleri satan mağazalardan uygun ölçülerde olanları seçerek temin edebilirsiniz. Brevis üretimi sürecinde dişi, üreme işleminden önce kabuğu kısmen gömecektir. Bu nedenle kabukların yönü başlangıçta düzgün şekilde yerleştirilmelidir.
Çünkü üreme zamanında kabukların pozisyonundan kaynaklanan sorunlarda, kabuğa müdahale etmek balıkları rahatsız edebilir ve üreme sürecini sona erdirebilir. Dişi üremeye hazır olduğunda, sahiplendiği kabuğa erkeği çekmeye çalışacaktır. Erkeğin kabukla ilgilenmeye başladığını hissettikten sonra dişi zamanının çoğunu kabuk içerisinde geçirecek, kısa bir süre sonrasında yumurtalarını kabuğun içerisinde bırakacaktır.
Erkek tarafından yumurtaları dölledikten sonra genellikle kabuk etrafındaki asayişi sağlamaya çalışır. Yumurtlamanın sonrasında dişi ise yavrular yumurtadan çıkana dek kabuktan ayrılmaz. Yaklaşık 25-30 gün sonra, yavrular kabuktan çıkmaya başlar. Bu dönemde, ebeveyn balıklar yavruları koruma altına alır ve onların ihtiyaçlarını karşılar.
Salyangoz Balığı Yavrularının Bakımı
Üreme ve yumurtlamadan 24 saat sonrasında yavrular yumurtadan çıkacaktır. Dişiler yüksek düzeyde ebeveyn iç güdülerine sahip olduğundan yavruların tam olarak serbest yüzüşe geçecekleri 7 ila 10 günlük süreçte fazlasıyla korumacı olacaktır.
Yavrular kabuk dışına çıkmaya başladıktan sonra yine annelerinin gözetimi altındadır. Bu aşamada serbest yüzüşe geçişleriyle birlikte artemia veya kaliteli kuru yavru yemleriyle beslenmelerine başlanabilir. Yavruların kendi başlarına beslenmeye başladıkları görüldükten sonra ebeveynler tanktan ayrılabilir.
Beslenme süreci mümkünse artemia ile devam ettirilmelidir. Artemia yavru gelişime oldukça faydalı olmasının yanı sıra yavrular için iştah açıcı etkili bir protein kaynağıdır. Yavru bakımında ya da akvaryumdaki şartların sağlıklı kalmasını desteklemek amacıyla kısmi su değişimleri yapılarak taze su eklenmelidir. Aynı zamanda bu şekilde akvaryumdaki sağlıklı su değerleri sürdürülebilir olacaktır.
Neolamprologus brevis, güzellikleri ve eşsiz yaşam tarzlarıyla dikkat çeken, bakımı kolay ve popüler bir cichlid türüdür. Akvaryum koşullarını doğru şekilde ayarlayarak, doğru beslenme ve sosyal ortamı sağlayarak, bu benzersiz balığın keyfini çıkarabilirsiniz. Salyangoz balığının dünyasına adım atarak, siz de bu harika deneyimi yaşayın!
Yazımızın ardından Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.