BitkiBalik.Com

Ortanca Çiçeği Bakımı Hakkında Herşey

Ortanca Çiçeği Bakımı Hakkında Herşey

Özellikle yaz aylarının sevilen süs bitkisi Ortanca Çiçeği, çalı biçimli gövdesi ve rengarenk minik çiçekleri ile oldukça dekoratiftir. Genellikle balkonlarda ve bahçede bakımı yapılsa da, gün ışığını bolca alan büyük salonlarda da dekoratif saksılarla birlikte bakılabilmektedir.

Ortanca bitkisinin çok farklı türleri bulunmaktadır ve çoğunlukla büyük yapraklı türü süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda ortanca çiçeği bakımı konusunda araştırma yapanlar için, ihtiyaç duyulan bilgileri ve sağlıklı bir ortanca bakımının nasıl olması gerektiği konusunda ipuçlarından bahsedeceğiz.

Bu yazımızda ortanca bakımının püf noktaları konusunda çiçeğinizin uzun ömürlü olması için bilmeniz gereken önemli detayları aktaracağız. Beraberinde okurlarımız tarafından sık sorulan soruları alt başlıklar halinde yanıtlayarak, ortanca çiçeği çoğaltma ve budama konusunun püf noktalarını içeren bir rehber oluşturmaya çalışacağız.

Ortanca Çiçeği Anlamı

Ortanca Çiçeği Anlamı

Ortanca Çiçeği Anlamı Nedir?

Ortanca anlamı itibariyle duygusallığın çiçeğidir. Temiz bir niyet ve şükran duygularını sembolize etmektedir. Ayrıca ortancalar, renklerine göre de farklı anlamlar da taşımaktadır. Haliyle farklı duygulara tercüman olan ortancalar, göz alıcı renkleriyle çiçekçilerin en güzide köşelerinde karşımıza çıkar.

Romantizm, pembe ortanca çiçeği anlamı olarak sembolize edilmektedir. Mavi ortanca çiçeğinin anlamı özür dilemektir. Beyaz ortanca çiçeği anlamı ise bolluk bereket, zarafettir. Başka bir deyişle ortancalar taşıdıkları anlam itibariyle samimi duyguların en güzel ifade edilme biçimlerinden biridir.

Ortanca Çiçeği Özellikleri

Ortanca çiçeği, oldukça çekici bir bitkidir ve güzel görüntüsü ile birçok insanın dikkatini çeker. Ortanca bitkisinin yaprakları, genellikle yuvarlak veya oval şekillidir ve üzerinde hafif bir tüylenme bulunur. Çiçekleri ise oldukça çeşitlidir ve genellikle beyaz, pembe, mor, turuncu veya kırmızı renklerde olabilir. Ayrıca, bazı türleri renkli lekeler veya çizgiler de içerebilir.

Ortanca çiçeği, orta büyüklükte bir bitkidir ve genellikle 50 cm kadar uzayabilir. Bazı türleri daha büyük veya daha küçük olabilir. Ortanca çiçekleri, yaz aylarında çiçek açar ve genellikle birkaç ay boyunca çiçek açmaya devam eder. Çiçekleri, oldukça hoş bir kokuya sahiptir ve bu nedenle birçok insan tarafından tercih edilir.

Ortanca Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ortanca çiçeği evde nasıl bakılır? Evde veya ofiste ortanca bakımı konusunda genel geçer bilgileri paylaşmaktan ziyade merak edilen soruları alt başlıklar halinde inceleyeceğiz. Yazımızın devamında ortanca bakımına dair dikkat edilmesi gereken noktalardan tutunda, ortanca çiçeği renklendirme konusu da dahil olmak üzere, ortanca bitkisi bakımının püf noktalarını paylaşacağız.

Ortanca Sulama

Ortanca Sulama

Ortanca Sulaması Nasıl Yapılır?

Ortanca çiçeği kaç günde bir sulanır? Sulama en hassas konulardan biridir. Havaların ısınmasıyla birlikte yaz ayları boyunca ortanca bitkisi sık aralıklarla sulanmalıdır. Sulama sıklığını belirlerken toprağın daima hafif nemli olmasına dikkat ediniz. En uygun sulama şekli toprak kurumaya başladıkça sulamak olacaktır. Tabağında su biriktirmeden takriben 2-3 güne bir sulama yapılması yeterli olacaktır.

Ortanca Güneşi Sever mi?

Ortanca bakımı yapılırken çiçeğin direkt güneş ışıklarına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Uygun ortam olarak cam balkon ve gün ışığını dolaylı olarak alan salon benzeri yerleri sever. Direkt güneş ışığından ziyade kapalı mekanlarda tülün ardından gelen güneş ışığını alabilir.

Ortanca Gölgede Yetişir mi?

Ortancalar çok soğuk olmayan gölge ortamlarda yetişebilir. Fakat çiçekli olarak aldığınız bitkinizin bir sonraki sezon başlangıcında gün ışığına ihtiyacı olacaktır. Gölge alanın hiç gün ışığı almaması halinde ortancanın çiçeklenmemesi ve daha durağan olması gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Ortanca Çiçeği Dikim Zamanı

Ortanca Çiçeği Dikim Zamanı

Ortanca Ne Zaman Dikilir?

Okurlarımız tarafından ortancalar hakkında en çok yöneltilen sorulardan biri de ortanca ne zaman ekilir? Sorusudur. Ortancalar yılın her mevsiminde ekilebilen hazır tüplü ve saksılı fidelerle satışa sunulan çiçek türlerinden biridir. Fakat kış ve yaz aylarında yüksek sıcaklık veya soğuk havaların etkisine maruz kalacağından ortanca ekilmesi tavsiye edilmemektedir.

Benzer İçerikler  Çim Adam Yapımı Hakkında Herşey

Ortanca dikimi için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Çünkü ilkbahar ve sonbahar aylarında dikilen ortancaların daha iyi tuttuğu, daha verimli olduğu ve daha estetik bir görünüm aldığı tecrübe edilmiştir. Ayrıca bu dönemlerde toprak daha nemli olduğu için ortanca bitkisi daha kolay büyür. Eğer yaz veya kış aylarında bir ortanca bitkisine sahip olduysanız ortanca ekimi için bahar aylarının gelmesini beklemeniz uygun olacaktır.

Ortanca Fidesi Ne Zaman Ekilir?

Ortanca hangi ay ekilir? Ortanca çiçeği dikim zamanı en çok merak edilen konulardan biridir. Çiçekli ortanca bitkisi ekim zamanı ise ilkbahar aylarından eylül ayına kadar devam eder. Tohumdan yetiştirdiğiniz ya da satın aldığınız çiçeksiz ortanca fideleri için en uygun dikim zamanı ise ilkbaharın başlangıcıdır.

Ortanca Ne Zaman Ekilir

Ortanca Ne Zaman Ekilir

Ortanca Çiçeği Tohumu Nasıl Yetiştirilir?

Açık mekanların göz dolduran çiçeği ortanca, tohumdan da yetiştirilmektedir. Tohumları torf karışımına sahip nemli toprağın 2-3 cm altına dikebilirsiniz. Torf karşımı toprağın nemli kalmasını destekleyecektir. Sulamayı yalnızca toprağı nemlendirmek amacıyla yapmalı, çamur olmaması için aşırıya kaçmamalısınız.

Ortanca Çiçeği Hangi İklimde Yetişir?

Ortanca çiçeği Ankara’ da yetişir mi? Sorusunu İç Anadolu’ da yetişir mi? Olarak revize edelim istedik. Ortancalar yapıları bakımından ılıman ve hafif nemli bölgelerde yetiştirilen bitkilerdir.

Ortanca çiçeği bahçede yetişir mi? Kurak ve kışların sert geçtiği İç Anadolu gibi bölgelerimizde dış mekanlarda bakımları tavsiye edilmemekle birlikte, iç mekanlarda bakılması önerilmektedir. Ancak Akdeniz bölgesi gibi ılıman iklime sahip yerlerde bahçede yetiştirilebilmektedir.

Ortanca Hangi İklimde Yetişir

Ortanca Hangi İklimde Yetişir

Ortanca Çiçeği Nerede Yetişir?

Ortanca bitkisi, nemli topraklarda yetişir. Bu nedenle, ortanca çiçeği, bahçelerde, parklarda ve nemli bölgelerde yetiştirilmelidir. Ortanca çiçeği, aynı zamanda evlerde de yetiştirilebilir. Ancak, evde yetiştirilen ortancalar için uygun nem ve sıcaklık koşulları sağlanmalıdır.

Kapalı balkon, teras ya da gün ışığı bakımından yeterince aydınlık olan odalarda rahatlıkla bakımları yapılabilir. Baharda havaların ısınmasıyla birlikte sonbahar başlangıcına kadar dış mekanda bakımlarını yapabilirsiniz. Yalnızca gece ve gündüz sıcaklık farklarının kritik olduğunu iklimlerde dış mekanda ortanca bakımı konusunda dikkatli olunması gerekir.

Bahçede Ortanca Çiçeği Bakımı Püf Noktaları

Ortanca bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Bununla birlikte, bazı püf noktalarına dikkat etmek önemlidir. İşte bahçede ortanca çiçeği bakımı için bazı püf noktaları:

  1. Sulama: Ortanca, nemli toprakları sever. Bu nedenle, ortanca bitkisini düzenli olarak sulamak önemlidir. Ancak, su birikintisi oluşturacak kadar sulanmamalıdır. Yeterli miktarda sulamak, bitkinin büyümesi ve çiçek açması için yeterlidir.
  2. Toprak: Ortancalar humuslu ve nemli toprakları sever. Toprağı düzenli olarak kontrol etmek ve toprağı uygun hale getirmek önemlidir. Toprağın nemli kalması için düzenli olarak mulçlama yapılabilir.
  3. Gübreleme: Ortanca bitkisi, düzenli olarak gübrelenmelidir. Gübreleme, çiçeklerin daha renkli ve canlı görünmesini sağlar. Ancak, aşırı gübreleme bitkinin ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, düzenli ve dengeli bir şekilde gübrelenmelidir.
  4. Budama: Ortancalar düzenli olarak budanmalıdır. Budama, bitkinin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Ancak, ortanca bitkisi, çiçeklenme döneminde budanmamalıdır. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra budama yapılmalıdır.
  5. Zararlılar: Ortanca bitkisi, bazı zararlıların saldırısına uğrayabilir. Bu nedenle, düzenli olarak bitkiyi kontrol etmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Zararlılarla mücadele için doğal yöntemler kullanmak önerilir.
Ortanca Ne Zaman Çiçek Açar

Ortanca Ne Zaman Çiçek Açar

Ortanca Ne Zaman Çiçek Açar?

Ortanca hangi ayda çiçek açar? Sorusunun tek bir yanıtı bulunmamaktadır. Genel olarak ortanca türlerinin bir çoğu, baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açmaktadır. Ancak ülkemizde en çok yetiştirilen türlerin bazılarında çiçeklenme dönemleri yaz başlangıcına kadar gelmektedir. Popüler ortanca türleri ve çiçeklenme zamanları:

Benzer İçerikler  Çiçek Açan Sukulent Türleri

Hydrangea macrophylla: Haziran ile Eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Akdeniz bölgesinde çiçeklenme dönemi daha erken başlayabilir.

Hydrangea sargentiana: Yetiştirilen iklime göre baharın ortasına gelen zamanlarda Mayıs ayı gibi çiçeklenmeye başlar. Sonbahar ortalarına kadar çiçekli kalabilir.

Hydrangea arborescens: Baharın sonu ile Haziran ayına çiçeklenmeye başlar, Eylül ayına kadar devam eder. Sıcak bölgelerde daha uzun süre çiçekli kalabildiği gözlemlenmiştir.

Ortanca Çiçek Açmıyor - Ortanca Neden Çiçek Açmaz

Ortanca Çiçek Açmıyor – Ortanca Neden Çiçek Açmaz

Ortanca Neden Çiçek Açmaz?

Hediye olarak gelen ya da satın alınan ortanca bitkisinin bir sonraki sezonda çiçek açmaması, ortanca çiçek açmıyor? Tedirginliği yaşatır. Çiçek açmama sık karşılaşılan bir durumdur ve ortancaların çiçek açmamasının birkaç nedeni vardır:

  • Sonbahar-kış budamasının yapılmaması,
  • Dış mekanlarda bakılıyor ise, sürgün uçlarının soğuk hava dolayısıyla donması,
  • Besin yetersizliği söz konusu olabilir.

Ortanca Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Ortanca çiçeği, doğru bakım ve beslenme ile daha canlı ve renkli çiçekler açar. İşte ortanca çiçeği nasıl çiçek açtırılır sorusunun cevabı:

  1. Güneş Işığı: Ortanca bitkisi, doğru miktarda güneş ışığı almalıdır. Yeterli miktarda güneş ışığı, bitkinin büyümesini ve çiçeklenmesini sağlar.
  2. Sulama: Ortancalar, düzenli olarak sulanmalıdır. Bitkinin nemli toprakları sever. Ancak, su birikintisi oluşturacak kadar sulanmamalıdır.
  3. Gübreleme: Ortanca çiçekleri, düzenli olarak gübrelenmelidir. Gübreleme, bitkinin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Ayrıca, daha canlı ve renkli çiçekler açması için önemlidir.
  4. Budama: Ortanca, düzenli olarak budanmalıdır. Budama, bitkinin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Ayrıca, daha fazla çiçek açmasına yardımcı olur.
  5. Nem: Ortanca bitkisi, nemli ortamları sever. Bu nedenle, düzenli olarak bitkiyi nemlendirmek ve nemli bir ortam sağlamak önemlidir. Nemli bir ortam, bitkinin daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.
Ortanca Budaması

Ortanca Budaması

Ortanca Çiçeği Ne Zaman Budanır?

Ortancalar ne zaman budanır? Ortanca çiçeği budama zamanı bakımından sonbahardan kışa geçerken veya kış bitimine doğru budamaya en uygun zamandır. Bahar aylarında gelişim başladığından budama yapılması bitkinin daha az çiçek vermesi ile sonuçlanacağı için tercih edilmemektedir. Ortanca budaması için bahçe makası veya uygun boyutlarda olan normal makaslar kullanılabilir.

Ortanca Çiçeği Nasıl Budanır?

Budama işlemi kurumuş çiçeklere ait dallar ve uçlardaki eski dalların kesilmesi ile gerçekleştirilir. Sert budamadan kaçınılmalı, dibe girmeden sadece belirtilen durumdaki dalların ayıklanması sağlanmalıdır. Ayrıca kullanılan makasın birden fazla bitki üzerinde kullanılması gerekiyor ise 1/10 oranında suyla seyreltilmiş çamaşır suyu kullanılarak dezenfekte edilmesi sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Ortanca Çiçeği Renklendirme Nasıl Olur?

Ortanca renklendirme yeni bir ortancaya sahip olanların zamanla renklerini kaybeden ortancaları için fazlasıyla merak ettiği bir husustur. Aslında renklendirme olarak bildiğimiz konu, ortanca çiçeği mavileştirme ya da ortanca çiçeği pembeleştirme bitkinin yetiştirildiği toprak şartlarına göre ortaya çıkan bir durumdur. Yani ortancalar bakıldıkları toprağın asidik ve bazik yapısına (pH değerine) bağlı olarak renklenmektedir.

Toprağın pH Seviyesine Göre Ortanca Renk Değişimi

Toprağın pH Seviyesine Göre Ortanca Renk Değişimi

Ortanca bitkisinin asidik ve bazik ortamda çiçek açma durumu incelendiğinde pH seviyesine göre renklenme yaşandığı anlaşılmıştır. Mavi ortanca nasıl elde edilir? pH değeri düşük olan asidik ortamda yetiştirilen ortancaların mavi renk açtığı görülmüştür. Kırmızı ortanca nasıl elde edilir? pH değerinin yüksek olduğu bazik yapıdaki topraklarda yetiştirilen ortancaların ise kırmızı ve pembe renklerde çiçek açtığı tespit edilmiştir.

Evde yetiştirdiğiniz ortancaların mavi veya pembe çiçek açmasını istiyor olabilirsiniz. Çiçekçiler ile çevrimiçi online satış sitelerinden ortanca mavileştirici ya da ortanca pembeleştirici ürünler satın alarak kullanım talimatına uygun şekilde uyguladığınızda istediğiniz renk formunu yakalayabilirsiniz. Ayrıca doğal yollarla ortanca mavileştirme gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

Benzer İçerikler  Rex Begonya Çiçeği

Ortanca Gübresi Nasıl Kullanılır?

Ortanca gübresi genellikle kıştan bahara geçiş döneminde kullanılmalıdır. Doğru kullanım ise uygun dengeli bir gübre karışımının yılda üç kez kullanımından oluşacaktır. Gübre tercihi yaparken bitkinin ihtiyacına yönelik olarak özel üretilmiş ortanca gübreleri kullanılabilir.

Özel gübreler dışında, çiçekli bitkilere uygun sıvı gübre takviyelerinin kullanımı da söz konusu olabilir. Ayrıca solucan gübresi içeriği bakımından diğer organik gübrelere kıyasla bitkinin yanmasına neden olmayacağından, ortancalar, solucan gübresi kullanılarak gübrelenebilir.

Ortanca Çiçeği Çoğaltma

Ortanca Çiçeği Çoğaltma

Ortanca Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Ortanca nasıl çoğaltılır? Konusunu merak edenler için baştan belirtelim; kolaylıkla çoğaltılan bir bitki türüdür. Ortanca çiçeğini çoğaltmak için henüz çiçeklenmemiş olan, birkaç yapraklı dallar kesilmelidir.

Ortanca çoğaltma işlemi yapılırken kesilen dallar çeliklenerek köklendirilir. Köklendirme için kesilen çelikleri bardak benzeri bir kap içerisinde bekleterek köklenmesini sağlayınız. Köklenme oluştuktan sonra çelikleriniz dikime hazır olacaktır.

Ortanca köklendirme ne zaman yapılır? Nisan ayından Ağustos ayına kadar çelikleme ile köklendirme yapılabilir. Kesilen çelik, perlit karıştırılmış bahçe toprağına yerleştirdikten sonra doğrudan güneş almayacak bir yerde köklendirilmelidir.

Ortanca Çiçeği Faydaları

Ortanca Çiçeği Faydaları

Ortanca Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Güzelliği ve gösterişli yapısıyla dikkat çeken ortanca bitkisi faydaları bakımından da iyi bir üne sahiptir. Ortanca bitkisi kökleri, ilaç sanayinden tutunda şifalı bitkiler alanında sıklıkla kullanılan şifa kaynaklarından biridir.

Ortanca çiçeğinin faydaları:

  • Kuvveti artırıcı, bedeni güçlendirici etkiye sahiptir.
  • Böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler ve teşvik eder. Bu sayede kum ve taş oluşumunu gibi sorunların önlenmesine katkı sağlar.
  • İdrar söktürücü etkisinin yanında, ödem attırmaya yardımcı olduğundan idrar yolları enfeksiyonlarını önler.
  • Sedef hastalığının önlenmesi ve yayılıp gelişmesini engelleyici etkileri bulunmaktadır. Ayrıca sedef hastalığını geriletmeye yönelik olumlu etkileri dolayısıyla ilaç sanayinde de kullanılmaktadır.
  • Prostat rahatsızlığının tedavisini destekler. Yangıların sık görüldüğü, büyümüş prostat rahatsızlıklarında tedaviye olumlu katkı sağlar. Aynı zamanda prostat büyümesi ve büyümeye bağlı kanser oluşumunu önlediği bilinmektedir.
  • Son olarak bazı uzmanların akademik çalışmalarında MS hastalığının tedavisinde de faydalı etkilerinin olduğu belirtilmiştir.
Ortanca Kökü Çayı

Ortanca Kökü Çayı

Ortanca Çiçeği Nasıl Tüketilir?

Ortanca çiçeği kökü kullanılarak faydalarından istifade edilen bir bitkidir ve ortanca bitkisi çayı yapılarak tüketilir. Ortanca köklerinden bir su bardağı kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı atılarak, 10 ila 15 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra ılık bir şekilde tüketilir.

Dikkat: Ortanca kökü kullanarak şifalı etkilerinden yararlanmak için, öncelikle doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın!

Ortanca Çiçeği Kökleri Nasıl Toplanmalı ve Saklanmalıdır?

Ortanca köklerini elde etmek için uygun zaman sonbahar mevsimidir. Çayı yapılmak istenen ortanca kökleri sonbaharda toprak dikkatlice kazılarak çıkarılır. Faydalı etkilerinin ortaya çıkması amacıyla kökler güzelce yıkanıp temizlenmelidir.

Temizlenen kökler ufak nemini kaybettikten sonra ufak parçalara bölünerek gölge ve havadar bir ortamda kurutulur. En az 10 gün süreyle kurutulan kökler cam kavanozlara konularak, serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanabilir.

Bu yazımızda meraklıları için ortanca bitkileri konusunda merak edilen hususları paylaştık. Ortancaların bakımı dışında orkideler ile ilgileniyorsanız; Orkide bakımı konusunda detaylı bilgilere ve püf noktalarına değindiğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Ortanca Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞