BitkiBalik.Com

Otocinclus Affinis

Otocinclus Affinis

Otocinclus Affinis yosun tüketimi konusunda büyük bir iştahı olan balık türlerinden biridir. Yosun yiyici canlılar kategorisinde oldukça popüler olan bu canlılar ufak boyutlarına rağmen temizliğe büyük katkı yapmaktadır. Yeme alışarak tembellik yapma eğilimleri yok denecek kadar azdır.

Genel olarak çalışkan bir yapıya sahiptirler ve onları gün içerisinde bitki yapraklarının üzerinde, dekorların üzerinde ya da akvaryum tabanında alg bulmak için tarama çalışması yaparken görürsünüz. Gün boyu yosun temizliği ile meşgul olduklarında diğer balıklarla barış içinde yaşarlar.

Bu makalemizde otocat balığı ismiyle de tanınan Otocinclus Affinis balığı özellikleri ve bakımına dair detaylı bilgilere yer vereceğiz. Beslenmeleri ve akvaryumda ihtiyaç duydukları şartlar konusunda merak edilen tüm bilgileri paylaşacağız.

Doğal Habitatı

Otocinclus Affinis balıkları, Güney Amerika’ya özgü canlılardır. Bitki örtüsü ve oksijen bakımından zengin ılımlı ve orta seviyeli akışa sahip küçük akarsularda bulunur. Balıkların akvaryumunuzda evde hissetmelerine yardımcı olmak amacıyla, tankın kumlu bir substrata, saklanması için bol miktarda bitki ve ağaç dekoruna sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Otocat Balığı

Otocat Balığı

Otocinclus Affinis Özellikleri

Otocinclus Affinis, Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde bulunan tatlı su balıklarından biridir. Bilimsel adları olan “Otocinclus Affinis”, “Otocinclus Yayın Balığı” anlamına gelmektedir. Bu ufaklıklar, Loricaidee familyasına ait küçük tatlı su balıklarıdır. Akvaryum piyasasında otocinclus kedi balığı, cüce otto, cüce vatoz, otocat ve Cüce Otocinclus kısa ismiyle de tanınırlar.

Otocinclus Affinis, diğer balıklara nazaran daha küçük boyutlarda olup, akvaryum sahipleri arasında oldukça popülerdir, çünkü akvaryum temizliği için çok faydalıdırlar. Makalemizde onlardan Otocinclus, Otocinclus Affinis ve Otocat isimleriyle bahsedeceğiz. Şu ana kadar tanımlanmış on sekiz farklı otocinclus balığı türü bulunmaktadır. En çok karşılaşılan otocinclus affinis türleri:

  • Otocinclus Arnoldi
  • Otocinclus Okoması (Zebra Oto)
  • Otocinclus Batman
  • Otocinclus Xakriaba

Otocinclus affinis ne kadar büyür? Otocat balığı özelliklerine bakacak olursak, boyutları yaklaşık 3.8 ila 5.0 cm aralığındadır. Büyük gözleri vardır ve tipik olarak kahverengi renge sahiptirler ve vücutları boyunca koyu şeritler bulunur. Ayrıca kuyruk yüzgecinin yakınında lekeler vardır.

Dişi Otocincluslar aynı yaştaki erkeklerden daha büyük ve daha geniş olma eğilimindedir. Otocinclus affinis ne kadar yaşar? Ömürleri yaklaşık olarak 3-5 yıl arasındadır. Otocat balığı genellikle siyam yosun yiyiciler(SAE), çin yosun yiyenler gibi benzer görünümlü balıklarla karıştırılır.

Benzer İçerikler  Cüce Vatoz Balığı

Otocinclus affinis fiyatları diğer yosun yiyicilere göre nispeten daha değerlidir. Ancan Otocinclus fiyatını dikkate almaktan ziyade akvaryuma sağladığı fayda baz alındığında boyundan büyük işleri rahatlıkla yapabilir diyebiliriz.

Sae balığı gibi yeme alışıp tembelleşmesi gibi durumu kolay kolay yaşamazsınız. Günün büyük bir çoğunluğunda akvaryumun çeşitli noktalarında alg arayışıyla çalışkan bir işçi gibi dolaşacaktır. Yani cüce otocinclus fiyatını ve ona atıf edilen değeri fazlasıyla ortaya koyacaktır.

Otocinculus

Otocinculus

Otocinclus Affinis Bakımı

Otocinclus Affinis, kolay bakımı sayesinde birçok balık sahibinin tercih ettiği bir seçenektir. Ancak, bu balıkların bakımı için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. İşte otocinclus affinislerin bakımı hakkında bilmeniz gerekenler:

  1. Akvaryum: Otocinclus Affinisler, birkaç balıkla birlikte yaşayabilecekleri, en az 40 litrelik bir akvaryumda yaşamayı tercih ederler. Akvaryumunuzdaki suyun sıcaklığı 22-26 derece arasında olmalıdır. Su pH seviyesi 6,5-7,5 arasında olmalıdır. Ayrıca akvaryumunuzun filtresinin de düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir.
  2. Işıklandırma: Otocinclus Affinisler, akvaryumunuzda yeterli ışıklandırmaya ihtiyaç duyarlar. Bu balıklar, yosun ve diğer bitki türlerinin büyümesine yardımcı olmak için, gerekli olan fotosentezi gerçekleştirmek için ışığa ihtiyaç duyarlar.
  3. Beslenme: Otocinclus Affinisler, dipte yaşayan bir balık türüdür. Bu nedenle, akvaryumda yiyecek arayacaklardır. Bu balıkların beslenmesi, yosun, bitkiler ve alglerle yapılırken, diğer tatlı su balıklarından farklı olarak bitkisel yiyecekler de dahil edilmelidir. Balıkların ihtiyaçlarına uygun yem verilmesi, balıkların sağlıklı ve mutlu olmalarına yardımcı olacaktır.
  4. Su değişimi: Otocinclus Affinisler, temiz suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, düzenli su değişimleri yapmak önemlidir. Su değişimleri, suyun kalitesini artırarak balıkların sağlığına yardımcı olacaktır. Su değişimleri, her hafta yaklaşık %20 oranında yapılmalıdır.
  5. Akvaryum temizliği: Otocinclus Affinisler, akvaryumunuzun temizliği için oldukça faydalıdırlar. Ancak, akvaryumunuzdaki yosun ve diğer atıkların birikmesi, su kalitesinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, düzenli olarak akvaryumunuzdaki yosun ve atıkları temizlemeniz gerekmektedir.
Otocinclus Affinis

Otocinclus Affinis Tank

Otocinclus Affinis Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Akvaryumunuzun en az 50/75 L. hacimli olması önerilmektedir. Tanka otocatlerinizi eklemeden önce tank içerisindeki suyun oturmuş şartlara sahip olması önemlidir. Akvaryumda sağlıklı su değerleri oluşturulmadığında veya direkt olarak şebeke suyuyla doldurularak dinlendirme yapılmamış akvaryumlar balık eklenmesi son derece tehlikelidir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Köpek Balığı

Cüce Otocinclus eklemeyi düşündüğünüz akvaryumda oluşan yumuşak alg tabakalarını temizlememenizi öneriyoruz. Çünkü bu alg tabakaları otocatleriniz için ideal bir beslenme kaynağı oluşturacaktır.

Akvaryum sıcaklığının 21-26 °C aralığında olması, pH’ ın 6.0 ile 7.5 aralığında tutulması uygun olacaktır. Balıklarınıza saklanma alanı oluşturmak ve alg yüzeyi sağlamak amacıyla akvaryumda bitki bulundurmanız faydalı olacaktır. Bu şekilde bitkileriniz için oldukça çalışkan temizlik elemanları sağlarken, otocinclus balıklarınız içinde güzel bir besin kaynağı oluşturmuş olursunuz.

Otocinclus Affinis 1

Otocinclus Affinis 1

Otocinclus Affinis Hangi Balıklarla Birlikte Yaşar?

Huzurlu ve sakin yapıya sahip olan Otocinclus balıkları kendileri gibi sakin yapıda, agresif olmayan türlerle aynı tankı paylaşabilirler. Küçük boyutlara sahip tetra türleri, rasbora, lepistesler ve diğer canlı doğuran türleri uygun tank arkadaşları olabilir. Belirtilen örnekler dışında barışçıl türlerle sorunsuz şekilde yaşayabilirler.

Akvaryumda agresif yapıya sahip olan oskar(astronot) balıkları ve ciklet türleri gibi avcı yapıya sahip balıklarla beslenmeleri önerilmez. Ciklitler dışında japon balıkları da ağızlarına sığan her şeyi yeme eğiliminde olduklarından otocatlerle aynı akvaryumda bulunmaları sakıncalı olacaktır. Özetle Cüce Otocincluslar kendilerini av olarak görmeyecek sakin yapıdaki tüm balık türleriyle aynı tank içerisinde yaşayabilirler.

Otocinclus Affinis: En Sık Karşılaşılan Sorunlar

Otocinclus Affinisler, kolay bakımı ve sevimli görünümleri sayesinde balık sahiplerinin tercih ettiği bir seçenek olmakla birlikte, bazı sorunlarla karşılaşabilirler. İşte en sık karşılaşılan sorunlar ve çözümleri:

  1. Balıkların ölümü: Otocinclus Affinislerin ölümü, genellikle kötü su kalitesi veya yanlış beslenme nedeniyle gerçekleşir. Bu nedenle, su kalitesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve uygun şekilde beslenmeleri önemlidir.
  2. Yaralanmalar: Otocinclus Affinisler, sert veya keskin nesnelere çarpmaları durumunda yaralanabilirler. Bu nedenle, akvaryumunuzda keskin nesnelerin olmamasına özen göstermelisiniz.
  3. Hastalık: Otocinclus Affinisler, diğer balıklar gibi hastalıklara karşı duyarlıdır. Bu nedenle, düzenli olarak su kalitesi kontrol edilmeli ve balıkların sağlığına dikkat edilmelidir.
Otocat 1

Otocat 1

Beslenme ve Diyet

Otocinclus Affinis ne yer? Bu otçul canlıların diyetleri genel olarak yosunlardan ve alg türevi mikroorganizmalardan oluşur. Doğal habitatlarında çoğunlukla dalların ve bitkilerin arasında yiyecek arayarak geçirdikleri zamanı, akvaryum ortamında da benzer şekilde zeminde ve dekor yüzeylerinde yiyecek arayarak geçirirler.

 

Otocat balıkları akvaryum camlarında, dekor yüzeylerinde, bitkilerin üzerinde oluşan yumuşak alg tabakalarını severek tüketirler. Diyetlerinin temelini alglere dayalı bu beslenme biçimi oluşturur. Bazı yetiştiriciler tarafından tecrübe edildiği belirtilen diğer bir alg tüketimi ise kahverengi diyatom algidir. Fakat bu bilgi kesinlik arz etmemektedir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Çöpçü Balığı

Akvaryumunuzda yosun ve alg eksikliği varsa bitkisel içerikli yem takviyeleri kullanımı açığı kapatacaktır. Cüce Otocinclus balıkları dibe batan türden tablet yapıdaki yosun içerikli yemleri severek tüketeceklerdir. Bu tatlı ufaklıklar kuru yem diyeti dışında haşlanmış ıspanak, kabak ve salatalık gibi bitkisel yiyeceklere de hayır demeyecektir.

Fakat her ne olursa olsun akvaryumdaki ilk besin kaynağının alg tabakaları olduğunu unutmamanız gerekir. Bu nedenle görünümü ciddi anlamda etkilemediği sürece gereksiz alg mücadelelerine başvurmayın. Bırakın bu canlılar size yosun yiyiciler olarak hizmet ederken sağlıklı bir hayat sürsünler.

Otocinclus Affinis Üreme Şekli

Otocinclus Affinis Üreme Şekli

Otocinclus Affinis Üretimi

Akvaryum ortamında otocat üretimi pek rastlanan bir durum değildir. Genellikle uygun şartların bilinçli olarak oluşturulmadığı tanklarda tesadüfi yumurtlamalar görülmektedir. Yumurtadan yavru çıkması ya da çıkan yavrunun büyütülmesi oldukça zordur. Üretim konusunda kesin olmayan genel tavsiyeler verilmektedir.

Akvaryumda üretim ve yumurtlama için dişi ve erkeklerden oluşan bir grup Cüce Otocinclus edinilmesi gerekmektedir. Akvaryumun bol bitkili olması balıklarını güvende hissetmelerini sağlamakla birlikte üretimi tetikleyici bir unsur olacaktır.

Grup içerisindeki çift eşleştiğinde uzun bir kur süreci başlayacaktır. Otocinclus Affinis üremesi esnasında erkek ve dişi otocat yumurtaların döllenmesini sağlamak için T şeklinde bir pozisyon oluşturur. Yumurtaları bitki yapraklarına ve çoğunlukla gözden uzak noktalara bırakırlar.

Sonuç olarak; Otocinclus Affinis, sevimli görünümü ve kolay bakımı sayesinde birçok balık sahibinin tercih ettiği bir seçenektir. Bu balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamaları için uygun su kalitesi, uygun beslenme ve düzenli bakım gereklidir. Bu yazıda, Otocinclus Affinislerin bakımı hakkında önemli bilgiler öğrendiniz. Bunları uygulayarak, bu sevimli balıkların sağlıklı bir şekilde büyümesini ve mutlu bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz. Sağlıklı bir akvaryum, mutlu bir balık sahibi demektir!

Yazımızın ardından, En İyi Yosun Yiyici 10 Canlı Türü konusunda bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Fotoğraf Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞