BitkiBalik.Com

Saz Bitkisi (Vallisneria Spiralis)

Saz Bitkisi (Vallisneria Spiralis)

Akvaryum Saz Bitkisi, bitki bakımına yeni başlayanlar ve hızlı gelişen bitki isteyenler için bakımı kolay bir türdür. Bitki yanlardan sürgün vermek suretiyle çoğalır ve çoğalma konusunda üretken bir yapıdadır. Akvaryum dekorunda genellikle arka plan bitkisi olarak tercih edilmektedir.

Dayanıklı yapısının yanı sıra ciddi bir büyüme hızına sahiptir. Tropikal akvaryumlara kattığı doğal görüntü ve nitrat tüketimine sağladığı fayda ile bilinmektedir. Ayrıca saz bitkisi fiyatının da uygun olması dolayısıyla fazlasıyla popüler bir bitki türüdür.

Akvaryumda saz yetiştirmek isteyenler için bu yazımızı dikkatle okumalarını tavsiye ediyoruz. Yazımızın alt başlıklarında akvaryum saz bitkilerine dair özellikleri, yetiştirilmesi için gereken şartları ve bakımlarına dair merak edilen tüm püf noktaları paylaşacağız.

Akvaryum Saz Bitkisi

Akvaryum Saz Bitkisi

Saz Bitkisi Özellikleri

Akvaryum saz bitkisi, literatürde Vallisneria spiralis latince adıyla bilinmektedir. Lakin dünyanın çeşitli bölgelerinde, yaygın ve farklı birçok isimlendirme yapılmıştır. Yılan Balığı Otu, Bant Bitkisi ve Sarmal Vallisneria bu bitkinin yaygın bilinen isimlerindendir.

Doğal habitatlarında durgun ve akar sularda gelişim gösteren türleri vardır. Akar sularda akıntı yönüne doğru akan besin zenginliğinden faydalanmak için aşağıdan yukarı uzayıp, salınarak gelişim gösterir.

Vallisneria spiralis en popüler akvaryum bitkileri arasındadır. Kimi türlerinin beş metreye kadar büyüdüğü bilinmektedir. Ancak akvaryum ortamında büyüme doğal yaşam alanlarına oranla daha sınırlı olduğundan genel boyutları 30 santimetre ila 75 santimetre arasında değişim göstermektedir.

Saz, yumrulu olmayan sucul bitki türlerinden biridir. Yapraklar 0,4 – 1,0 cm genişliğinde boyuna, çapraz yapıya sahip damarlarla çevrilidir. İlk olarak yapraklarda kök oluşumu yoktur. Bitkinin yaprakları taban tortusu altında kalan gövdede birleşir ve kökler ise gövdeye bağlı olarak zemine sıkı şekilde tutunmak üzere gelişim göstermiştir.

Doğada Vallisneria spiralis

Doğada Vallisneria spiralis

Akvaryumda Saz Bitkisi Bakımı

Vallisneria spiralis’ in akvaryumda bakımları oldukça kolaydır. Düşük destekli tanklarda rahatlıkla gelişim gösterebilirler. Taban kalınlığı yeterliyse kum içerisine 2-3 cm gömülerek ekimi yapılabilir. Taban kalınlığının yeterli olmadığı durumlarda bir kütük ya da kaya parçasına tutturulması sağlanabilir.

Benzer İçerikler  Amazon Bitkisi (Cryptocoryne Crispatula)

Yeni ekilen bitkilerin akvaryuma alışma süreçlerinde bitkinin yapraklarında yumuşama, erime benzeri görüntüler oluşabilir. Bu durum adaptasyon aşamasında gayet normaldir. Bitki adaptasyon sürecinin tamamladıktan sonra yeni ve yeşil yapraklarıyla büyümeye devam eder. Yeni kurulan tanklarda veya ekimi yeni yapılan bitkinin bakımı yapılırken, adaptasyon süreci atlatılana kadar budama yapılmaması uygun olacaktır.

Işıklandırma, bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için oldukça önemlidir. Bitki, yeterli miktarda ışık almadığında sağlıklı bir şekilde büyüyemez. Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için akvaryumunuzda yeterli miktarda ışık kaynağı olması gereklidir. Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için aydınlatmanın süresi günde en az 4 ila 8 saat arasında olmalıdır.

Canlı Doğuran Tankı Akvaryum Saz Bitkisi

Canlı Doğuran Tankı Akvaryum Saz Bitkisi

Akvaryum Saz Bitkisi Faydaları

Saz, kökleri vasıtasıyla taban kalınlığı yeterli olan akvaryumlarda taban içerisinde faydalı bakteri kolonileşmesine katkı sağlar. Sağladığı katkının bitki için geri dönüşünü azot döngüsünden elde ettiği besinler oluşturmaktadır. Vallisneria spiralis akvaryum içerisindeki nitratı azot ihtiyacını gideren besin olarak kullanmaktadır.

Böylelikle akvaryum içerisinde balıkların dışkıları ve yem artıklarının oluşturduğu zehirli amonyak; bitki tarafından desteklenen tabandaki bakteri kolonileri ve filtrasyon bakterileri aracılığıyla önce nitrite sonrasında nitrata dönüştürülerek direkt olarak akvaryum saz bitkisine besin sağlayacaktır.

Bitkinin hızlı gelişim gösteren yapısı, bu döngünün daha hızlı bir şekilde işlemesine olanak verdiğinden nitrat seviyesinin tehlikeli seviyelere çıkmasına engel olacaktır.

Düşük destekli tanklarda bakılan saz bitkilerinin su içerisinde diğer element ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla haftada bir kısmi su değişimleri yapılabilir. Yapılan kısmi su değişimleri sadece bitki için besin sağlamakla kalmaz, akvaryum içerisindeki azot döngüsünün ve canlı sağlığına temel oluşturan su değerlerinin dengelenmesini sağlar.

Vallisneria spiralis Çoğalması

Vallisneria spiralis Çoğalması

Akvaryum Saz Bitkisi Dikimi

Akvaryum saz bitkisi nasıl dikilir? Bitkiyi akvaryuma yerleştirmeden önce, bitkinin köklerinin temizlendiğinden emin olun. Daha sonra, bitkiyi toprağa yerleştirin ve köklerinin tamamen toprakla kapatılmasını sağlayın. Bitkinin kökleri sıkışık olmamalı ve rahat bir şekilde yayılabilmesi için yeterli boşluk bırakılmalıdır.

Benzer İçerikler  Amazon Bitkisi (Cryptocoryne Crispatula)

Hızlı gelişim gösteren bir yapıya sahip olduğundan ve kolaylıkla dallanan bir tür olduğundan çoğunlukla arka plana dikilmektedir. Büyük tanklarda kenarlara dikilerek sağdan ve soldan uzanan yapraklarla farklı fonlarda tasarıma dahil edilebilmektedir.

Bitkili akvaryumlarda, arka plana saz bitkisi ekimi yapılarak, büyüyen yaprakların istenen ölçülerde budanması suretiyle güzel bir arka fon oluşturulabilir. Yeşil arka fon dışında hızlı üreyen Vallisneria spiralis, kenarlardan verdiği sürgünlerle çoğalıp sıkılaşarak yavru balıklarınız içinde saklanma alanları oluşturacaktır.

Saz Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Akvaryum saz bitkisi nasıl çoğaltılır? Saz bitkisi üretimi için ana bitkiyi tabandan çıkarmadan, bir makas yardımıyla sürgünler budanıp başka noktalara dikilerek bitkinin çoğaltılması mümkündür. Küçük sürgünlerin kesilerek ekilmesi uzun süreli adaptasyon gerektirebilir. Yeni sürgünlerin tercih edilmesi noktasında biraz büyümelerinin beklenmesi gerekmektedir.

Arka Plan - Vallisneria spiralis

Arka Plan – Vallisneria spiralis

Akvaryum Saz Bitkisi Budama

Bitkinin uzayan yaprakları çok büyük boyutlara ulaşarak su yüzeyinde yatay olarak uzanabilir. Su yüzeyinde oluşan sık yaprak ormanları ise, akvaryumdaki ışığın zemine ulaşmasını güçleştirebilir. Akvaryumun aydınlatmasını engelleyecek seviyede büyüyen dalların budanması diğer bitkilerin sağlıklı gelişimini devam ettirmesini sağlayacaktır.

Zemindeki bitkilerin aydınlatmadan yoksun kalmaması için belirli periyotlarda budaması tavsiye edilir. Budama zamanlarınızı su değişimleriniz ile paralel günlere denk getirmeniz uygun bir zamanlama olacaktır. Budama yaparken bitkinin yapraklarını kısaltma maksadıyla aşırı budama yapmanızı önermiyoruz. Bozulan yaprakların ayrılması dışında yeşil ve sağlıklı yaprakların fazla budanması bitkinin sağlığına olumsuz etkiler yapacaktır.

Yanlış budama yapılması gibi durumlarda akvaryum saz bitkisi sararma durumları ortaya çıkabilir. Sararmaların ortaya çıkması durumunda budama konusunda yapılan hatadan dönülmesi gerektiği anlaşılacaktır. Ayrıca budama konusunda herhangi bir sorun yoksa bu durumda akvaryum suyunun kısmi değişimi yapılarak suda eksilen minerallerin yenilenmesi sağlanabilir.

Benzer İçerikler  Amazon Bitkisi (Cryptocoryne Crispatula)

Kısmi su değişimiyle birlikte sorun çözümlenmiş gibi görünüyorsa, bitkinizin besin eksikliği sorunu yaşadığını söyleyebiliriz. Besin eksikliği ve Bitki Akvaryumu Besin Kaynakları konusunda detaylı bilgiler ile derlediğimiz makalemizi okumak isterseniz tıklayınız.

Hızlı İstatistikler

Bilimsel Adı: Vallisneria spiralis

Kökeni: Asya

Bakım Zorluğu: Kolay

Boyutları: Türlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Aydınlatma İhtiyacı: Düşük-Orta

Sıcaklık: 14 ile 30 °C

pH: 6.0 – 9.0

Gelişim Hızı: Hızlı

En Güzel Akvaryum Saz Bitkisi Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞