BitkiBalik.Com

Sukulent Bakımı Hakkında Her Şey

Sukulent Bakımı Hakkında Her Şey

Evde sukulent bakımı adeta bir terapi gibidir. Sukulent bitkileri son yıllarda oldukça sevilen bir bitki türüdür. Bunun sebebi, bakımının kolay olması ve birçok farklı çeşidinin bulunmasıdır. Sukulent bitkileri, kurak bölgelerde yetişir ve sıcaklığa dayanıklıdır. Bu nedenle, sukulent bitkileri genellikle evde ya da ofiste kolaylıkla yetiştirilebilirler.

Balkonlarımızda, salonumuzda, teraryumlarda bakımlarını yaptığımız bitkiler hem evimize renk katar hem de canlılarla olan bağımızı arttırır. Çiçek bakmanın bir çok psikolojik faydası vardır. Sukulent bitkileri son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir bitki türüdür. Bunun sebebi, bakımının kolay olması ve birçok farklı çeşidinin bulunmasıdır. Sukulent bitkileri, kurak bölgelerde yetişir ve sıcaklığa dayanıklıdır. Bu nedenle, sukulent bitkileri genellikle evde ya da ofiste kolaylıkla yetiştirilebilirler.

Sukulent bitkisi de evde bakımını yapabileceğimiz kaktüsvari bir bitki türüdür. Bu yazımızda evde beya iş yerinizde baktığınız çeşitli türleri olan popüler bitki Sukulent Nedir? Sukulent bakımı nasıl yapılır? Sorularının en net cevaplarını bulacaksınız.

Sukulent Nedir?

Kaktüs familyasına ait bir bitkidir. Görüntü olarak kaktüse benzeyen etli ve suyu tutan yaprakları vardır. Tropikal ve sıcak iklime sahip ülkelerde yetişen uzun ömürlü bitkilerdir. Sıcak iklim bitkisi olmasına rağmen soğuğa dayanıklı türleri de vardır. Görüntüsüyle adeta şık bir dekor görevi de gören sukulentler evlerde ve ofislerde sıklıkla tercih edilen bir bitkidir.

Sukulent Nedir

Sukulent Nedir

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

Sukulent bakımı nasıl olmalı? İster ev ister ofis ortamında bakılan sukulentler genel olarak hediye edilen teraryum ve tebrik sepetlerinde getirilmektedir. Teraryumlarda bakılan türleri ve saksı içerisinde bakılan çeşitleride aşırı sulamaya hassastır. Dolayısıyla sulama noktasında dikkatli olunmalıdır. Saksıda bakılan bitkilerin sulama sonrasında süzülen suyu saksı tabağından dökülmelidir. Teraryum ve fanus içerisinde bakılanların ise toprağı sprey benzeri materyallerin yardımıyla nemlendirilmeli, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.

Sukulent Sulaması: Ne Sıklıkla ve Ne Kadar Su Verilmeli?

Sukulent bitkileri, kurak bölgelerde yetiştikleri için düşük su ihtiyacı olan bitkilerdir. Bu nedenle, sulama işlemi dikkatli yapılmalıdır. Sukulent bitkileri, özellikle yaz aylarında daha sık sulama gerektirir. Ancak, bu sulama işlemi çok fazla su verilerek yapılmamalıdır. Sukulentlerinizi sulamadan önce, toprağının üst kısmını kontrol etmelisiniz. Toprağın üst kısmı kuruduktan sonra sulama yapabilirsiniz. Sukulent bitkilerinin sulama sıklığı, bitkinin türüne ve çevre şartlarına göre değişebilir. Ancak, genel olarak, sukulent bitkileri haftada bir veya iki kez sulanabilir.

Sukulent Sulaması Nasıl Yapılır

Sukulent Sulaması Nasıl Yapılır

En Güzel Sukulent Türleri

Aloe Vera: Aloe vera son yıllarda güzellik sektöründe öne çıkmaya başladı. İçerisindeki jel sayesinde saç ve cilt bakımında kullanılan aloe vera yara ve yanık tedavisinde de kullanılıyor.

Benzer İçerikler  Menekşe Çiçeği Bakımı Hakkında Herşey

Senecio Rowleyanus: Salkımları bezelye salkımlarını andıran bu bitki güneşi sever ve yüksek yerlere asıldığında görsel olarak güzel görüntüler ortaya çıkarır.

Kalanchoe Blossfeldiana (Kalandiva): Menekşeyi andıran çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri olduğu için güneşi çok sever.

Haworthia Fasciata: Bu sık karşılaşılan türüdür. Aşkın gözyaşları olarak da bilinir. Enine büyüyen bodur bir bitkidir.

Sedum Morganianum: Üzüm salkımını andıran bu bitkiye dam koruğu da denir. Güneşi seven salkımlı bir bitkidir.

Sukulent Çeşitleri

Sukulent Çeşitleri

Ayrıca, Çiçek Açan Sukulent Türleri hakkında bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Sukulent Toprağı Nasıl Olmalı?

Sukulent toprağı nasıl olmalı? Sorusu okurlarımız tarafından en çok merak edilen hususların başında gelir. Sukulent kaktüs benzeri bir çöl bitkisi olduğu için kumlu toprakları severler. Toprak yapısı yüzde yetmiş beş torf ve yüzde yirmi beş kumdan oluşmalıdır. Bu toprak içeriğindeki kum fazla suyun emilmesini önlemek amaçlıdır. Kum yerine lav toprağı da kullanılabilir.

Sukulent Saksısı Nasıl Olmalı?

Sukulent bitkileri, havalandırmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, sukulent bitkileri için saksı seçimi oldukça önemlidir. Sukulentleriniz için uygun saksı boyutunu seçerken, bitkinin köklerine de dikkat etmeniz gerekiyor. Sukulent bitkileri, genellikle daha küçük saksılarda yetişirler. Ancak, sukulentlerinizin köklerinin sığacak kadar büyük bir saksı seçmeniz gerekir. Ayrıca, sukulent bitkilerinin toprağına uygun bir toprak karışımı kullanmanız önerilir.

Sukulent Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Sukulent bitkileriniz için yeni bir saksıya ihtiyaç duyduğunuzu fark ettiyseniz, saksı değişimi yapmanız gerekir. Sukulent saksı değişimi aşamasında ise yeni saksının eski saksıdan bir ya da iki boy büyük olmasına özen göstermelisiniz. Saksı değişimi sık yapılmaması gereken bir işlemdir. Ancak mecbur kalınan durumlarda saksı değişimi yapmalısınız.

Saksınızı kullanmadan önce kireçsiz suda bir sürek bekletmeniz önerilir. Bu sayede saksı tamamen su emmiş olacaktır. Yeni saksıda drenaj delikleri olmasına da dikkat etmelisiniz. Sukulent bitkileri, saksı değişimi yapılırken hassas olabilirler. Bu nedenle, saksı değişimi yaparken dikkatli olmanız gerekiyor.

Benzer İçerikler  Bonsai Ağacı Bakımı Nasıl Olmalı?

Saksı değişiminden önce, sukulent bitkinizin toprağına biraz su vermeniz önerilir. Bu, köklerinizi daha kolay çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Daha sonra, bitkinizi eski saksısından çıkarmak için hafifçe sallamanız gerekiyor. Ardından, kökleri dikkatli bir şekilde yeni saksıya yerleştirmeli ve kenar boşluklarını tamamen toprakla kapatmalısınız.

Saksı Değişimi

Saksı Değişimi

Sukulent Bakımı Püf Noktaları

Sukulent bakımı sulaması konusunda püf noktalarından bir tanesi doğru periyodik aralıklarla sulama yapmaktır. Çünkü yapısı itibariyle fazla su isteyen bir bitki değildir. 15 günde yapacağınız saksının bir bölü altısı kadar yapacağınız sulama yeterli olacaktır. Kış mevsiminde bu 20 günde bir sulamaya kadar düşürülebilir.

Sukulent gübrelemesi bahar ve yaz aylarında yapılabilir. Gübre içeriği bu bitkilerin ihtiyacına yönelik olarak dengeli ölçülerde ayarlanmış gübreleri, 15 gün arayla uygulayabilirsiniz. Bu bitkiler 20 dereceden daha sıcak ortamları daha çok severler. Oda sıcaklığı çoğunlukla yeterli olacaktır, dolayısıyla yaz-kış evin içerisinde bakım yapılabilir.

Sukulent Güneş Sever Mi?

Sukulent bakımı güneş ışığı olmadan yapılamaz. Gün ışığını çok severler bu nedenle ışık alan bir yere koymanız önemlidir ve bitkiniz günde en az üç dört saat güneş ışığı almalıdır. Ancak, sukulentlerin de bazı çeşitleri, direkt güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle, sukulentlerinizi güneş ışığı alan ancak direk güneş ışığına maruz kalmayan bir yere yerleştirmeniz önerilir. Sukulent bitkileri, özellikle yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, yaz aylarında sukulentlerinizi daha sık sulamanız gerekebilir.

Sukulent Bakımı Püf Noktaları

Sukulent Bakımı Püf Noktaları

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulentler nasıl çoğaltılır? Yapraktan, tohumdan ya da kökten ayırma yöntemleri ile çoğaltabilirsiniz. Sukulent çoğaltılması kolay bir bitkidir. Yapraktan çoğaltma yaparken en diri yaprağı seçip onu nazikçe ayırmalısınız. Bu yaprağı kağıt havlu üzerinde üç dört gün bekletmelisiniz.

Benzer İçerikler  Kaktüs Güneşi Sever Mi?

Ekim için beklettiğiniz yaprakları, coco peat olarak bilinen hindistan cevizi toprağına dizerek sprey ile sulama yapmalısınız. Bir süre sonra ana yaprak kururken dipten yeni sukulent yaprakları çıkacaktır. Bu aşamada toprağını dağıtmamaya özen göstermeli bitkinin bir süre daha gelişimini tamamlaması için sabretmelisiniz. Yaprak yoğunluğu yeterli seviyeye geldikten sonra yeni bitkinizi istediğiniz saksıya konumlandırabilirsiniz.

Sonuç olarak, sukulent bitkileri ev dekorasyonlarında oldukça popüler hale gelmiştir. Bu bitkilerin bakımının kolay olması, dayanıklılığı ve farklı renk ve şekillerdeki çeşitliliği, evlerde ve ofislerde yetiştirilmesine olanak sağlar. Sukulent bitkilerinin sulama sıklığına ve doğru saksı seçimine dikkat ederek, bitkilerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Ayrıca, en güzel sukulent çeşitleri ile evinizin dekorasyonunu renklendirebilirsiniz. Eğer siz de sukulent bitkileri yetiştirmek istiyorsanız, bu yazımızda verdiğimiz bilgileri dikkate alarak kolaylıkla bakımını yapabilirsiniz.

Son olarak sukulentler dışında kaktüsler ile ilgileniyorsanız ve Kaktüs Çeşitleri Hakkında Bilgiler konulu makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Sukulent Türleri ve Tasarımları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞