BitkiBalik.Com

Transgenetik Tetra Balığı Bakımı ve Üretimi

Transgenetik Tetra Balığı Bakımı ve Üretimi

Transgenetik Tetra Balığı mükemmel renklerle doğar! Ne boyanmış ya da boya enjekte edilmiş balıklardır. Parlak renklerini ebeveynlerinden miras olarak gelen zararsız bir floresan genden alırlar. Rengarenk vücutlarını ve göz alıcı renklerini en güzel mavi ışık altında gösteren canlılardır.

Yaygın olarak renkli balık veya fosforlu balık olarak isimlendirilen transgenetik tetra balıkları, yeni başlayanlar için tropikal tatlı su balıkları ile aynı şartları gerektiren bakımı kolay balıklardır. Sarı, pembe, kırmızı, mavi, mor ve yeşil balıklardan oluşan rengarenk transgenetik tetra balıklarına ev sahipliği yapmak istiyorsanız, onları yakından tanımak için yazımızı dikkatle okumalısınız.

Akvaryumda bakımları oldukça kolaydır, dayanıklı ve diğer balıklarla iyi geçinen türlerdir. Tek tür olarak beslenebilecekleri gibi karma akvaryumlarda barışçıl türler ile birlikte beslenmeleri de mümkündür. Akvaryumda en az beşli gruplar halinde bakılması gereken transgenetikler için önerimiz, her iki litre su için en fazla bir balık eklenmesidir. Yani ortalama 20 litre hacme sahip bir akvaryumunuz varsa yaklaşık 15-20 balık sizin için ideal renkli balık sürüsünü oluşturacaktır.

Hobiye yeni başlayanlar ve akvaryumuna renk katmak isteyenler için rengarenk transgenetik tetra bakımı fazlasıyla merak konusudur. Bu yazımızda rengarenk balıklar olan transgenetik tetra balığı hakkında merak edilen konulara değinecek; bakımı ve akvaryumda transgenetik tetra üretimi püf noktaları konusunu detaylarıyla ele alacağız.

Renkli Balık Akvaryumu

Renkli Balık Akvaryumu

Fosforlu Akvaryum Balığı

Akvaryum hobisi günümüzde oldukça popüler bir hobi haline geldi. Kendi evimizde bir akvaryum oluşturarak, harika bir dekoratif unsura sahip olmanın yanı sıra, stresli ve yoğun hayatımızda biraz huzur bulmak için harika bir yoldur. Fakat son yıllarda, fosforlu akvaryum balıkları popüler hale geldi. Bu balıklar, akvaryumlarına yeni bir boyut kazandırmak için kullanılan bir tür transgenetik tetra balığıdır.

Fosforlu Tetra Nedir?

Fosforlu tetra, Güney Amerika’nın tropik sulak alanlarına özgü bir tür tetra balığıdır. Bu balıklar, küçük boyutları (yaklaşık 2.5-5 cm) ve parlak renkleri ile bilinirler. Bu renkler, balıkların doğal ortamlarında yırtıcılarından korunmalarına yardımcı olan kamuflaj özelliklerini içerir. Fakat son yıllarda, fosforlu tetraların genleri değiştirilerek, fosforlu ışık altında parlayan bir renk kazanmaları sağlandı. Bu balıkların popülerliği, fosforlu ışık altında harika bir etki yaratmalarından kaynaklanıyor.

Trasngenetik Tetra Özellikleri

Trasngenetik Tetra Özellikleri

Transgenetik Balık Nedir?

Transgenetik balıklar, genetik mühendisliği yöntemleri ile üretilen balıklardır. Bu balıkların DNA’ları, insanlar tarafından değiştirilir. Bu sayede, balıkların fiziksel özellikleri ve bazı yetenekleri değiştirilebilir. Transgenetik tetra balıkları da, bu şekilde üretilen bir türdür.

Öncelikle kısaca transgenetik balıkların nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Tahmin edileceği üzere bu canlılar genetiği değiştirilmiş balıklardır. Dolayısıyla transgenetik balıklara vahşi doğada rastlayamazsınız. Başlangıçta balıklar üzerindeki gen değişiminin bilimsel bir amacı vardı ve su kirliliği ile mücadele etmek amacıyla transgenetik balıklar üretildi.

Suda kirliliğin söz konusu olduğu zamanlarda balıkların renk değiştirmesi amaçlanıyordu. Fakat bilimsel araştırmalar devam edereken ortaya çıkan renkli balıkların hobiciler tarafından beğenildiği anlaşılınca ticari balık üreticileri tarafından transgenetik balıklar üretilmeye başlandı.

Mavi Aydınlatma Altında Transgenetik Tetra

Mavi Aydınlatma Altında Transgenetik Tetra

Transgenetik Tetra Balığı Özellikleri

Transgenetik tetra balıkları, ışıltılı ve rengarenk yapıları dışında doğal türlerinden çok farklı değildir. Renkleri genleri vasıtasıyla aktarıldığından zamanla renk kayıpları söz konusu olmayacak, balıklarınızdan doğan yavrularda aynı genlere sahip olarak renkli şekilde dünyaya gelecektir.

Transgenetik tetra türleri mavi, kırmızı, yeşil, sarı, pembe, turuncu ve mor renklere sahiptir. Renklerini mavi aydınlatmaya sahip akvaryumda fazlasıyla gösterişli bir şekilde ortaya çıkarırlar.

Özellikleri, davranış yapıları ve beslenme diyetleri doğal forma sahip akrabalarıyla neredeyse aynıdır. En az 5 ila 7 balıktan oluşan sürülerde daha aktif olduklarından yalnız bakılmamaları gerekir. Genellikle akvaryumun orta-üst katmanlarında yüzerler. Transgenetik tetra ne kadar büyür? Uygun şartlarda beslenen transgenetik tetra balığı boyu 5-6 cm. boya kadar ulaşacaktır.

Transgenetik tetra kaç yıl yaşar? Akvaryum hobisine başlangıç için uygun, aynı zamanda dayanıklı balıklardır ve ortalama transgenetik tetra ömrü 3-5 yıldır. Sağlıklı şartlarda beslenen balıkların beş yıldan daha fazla yaşayabildiği tecrübe edilmiştir. Renklerini nereden aldıklarını merak edenler için, derin deniz anası ve mercan türlerinden yapılan gen transferleriyle, balıkların renklendirildiğini söyleyebiliriz.

Bitki Akvaryumu Transgenetik Tetra Balığı

Bitki Akvaryumu Transgenetik Tetra Balığı

Transgenetik Tetra Bakımı Nasıl Yapılır?

Makalemizin başında da belirttiğimiz üzere bakımları konusunda zorluk yaşamazsınız. Doğal tetra türleriyle aynı ihtiyaçlara sahip olan balıklar, sadece su değerlerindeki ani ve olumsuz değişikliklere karşı hassastırlar. Trans genetik tetra bakımında en çok dikkat edilmesi gereken konu akvaryumdaki sıcaklık değerleridir.

Benzer İçerikler  Neon Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Akvaryum suyundaki ani soğumalar durumunda transgenetik tetra beyaz benek hastalığı gibi enfeksiyonlara karşı hassas hale gelecektir. Hastalıklara karşı hassasiyetin önlenmesi için, sıcaklığının stabil seviyelerde kalmasına özen gösterilmelidir.

Balıklarınızın Beyaz Benek Hastalığı ile karşı karşıya olduğunuz düşünüyorsanız ve tedavisi hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Beslenme başlığı altındaki bilgiler doğrultusunda öğünlerinin ve diyetlerinin düzenlenmesi uygun olacaktır. Düzenlenen beslenme rejimine uygun olarak yemleme yapılması gerekir.

Balıklarım daha iyi doysun diyerek aşırı yemleme yapılması da su değerlerinin bozulmasına neden olacağından fazla yemleme yapılmamalıdır. Beslenme öğünlerinde balıklarınıza bir-iki dakika içerisinde tüketebileceği kadar yem vermeniz doğru olacaktır.

Transgenetik Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı

Transgenetik Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı

Transgenetik Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Akvaryumun en az 40 litrelik bir hacme sahip olması önerilir. Beraberinde akvaryuma oksijen desteği sağlanması ve biyolojik filtreleme için tankınızın boyutuna göre iç ve dış filtre ürünlerinden birinin kullanılması gerekir.

Transgenetik tetra kaç derecede yaşar? Akvaryum sıcaklığının 26-28 °C derece aralığında sabit tutulması gerekir. Sıcaklığın uygun seviyeye sabitlenmesi için akvaryum ısıtıcısı kullanabilirsiniz. pH seviyesi olarak 6.5 – 7.5 seviyeleri arasındaki hafif asidik suları tercih ederler.

Balıkların sağlıklı gelişimi için akvaryumdaki su parametrelerinin kararlı olması son derece önemlidir. Dolayısıyla su parametrelerinde olumsuz değişiklikleri önlemek amacıyla aşırı balık yükü oluşturmamaya çalışın.

Tüm tetra türleri gibi transgenetiklerde bitki akvaryumlarında daha huzurlu hareket edecektir. Doğal bitkilerin oluşturacağı dekorasyon içerisinde balıklarınızın rengi göz alıcı hale gelecektir. Ayrıca bitkilerin akvaryumdaki amonyak ve nitrat gibi zararlı organik bileşikleri tüketiyor olması ayrı bir faydayı beraberinde getirir.

Transgenetik akvaryumunda dekorasyon oluştururken balıklarınızın sağlığı için tercih edeceğiniz kum, kaya ve dekorasyon ürünlerinin sivri kenarlara sahip olmadığından emin olunuz. Akvaryumda dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise tankınızın üstü kapalı olması gerektiğidir. Çünkü transgenetiklerde diğer balıklar gibi sıçrama davranışı gösteren canlılardır.

Transgenetik Tetra ve Kardinal Neon Akvaryumu

Transgenetik Tetra ve Kardinal Neon Akvaryumu

Transgenetik Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Güzel renklerinin yanında sakin yapılı canlılardır. Beş veya daha fazla balıktan oluşan sürülerde daha rahat hareket ederler. Tek bakıldıklarında daha çekingen olan transgenetikler yalnızlık dolayısıyla genellikle saklanma eğilimi gösterecektir. Transgenetik tetra hangi balıklarla yaşar?

Vatoz ve çöpçü balığı gibi akvaryum temizliğinde yardımcı olan türlerle sorunsuz bir şekilde aynı akvaryumu paylaşabilirler. Sakin balık türleriyle birlikte beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Moli, kılıçkuyruk, plati gibi uysal balık türleri ve neon, kırmızı burun, kardinal tetra, tetrazon ve melek balığı gibi kendisine tehdit oluşturmayacak balık türleriyle aynı ortamı paylaşabilirler.

Transgenetik tetra japon balığı ile yaşar mı? Transgenetik tetralar japon balıkları ile birlikte yaşayabilir. Akvaryumda yeterli miktarda havalandırma yapılıyorsa yaşamaları konusunda herhangi bir sorun olmayacaktır. Fakat zaman zaman balıklarınız arasında ufak sürtüşmeler yaşanabilir. Çünkü beslenme rejimleri farklı olan bu canlıların yemlenmesi esnasında ciddi bir rekabet ortamı oluşacaktır.

Transgenetik Akvaryumu

Transgenetik Akvaryumu

Yavaş hareket eden erkek beta balığı gibi türlerle sorun yaşayabilen transgenetik tetra ile lepistes balıkları birlikte beslendiğinde erkek balıkların kuyruk ve yüzgeçlerini tırtıklayabilirler. Bu nedenle yavaş hareket eden uzun yüzgeçli türlerle beslenirken dikkatli olunmalıdır. Yırtıcı ve iri boyutlu ciklet balıklarıyla beslenmeleri önerilmez.

Transgenetik tetra ve beta balığı birlikte yaşar mı? Beta balığı erkekleri bölgeci ve agresif canlılar olduğundan küçük akvaryumlarda transgenetiklerle birlikte bakılmaları tavsiye edilmez. Ancak yeterli büyüklüğe sahip akvaryumlarda ve bitkili tanklarda birlikte bakılmaları halinde sorun yaşanmayacaktır. Dişi beta balıkları ile transgenetiklerin birlikte bakımı düşünülüyorsa hiç problem çıkmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Transgenetik Tetra Fiyatları Nasıldır?

Transgenetik tetra balıkları çeşitli renkleri sayesinde akvaryum hobisinde oldukça popüler canlılardır. Balık üreticileri tarafından sıklıkla üretimi yapılan balıklar olduğundan, transgenetik tetra balığı fiyatları doğal tetralarla eş değer seviyedir.

Transgenetik tetra fiyatı ortalama 10 lira ile 30 lira aralığındadır. Balıkların boyutuna ve ithal balıkların tercih edilmesi durumuna göre döviz kuruna bağlı olarak fiyatlar değişikenlik gösterebilir. Yerli üretim transgenetik tetra fiyatları ise ithal balıklara göre daha makul seviyelerdedir.

Transgenetik Tetra Yemi

Transgenetik Tetra Yemi

Transgenetik Tetra Beslenmesi

Bu renkli canlıları beslemek isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu ise; Transgenetik tetra yemi nasıl olmalı? Sorusudur. Doğal tetralar gibi transgenetiklerde çoğunlukla etçil beslenen canlılarıdır. Protein ağırlıklı balık yemi çeşitlerinin birçoğu ile beslenebilirler. Pul ve granül yapıdaki tetra yemlerinin kullanılabileceği gibi tablet formdaki balık yemleriyle de beslenmeleri sağlanabilir. Beslenme öğünlerinin sabah ve akşam olmak üzere günde iki sefer olması yeterli olacaktır.

Benzer İçerikler  Neon Tetra Balığı (Paracheirodon innesi)

Transgenetik tetra balığı yemi tavsiyesi olarak, beslenme diyetlerinde protein ağırlıklı yemlerin yanı sıra haftada bir-iki kez bitkisel yem verilmesi, sindirim sistemi sağlığını destekleyecektir. Kuru yemlerin yanı sıra transgenetik tetra canlı yem konusunda da çekimser davranmayacaktır. Balıklarınızı artemia, su piresi, mikro kurt gibi canlı yemler ile besleyebilirsiniz. Canlı yem temini konusunda sorun yaşamanız durumunda ise kuru ve dondurulmuş canlı yem ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Transgenetik Tetra Balığı Kaç Gün Aç Kalabilir?

Transgenetik tetra balıkları, normal tetra balıkları gibi, düzenli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Balıkların aç kalması, sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Ancak, balıkların kaç gün aç kalabileceği, balığın yaşına ve büyüklüğüne göre değişebilir. Genel olarak, bir transgenetik tetra balığı, 2-3 gün kadar aç kalabilir. Ancak, balıkların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için düzenli bir beslenme programı uygulanması önerilir.

Bitkili Transgenetik Tetra Balığı Akvaryumu

Bitkili Transgenetik Tetra Balığı Akvaryumu

Transgenetik Tetra Balığı Hastalıkları

Transgenetik tetra balıkları, diğer tüm balıklar gibi hastalıklara karşı duyarlıdır. Özellikle, su kalitesi düşük olduğunda, balıklar kolayca hastalanabilirler. Bu nedenle, transgenetik tetra balığı yetiştiriciliğinde, su kalitesinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve suyun değiştirilmesi gereklidir.

Ayrıca, transgenetik tetra balıklarının özellikle mantar enfeksiyonlarına duyarlı oldukları bilinmektedir. Mantar enfeksiyonları, balıkların derilerinde beyaz benek veya pamukçuk benzeri bir lezyonlar oluşturabilir. Bu enfeksiyon, uygun tedavi edilmediğinde balıkların ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, transgenetik tetra balıklarının yetiştirilmesi sırasında, uygun hijyen önlemlerinin alınması ve sağlıklı bir su ortamının korunması son derece önemlidir.

Transgenetik Tetra Cinsiyet Ayrımı

Transgenetik Tetra Cinsiyet Ayrımı

Transgenetik Tetra Cinsiyet Ayrımı

Transgenetik tetra balığı üretiminde, erkek ve dişi balıkların ayırt edilmesi önemlidir. Erkek balıkların yüzgeçleri daha renklidir ve daha belirgin bir şekle sahiptir diyemeyiz. Çünkü renk ve formları aynı olduğundan ilk bakışta transgenetik tetra erkek dişi ayrımı yapılması oldukça zordur.

Bazı ayırt edici özellikleri göz önüne alarak kolaylıkla cinsiyet ayrımı yapılabilir. Dikkatli bakıldığında dişilerin görünümünde erkeklere göre iki farklılık bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, dişi transgenetikler çoğunlukla erkeklere kıyasla nispeten daha iri görünmeleridir. Ayrıca, dişi balıkların karın bölgesi daha dolgundur ve erkeklere göre daha büyük bir kıvrım yapar. Dişi balıkların karın bölgesindeki bu kıvrım, yumurtlamaya hazır olduklarını gösterir.

Transgenetik Tetra Balığı Üretimi

Transgenetik Tetra Balığı Üretimi

Transgenetik Tetra Üretimi Nasıl Yapılır?

Transgenetik tetra balıkları son zamanlarda akvaryum hobisi tutkunları tarafından oldukça popüler hale geldi. Bu balıkların dış görünüşleri, canlı renkleri ve ilginç desenleri sayesinde çok tercih ediliyorlar. Bununla birlikte, transgenetik tetra balığı üretimi hakkında pek bilgi yok. Bu başlığımızda, transgenetik tetra balığı üretimi hakkında püf noktalardan bahsedeceğiz.

Transgenetik tetra üreme davranışına bakıldığında yumurta saçan tetralar ile aynı üreme davranışını gösterdikleri anlaşılmıştır. Öncelikle transgenetik tetra üretimi yapılacak akvaryumda erkek ve dişi sayısındaki orana dikkat edilmelidir.

Üretim akvaryumundaki damızlık balıkların bir dişiye birkaç erkek düşecek şekilde bir araya getirilmesi gerekir. Buradaki oran 1d – 2e veya 1d – 3e olacak şekilde belirlenebilir. Şimdi aşama aşama transgenetik tetra balıklarının üretimi konusunu inceleyelim.

Transgenetik Tetra Yumurtlama

Transgenetik Tetra Yumurtlama

Trasngenetik Tetra Balığı Üretim Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Transgenetik tetra üretimi yapacağınız akvaryumun boş cama cam akvaryum olması önerilir. Boş akvaryum olmasının nedeni kum altında amonyak birikiminin önlenmesidir. En etkili üretim tekniği file yoluyla üretimdir. Bu yöntemde yumurtlamanın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve yumurtaların yenmemesi için akvaryum içerisine file gerilir.

File aralıkları yumurtaların rahat geçebileceği balıkların geçemeyeceği aralıklar olmalıdır. Üretim için sudaki iletkenliğin düşürülmesi mümkünse osmoz cihazlarından elde edilen arıtılmış suyun kullanılması önerilir. Çünkü iletkenliği düşük sularda yumurta mantarlaşması gibi sorunlar yok denecek kadar az yaşanmaktadır.

Benzer İçerikler  Neon Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Akvaryum sıcaklığının üretime hazırlık sürecinde 26-28 derecelerde sabitlenmesi uygun olacaktır. Üretim akvaryumunda yumurtaların gelişimi için oksijen ihtiyacını karşılamak amacıyla hava taşı yardımıyla az-orta şiddette havalandırma yapılması yeterlidir.

Transgenetik üretim akvaryumunda önemli olan diğer bir husus ise akvaryum tabanının temizliğidir. Temiz olmayan akvaryum tabanında bulunan dışkı ve yem artıkları, yumurtaların bozulmasına neden olmaktadır. Akvaryumda üretim için zemine misket dizilmesi de sıklıkla önerilmektedir. Ancak zemine dizilen misketlerin arasına düşecek yumurtaların, yeterince havalanamaması durumunda mantarlaşması söz konusu olacağından misket yöntemi önerilmemektedir.

Hamile Transgenetik Tetra

Hamile Transgenetik Tetra

Transgenetik Tetra Hamile Dişi Seçimi Nasıl Yapılır?

Transgenetiklerin üretimi, diğer akvaryum balığı üretimlerine benzer bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak, bu tür balıkların özelliklerinin belirlenmesi için, özel seçimler yapılması gerekebilir. Özellikle hamile dişi balıkların seçimi, üretim için oldukça önemlidir.

Üretim yapılırken damızlık balık koloninizden üretime hazır olan hamile transgenetik tetra dişisinin seçilmesi ve uygun oranda erkek balıkla bir araya getirilmesi gerekir. Hamile balığın tespiti için transgenetik sürüsünü bir süre gözlemleyin. Balıkları aç karnına gözlemlemeniz daha doğru tespitin yapılmasını sağlayacaktır.

Sürünün içerisinde diğer balıklara oranla nispeten daha iri olan balıklar çoğunlukla dişi balıklardır. Yumurta dolu olan dişilerin karnının daha oval, yuvarlak ve şişkin olduğunu görebilirsiniz. Karnı dolu olan dişi balıklarınızın hamile hatta yumurtlamaya hazır olduğunu söyleyebiliriz.

Transgenetik Tetra Yavruları

Transgenetik Tetra Yavruları

Transgenetik Tetra Yumurtlaması Nasıl Gerçekleşir?

Üretim akvaryumunda gerekli su parametreleri sağlandıktan sonra, karnı dolu dişilerinizden bir ya da birkaç tanesini seçerek üretim akvaryumunda hazırladığınız üretim filesinin içerisine alınız. Erkek balıklardan dişi sayısına göre, örneğin 2 dişiye 4-5 erkek olacak şekilde en hareketli ve aktif canlıları seçiniz. Sonrasında erkek ve dişileri file içerisinde bir araya getirin.

Transgenetik tetra ne zaman yumurtlar? Yumurtlamanın gerçekleşmesi için sabırla, balıklarınızı tedirgin edecek müdahalelerde bulunmadan bekleyin. Erkekler bir süre sonra akvaryuma adapte olarak dişileri sıkıştırmaya ve yumurtlamalarını sağlamaya çalışacaktır.

Dişiler erkeklerinde baskısıyla kısa sürede yumurta dökmeye başlar. Erkekler aynı anda dökülen yumurtaları döllemeye başlar. Döllenen yumurtalar akvaryum zeminine düşerek gelişmeye başlayacaktır. Yumurtlama sonrasında damızlık balıkları ana tankınıza alabilirsiniz.

Transgenetik Tetra Yavrusu Kaç Günde Yumurtadan Çıkar?

Sağlıklı bir şekilde döllenmiş yumurtaların olduğu üretim akvaryumunda az-orta şiddetteki havalandırma beraberinde, transgenetik tetra yavruları iki ila üç gün içerisinde yumurtadan çıkacaktır. Yumurtadan çıkan yavrular keseli olarak bir-iki gün daha süre suda salınma hareketleri yapacaktır. Bu süreçte beslenme keseleri yeterli olacağından yavrular için yapılması gereken bir ekstra bir şey bulunmamaktadır.

Transgenetik Tetra Yavrusu

Transgenetik Tetra Yavrusu

Transgenetik Tetra Yavruları Nasıl Beslenir?

Yavrularınız serbest yüzüşe geçtiğinde beslenmelerini sağlamak amacıyla yeşil su kullanabilirsiniz. Yeşil su fitoplankton yapısıyla artemia tüketemeyen balıkların için ilk aşamada oldukça besleyicidir. Ortalama bir haftalık olan ve yeterince büyüdüğünü düşündüğünüz yavruları canlı artemia ile besleme denemesi yapabilirsiniz.

Eğer transgenetik tetra yavruları artemia tüketebiliyorsa, günde 4-5 kez azar azar artemia ile besleyebilirsiniz. Artemia ile devam eden bir hatfalık sürecin sonunda, yani balıklarınız yaklaşık iki haftalık olduğunda beslemelerine toz formdaki kuru yemleri de dahil edebilirsiniz.

Kuru yemlerin dahil olduğu beslenme öğünlerini sabah canlı yem(artemia-mikro kurt), öğlen kaliteli toz yavru yemi, öğleden sonra canlı yem, akşam ise bitkisel kaliteli toz veya pul yem verecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Yavru akvaryumunda haftada bir kez %25-30 aralığında su değişimi yapılması yavruların gelişimini destekleyecektir.

Sonuç olarak, transgenetik tetra balığı üretimi, genetik mühendisliğinin akvaryum balıkçılığına uygulanması ile mümkün olmuştur. Bu tür balıkların özellikleri, diğer tetra balıklarından farklı olabilir ve çeşitli renklerde üretilebilirler. Ancak, bu tür balıkların üretimi maliyetli ve özen gerektiren bir süreçtir. Ayrıca, bu balıkların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için düzenli bir beslenme programı uygulanması önerilir.

Yazımızın ardından, “Artemia” ve “Su Piresi” üretimi hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz başlıkların üzerine tıklayınız.

En Güzel Transgenetik Tetra Balığı Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Ihsan dedi ki:

    Transgenetik tetra üretmeye çalışıyorum ama henüz yavru alamadım. Akvaryum değerleri çok iyi durumda. Balıklarım 1dişiye 4erkek file içinde. 3 günde 5 dişiden yaklaşık 600-700 yumurta alıyorum.Yumurtalar 24 saat sonra gözden kayboluyor. Mantarlaşma oranı %5 civarında. Yavru ise 0. Ne yapmalıyım.

    1. BB Ekibi dedi ki:

      Yumurtalardaki mantarlaşma oranı tolere edilebilir seviyelerde görünüyor. Üretim için kullandığınız akvaryumda bakteri döngüsünün oturduğundan emin olmalısınız. Ayrıca yumurta dökümü esnasında döllenmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için akvaryumdaki filtre ve havalandırma ekipmanlarının bir süreliğine yavaşlatılması veya kapatılması gerekir. Akvaryum zemininde herhangi bir malzeme bulunuyor mu? Sorunun odak noktasını tespit edebilmemiz için akvaryum şartları ve kullanılan ekipmanları belirtir misiniz?

  2. yuu nishinoya dedi ki:

    Benim 6 balıklı bir akvaryumum var ve galiba 2 dişi 4 erkeğim var ve dişilerin hamile olduğundan şüpheleniyorum ne yapmalıyım?

    1. BB Ekibi dedi ki:

      Erkek ve dişi balıklarınızı üretim için uygun bir tank içerisine alarak file yönteminden faydalanmak suretiyle üretim yapabilirsiniz. Aksi takdirde yumurtalamaya müsait dişileriniz, erkeklerin yoğun ilgisinden dolayı yumurtaları boşa dökecektir.

  3. Recep dedi ki:

    Merhaba. İlk aldığımda trans genetik balıklar akvaryum ışığını açtığımda akvaryum da her yerde keyifli bir şekilde yüzüyorlardı. Akvaryum ışığını sürekli açık bırakmıyorum arada sırada izlemek istediğim zamanlarda ve yem atarken açıyorum. Fakat yaklaşık 3 ay geçti şu an akvaryum ışığını açtığımda balıklar çok tedirgin bir şekilde akvaryum tabanında bir köşede toplu olarak duruyorlar, ışığı kapattığımda tekrar akvaryum içinde her yerde keyifli bir şekilde yüzüyorlar. Akvaryum ışığı çok kuvvetli değil. Sanırım ışığa karşı stres oldular.
    Bu neden olabilir ve çözüm olarak ne yapmak gerekir?

    1. BB Ekibi dedi ki:

      Merhabalar, akvaryum balıkları her ne kadar evcilleştirildiği düşünülen canlılar olsa da, vahşi iç güdülerini her daim taşırlar. Doğal ortamlarında güneşin doğuşu yavaş bir şekilde gerçekleşmekte, gün batımı da aynı şekilde yavaş yavaş ilerlemektedir. Ancak akvaryumda beslenen balıklar için ışıkların açılıp kapatılması ani bir şekilde gerçekleşir. Gündüz yeterince aydınlık bir oda da ışıkları açtığınızda balıklarınızın nispeten daha az strese girdiğini fark edebilirsiniz. Diğer yandan balıkları ilk aldığınız dönemde muhtemelen akvaryumcu veya petshop ortamında sürekli ışıkların açık kaldığı bir akvaryumda yaşıyorlardır. Haliyle siz eve getirdiğinizde ilk zamanlar ışıkların kapanıp açılmasını tolere edebiliyorlardı. Yaklaşık 3 ay olduğunu belirttiğiniz zaman dilimi balıklarınızın alışkanlıklarının değişmesi için yeterli bir süredir. Dolayısıyla ışıkların açıldığı anda refleks olarak toplu bir şekilde beklemeleri, hareket etmeleri ve sağa-sola kaçışmaları çok normal… Endişelenmeniz gereken asıl konu balıkların reflekslerinin zayıflaması, durgunlaşmaları ve iştahlarının zayıflaması gibi olumsuz davranış şekilleridir. Eğer mevcut durum sizin için sorun oluyorsa çözüm olarak zaman ayarlı priz gibi ekipmanlar kullanarak akvaryum ışığının gün batmadan önce açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle aydınlık sona ermeden devam eden aydınlatma sayesinde balıkların stresini önleyici bir uygulama gerçekleştirmiş olursunuz.

  4. Ümran dedi ki:

    Oğlum çok istediği için 20-30 cm gibi ölçülerde bir akvaryum edindik, içerisine motor alıp yerleştirdim. Şimdilik 2 adet lepistes 2 adet transgenetik balık aldık, evde hazır dinlenmiş su olmadığı için akvaryumcudan gelen su ile birlikte az miktarda arıtma suyu doldurduğum akvaryumda lepistesler ertesi gün ölmüştü. O gün dinlenmiş su katarak akvaryumu doldurdum fakat bir gece geçtikten sonra transgenetik balıklarında öldüğünü gördük 🙁 ve satıcı bize günde bir kere yem atın yeterli olur demişti. Sizce ölüm nedenleri ne olabilir? Ve yeniden almak istiyoruz ama yine aynı sorunla karşılaşmamak için nelere dikkat etmemiz gerekir? Şimdiden teşekkürler ..

    1. BB Ekibi dedi ki:

      Ümran hanım merhabalar, balıklarınızı kaybetmenizde balıkların şoka girmesi veya akvaryum kurulumunda eksik kalan noktalar sebep olabilir. Öncelikle sıfırdan akvaryum kurulumu yaptığınızda, direkt olarak balık alarak akvaryuma eklemenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü yeni aldığınız balıklar, akvaryumcudan ayrıldıktan sonra girdiği stresle birlikte henüz oturmamış bir akvaryuma eklendiklerinde şoka gireceklerdir. Akvaryum suyunun oturmasını sağlamanız için verebileceğimiz tavsiyeler ve akvaryum balık eklerken dikkat etmeniz gereken noktalara gelecek olursak:

      1- Akvaryumu en az bir hafta dinlendirilerek klordan arındırılmış çeşme suyu ya da hazır içme suyu ile doldurunuz.

      2- Akvaryumda kullanmak üzere motorunuzun (filtrenizin) olduğunu belirtmiştiniz. Filtre beraberinde akvaryumunuza uygun ölçülerde bir akvaryum ısıtıcısı ve termometre almanızı öneriyoruz.

      3- Isıtıcı ayarı akvaryum ısısını 26-27 °C derece seviyelerinde tutacak şekilde ayarlanmalı, filtre motoru ise suyu aşırı dalgalandırmamalıdır.

      4- Akvaryum kurulup ekipmanlar çalışır hale getirildikten sonra normal şartlarda bir hafta kadar beklenmesi akvaryum suyunun balıkların eklenmesine hazır hale gelmesini sağlayacaktır. Ancak bekleme zamanınız yoksa akvaryum su hazırlayıcı ilaçları ile bakteri kültürü alarak 24 ila 48 saat içerisinde akvaryum suyunun balıkların eklenmesi için hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

      5- Akvaryum suyunuz hazır hale getirdikten sonra balıkları satın alabilirsiniz. Balıkları seçerken mümkün olduğunca hareketli ve canlı olanları seçmeye çalışın.

      6- Eve geldiğinizde balıkların farklı su ve ısı şartlarından dolayı şoka girmemesi için balıkları akvaryuma eklemek için acele etmeyin.

      7- Balıklarını alıp eve döndükten sonra balıkların bulunduğu poşeti açmadan akvaryumun içine koyarak bir saat kadar beklemeniz uygun olacaktır. Bu sayede poşet içerisindeki su ile akvaryumdaki suyun ısısı eşitlenecektir.

      8- Bekleme sürecinin ardından poşeti açarak, içerisindeki suyu ve balıkları bir kabın içine boşaltın. Sonrasında bir pet bardak yardımıyla akvaryumunuzdaki sudan 10′ ar dakika aralıklarla azar azar balıkların bulunduğu kaba ekleyerek balıkların yeni akvaryum suyuna adapte olmasını sağlayabilirsiniz. Adaptasyon için yaklaşık yarım saat yeterlidir.

      9- Adaptasyon sürecinin bitimi itibariyle akvaryuma balıklarınızı ekleyebilirsiniz.

      Sağlıklı balıklar ile birlikte akvaryum hobinizin keyifli olmasını dileriz.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞