Un Kurdu Üretimi

Un kurdu ne işe yarar? Un kurtları çiftçiler için haşere olarak kabul gören canlılar olsa da hayvan yetiştiriciliğinde oldukça popüler olan bir canlı yem çeşididir. İçerdiği yüksek protein bakımından balık ve kuş yetiştiricileri tarafından aranan bir canlı yem kaynağı olan un kurtlarının üretimi, evcil hayvan yetiştiriciliğinde oldukça popülerdir.
Siz de evcil hayvan olarak kuş, sürüngen veya balık besliyorsanız; kendi canlı yeminizi üretmek canlılarınızın doğru bir kaynaktan beslenmesini sağlamanın en güzel yoludur. Un kurtlarının üretimi de son yıllarda evcil hayvanlar için canlı yem temini noktasında giderek önem arz eden konulardan biridir. Peki, un kurdu nasıl yapılır?
Canlı yem olarak bakıldığında un kurtları, tubifex gibi diğer canlı yemlere göre oldukça temiz bir yapıya sahiptir. Bu yapısı dolayısıyla hem beslediğiniz canlıların hem de kendi sağlığınız açısından daha güvenli bir canlı yem türü olmasını sağlar. Peki un kurdu üretimi nasıl yapılır?
Bu yazımızda un kurdu nedir? Konusuna açıklık getirecek, un kurdu nasıl üretilir? Sorusunu detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız. Diğer yandan canlı yem olarak un kurtlarının kullanımı başta olmak üzere evde kendi canlı yeminizi nasıl üreteceğiniz konusunda merak edilen tüm detayları inceleyeceğiz. Un kurdu üretiminin püf noktaları için yazımızı dikkatle okumaya devam edin.
Un Kurdu İle Beslenen Canlı Türleri
Un Kurdu Nedir?
Un kurtları, aslında larva halindeki bir güve türü olan Tenebrio molitor’un larvalarıdır. Çok çeşitli canlı türlerinin beslenmesinde tercih edilen bir canlı yem türlerinden biridir. Genellikle buğday unu ve tahıl gibi ürünlerde yaşarlar ve hızlı bir şekilde çoğalabilirler. Kaplumbağa, kertenkele, kurbağa gibi sürüngen türlerinden tutunda bülbüller gibi ötücü kuşların beslenmesinde ve balık yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.
Un Kurdu Ne İşe Yarar?
Un kurtları, canlı yem olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılır. Yumuşak ve besleyici yapısı, onları balıkçılık ve hayvancılık endüstrisinde popüler bir canlı yem olarak ön plana çıkarmaktadır. Canlı yem olarak kullanılan un kurtları, genellikle süs balıkları, lepistes, çiklit gibi balıkların beslenmesinde tercih edilir. Ayrıca tavuk ve diğer kümes hayvanlarının beslenmesinde de kullanılabilirler.
Un kurtlarının yüksek protein ve yağ içeriği, hayvanların gelişimine ve sağlığına katkıda bulunur. Canlı yem olarak kullanılmasının yanı sıra, larva halindeki un kurtları biyolojik araştırmalar ve deneysel çalışmalar için de idealdir. Bu besin, balıkların ve diğer su canlılarının hızlı bir şekilde büyümesini sağlar ve daha sağlıklı bir gelişim için gerekli olan proteinleri sağlar.
Un Kurdu Ne İşe Yarar
Un Kurdu Özellikleri
Un kurtları aslında ergin hali kara-siyah renge sahip bir böceğin larva formudur. Un kurdu boyu kaç cm dir? Larvanın pupaya dönüşmeden önceki ergin halinin boyutları ortama 2.5 ila 3.5 cm. aralığındadır. Ayrıca larva dönemi en besleyici olduğu zamanlardır. Un kurdu protein değeri bakımından %48 lik bir orana sahiptir. Bunun yanı sıra %40 yağ oranı bulunmaktadır.
Yağ oranının nispeten fazla olması beslenecek canlı türünün yağlanma sorunu olması halinde dikkate değer bir unsur olacaktır. Fakat özellikle yavru gelişim dönemlerinde besin içeriğinden dolayı un kurtları, üreticiler tarafından aranan bir canlı yemdir.
Canlı un kurdu fiyatı diğer canlı yem türlerine kıyasla daha uygun olacaktır. Hobiciler tarafından canlı yem temini için üretimi yapılan ve kolay bulunabilen bir yem çeşidi olması sayesinde canlı fiyatları makul seviyelerdedir.
Un kurdu böceği uçar mı? Un kurdu böceği kanatları olmasına karşın uçamayan böcek türlerinden biridir. Fakat oldukça hızlı bir hareket kabiliyetine sahiptirler. Özellikle korktuklarında çok seri bir şekilde kaçıştıklarını görebilirsiniz.
Canlı yem un kurdu canlıların beslenmesi konusunda genellikle larva halindeyken tercih edilmektedir. Akvaryum balıkları ve evcil kuş türleri yetiştiriciliğinde larva halindeki un kurtları kullanıldığından, yazımızın içeriğinde larva halindeki un kurtlarının üretimi konusunun üzerinde duracağız.
Ayrıca, un kurtlarının bazı önemli özellikleri şunlardır:
- Yüksek protein ve yağ içeriği: Canlı yem içeriği bakımından besin değeri oldukça yüksektir. İçerdiği protein ve yağlar sayesinde, hayvanların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için mükemmel bir seçenektir.
- Dayanıklılık: Un kurtlarının yaşam döngüsü, birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Bu, onların evde üretimi için uygun olduğu anlamına gelir.
- Kolay üreme: Un kurtları hızlı üreme oranıyla, kısa sürede büyük miktarda canlı yem elde etmenizi mümkün kılar.
Un Kurdu Yiyen Arowana
Un Kurdu Nasıl Oluşur?
Un kurtları genellikle un ve unlu mamul üretimi yapan fabrikalarda sıcaklık ile nem durumlarına bağlı olarak ortaya çıkan canlılardır. Genel olarak erişkin böcekler, un öbeklerine veya unlu mamul kırıntılarının içerisine yumurta bırakarak un kurtlarının oluşumuna sebep olmaktadır.
Yumurtadan çıkan larvalar, besin kaynağı olarak un veya tahıl tüketerek gelişirler ve bir süre sonra pupa haline gelirler. Pupalar, birkaç gün içinde yetişkin güvelere dönüşür ve ve yeni yumurtalar bırakırlar. Bu süreç, uygun sıcaklık ve nem koşulları sağlandığında devam eder ve böylece koloni büyümeye devam eder.
Un Kurdu Yenir Mi?
Ülkemizde gıda olarak tüketilmeyen ve gıda üretiminde kullanılmayan bu canlılar. Ancak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi “EFSA” nın insan gıdası olarak kullanılmasını onayladığı ilk böcek türüdür. Bu onay beraberinde Avrupa’ da un kurtlarının makarna, ekmek, bisküvi ve yemeklik sos üretiminde gıda ürünü olarak kullanılmasının önü açılmış oldu. Böylelikle EFSA’ nın onayladığı raporda “yeni tür gıda maddeleri” alanında yeni bir sınıflandırma yapıldığı anlaşılmış oldu.
Un Kurdu Nerede Bulunur?
Tenebrionidae familyasının kınkanatlı ailesine mensup olan bu canlılar adlarından da anlaşılacağı üzere genellikle un üretimi yapılan fabrikalarda rastlanan bir canlı türüdür. Un fabrikalarının yanı sıra, un değirmenleri ile ekmek üretimi yapılan fabrikalarda sıklıkla karşımıza çıkacaktır. Beslenme rejimlerinin temelinde un olması sebebiyle unlu mamüllerin üretiminde de en çok mücadele edilen haşerelerden biridir.
Un Kurdunu Hangi Hayvan Yer?
Pupa ya da ergin böcek halindeki un kurtları çoğunlukla sürüngenlerin beslenmesinde kullanılmaktadır. Larvalar ise akvaryum balıkları gibi ufak canlıların beslenmesi için idealdir. Evde, balık üretim hanelerinde ya da müsait bir yerde balıklarınız için sürekliliği olan aynı zamanda hastalıksız bir besin kaynağı sağlamak için un kurtlarını üretmeyi düşünebilirsiniz.
Canlı yem temin etmek amacıyla un kurtlarını üretmek zor gibi görünebilir. Ancak bu canlıların yumurtadan, larvaya ve erişkinliğe uzanan gelişim sürecindeki bakımın nasıl yapılacağını bilmeniz durumunda rahatlıkla evde un kurdu üretimi yapabilirsiniz.
Un Kurdu Nasıl Elde Edilir
Un Kurdu Nasıl Yapılır? Nasıl Elde Edilir?
Un kurtlarını yetiştirmek ve yeni un kurtları elde etmek için en doğru yöntem üretim kapları kullanmak olacaktır. Üretim için üç ayrı kap hazırlanmalıdır. İlk kap larvalar (kurtlar) için, ikinci kap pupa evresinde, üçüncü kap ise pupadan ayrılan böcekler için kullanılacaktır.
Üretim başladıktan sonra larva halindeki kurtlar sırasıyla pupa olmalarını takiben ikinci kaba ayrılmalı, pupadan ayrılan böcekler ise üçüncü yani son kaba ayrılmalıdır. En basit tabiriyle canlı un kurdu nasıl elde edilir? Sorusunun yanıtı yukarıda belirttiğimiz üçlü üretim döngüsünden oluşmaktadır. Yazımızın devamında un kurtları nasıl üretilir? Sorusunun yanıtını detaylı bilgiler dahilinde inceleyeceğiz.
Un Kurdu Üretimi Nasıl Yapılır?
Kendi un kurtlarını üretmek isteyenler için üretim konusunu kısa bir cevaba sıkıştırmaktan ziyade aşamalar halinde ele alarak alt başlıklarda incelemek daha anlaşılır olacaktır. Üretimde ihtiyaç duyulan malzemelerle birlikte un kurtlarının bakımı konusunda yapılması gerekenleri açıklayacağız.
Kendi canlı yemini üretmek isteyenler için öncelikle un kurdu üretim seti oluşturulması gerekir. Böylelikle üretim döngüsünün devamlılığı ve canlı yem ihtiyacının düzenli olarak karşılanması sağlanır. Un kurtlarını yetiştirmek için gerekli ekipmanlar ve üretim aşamaları:
- Üretim kutusu,
- Un kurdu kültürü,
- Yataklık,
- Su kaynağı.
Un Kurdu Üretim Seti – Üçlü Üretim Kutusu
1. Un Kurdu Üretim Kutusu
Un kurtlarının üretimi için ihtiyaç duyulan ilk materyal üretim kutusu olduğundan üç adet üretim kutusu edinerek işe başlayın. Plastik, cam veya ahşap üretim kutusu olabilir. Ancak çoğunlukla plastik kapaklı kapların ya da cama cam yapıdaki akvaryum benzeri üretim kutularının kullanılması önerilmekte, ahşap ürünler tavsiye edilmemektedir.
Üretim kutusunun boyutu, yetiştirmek istediğiniz un kurtlarının miktarına bağlı olarak değişecektir. Kutunun derinliği ise en az 5-10 cm ölçülere sahip olmalıdır. Üretimde üç adet kutunun kullanılmasında, kutulardan biri temizlenirken diğer iki kutunun üretim sürecindeki devamlılığı sağlaması amaçlanmaktadır. Kullanacağınız üretim kutusunun sıkı bir kapak bağlantısına sahip olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
Aynı zamanda üzerinde kısmi havalandırma sağlayacak minik kapakçıkların olması uygun olacaktır. Havalandırma kapakçıklarının olmaması durumunda ise üzerine bir iğne yardımıyla havalandırma delikleri açılarak kutunun havalandırılması sağlanabilir.
Un Kurdu Kültürü
2. Un Kurdu Kültürü
Üretime başlamak için bir miktar erişkin böcek ve larvadan oluşan un kurdu kültürüne ihtiyacınız olacaktır. Un kurdu nerede bulunur? Un kurtlarının üretimini yapan satıcıları araştırarak, güvenilir olduğuna dair yorumlar alan bir satıcıdan üretim kültürü sipariş edebilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz şehirdeki balık ve kuş yetiştiricileri ile irtibata geçerek kültür temini konusunda yardım isteyebilirsiniz.
Un kurdu kültürü içerisinde erişkin böcekler, larvalar ve yumurtalar yer alacaktır. Kültür içerisinde üretimi tetikleyecek ana unsur erişkin böceklerdir. Böcekler bir aksilik olmadığı müddetçe ölene kadar üreyecektir. Haliyle kültürü temin ederken içeriğinde erişkin böceklerle birlikte larva ve yumurtaların olması öncelikli tercih sebebiniz olmalıdır. Çünkü bu içeriğe sahip olan kültür süreci hızlandıracak ve size daha erken canlı yem sağlayacaktır.
Beslenme Yatağı
3. Un Kurdu Yataklık
Un kurdu ne yer? Un kurtları için hangi besinler kullanılır? Üretim kültüründen aşılayacağınız koloninizin gelişimi sürdürebilmesi için üretim kutusunun zemininde un kurtlarına yataklık hazırlaması yapılır.
Un kurdu yataklık nasıl yapılır? Beslenme yatağı hazırlığı, koloninin besleneceği alan olan un kurdu altlığı oluşturulmasıdır. Beslenme yatağının oluşturulmasında ezilmiş ya da öğütülmüş yulaf ezmesi, mısır unu, buğday kepeği ve kabuğu soyulmuş kuş yemi gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Birçok yerde un kurtları için beslenme yatağı oluşturulurken yataklık malzemesi olarak beyaz un kullanılabileceği belirtilmektedir. Fakat beyaz un çabuk bozulan yapısıyla birlikte diğer malzemelere göre daha düşük bir besleyicilik oranına sahip olduğundan kullanmanızı önermiyoruz.
Un kurdu yataklık yüksekliği ne kadar olmalıdır? Beslenme yatağı un kurtları için ana besin kaynağı olduğundan en az 3-4 cm kalınlığa sahip olması gerekmektedir. Zaman içerisinde koloni tarafından besinlerin tüketilmesiyle besin yatağının kalınlığı azalacaktır.
Koloninin sağlıklı beslendiğinden emin olmak için eksilen besinlerin yenilerini eklediğinizden emin olun. Ayrıca beslenme yatağı zaman içerisinde kirlenecek ve yenilenmesi gerekecektir. Bu işlem çok sık gerekmese de beslenme yatağının renginde kirli bir görünüm oluşması ya da amonyak kokusu almanız durumunda yenilenmesi gerektiğini anlayabilirsiniz.
Su Kaynağı
4. Su Kaynağı
Üretim kutusu içerisinde yetiştirdiğimiz un kurtlarına beslenme yatağı beraberinde su ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri su kaynağı sunulmalıdır. Dilimlenmiş sebze ve meyveler un kurtlarının su alabilecekleri kolay bir yoldur. Patates, salatalık, elma, havuç ve marul gibi su kaynakları kullanılabilir.
Bazı üreticiler sebze ve meyve dışında nemli bir sünger ya da bez eklemeyi tercih etmektedir. Ancak sebze ve meyvelerden oluşturulan su kaynaklarında bulunan şeker ile vitamin içeriği un kurtları için besleyici bir içerik bulunmaktadır.
Un kurtlarının üretimi yapılırken sağlanan su kaynakları olan meyve ve sebzeler larvalar tarafından tüketilirken zamanla beslenme yatağına gömülecektir. Gömülen sebze ve meyvelerin üzerinde küf benzeri organizmaların oluşmasını engellemek amacıyla ertesi gün üretim kutusundan çıkarılması uygun olacaktır. Ayrıca sebze ve meyveler, içeriğinde bulunan su kütlesinin beslenme yatağı tarafından emilmesini engellemek için kabukları alta gelecek şekilde zemine konumlandırılmalıdır.
Un Kurdu Üretim Süreci
Un kurtlarının üretimi için hazırlanan üretim kutusu oluşturularak, kültür içerisindeki un kurtları üretim kabına yerleştirildikten sonra beklenme süreci başlar. Un kurtları yetiştirilirken bilinmesi gereken husus yaşam süreleridir. Un kurtlarının yaşam süresi sıcaklığa, yiyecek ve su kaynağına bağlı olarak ortalama 3-5 aydır. Bu süreçte amaç koloninin yaşama sürecini uzatmaktan ziyade üretim yapılarak un kurdu yaşam döngüsünün oluşturulması ile koloninin devamlılığını sağlamaktır.
Koloninin yetiştirme ve üretim sürecinde düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Üretim kutusu günlük olarak kontrol edilmeli havalandırmada sorun olup olmadığı izlenmelidir. Havalandırma boşluklarından örümcek ya da diğer zararlı böceklerin girme riski varsa bu boşluklar sineklik benzeri malzemeler ile sınırlandırılabilir.
Un Kurdu Yaşam Döngüsü
Üretim kutusuna, günlük eklenen sebze ve meyvelerin ertesi gün değiştirilmesi daha etkin bir üretim sağlar, ayıca olası küf sorunlarının oluşmasını engeller. Günlük kontroller yapılırken haftalık bazda eksilen besin yatağına ekleme yapılmalıdır.
Un kurdu böceği ne zaman yumurtlar? Pupadan ayrılarak erişkinliğe ulaşan ve böcek halini alan un kurtları pupadan ayrılmasını takiben 10 ila 15 gün sonra yumurtalamaya başlar. Ortalama yaşam süreci olan 3-4 ay boyunca yumurtlamaya devam eder.
Un kurdu yumurtadan ne zaman çıkar? Un kurtları sıcaklı ve nem oranına bağlı olarak ortalama 5 ila 20 gün arasında yumurtadan çıkar. Yumurtadan larva halinde çıkan un kurtlarının yaşam döngüsünü tamamlayarak erişkinliğe ulaşması ve yeni un kurtlarının üretiminde rol alması için, yaklaşık 10 haftaya ihtiyaçları vardır. Süreci etkili bir şekilde yönetmek ve üretimi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için üretim kutusunda uygun şartların sağlanması gerekmektedir.
Üretim kutusundaki sıcaklığın 21 ila 24 °C olmasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde üretim süresinin hızlandırılması sağlanabilir. Ancak üretimin hızlanması demek larvalarında çok hızlı bir şekilde büyümesi anlamına gelmektedir. Üretimin kontrolden çıktığı durumlarda üretim kabı 10 ila 12 °C sıcaklığa sahip ortamlarda muhafaza edilerek üretim yavaşlatılabilir.
Un Kurdu Bakımı
Evde Un Kurdu Üretimi İçin Püf Noktalar
Un kurtlarını üretmek istiyorsanız, evde rahatlıkla başlayabilirsiniz. İşte evde un kurdu üretimi için bazı ipuçları:
- Ortamı hazırlayın: Un kurtları için uygun bir yaşam alanı oluşturun. Un ve tahıl içeriğiyle oluşturulan beslenme yatağı, un kurtları için ideal besin kaynağı ortamını oluşturur. Ayrıca, karton veya gazete parçaları ile yalıtım sağlayabilirsiniz.
- Sıcaklık ve nem: Un kurtlarının gelişimi için sıcaklık 20-27°C arasında, nem oranı ise %50-70 arasında olmalıdır.
- Larvaları yerleştirin: Larva halindeki un kurtlarını yataklığa yerleştirin ve düzenli olarak besin kaynaklarını tazeleyin.
- Hijyen ve bakım: Ortamı düzenli olarak temiz tutarak, hastalıkların ve zararlıların önüne geçin. Bozulmaya yüz tutmuş sebze-meyve atıklarını düzenli olarak alın ve gerektiğinde ortamı yenileyin.
- Üretimi artırın: Koloni büyüdükçe, koloninizin sayısını artırmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için, yeni besin kaynakları ve yaşam alanları ekleyebilirsiniz.
Un Kurdu Bakımı Nasıl Yapılır?
Un kurtlarının üretimi yapılırken, üç adet üretim kutusu kullanılacağından bahsetmiştik. Kültürümüzü yerleştirdiğimiz ilk kap içerisinde günlük kontroller yapılırken, yeni larvaların yumurtadan çıktığını fark ettiğinizde damızlık böcek ve pupaların diğer tanklara ayrılması gerekmektedir.
Böylece ilk tank içerisinde yumurtadan yeni çıkan larvalar bulunmalıdır. İkinci kapta erişkin olma aşamasındaki pupalar konumlandırılmalı, üçüncü tanka ise üremeye hazır erişkin böcekler yerleştirilmelidir. Bu sayede yumurtadan çıkan larvalar gelişirken hali hazırdaki larvalar canlı yem olarak kullanılabilir.
Üretimin devamlılığı için pupadan ayrılan böcekler, böceklerin bulunduğu üretim kutusuna yerleştirilmelidir. Pupa halini alan larvalar pupaların bulunduğu ikinci kaba eklenmelidir. Böceklerin tekrar yumurtlamasıyla birlikte larvalardan boşalan tanka yeniden besin yatağı kurularak böcekler eklenir. Dönüşümlü olarak yönetilen üretim süreci sayesinde koloninin ve canlı yem kaynağının sürekliliği sağlanır.
Zeminde Küf Oluşumu
Un Kurdu Zararlıları
Un kurtlarını üretmek için yaptığınız üretim kutusunun yeterli havalandırmaya sahip olduğundan emin olduğunuzda ve bakımını aksatmadığınız sürece zararlıların oluşması söz konusu olamaz. Ancak aksatılan bakım ya da yetersiz havalandırma sonucunda biriken nemden dolayı üretim yatağının, sebze ve meyvelerin üzerinde küflenme sorunu oluşabilir.
Sebze ve meyveler, üzerinde küf oluşması durumunda üretim kutusundan derhal çıkarılmalıdır. Beslenme yatağında küf oluşması durumuna ise yatağın yenilenmesi gerekmektedir. Kısmen de olsa üretim kutusundaki meyvelerin değiştirilmesi aksatıldığında ya da çürüme söz konusu olduğunda güve ve meyve sineklerin oluşması söz konusu olabilir.
Böyle durumlarda sadece besin yatağının değişimi çözüm olmayabilir. Koloninin zarar görmesi ya da yok olmasını engellemek için en etkili çözüm, alternatif bir üretim kutusuna erişkin böcekler ile tekrar kültür aşılamasının yapılmasıdır.
Un Kurdu Yiyen Balıklar
Un Kurdu Balıklara Nasıl Verilir?
Üretimi yapılan un kurtlarının hasat dönemi, balıklara kendi üretimimiz olan larva halindeki un kurtlarının verilmesi aşamasıdır. Üreticiler dışında balıklarını canlı yemle beslemek isteyenler için besleme aşaması merak konusudur. Un kurdu balıklara nasıl verilir? Sorusunun yanıtı basittir. Larva halindeki un kurtları, ağzına sığabilecek boyuta sahip balıklara tüm olarak verilebilir.
Un kurdu hangi balıklara verilir? Afkira cikletleri, astronotlar ve pirana balıkları un kurtlarını bütün bir şekilde tüketebilir. Hatta iri balık türlerine erişkin böcekler dahi verilebiliyor olsa da, erişkinler koloninin devamını sağladığından besleme yapılırken larvalar tercih edilmelidir. Ağzı nispeten küçük yapılı lepistes, moli, plati gibi tropikal balık türleri ve tetra türlerine verilirken yutabilecekleri boyutlara bölünerek verilmesi uygun olacaktır.
Sonuç olarak un kurtları, balıkçılık ve hayvancılık sektöründe popüler bir canlı yem türü olmasının yanı sıra, yüksek protein ve yağ içeriği ile hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Evde un kurtlarının üretimi yapmak ise, uygun ortam, sıcaklık ve nem koşulları sağlandığında oldukça kolaydır. Bununla birlikte, zararlılarla mücadele etmek ve hijyenik bir ortam sağlamak, üretimin başarısı için oldukça önemlidir. Bu rehberle, kendi un kurtlarınızı üretmek için gereken bilgilere sahipsiniz. Üretim sürecini iyileştirmek ve koloninin sağlığını korumak için, düzenli bakım ve hijyen uygulamalarını ihmal etmemeye özen gösterin.
Son olarak Su Piresi Üretimi konusunda detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Fotoğraf Galerisi
- Un kurdu böcek evresi
- Un kurdu besin değeri
- Un kurdu pupa ve böcek evreleri
- Akvaryum balıkları için canlı yem un kurdu
- Un kurdu böceği ne zaman yumurtlar
- Un kurdu altlığı
- Un kurdu anaç
- Un kurdu evde beslenir mi
- Un kurdu faydaları
- Un kurdu böceği uçar mı
- Un kurdu kaç günde oluşur
- Un kurdu nasıl çoğaltılır
- Un kurdu böceği
- Un kurdu ne işe yarar
- Un kurdu pupa evresi
- Un kurdu üretim seti