Zebra Ciklet Balığı
Zebra ciklet balığı, akvaristler arasında popüler adıyla zebra balığı Amerika kökenli bir ciklet balığı türü olup, geniş habitatta dağılmış oldukça yayılımcı bir balık türüdür. Zebra çiklit, dayanıklı aynı zamanda kolay üretilebilen yapısı sayesinde akvaryum balığı yetiştiriciliğinde oldukça popüler olan balıklardan biridir.
Yeni başlayanlar için uygun olan bu balıklar, aynı zamanda deneyimli akvaryum hobicileri için de ilgi çekicidir. Akvaryum içerisinde renkli şeritleri ve hareketli doğaları ile göz çarparlar. Akvaryum dünyasındaki popülaritesi ve akvaryum ortamında rahatlıkla üretilebilmeleri; bu balıkların özellikleri ve bakımı hakkında bilgi sahibi olmanın önemini artırmaktadır.
Bu yazımızda akvaryum balıkları arasında en sorunsuz üreyen ve en iyi ebeveynler olarak görülen zebra ciklet balığı hakkında bilgi verecek, öne çıkan özelliklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca zebra balığı bakımı hakkında püf noktalara değinirken; akvaryumda zebra ciklet üretimi hakkında merak edilen tüm detayları paylaşmaya çalışacağız. Eğer siz de zebra ciklet balığı sahibi olmak istiyorsanız, bu makale size yardımcı olacaktır.
Zebra Ciklet Balığının Özellikleri
Zebra Ciklet balığı, adını üzerindeki çizgili desenden alır. Bu desen, balığın vücudunda dikey olarak yer alan siyah ve beyaz çizgiler şeklindedir. Suyun üst ve orta bölgelerinde yaşamayı tercih ederler. Zebra Ciklet balıkları, sosyal canlılar oldukları için akvaryumda birden fazla bireyle bir arada yaşamaktan hoşlanırlar.
Anavatanı Orta Amerika olan zebra balıkları genellikle doğal yaşam alanı olarak nehirleri, küçük gölleri ve seyrek bitki yapılı suları tercih ederler. Barınak ve üreme alanı olarak dal parçaları, kayalık gibi alanları kullanırlar.
Zebra balığı ne kadar büyür? Sorusunun yanıtına gelirsek; bir erkek zebra çiklit balığı 12-15 cm ye kadar büyürken, bir dişi zebra ise sadece 8-10 cm ye kadar büyür. Zebra çiklitler, genellikle çiftleşme zamanlarında daha parlak bir renk alırlar. Dişiler, erkeklere göre daha küçüktür ve daha az belirgin şeritlere sahiptirler. Ayrıca, erkeklerin yüzgeçleri daha uzundur ve daha belirgin renkli olabilir.
Zebra Ciklet Bakımı Nasıl Yapılır?
Zebra ciklet balıkları için uygun bir yaşam alanı oluşturmak, sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri için önemlidir. Minimum hacmi 50-200+ litre akvaryum içerisinde beslenmeleri gerekir. Zebra ciklet akvaryumu sıcaklığının 20-27 santigrat derece, pH değerinin 7.0 ve 8.0 arasında bir değerde olması önerilmektedir.
Ayrıca, akvaryumunuzda bitkiler ve diğer dekorasyon öğeleri bulundurarak, zebra ciklet balıklarının doğal ortamlarına daha yakın bir yaşam alanı sağlayabilirsiniz. Mahkum balığı bakımı konusunda, pasaklı ve çok agresif olmaları nedeniyle akvaryumda sadece bir çift beslemeniz faydalı olacaktır.
Zebra Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Zebra ciklet diğer adıyla mahkum balığı beslemek için oldukça büyük bir akvaryuma sahip olmanız gerekir. Bir çift için en az 75 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız vardır. Akvaryumunuzda başka balık türleri beslemek istiyorsanız, diğer Orta Amerika Çiklitleri gibi dayanıklı balıkları seçmeniz gerekecektir.
Büyük akvaryum gerekliğinin nedeni, Zebra cichlidlerin, özellikle üreme esnasında diğer balıklara karşı çok agresif olmalarıdır. Eğer ek balık almak veya üretmek isterseniz en az 200 litrelik geniş bir akvaryum olması gerekir. Mahkum Çiklitlerin bir akvaryumu barınak olarak hissetmeleri için, bu balıklara saklanacak bol miktarda yer sağlamanız gerekecektir.
Çünkü bu balıklar dalları ve kayaları severler, doğal ortamlarında saklanacakları şey budur. Bir çift zebra çiklitin bölgelerini belirleyip kumlarını kazarak temizliğe başladıkları bir görüntü ile karşılaşırsanız çıkacak yavruların güvenliği için güçlü dış filtreler yerine daha pasif filtreleri tercih etmelisiniz. Örnek olarak şelale filtre, pipo filtre gibi…
Zebra Ciklet Hangi Balıklarla Birlikte Beslenebilir?
Zebralar bölgeci balıklar olduğundan küçük akvaryumlarda farklı türlerle beslenmeleri önerilmez. Hatta eş tutan bir çifte sahipseniz, kendi türlerinin dahi fazla bireylerinin akvaryumdan ayrılması gerekebilir.
Üremeye hazır olan zebra ciklet çiftleri diğer balıklara karşı fazlasıyla agresif tavırlar sergileyebilir. Büyük ve bitkili akvaryumunuz varsa, onlara yeterli alan ayırmak kaydıyla barışçıl orta amerikan cikletleri ve tetralar ile birlikte bakılabilirler.
Zebra ciklet balığı japon balığıyla yaşar mı? Veya Zebra ciklet ile sarı prenses yaşar mı? Diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak belirtmeliyiz ki, japon balıkları nispeten sakin balıklar olduğundan zebralar ile aralarında şiddetli kavgalar yaşanabilir. Yahut sarı prenses veya diğer büyük ciklet türleri ile beslenmeleri durumunda, bölgeci balıkların birbirini rahatsız etmesi kaçınılmaz olacaktır.
Zebra Ciklet Balığı Nasıl Beslenir?
Zebra çiklit doğal ortamlarında küçük solucanlar ve böcek larvaları, küçük balıklar, yosun tabakaları gibi geniş bir beslenme çeşitliliğine sahiptirler. Akvaryumunuzda beslenen zebra ciklet balıkları yem ayırt etmezler. Bu nedenle onlara etobur veya otobur içerikli kuru yemlerden verebilirsiniz.
Balıkların beslenme menüsünde çeşitlilik olması için kabak, salatalık veya marul gibi küçük sebze parçaları ile kan solucanları, artemia gibi kuru veya canlı şekilde vereceğiniz kaliteli canlı yemlerin tadını çıkaracaklardır.
Zebra Ciklet Üretimi
Zebra ciklet nasıl eş tutar? Zebra cichlidler üretilmesi en zahmetsiz cichlid türlerinden biridir eş seçerken seçici değillerdir bu nedenle daha önce hiç üretim yapmamış akvaryum severler bile kolaylıkla üremesini sağlayabilir.
Akvaryum ortamında 24–30 °C derece sıcaklık aralığında zebra ciklet balığı üretimi sorunsuz şekilde gerçekleşecektir. Sıcaklık 24 °C seviyelerinin altına düştüğünde zebra balığı üremesi aksayabilir hatta durabilir.
Zebra Ciklet Balığı Cinsiyet Ayrımı
Zebra ciklet erkek dişi ayrımı yapmak zor olmamakla birlikte, genellikle erkek siyah çizgili ve gri renkte, dişi ise daha koyu siyah çizgili renktedir ve pembe ya da turuncu bir gövdeye sahiptir. Bu da zebra cichlidlerde cinsiyet ayrımı yapabilmenizin en belirgin şeklidir. Dişi balık, erkek balığa göre renkli ve ondan daha küçüktür.
Zebra Ciklet Balığı Çiftleşme Belirtileri
Zebra Ciklet balıklarının çiftleşme dönemi, oldukça dikkat çeken belirtilerle kendini gösterir. İşte bu süreçte gözlemleyebileceğiniz bazı belirtiler:
- Çiftleşme döneminde, erkek zebra balığı, dişi balığın etrafında dolaşarak ona yaklaşmaya çalışır. Bu süreçte dişi balığın, erkek balığa karşı bir ilgi gösterip göstermediğini anlamaya çalışır.
- Zebra ciklet balıklarının çiftleşme döneminde, renkleri daha canlı ve parlak hale gelir. Bu, hem erkek hem de dişi balıklar için geçerlidir.
Bölgesini belirleyen zebra çifti hummalı bir şekilde orayı temizlemeye, kendi kafalarına göre etrafındakileri bitkileri söküp hatta kumları kaldırıp yeniden düzenlemeye başlayacaklardır. Üreme dönemi yaklaşan dişiler yumurta toplamaya başlar.
Kendi ve diğer türlere karşı son derece agresif ve saldırgan olan baskın zebra erkeği bu aşamada ciddi saldırganlık hareketleri göstermeye sürekli olarak tankın en zayıf üyelerinin huzurunu bozup, onları öldürmek isteyecektir. Bu nedenle zebra çiftimizin dışında kalan balıkları başka yere nakletmeniz uygun olacaktır.
Zebra Ciklet Balığı Yumurtlama Belirtileri
Zebra ciklet nasıl çiftleşir? Kendi bölgelerini güvene aldıklarına emin olduklarında erkek çiftleşmek için bir bölge kuracak ve üremeye hazır olduğunda renklerini artıracaktır. Yumurtlamaya hazır bir dişi zebra cichlid bölgeye girecek ve ikisi agresif bir şekilde etkileşime gireceklerdir. Dişi balık daha sonra sıra sıra yumurtalarını bırakır ve erkek dişinin hemen ardından yumurtaları döller.
Ebeveynlerin ikisi de yumurtadan larvalar çıkana kadar birlikte korumacılığa devam edeceklerdir. Bazen aniden yumurtalar ortadan kaybolabilir. Bu durumda zebra ciklet yumurtaları kayboldu diye düşünebilirsiniz. Aslında yumurtalarınız kaybolmadı, sadece strese giren çiftiniz bozulan su değerleri ya da korkuyla bağlantılı olarak yumurtaları yemiş olabilir. Bazı çiftlerde kötü huy edinen bir ebeveynden dolayı yumurta kayıpları söz konusu olabilir.
Yumurtalama belirtilerini fark edemeyen yetiştiriciler tarafından sıklıkla Zebra ciklet yumurtladı ne yapmalıyım? sorusu sorulmaktadır. Mümkün olduğunca balıklarınızı rahatsız etmemeye ve akvaryumdaki şartların stabil olduğundan emin olmaya çalışın. Çünkü bu hevesli ebeveynler, diğer cichlid türlerine kıyasla kaliteli birer anne babadırlar ve yumurtaların bakımı için ellerinden geleni yapacaklardır.
Zebra ciklet yavruları kaç günde yumurtadan çıkar? Zebra ciklet yavruları 3 ila 4 gün aralığında yumurtadan çıkmaya başlar. Yumurtadan çıktıkları anda yumurta keseleri bulunduğundan yemlenmeye ihtiyaç duymazlar ve yumurta keseleri serbest yüzüşe geçene kadar beslenmelerini sağlar.
Zebra Ciklet Yavrularının Bakımı
Zebra ciklet kaç yavru verir? Zebra ciklet balıkları 80 ile 180-200 arası yumurta bırakır. Yumurtalardan çıkacak yavru sayısı da yumurta sayısına yakın olacaktır. Yavruları etrafında dolanan her türlü tehlikeyi yok etmeye çalışırlar.
Yavrular yumurtadan çıktıktan birkaç gün içinde tamamen serbest yüzüşe geçmiş olurlar. Ebeveynler bu süreçte beslenmek için akvaryum içinde sürü halinde gezinirler. Zebra çiklik balığı yavrularına infuseria, yeni çıkmış artemia gibi besinler verebilirsiniz.
Zebra Ciklet balığı yavrularının bakımı, oldukça dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. İşte bu dönemde göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli noktalar vardır. Yavru Zebra Ciklet balıkları, özel yemlerle beslenmelidir. Bu yemler, yavruların sağlıklı büyümesi için gerekli olan protein, vitamin ve mineral içeriğine sahip olmalıdır. Ayrıca, yavruların küçük ağızlarına uygun boyutta olmalıdır.
Zebra Ciklet Yavruları Ne Kadar Sürede Büyür?
Zebra Ciklet yavrularının büyüme süreci, birkaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, yavru zebra ciklet balıklarının büyüme süreci 3 ila 6 ay arasında tamamlanır. Bu süre zarfında yavrular, erişkin boyutlarına ulaşırlar ve üreme dönemine girerler.
Zebra Ciklet Fiyatları
Zebra ciklet balığı fiyatı diğer ciklet türlerine oranla nispeten daha ucuzdur. Ucuz olmasının nedeni üremeye hazır çiftlerin genellikle sorunsuz şekilde üremesi ve yavrularını büyütme konusunda başarılı olmalarıdır. Zebralar kolay üretiliyor olmaları dolasıyla daha makul fiyatlardan satılmaktadır. Zebra ciklet fiyatları 10 ila 30 lira arasında değişmektedir. Üremeye hazır zebra balığı fiyatı ve zebra balığı çift fiyatları kısmen daha pahalı olabilir.
Bu yazımızda Amerikan ciklet balıkları familyasından olan Zebra Cichlid Balığı konusunu ele aldık. Ayrıca, Ciklet Balığı Beslemek konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.
Zebra ciklet balığı yavruları üç aylık oldular ama boyları 1cm geçmedi. Sera granured,tetra pro algae ve larviva prostart 200 yemlerini kullanıyorum. Akvaryum hacmi 180 litre.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Merhabalar, yavruların gelişim döneminde canlı yem ile desteklenerek protein bakımından zengin diyet sunmak ve düzenli su değişimi (kısmi) gelişim düzeylerini artırıcı bir etki yapmaktadır.