BitkiBalik.Com

Zebra Danio (Zebra Balığı)

Zebra Danio (Zebra Balığı)

Zebra danio, popüler ismi ile zebra balığı akvaryum hobisinde en ikonik canlılardan biridir. Hatta birçok hobici tarafından akvaryum serüvenlerinin bir noktasında beslenmesi muhtemel canlılar arasındadır. Zebralar çok çeşitli renkleri, parlak şeritleriyle birlikte meraklı ve eğlenceli yapısıyla oldukça iyi bir üne kavuşmuştur.

Rengarenk balıklardan oluşan koloniler, karma tropikal akvaryumların hemen hemen bir çoğuna güzel bir katkı sağlar. Uluslar arası balık ticaretine dahil olan zebra balıklarının birçoğu vahşi doğadan yakalanmış olsa da, akvaryumcularda satılan balıkların neredeyse tamamı esaret altında yetiştirilen balıklardır.

Su parametrelerinin bir çoğuna kolaylıkla adapte olurlar. Akvaryuma adaptasyon sürecini atlatması sağlanmış zebra balıkları, uyum aşamasında yeterli zaman tanındığı sürece çoğu ev akvaryumunda sağlıklı bir şekilde bakılabilir. Sadece ihtiyaç duydukları imkanları sağladıktan sonra onlara biraz zaman tanıyın…

Bu yazımızda, akvaryumları renklendiren güzelliklere sahip olan zebra balığı hakkında bilgi vererek eksiksiz bir kılavuz oluşturmayı amaçlıyoruz. Doğal habitat koşullarından tutun da, akvaryumda bakımına kadar tüm detayları birlikte ele alacağız. Zebra danio balığı beslenmesi ve diyet gereksinimleri ile birlikte akvaryumda zebra balığı üretimi başlıklarının da incelendiği faydalı bir makale olmasını amaçlıyoruz.

Vahşi Doğada Danio rerio

Vahşi Doğada Danio rerio

Zebra Danio Balığı Habitatı

Zebra Danio bilimsel adıyla Danio rerio, Cyprinidae ailesine ait bir tatlı su balığı türüdür. Vahşi doğada, zebra balığı Güney Asya’da; Hindistan’dan, Nepal’e kadar tatlı su kütlelerinin çoğunda bulunur. Daha spesifik olarak, coğrafi dağılım yelpazesi Ganj ve Brahmaputra Nehri havzaları ile Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Butan’ı içerir. Vahşi yaşam alanları hızlı akan derelerden sığ sulara ve sessiz havuzlara kadar değişir.

Başlangıçta Hindistan ve Pakistan ile sınırlarındaki birkaç ülkenin akarsularında bulundu. Aynı zamanda birçok ABD eyaletinde istilacı bir tür olarak yayıldı. Vahşi doğada zebra danio, hızlı akışa sahip akarsulardan durgun pirinç tarlalarına kadar her yerde bulunabilirler.

Alıştıkları ve sevdikleri doğal ortam, genellikle orta miktarda akıntıya sahip sulardır. Yaşam alanları yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı, silt dipli pirinç tarlalarından oluşur. Ayrıca, kayalık yüzeyler ve ağaç dallarının sarktığı su kenarındaki alanlarda bulunurlar.

Yakın Çekim Çizgilerin Görümü

Yakın Çekim Çizgilerin Görümü

Zebra Danio Balığı Özellikleri

Zebra balığı özellikleri ele alındığında, onları tanımanızı sağlayan en çarpıcı özellikleri kendilerine özgü yatay çizgileridir. Mavi-mor yatay çizgileri, solungaçlarından başlayarak kuyruğa kadar olmak üzere, bu çekici balığın ince, gümüş-altın gövdesi boyunca uzanır.

Albino, altın, peçe kuyruklu ve uzun yüzgeçli zebra danio türleri ve popüler bir leopar çeşidi vardır. Ayrıca tüm vücudu boyunca siyah noktaların serpildiği leopar danio türü de bulunmaktadır. Geçmişte, leopar danio farklı bir tür olarak kabul edilmiş, ancak genetik çalışmalar sonucunda Danio rerio’nun benekli bir varyasyonu olduğunu kanıtlanmıştır.

Zebra danio balığı ne kadar büyür? Danio rerio, akvaryum balıkları arasında nispeten küçük boyutlara sahip türlerden biridir ve çoğunlukla 5 cm. boyutlarına ulaşır. Zaman zaman 6 cm. boyutlarına ulaşabildikleri, çok nadir olmak üzere daha daha fazla büyüyen türlerinin olduğu da gözlemlenmiştir. Ortalama yaşam süresi 2-3 yıl olan zebra danio, doğru bakım ile 5 yıla kadar yaşayabilir.

Leopar Zebra danio

Leopar Zebra danio

Vahşi doğada vücudunu süsleyen siyah ve beyaz çizgili desenlere sahip olan zebra balıklarının akvaryum endüstrisinde çok farklı renkleri yetiştirilmektedir. Seçici üretim ve genetik değişim yoluyla çeşitli renk varyantları ve uzun kanatlı versiyonlar geliştirilmiştir.

Renkleri itibariyle mavi, yeşil, sarı, pembe, mor ve kırmızı tonları ile fosforlu renk kombinasyonlarına sahip olabilir. Hatta seçici ıslahlar sonucunda neon zebra balığı üretimi yapılmış, oldukça renkli zebra balığı türleri elde edilmiştir.

Zebra Danio Bakımı ve Uygun Akvaryum Şartları

Bu canılar, vahşi doğada alışık olmadıkları çeşitli su koşullarına kolayca adapte olabilecek balık türleridir. Dolayısıyla zebralar için, akvaryum hobisine yeni başlayanlar hem de deneyimli yetiştiriciler için bakımı kolay bir tür diyebiliriz. Canlı renkleri ve sosyal aktiviteleri ile akvaryumunuzu öne çıkarmanızı sağlar.

Zebra danio balığı akvaryumu nasıl olmalı? Bu dayanıklı balıklar düşük kaliteli suları tolere edebilse de, akvaryumunuzu sağlıklı ve hastalıklardan uzak tutmak için, sağlıklı su şartları sağlamanız önemlidir. Akvaryumdaki yüzey akıntısından hoşlanırlar, hatta çoğu zaman akıntıya karşı yüzme eğilimi gösterirler.

Neon Renkli Koloni

Neon Renkli Koloni

Zebra danio akvaryumu içerisinde pH değerleri 6.0 ile 8.0 aralığında olmalıdır. Teknik olarak soğuk su balığı olarak kabul edilen zebra danioların akvaryum sıcaklığı ise 18 ila 24 °C aralığında olmalıdır. Ancak karma akvaryumlarda bakılmaları durumunda diğer balık türleri ile ortak seviye sayılabilecek olan 26 – 27 °C sıcaklığında da yaşayabilirler.

Benzer İçerikler  Fanusta Japon Balığı Beslemenin Püf Noktaları

Zebra danio sürüleri son derece aktiftir ve genellikle akvaryumun üst seviyeleri olmak üzere tank boyunca hareket edeceklerdir. Onlara akvaryum içerisinde bitki örtüsü ve açık bir yüzme alanı sağlayın. Ayrıca zeminde koyu renkli bir substrat oluşturulması, bu balıkların rengini daha güzel sergilemesini sağlayacak ve akvaryuma daha doğal bir his verecektir.

Kırmızı Koloni

Kırmızı Koloni

Zebra Danio Bakımı Püf Noktaları

Zebra balığı bakımı konusunda püf noktalara dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü belirteceğimiz püf noktalar bu canlıları beslemeyi çoğu insanın aklındaki Zebra danio akvaryumu nasıl olmalı? Sorusunun detaylı yanıtı niteliğindedir.

Önerilere dikkat ederek safkan ırk olsun ya da olmasın kolonilerinizin bakımını en doğru şekilde yaparsınız. Bu sayede akvaryumunuza doğru bakımı yaparken hastalıklar konusunda tereddütten uzak kalarak, balıkların göz alıcı renklerinin tankınıza kattığı güzellikten keyif duyarsınız.

Renkli Zebra Balıkları

Renkli Zebra Balıkları

Zebra Danio Balığı Bakımının Püf Noktaları:

  • Zebra balıklarından oluşan küçük bir balık sürüsü en az 30-40 litre akvaryumda bakılabiliyor olsa da, 70 litre ve üzerindeki tanklarda beslenmeleri daha uygun olacaktır.
  • Balıkların stresten uzak kalmasını sağlamak üzere pH seviyelerinin tavsiye edilen aralıklarda (6.0-8.0) tutulması gerekir.
  • Akıntıya karşı yüzmeyi seven zebra danio balıklarının hiperaktif yapılarından dolayı ani sıçramaları ile akvaryumdan atlamalarını önlemek amacıyla, tankın üzeri kapalı olmalıdır.
  • Tankın aydınlatma süresi 8-10 saati aşmamalı, geceleri balıkların uyuması için karanlık ortam sağlanmalıdır.
  • Akvaryum sıcaklığındaki ani değişimlerin yol açabileceği mantar ve beyaz benek gibi hastalıkları önlemek için tank sıcaklığının sabit seviyelerde tutulduğundan emin olun. Gerekirse ısıtıcı kullanarak sıcaklığı sabitlemeye çalışın.
  • Akvaryum suyundaki organik atıkların uzaklaştırılması ve azot yükünün sağlıklı seviyelerde tutulması için, iyi bir filtre sistemine sahip olun.
  • Zebra daniolar, su içerisinde oksijen desteğine ihtiyaç duyacağından, filtre sisteminiz oksijen desteği sağlamalı ya da hava motoru gibi ekipmanlar ile akvaryuma oksijen desteği sağlamalısınız.
  • Akvaryumdaki canlı popülasyonuna bağlı olarak, fazla canlı yükü bulunmayan tanklarda ayda bir kez, canlı yükünün fazla olduğu tanklarda ise haftada bir kez su değişimi yapılmalıdır.
  • Akvaryumda yapılacak su değişimlerinde, su değişimi %30 ile %50 sevilerinde tutulmalıdır.

Ayrıca, Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Önerilerkonulu makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Zebra danio Tank Arkadaşları

Zebra danio Tank Arkadaşları

Zebra Danio Hangi Balıklarla Birlikte Beslenebilir?

Zebra akvaryumuna tank arkadaşı olarak eklenebilecek türler sakin yapıdaki hassas balık türleri olmamalıdır. Çünkü zebra balıklarının hiperaktif yapıları bazı balıkları strese sokabilir. Uzun kuyruklu varyetelere sahip olan lepistes, moli, plati ve beta balığı gibi türlerin zebra daniolar ile bakılmaması gerekmektedir. Çünkü zebra daniolar, uzun kuyruklu türlerin yüzgeçlerini kırpma ve hırpalama davranışı göstermektedir.

Zebra danio hangi balıklarla yaşar? Birlikte beslenebilecekleri balık türleri seçilirken, kısa kuyruklu hareketli balık türleri tercih edilebilir. Neon, kardinal neon, ember, kırmızı burun, rasbora gibi tetra türleri, kısa kuyruklu plati, moli türleri ve vatoz, çöpcü türleri gibi tank arkadaşları ile birlikte bakılabilirler.

Belirtilen türler dışından kendilerini av olarak görmeyecek bazı gurami balığı türleri ile birlikte beslenebilirler. Tank arkadaşı seçiminde dikkat edilmesi gereken, zebra balıklarının zarar verme eğilimine giremeyecekleri ya da av olmayacakları türlerin araştırılması olacaktır. Omurgasızlarla birlikte beslenmeleri konusunda dikkatli olunmalıdır. Cüce karides yavrularını afiyetle tüketirler. Elma salyangozu gibi omurgasız canlılarla birlikte beslenmeleri mümkündür.

Renkli Zebra danio Balıkları

Renkli Zebra danio Balıkları

Zebra Danio Beslenmesi

Zebra danio yemi nasıl olmalı? Sorusu yanıtlanırken beslenmeleri konusunda bilinmesi gereken husus, bu balıkların vahşi doğada omnivor olduklarıdır. Yani zebra balıkları hepçil türlerdir, habitatlarında sivrisinek larvaları, küçük kabuklular, solucanlar ve algler ile beslenir. Akvaryumda  bu diyet mümkün olduğu kadar çoğaltılmalıdır.

Benzer İçerikler  Akvaryumda Japon Balığı Beslemek

Onlara yüksek kaliteli pul, granül, cip yem ve ara sıra canlı ya da dondurulmuş gıdalardan oluşan bir diyet sunabilirsiniz. Ayrıca; zebra balıklarına kabak, salatalık, bezelye ve ıspanak gibi sebzeleri haşlayıp bir nebze küçük boyutlara bölerek ikram edebilirsiniz.

Akvaryumda canlı yemler söz konusu olduğunda, zebra daniolardan daha fazla canlı yemin tadını çıkaran az sayıda balık vardır. Bu balıklar büyük bir iştahla kanatsız meyve sineklerini, kara kurtları, kan kurtlarını, salamura karideslerini ve su piresini kabul edecektir.

Onlara canlı yiyecekler sağlayamazsanız, dondurulmuş artemia, kan kurdu, su piresi ve salamura karidesi verebilirsiniz. Beslenme zamanları sabah ve akşam olmak üzere iki kez olabileceği gibi, az öğünler ile birkaç kez beslenme yapılması şeklinde de düzenlenebilir. Beslenme sürecinde kısa sürede tüketebilecekleri kadar yem verilmeli, yem artıkları dip çekimi vasıtasıyla tanktan uzaklaştırılmalıdır.

Erkek-Dişi Ayrımı

Erkek-Dişi Ayrımı

Zebra Danio Cinsiyet Ayrımı

Zebra danio balığı cinsiyet ayrımı nasıl yapılır? Sorusu yetiştirme ve üretim sürecinin ilk adımıdır. Çünkü uygun sayıda damızlık dişi ve erkeği bir araya getirmeden üretim sürecini başlatamazsınız. Zebra danio dişi erkek ayrımı yapılırken iyi bir gözlem yapılması gerekir. Gözlem esnasında cinsiyet ayrımı yapmak için bazı belirtilere dikkat etmek gerekmektedir. Erkek ve dişi zebra danio balıklarının fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. İşte zebra danio balığının cinsiyet ayrımı için dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Vücut Şekli: Erkek zebra danio balıkları, dişilere göre daha ince bir yapıya sahiptir. Dişiler ise daha dolgun bir vücut yapısına sahiptir.
  2. Renk: Erkek zebra danio balıklarının renkleri daha canlıdır. Erkeklerde mavi rengi daha belirgin ve canlıdır. Ayrıca erkeklerin alt karın bölgesinde daha yoğun bir siyah renk vardır.
  3. Yüzgeçler: Erkek zebra danio balıklarının yüzgeçleri dişilere göre daha uzundur ve yüksek bir şekilde durur. Dişilerin yüzgeçleri ise daha kısa ve daha yuvarlaktır.
  4. Jenerik Sapma: Bazı zamanlar cinsiyet tayini zor olabilir. Bu durumda jenerik sapma dediğimiz durum karşımıza çıkar. Erkek zebra danio balıkları, dişilere benzeyen özellikler sergileyebilirler. Bu durum, özellikle genç balıklarda sık görülür.

Zebra danio balığı cinsiyet ayrımı yapmak için yukarıdaki belirtilere dikkat etmek oldukça önemlidir. Balıkların cinsiyetlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesi, doğru üreme koşullarının sağlanması için önemlidir.

Zebra danio Cinsiyet Ayrımı

Zebra danio Cinsiyet Ayrımı

Zebra Danio Balığı Nasıl Ürer?

Zebra danio balığı nasıl ürer? Yeni başlayanlar için zebra danio balığı üretimi harika bir deneyim olabilir. Çünkü, zebralar en kolay üreyen balık türlerinden biridir. Vahşi doğada üreme, muson mevsiminin başlangıcında sıcaklıktaki değişimle bağlantılı şekilde gerçekleşir.

İlginç bir şekilde, eşleşen zebra çiftleri ömür boyu birlikte kalır ve bir eş ölse bile diğer eş nadiren başka balıklar ile eşleşir. Üretim çifti elde etmenin en iyi yolu, yarım düzine veya daha fazla genç zebradan oluşan bir kurarak, eş seçmelerine izin vermektir.

Zebra danio balığı, üremek için oldukça kolaydır ve sadece doğru koşullar sağlandığında üreme süreci başlayabilir. Balıkların üreme sezonu sıcaklığın arttığı zamanlarda (genellikle ilkbahar ve yaz aylarında) gerçekleşir. Eğer akvaryumda bir erkek ve bir dişi zebra danio balığı varsa, üreme süreci daha kolay gerçekleşir. Balıkların üremesi için uygun su sıcaklığı 24-26°C arasındadır.

Zebra Danio Üretimi Nasıl Yapılır?

Akvaryumda zebra danio üretimi ve üreme iç güdüsünü teşvik etmek için erkek ve dişiler birkaç hafta boyunca ayrılmalı ve 21-25 °C sıcaklıkta 15-30 litre hacme sahip bir üreme tankı kurulmalıdır. Üretim tankı içerisinde standart filtreleri kullanamazsınız, çünkü zebra danio yumurtası çok küçük boyutlardadır ve standart filtreler minik yumurtaları kolaylıkla çekecektir.

Zebra balığı yavrulama tankında filtre yerine bir hava taşı kullanabilirsiniz. Fakat bu noktada çok fazla sirkülasyon yapmamasına özen gösterin. Cinsiyetler ayrı tanklara yerleştirildikten sonra, en az bir hafta artemia, daphnia ve kan kurdu gibi yüksek kaliteli canlı yemler verilmelidir. Canlı yem temin edememeniz durumunda, yüksek kaliteli dondurulmuş yiyecekler kullanılabilir.

Tabanda Görülen Yavru

Tabanda Görülen Yavru

Balıklar üretim için kondisyon kazanırken, üretim tankı hazırlanmalıdır. Üretim tankı 15 – 20 cm. derinliğinde su ile doldurulmalı, zemine nehir kayaları ya da aralıklı mermer parçaları konulmalıdır. Nehir kayaları ve mermer parçaları üretim sürecinin ayrılmaz parçasıdır. Çünkü üreme sonrasında, döllenen yumurtalar ebeveynlerin erişemeyeceği şekilde aralarına düşecektir.

Benzer İçerikler  Panda Japon Balığı Hakkında Bilgiler

Üreme tankı oluşturulup, iki haftalık beslenme ve hazırlık döneminden sonra erkekler ve dişiler; her dişi için 2 erkek oranında üreme tankına yerleştirilebilir. Kısa bir bekleme süresinin ardından karnı yumurtaların dolmasıyla şişen dişi hamile zebra danio balığı yumurtlama belirtileri gösterdiğinden, yumurtalar genellikle 24 saat içerisinde akvaryum zemininde ortaya çıkacaktır.

Zebra Danio Yumurtlaması

Zebra danio balığı, yumurta bırakarak ürer. Dişi balık, yüzeye yakın bir yerde yumurtalarını bırakır ve erkek balık bu yumurtaları döller. Balık yumurtladıktan sonra, yumurtalar akvaryumun altına düşer ve birkaç gün içinde yavrular çıkar. Yumurtaların çatlaması genellikle 48 saat sürer ve bu süre boyunca, akvaryumun sıcaklığı ve su kalitesi son derece önemlidir. Ayrıca, yavruların sağlıklı bir şekilde büyümesi için düzenli bir besleme programı uygulamak da gereklidir.

Zemindeki Yumurtalar

Zemindeki Yumurtalar

Alternatif Zebra Danio Üretimi ve Yumurtlama Yöntemi

Üretim için daha çok tavsiye edeceğimiz alternatif yöntem, küçük bir boş akvaryuma bir damızlık ağı asmaktır. Damızlık ağlarını akvaryumculardan, evcil hayvan mağazaları ya da internet mağazalarından canlı doğuran balıkları için kullanılan damızlık ağı/üretim ağı olarak temin edebilirsiniz.

Erişkin balıkların geçemeyeceği aralıklara sahip bir file ve plastik çubuk gibi malzemeler kullanarak kendinizde dikdörtgen yapılı bir üretim sepeti oluşturabilirsiniz. İnce ağ kullanmanız yumurtaların düşmesini engelleyeceğinden işinize yaramayacaktır.

Yumurta Dökmesi İçin Fileye Ayrılan Dişi Balık

Yumurta Dökmesi İçin Fileye Ayrılan Dişi Balık

Üretim tankını, damızlık ağını yerleştirerek hazır hale getirdikten sonra üretim aşamasına geçebilirsiniz. Her dişi için iki erkek en iyisidir ve iki erkek yumurtaların döllenme garantisidir. Hamile zebra balığı ve erkek balıklarınızı damızlık ağına yerleştirin.

Üreme sürecinde döllenen yumurtalar ağdan düşecek ve akvaryumun tabanına inecektir. Bu yöntemde akvaryumun tabanına mermer benzeri malzemeler konulmadığından daha avantajlıdır. Hatta 24 saatlik üreme sürecinin ardından tank içerisinde yumurta olup olmadığını görebilirsiniz.

Zebra danio Üretimi Damızlık Ağı Yöntemi

Zebra danio Üretimi Damızlık Ağı Yöntemi

Normal şartlarda karnı şişen zebra danio balığı yumurtlama belirtileri gösterdiğinden, ertesi sabah yumurtlar. Yumurtaları gördükten sonra yetişkinleri ve damızlık ağını çıkarın. Aksi takdirde ısrarcı erkekler dişi balıkları rahatsız etmeye devam edebilir. Yumurtlama ağını çıkarırken sudaki dalgalanmanın en az seviyede olması için yavaş hareket etmeli, aceleci davranmamalısınız.

Zebra danio yumurtaları kaç günde çıkar? Yumurtalar, takriben bir buçuk ila iki gün içinde yumurtadan çıkar, ancak yavrular hemen serbest yüzmeye başlamaz. Bu aşamada yavruları yüzünceye kadar beslemeyin. Çünkü zebra yavruları yumurta keseleri yok olarak yüzmeye başlayana kadar beslenme ihtiyacı duymaz. Vermeye çalıştığınız yemler ise suyu kirletmekten başka bir işe yaramaz.

Yumurtandan Yeni Çıkan Yavru

Yumurtandan Yeni Çıkan Yavru

Zebra Danio Yavrularının Beslenmesi

Yavrular ilk doğduklarında çok küçük ve şeffaftır. Yumurta keseleri yok olarak serbest yüzüşe geçtiklerinden emin olmak için tankı dikkatle gözlemlemelisiniz. Serbest yüzüşe geçtikleri zaman onları azar azar beslemeye başlayabilirsiniz.

Zebra balığı yavrularının boyutları diğer balık yavrularına oranla küçük olduğundan ilk başta artemia gibi canlı yemlerle beslenmeleri mümkün olmaz. Bu aşamada yavru balıklar için özel üretilen ince taneli toz yemleri kullanabilirsiniz.

Zebra danio Yavrusu

Zebra danio Yavrusu

Hızlı ve sağlıklı büyüme sürecini desteklemek için onları günde birkaç sefer azar azar besleyin. Ayrıca yavru akvaryumundaki suyu gün aşırı %10 seviyesinde dinlenmiş su kullanarak değiştirmeye özen gösterin. Yavrular iki hafta boyunca yavru yemleri ile beslendikten sonra, küçük miktarlarda canlı artemia vererek tüketip tüketemediklerini kontrol ediniz.

Eğer balıklarınız artemia karideslerini rahatlıkla tüketebiliyor ise, günlük beslenmelerinin ilk öğününde artemia vererek büyüme sürecini canlı yemle destekleyebilirsiniz. Yavrular büyüdükçe tüketebilecekleri kuru ve canlı gıdaları diyetlerine dahil edebilirsiniz.

Zebra daniolara dair merak edilen tüm detayları aktarmaya çalıştık. Yazımızın ardından Transgenetik Tetra Balığı Özellikleri ve Bakımı konusunda kapsamlı bilgilerle derlediğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Renkli Zebra danio Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞