Balık Neden Ters Yüzer?
Akvaryumdaki balıklarınızı izlerken ters yüzdüklerini görebilirsiniz. Hemen veterineri veya bu konuda bilgili olan kişileri arayarak balık neden ters yüzer? diye sorabilirsiniz. Çünkü bu ilginç bir durumdur ve balıkların ters yüzmesinin çeşitli nedenleri olabilir.
Balıkların yüzüşünü izlemek insanları çok rahatlatır. Bundan dolayı evlerde, iş yerlerinde, hastanelerde ve daha birçok mekanda görmek mümkündür. Huzur verici etkisi çok önemli rol oynadığından kendisine hobi arayanlara akvaryum edinmelerini tavsiye edebiliriz.
Zaman zaman akvaryumun huzur veren manzarası izlerken balıklarınızın hareketlerinde farklı bir detay gözünüze çarpar: Balık ters yüzüyor! Balık ters duruyor! Veya balık ters döndü! Görüntüsü dikkatinizi çeker.
Balıkların vücutlarının elastikiyeti türlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Yılan balığının vücudu çok elastiktir. Yılan gibi çok kıvrak hareket eder. Balıkların hepsinin kuyrukları iki yana doğru hareket halindedir. Kuyruğun iki yana hareket etmesinde yan tarafta bulunan kas bloklarının aynı anda uyarılmasından kaynaklanır. Bu hareketleri yaparak kuyruk arkasındaki ve yanlarındaki suyu iter.
Kuyruğun bir diğer özelliği de balığın yana yatmasını engellemek ve hareket ettiği yönde sabit kalmasını sağlamaktır. Yüzgeçlerin açısının değiştirilmesi sayesinde balık yukarı veya aşağı doğru yüzmeye başlar. Ön yüzgeçler ise hızın ayarlanması konusunda etkilidir.
Balık ters yüzerse ne olur? Akvaryumda aniden tersine yüzen bir balık görülürse bir sorun olduğu anlaşılmalıdır. Ters yüzüşün bir hastalık mı yoksa türe istisna olan bir davranış mı olduğunun öğrenilmesi gerekir. Çünkü ters yüzen çöpçü balığı gibi türler doğaları gereği ters yüzme eğilimi gösterebilir. Bu yazımızda balık ters dönünce ne olur? Sorusuyla başlayarak akvaryumda beslenen balıkların yüzme şekillerine ve zaman zaman karşılaştığımız ters yüzme davranışının nedenlerine değineceğiz.
Ters Dönen Balık Nasıl Kurtarılır?
Balık ters dönünce ne olur? Ters dönen balık nasıl kurtarılır? Sağlıklı ve hareketli bir şekilde yaşamını sürdüren balığınızın aniden yüzüş şekli bozulduysa balığınızın yaşamını tehdit eden olumsuz şartlar meydana gelmiş demektir. Bu başlığımızda genel sebeplere dayalı olarak ters dönen balık nasıl kurtarılır? Konusunu maddeleştirerek ters yüzen balık tedavisi amacıyla kurtarıcı müdahalelerden bahsedeceğiz:
- Ters yüzen balık tedavisi için ilk olarak hasta olan balığınızı akvaryumdan ayırarak temiz bir kova veya kabın içerisine alın, böylelikle hasta bir balığa sahipseniz hastalığın yayılmasını engellemiş olursunuz.
- Balığınızı nakledeceğiniz kova içerisindeki suyun akvaryumunuzdaki ısıya eşit ya da yakın olmasına dikkat edin.
- Akvaryumunuzda balık sayısı fazla ise ve balıkların bir çoğu ters dönmüş durumdaysa balıkların hepsini ayrı bir kovaya nakletmeniz gerekir. Çünkü akvaryumunuzdaki su değerlerinde anormal değişiklikler olmuş olabilir. Ayrıca nakil kabındaki suyu hazırlarken yarısını akvaryumdan aldıysanız yarısını taze dinlenmiş su ile hazırlamanız kurtarıcı bir hareket olacaktır.
- Nakil sürecinden sonra mümkünse akvaryumunuzdaki su değerlerini test kitleri vasıtasıyla ölçün ya da akvaryumunuzda %70 seviyelerinde su değişimi yapın. Bu sayede su değerlerinin normal seviyelere gelmesini desteklemiş olursunuz.
- Su değişimi yaparken dipte biriken yem artıkları, dışkı ve tortu olması ihtimaline karşı akvaryumunuzda dip çekimi yapmanız uygun olacaktır.
- Su değişiminden sonra akvaryuma herhangi bir kimyasal müdahalede bulunmayınız.
- Akvaryumdaki filtre ve oksijen desteği sağlayan ekipmanları kontrol ederek, balıklarınızın oksijen eksikliği gibi bir sorunla karşı karşıya olmadığından emin olun.
- Akvaryum şartları olması gereken değerlere geldikten sonra balıkları eklemeden önce bir süre gözlemleyin. Ölen balıklar varsa diğerlerinin yanından ayırın.
- Gözlemleriniz doğrultusunda balıklarınız hareketlenmeye başladıysa akvaryumunuzun sıcaklık seviyesinin normale dönmesinden sonra balıklarınızı alıştıra alıştıra tekrar tankınıza ekleyebilirsiniz.
Japon Balığı Neden Ters Yüzer?
Balıkların ters yüzme nedenleri türlerine göre farklılık gösterebilir. Akvaryum hobisine ve japon balığı beslemeye yeni başlayanlar tarafından japon balığı ters dönüyor, japon balığı neden ters yüzer? Diye sıklıkla sorulmaktadır. Japon balığının ters yüzmesinin birçok nedeni olabilir.
Japon balığının ters yüzmesinin başlıca nedeni keseden kaynaklanabilir. Hava kesesi Japon balığının dengesini sağlar. Suyun içinde stabil kalması için hava kesesinin sağlıklı olması gerekir. Kesesinde sorun oluştuğunda dengesizlik meydana gelir ve ters yüzebilir.
Kabızlık ise diğer bir nedendir. Kabızlık sorununu geçirmek için bir süre beslenme yöntemini değiştirmek gerekir. Bitkisel beslenme yapılması gerekir. Balık 2 hafta aç kaldığında sorun olmaz. Açlıktan ölmez fakat yine de bitkisel beslenme tercih edilse doğru olur.
Kabızlığı önlemek için en güzel besin pazıdır. Ispanak ile beslenecekse ıspanakların haşlanması gerekir. 2 hafta kadar pazı ile beslenen balığın kabızlığı çözüleceği için normal yüzmeye başlayacaktır.
Japon balıkları suyun yüzüne çıkmak için kesesini hava ile doldurur. Havayı alan Japon balığı suyun yüzüne çıkar. Aşağı doğru inmek istediğinde ise kesesindeki havanın bir kısmını bırakır. Havayı bırakırken Japon balığının ağzında baloncuklar çıkar. Ağzından çıkan baloncuklar akvaryumda çok güzel bir görüntü oluşturur.
Japon Balığı Neden Yan Yatar?
Japon balığı yan yüzüyor, diye endişelenen okurlarımız tarafından japon balığı neden yan yüzüyor? Sorusu, sıklıkla merak konusu olur. Japon balıkları, bazen yan yatma eğiliminde olurlar. Bu hareket, suyun sıcaklığı, su kalitesi veya stres seviyesi gibi farklı faktörlere bağlı olabilir.
Akvaryumdaki suyun sıcaklığı çok yüksekse, sudaki çözünmüş oksijen miktarı azaldığı için balıklar yan yatma eğiliminde olabilirler. Su kalitesi düşük olduğunda da, balıkların yan yatma olasılığı artar. Ayrıca, stres seviyeleri ve hastalıklarda yan yatma eğilimini etkileyebilir. Balıklar stresli olduklarında, yan yatma hareketi gösterebilirler.
Lepistes Balığı Neden Ters Yüzer?
Lepites balığı akvaryumun en güzel ve süslü balıklarındandır. Balıkları bazen aşağı yukarı doğru yüzerken görebiliriz. Aşağı yukarı yüzmesi normal görülürken lepistes ters yüzüyor görüntüsünün görülmesi büyük bir problemdir.
Lepistes balığı neden ters yüzer? Lepistes balıklarının ters yüzme nedenlerinin başında yüzme kesesindeki hastalık bulunur. Yüzme kesesindeki hastalığın nedenleri şunlar olabilir;
- Enfeksiyon
- Yaralanma
- Ani çevresel değişiklikler
Akvaryumun su sıcaklığının olumsuzluğu ve dikkatsiz beslenmenin olması lepistes balığının aşağı yukarı yüzmesine nedendir. Bazen akvaryumun içindeki amonyak oluşabilir. Yüksek nitritler ve oluşan amonyak lepistes balığının yüzmesinde sorunlar oluşturur.
Ters yüzmesinin yanı sıra lepistesin bazen karnı şişebilir. Karnının şişmesindeki en önemli neden hamile olmasıdır. Hamile olması güzel bir durumdur. Karın şişliği bazen sindirim sorunlarının olduğunun göstergesi olabilir. Devamlı aynı tarz beslenmesi veya aynı tip yem yemesinden dolayı kabızlık olabilir.
Lepistesin akvaryumda sağlıklı bir hayat sürmesi için suyunun belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Şayet su düzenli olarak değiştirilmiyorsa dropsy yani karın şişme hastalığı oluşabilir. Azot döngüsünün tam olmamasından dolayı bağışıklık sistemi bozulunca da karında şişme olabilir.
Akvaryumun su değerleri bozuk olursa lepistes balığı dibe çöker. Su değerlerinin bozuk olması lepistes balıklarında ölümcül hastalıklara neden olabilir. Aşırı amonyak, nitrik birikimi oluşacağından balıkları zehirler. Zehirlenmeler ölümle neticelenebilir. Aslında balığınızın türü ne olursa olsun ters yüzen çöpçü gibi karakteristik bir yüzme davranışı yoksa balığınızın bir rahatsızlık belirtisi olarak ters yüzme davranışı gösterdiğini bilmelisiniz.
Ters yüzme davranışı üzerinde akvaryumdaki su değerlerinin bozulması önemli bir etkendir. Bu durumla ilgili olarak daha detaylı bilgi edinmek ve Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler konulu makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.