BitkiBalik.Com

Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler

08.08.2024
Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler

Akvaryumda sağlıklı su değerlerinin sağlanması balıklarınızın en temel ihtiyacı olan su içerisinde sağlıkları için gerekli olan şartların oluşturulması demektir. Akvaryum bakımında balıklara sadece yem vermek onların sağlıklı kalmasını garanti etmez. Diğer evcil hayvanlar gibi balıklarında da yaşam alanı olan akvaryum sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Akvaryum içindeki su değerlerinin korunmasına dikkat edilmeği zamanlarda ve akvaryum ortamındaki şartlar olumsuz olarak değişmeye başladığında, balıkların rahatsızlanması söz konusu olur. Sağlıklı akvaryum nasıl olmalı? Sorusunu baz alarak iyi bir akvaryumun sağlıklı su değerlerinin sürdürülebildiği akvaryum olduğunu söyleyebiliriz.

Akvaryum balığı sağlığı ve balıkların hastalıklardan korunması ve mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmesi için akvaryumdaki su şartları konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda iyi bir akvaryum nasıl olmalıdır? Sorusuna yanıt aramak üzere, sağlıklı akvaryum şartlarının sağlanması ve korunması konusunda dikkat edilmesi gereken püf noktaları ele alacağız.

Akvaryum Su Degişimi

Akvaryum Su Degişimi

Akvaryumda Ani ve Aşırı Su Değişimi Yapmayın

Akvaryum su değişimi şart mı? veya Akvaryum su değişim sıklığı nasıl olmalıdır? Şeklinde sık sorulan sorular almaktayız. Akvaryumda sağlıklı su değerlerinin korunması konusunda diğer bir etken sudaki organik atıkları uzaklaştırmamızı sağlayan su değişimi işlemidir.

Su değişimlerinde organik atıklar akvaryumda uzaklaştırılırken aynı zamanda taze su ile eksik minerallerin giderilmesini sağlamış oluruz. Ancak, Akvaryum su değişimi faydaları doğru ölçülerde su değişimi yapılmasına bağlıdır. Doğru miktar kısmi belirli oranlarda gerçekleştirilen kısmi su değişimleridir. Çünkü balıklar akvaryum içindeki su şartlarında ortaya çıkan ani değişikliklere adapte olamazlar.

Birden bire yüksek miktarda su değişimi yapılması balıkların strese ve şoka girmesine neden olabilir. Okurlarımız tarafından zaman zaman “Su değişiminden sonra balıklarım öldü…” Şeklinde üzücü durumlar iletilmektedir. Aslında doğru yapılan su değişimi balık ölümüne yol açmaz. Fakat yüksek miktarlarda su değişimi yapılması, su sıcaklığının akvaryuma yakın bir seviyeye getirilmemesi ve klorlu şebeke suyu kullanımı gibi durumlarda su değişimi balık ölümü ile sonuçlanabilir.

Akvaryuma Şebeke Suyu Eklenmesi

Akvaryuma Şebeke Suyu Eklenmesi

Akvaryumunuza Çeşme Suyu Eklemeyin

Oturmuş bir akvaryumda balıklarınızın alışkın olduğu su değerlerinin yanı sıra sistemdeki sağlıklı döngünün temelini oluşturan filtrasyon bakterileri de bulunmaktadır. Filtrasyon bakterileri filtre ile akvaryum zeminine kümelenerek su içerisindeki azot döngüsünü Amonyok>Nitrit>Nitrat yönünde balıklara daha az zarar verecek şekilde yönlendirirler.

Benzer İçerikler  Kızılağaç Kozalağı Nedir?

Döngünün sağlıklı bir şekilde işlemesi için akvaryuma şebeke suyu eklenmemelidir. Çünkü akvaryuma çeşme suyu eklendiğinde, içerisindeki klor balıkların mukoza yapısını tehdit edeceği gibi sistem içerisindeki faydalı bakteri kolonilerinin de yok olmasına neden olacaktır.

Dolayısıyla akvaryuma çeşme suyu koyulmamalı, mutlaka dinlemiş su kullanılmalıdır. Ancak akvaryuma içme suyu olarak damacana su gibi doğal kaynak sularının eklenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Akvaryum Suyu Dinlendirme

Akvaryum Suyu Dinlendirme

Su Değişimlerin Dinlenmiş Su Kullanın

Su değişimlerinde şebeke suyunun zararlarından bahsetmiştik. Peki su değişimi yaparken taze suyu nasıl temin etmek gerekir. Burada ilk yöntem şebeke suyunu yeterli ölçüde bir kap, boş bir bidon ya da kova yardımıyla dinlendirmektir. Dinlenen su içerisindeki klor sudan ayrılacak, su içerisindeki pH ve ısı oda sıcaklığında dengelenecektir.

Dinlendireceğiniz suları balkon gibi güneş gören alanlarda bekletmemeli mümkün olduğunca gün ışından uzak bir noktaya konumlandırmalısınız. Aksi takdirde su içerisinde alg oluşumu başlayacaktır.

Oluşan algler yeşil su, yosun gibi istenmeyen misafirleri akvaryumumuza konuk etme sorununu da beraberinde getirir. Su dinlendirme aşamasında suyun bir hava taşı vasıtasıyla havalandırılması dinlenme sürecini hızlandıracaktır.

Akvaryumda su değişimi yapılması gereken ciddi ve ani sorunlarda yeterince dinlendirilmiş bulunmaması durumunda güvenilir hazır içme sularının kullanılması mümkündür. Ayrıca klor giderici akvaryum ürünleriyle üzerlerinde yazan talimatlara uyarak şebeke suyundaki klorun giderilmesi sağlanarak su değişimi yapılabilir.

Ayrıca; Akvaryumda Dinlenmiş Su Kullanımı hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Kalabalık Akvaryum Örneği

Kalabalık Akvaryum Örneği

Balık Sayısında Aşırıya Kaçmayın

Akvaryumda kaç balık beslenir? Sık sorulan sorulardan biridir. Akvaryumdaki balık sayısını akvaryumunuzun hacmine ve beslediğiniz balık türünün ihtiyaç duyduğu su hacmine göre belirlemelisiniz. Akvaryum balık sayısını hesaplamadan önce beslemek istediğiniz balık türü ve ihtiyaçları hakkında çevrimi ortamlarda kısa bir araştırma yapmanızı öneririz.

Benzer İçerikler  En İyi Bakteri Kültürü Markaları

Balık türlerinin ihtiyacı olan yeterli yüzme alanını öğrenmeniz beslenecek balık sayının daha doğru tespit edilmesine olanak verir. Aşırı kalabalık akvaryumlarda balık yemleri ve dışkıları suyun daha çabuk kirlenmesine neden olacaktır. Ayrıca hızlı kirlenen su içerisindeki zararlı madde miktarları balıkların sağlığını olumsuz etkiler. Balık popülasyonunun fazla olduğu durumlarda akvaryum içerisindeki oksijen ihtiyacı da artacaktır.

Su içerisindeki  oksijenin yetersiz olması balık ölümlerinin yanı sıra yavruların gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Balıklarınıza yeteri kadar yüzme alanı sağlamanız mutluluklarını artıracaktır. Ayrıca yeterli yüzme alanı sağlanan akvaryumlarda balıklar arası çatışmalar oldukça azdır.

Akvaryum Güneş Işığı İle Temas Etmesi Durumunda Alg Oluşumu

Akvaryum Güneş Işığı İle Temas Etmesi Durumunda Alg Oluşumu

Akvaryumu Güneş Işığına Maruz Bırakmayın

Akvaryum güneş ışığı ile temas ettiği durumlarda istenmeyen yosun oluşumlarıyla karşılaşmanız nerdeyse kesindir. Kimi hobiciler su değişimden şebeke suyunun sorun çıkarmayacağını iddia ettiği gibi güneş ışığının da balıklarınıza faydalı olduğuna dair görüş beyan edebilir.

Akvaryum güneş görürse, içerisindeki mevcut nitrat ve fosfat oranı balıklarınız için tehlike arz etmese dahi, algler için afiyetle tüketip gelişebilecekleri bir ortama zemin hazırlar. Bu nedenle tankınızı konumlandıracağınız yeri seçerken, akvaryuma güneş ışığının direkt temas edebileceği noktalardan uzak olmasına dikkat edin.

Aşırı Yemleme

Aşırı Yemleme

Aşırı Yemleme Yapmayın

Balıklara fazla yem verilirse ne olur? Balıklarınızın daha iyi doyması düşüncesiyle fazla yemleme yapmanız sağlıklarını ve akvaryum şartlarını olumsuz etkileyecektir. Öncelikle akvaryum içinde artık yemler ve aşırı dışkıdan oluşan bir taban kalıntısına hoş görünmeyecektir.

Artık yemlerin görsel açıdan hoş görünmemesi bir yana oluşturdukları zehirli amonyak ve türevleri akvaryumdaki su şartlarını olumsuz yönde etkileyerek balıklarınızın sağlığını olumsuz etkileyecektir. Balıklarınızın bir-iki dakika içerisinde tüketebilecekleri miktarda yemleme yapmaya özen gösterin. Yetişkin balıkların sabah-akşam olmak üzere iki defa beslenmesi yeterlidir.

Benzer İçerikler  Balıklar Uyur Mu?

Yavru balıkların yemlenmesinde ise bu süre üç-dört sefere bölünmek suretiyle az ve sık beslenme yapılması tavsiye edilir. Lakin balıklara fazla yem verilmesi durumunda veya kazara akvaryuma fazla yem döküldüğünde dip çekimi yapılarak artık yemlerin akvaryumdan uzaklaştırılması doğru bir yaklaşım olacaktır.

Akvaryum İlaç Kullanımı - Metilen Mavisi

Akvaryum İlaç Kullanımı – Metilen Mavisi

Akvaryum Sağlığı İçin Gereksiz İlaç Kullanmayın

Hobici arkadaşlar tarafından sıkça gündeme getirilen diğer bir konuda akvaryumda ilaç kullanımıdır. Akvaryum ilaçları nasıl kullanılır? Şeklindeki sorular hobiciler arasında yaygındır. Akvaryumda kullanılan ilaçlar, balık sağlığına ya da akvaryumdaki su değerlerine etki etmelerine yönelik üretilmişlerdir.

Akvaryumda sağlıklı su değerlerinin korunması için, su içerisinde ciddi bir olumsuzluk ya da eksiklik söz konusu olmadıkça ve balıklarınızda hastalık gözlemlemediğiniz sürece akvaryumda ilaç kullanımı tavsiye edilmez.

Sağlıklı Akvaryum Nasıl Kurulur

Sağlıklı Akvaryum Nasıl Kurulur

Sağlıklı akvaryum nasıl kurulur? Sorusuna cevap verirken bazı yetiştiriciler ve akvaryumcular tarafından yeni başlayanlara önerilen yanlış uygulamalardan biri de, periyodik olarak metilen mavisi gibi akvaryum ilaçlarının kullanımının tavsiye edilmesidir. Bu son derece yanlış bir öneridir.

Sağlıklı akvaryum nasıl kurulur? Sorusunun doğru cevabını, doğal yollarla, gerekmedikçe ilaç kullanmadan balıklar için uygun akvaryum suyunun hazırlanmasıyla kurulur diyerek verebiliriz. Peki, akvaryum suyu nasıl olmalı? konusunda kapsamlı bilgilere yer verdiğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Akvaryumda hastalık yokken metilen mavisi ya da türevleri ilaçların akvaryuma eklenmesi faydalı bakterileri katletmekten başka bir işe yaramayacaktır. Metilen mavisi balıklarınızı da mutlu etmeyecektir. Hastalık durumunda dahi tanktaki balıkların tamamı hasta olmadığı sürece bütün bir akvaryumun ilaçlanmaması gerekir. Hasta balık akvaryumdan karantina tankına alınarak ilaçlama yapılabilir.

Yazımızın devamında, “Akvaryumda Metilen Mavisi Kullanımı” konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Fotoğraf Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞