BitkiBalik.Com

Gül Bitkisi (Ludwigia Repens)

Gül Bitkisi (Ludwigia Repens)

Gül bitkisi akvaryum bitkileri arasında cezbedici güzelliğiyle tanınan ve hızlı büyüyen türlerden biridir. Akvaryumda yeterli aydınlatma yapıldığında ve uygun su şartlarında bitkinin yaprakları bronzlaşarak kırmızı bir renk almaktadır. Tek tür olarak yetiştirebileceğiniz gibi, diğer bitkilerle birlikte bakımını yaparak akvaryumunuza renk katabilirsiniz.

Kolay bakım şartları ve dayanıklı yapısıyla hem yeni başlayanlar için hem de akvaryumuna renk katmak isteyenler için vazgeçilmez bir türdür. Bitki akvaryumlarında yaygın olarak yetiştirilen bir bitki türü olduğundan farklı renklerde birçok varyetesi üretilmiştir. Bitki, düşük ışık ve karbondioksit seviyelerinde bile kolayca büyüyebilir, ancak daha hızlı büyümesi için yüksek ışık ve karbondioksit seviyeleri sağlamak gereklidir.

Bu yazımızda ilgilenenler için akvaryum gül bitkisi özellikleri ve bakımı hakkında merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız. Bakımı hakkında püf noktalara değinecek, ekimi ve budaması hakkında tüm detayları ele alacağız.

Akvaryum Gül Bitkisi

Akvaryum Gül Bitkisi

Gül Bitkisi Özellikleri

Bilimsel adı Ludwigia Repens olan bitki yaygın olarak Kırmızı Yapraklı Ludwigia, Kırmızı Repens, Sürünen Çuha Çiçeği isimleriyle de bilinmektedir. Latin Amerika kökenli bir bitkidir. Ludwigia Repens bitkisinin doğal habitatı Kuzey Amerika ve Meksika bölgeleridir. Orta Amerika’ ya kadar uzanan bu bölgenin vahşi doğasında sık rastlanan bir bitki türüdür.

Kırmızı akvaryum bitkileri ailesinden olan gül akvaryumu bitkisi, yeşil yapraklarının kırmızı tonlarında derin renk değişimi ile bulunduğu habitatın ve akvaryum ortamındaki tasarımın renklenmesini sağlar. Boyut olarak 20 ila 50 cm. arası uzunluk göstermekle birlikte genişliği 10 ile 20 cm. aralığına ulaşmaktadır.

Doğal ortamlarında akvaryumda yetiştirilen türleri kadar yoğun kırmızı yaprak oluşumları görülmez. Sadece yüzeye yakın yapraklarında yeşilden kırmızıya çalan bir renklenme olacaktır. Akvaryumda spektrum değerleriyle bağlantılı şekilde ışık ve demir yoğunluğuna bağlı olarak kırmızı renk derinliği sağlanmaktadır.

Ludwigia Repens dayanıklı bir gövde yapısına sahiptir. Yapraklar gövdeye oranla daha kırılgan yapıdadır. Yer değişikleri ve adaptasyon konusunda biraz duyarlı yapıdadır ama genellikle problem çıkarmaz. Yaprakların kırmızı rengi sağlanan ışığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Litre başına 0.5 watt ortalamasında bir aydınlatma ile hoş bir renklenme oluşabilir. Işık dışında su içerisindeki demir oranı da yaprakların kırmızı rengi almasında son derece etkilidir.

Benzer İçerikler  Tilki Kuyruğu Bitkisi

Demirin eksik olduğu durumlarda bitki yapraklarında yeşile yakın tonlar oluşmaktadır. Yeterli demir gübresi sağlanması halinde ise ışığında etkisi ile yaprakların kızarması söz konusu olacaktır. Fakat demir gübresi akvaryumda sakal yosunu gibi sorunları tetikleyebileceğinden dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Gül Bitkisi

Gül Bitkisi

Akvaryum Gül Bitkisi Bakımı

Akvaryum gül bitkisi, gübre desteği sınırlı olan, bitki üretimine yönelik aydınlatma bulunmayan akvaryumlarda; orta hızda bir büyüme göstermekteyken aydınlatmanın yeterli olduğu akvaryumlarda düzenli bir gübreleme ile hızlı bir gelişim göstermektedir. Gelişim öylesine hızlıdır ki yapraklar adeta ışığa ulaşmak üzere birbiriyle yarışır haldedir.

Ludwigia Repens gövdesinden yeni sürgünler vererek çoğalma eğilimindedir. Nakliye ve yer değişikliğinde bir süre büyüme yavaşlaması söz konusu olur. Bu yavaşlama tedirginliğe neden olmamalıdır. Bitki adaptasyon süreciyle yeni kök gelişimine ağırlık verecektir. Bu süreç iki hafta ile bir ay arasında değişmektedir.

Kök gelişimi sağlıklı bir şekilde olduğunda tabandaki besin değeriyle orantılı olarak hızlı bir iyileşme gösterecektir. Adaptasyon sürecine giren bitkilerin tekrar yerinin değiştirilmemesi gerekir. Çünkü adaptasyon sürecindeki bitkinin akvaryumdaki konumu değiştiğinde adaptasyon süreci baştan başlayacaktır.

Su Yüzeyine Uzanan Ludwigia

Su Yüzeyine Uzanan Ludwigia

Akvaryum Gül bitkisi bakımında, güçlü yeni sürgünler oluşması için akvaryum tabanı(substrat) gerekli besinleri içermelidir. Tabanın besin zenginliğini koruması amacıyla belirli zamanlarda takriben taban kurulumunda altı ay sonra tabana misket gübre eklenmesi tavsiye edilir.

Gül bitkisi akvaryumda yetiştirilirken mükemmel sonuçlar elde etmek için aydınlatmanın yeterli seviyede sağlanması gerekmektedir. Aydınlatma miktarını çevrimiçi ortamda araştırma yaparak akvaryumunuzun boyutları ve litre hesabına göre belirleyebilirsiniz.

Uygun aydınlatma şartlarında da bitkinin gölgede kalmadığından emin olun. Çünkü genel bir kural olarak, yeterli besin içermeyen ve yeterli aydınlatmaya sahip herhangi bir bitkinin gelişim konusunda mükemmel sonuçlara gebe olması beklenemez.

Benzer İçerikler  Elodea Bitkisi (Egeria Densa)

Ludwigia Repens yetiştirilmesinde ideal büyüme sıcaklığı 24 ila 26 ℃ aralığıdır. Hafif bir asidik ortam tavsiye edilmesine karşın birbirleriyle uyumlu bitkilerin bulunduğu bitki akvaryumlarında ortalama bir pH oranının yakalanması daha doğru olur. Yeterli gübre desteği ve Co2 takviyesi büyümeyi hızlandırıcı bir destekleme olacaktır.

Orta-Arka Plan Gül Bitkisi Varyetesi

Orta-Arka Plan Gül Bitkisi Varyetesi

Akvaryum Gül Bitkisi Dikimi

Gül bitkisi dikimi yapılırken orta alan bitkisi olarak konumlandırıldığında çarpıcı bir görünüm elde edilebilir. Fakat orta planda yeterli bitki yoğunluğuna sahipseniz arka plan bitkisi olarak da kırmızının cazibeli tonları ve yeşilin uyumuyla hoş bir fon elde edebilirsiniz. Renkleri vurgusunda arka planda ortaya çıkarmak için kümeler halinde yerleştirilmesi tavsiye edilir.

Akvaryumun orta-yan bölgelerine dikimi yapılarak yanlardan akvaryumun ortasına doğru uzanan bitki formu oluşturabilirsiniz. Doğala yakın bir dekor elde etmek için akvaryumun orta-arka plan kısmına ya da yan kısımlara da bir miktar Ludwigia Repens yerleştirebilirsiniz.

Akvaryum Gül Bitkisi Budama ve Çoğaltma

Akvaryum gül bitkisi nasıl budanır? Akvaryum gül bitkisi budama işleminde, bitkinin fazla uzun dalları ile enine gelişim gösteren dalları bir makas yardımıyla kırpılır. Kırpılan sürgünler yeni noktalara ekilerek çoğaltılabilir. Ayrıca budama aşamasında ölü ve zayıf dallar bitkiden ayrılarak bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi sağlanır.

Akvaryum gül bitkisi çoğaltma, budanan dalların ayrılarak farklı noktalara ekimi yapılarak gerçekleştirilir. Çoğaltmak üzere yeni sürgün dalların dikimini yaparken her bir dalın zamanla birkaç sürgün üreteceğini unutmamalı, çok sık ekim yapmamalısınız. Ayrıca yeni sürgünlerin ekimi esnasında çok uzun kökler varsa, köklerin 3-4 cm. kalacak şekilde budanması bitkinin adaptasyon sürecini kısaltacaktır.

Orta Plan - Ludwigia Repens Varyetesi

Orta Plan – Ludwigia Repens Varyetesi

Akvaryum Gül Bitkisi Çürüyor? Ne Yapmalıyım?

Okurlarımız tarafından hevesle yetiştirilmek istenen akvaryum gül bitkisi çürüyor şeklinde gözlemler yapılmaktadır. Bu aşamada çürümenin bir hastalık olduğu ve çözüm arayışının olduğunu görmekteyiz. Ancak akvaryumda olağan dışı bir değişiklik yoksa (ani ısı yüksekliği, bilinmeyen bir ilaç kullanımı v.b.) bitkinizin çürümesinin nedeni besin eksikliğidir.

Benzer İçerikler  Cuba Bitkisi (Hemianthus callitrichoides 'Cuba')

Sonuç olarak, Ludwigia Repens veya Akvaryum Gül Bitkisi, akvaryum hobisi için harika bir bitkidir. Kolay bakımı, hızlı büyümesi ve doğal görünümü nedeniyle akvaryum sahipleri arasında popülerdir. Ancak, bitkinin sağlıklı büyümesi için düzenli olarak bakım yapmak gereklidir. Bitki, akvaryumun doğal bir ortam haline gelmesine yardımcı olurken, balıkların daha sağlıklı ve mutlu bir ortamda yaşamasına da yardımcı olur.

Akvaryum bitkileri de diğer canlı bitki türleri gibi yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek için besine ihtiyaç duyar. Besin eksikliğinin giderilmemesi durumunda ise bitkinin formunda bozulmaya bağlı olarak çürümeler görülecektir. Akvaryum bitkileri ve Bitki Akvaryumu Besin Kaynakları konusunda detaylı bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Hızlı İstatistikler

Bilimsel Adı: Ludwigia Repens (Gül Bitkisi)

Kökeni: Kuzey Amerika

Bakım Zorluğu: Kolay

Boyutları: 20 – 50 cm.

Aydınlatma İhtiyacı: Orta – Yüksek

Sıcaklık:  10 – 30 °C

pH: 5.0 – 8.0

Gelişim Hızı: Yüksek

Son olarak, “Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu” hakkında detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

En Güzel Ludwigia Repens “Gül” Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞