BitkiBalik.Com

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Bitki akvaryumu kurmak isteyenler veya mevcut akvaryumunu, bitki akvaryumuna çevirmek isteyenler için en çok merak edilen hususlar; bitki akvaryumu taban kurulumu nasıl olmalı? Ve akvaryum bitki toprağı nasıl olmalı? Sorularıyla araştırılan konulardır. Akvaryumda bitki yetiştirmek için hangi aydınlatma, gübre ve aydınlatma ürünlerinin gerekli olduğunun bilinmesi gerekir. Beraberinde akvaryum bitkilerinin sağlıklı gelişim göstermesi için besleyici bir taban yapısının nasıl oluşturulması gerektiği konusu da oldukça önemlidir.

Bitkili akvaryum taban kurulumu belki biraz zahmetli gibi görünüyor olsa da kurulumun sağlam bir temel üzerinde oturtulması noktasında büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca bitkili akvaryum taban kurulumu aşamasında gelişi güzel seçilen akvaryum taban malzemesinin kurulumun tamamlanmasından sonra değiştirilmesi oldukça zordur. Bitki akvaryumu taban malzemesi tekrar düzenlenmek istediğinde; akvaryumdaki suyun boşaltılması gerekir. Bu durum yetiştiriciler için ekstra bir zaman kaybına yol açması bir yana, canlılar içinde tekrar yer değişimi ve adaptasyon gerektirir.

Balıklar için alıştıkları akvaryum suyunun ve biyolojik taban yapısının tekrar değişime uğraması, balıklar için farklı bir akvaryuma girmeleriyle eş değerdir. Bu tür durumların yaşanmaması için, bitkili akvaryum taban kurulumuna başlamadan önce akvaryum bitki kumu tavsiyelerinin araştırılması oldukça önemlidir. Araştırmaların ardından tekrar değişime uğramayacak şekilde taban malzemesi seçiminin yapılması daha uygun olacaktır.

Bu yazımızda bitkili akvaryum taban kurulumu konusunu inceleyeceğiz. Bitki akvaryumu zemin kurulumunun nasıl olması gerektiğine dair detayları ele alacak ve bitkili akvaryum taban sıralaması konusunda püf noktalara yer vereceğiz. Eğer sizde bitki akvaryumu kurmayı planlıyor ve akvaryum bitki toprağı hakkında bilinmesi gereken noktaları öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin birlikte bitki akvaryumları için üretilmiş akvaryum bitki kumu çeşitlerini, katkılarını taban yapılarını tanıyalım.

Bitki Akvaryumu Taban Substratları

Bitki Akvaryumu Taban Substratları

Bitkili Akvaryum Kumu Nasıl Olmalı?

Bitki akvaryumlarının taban malzemesi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için önemlidir. Bu nedenle, bitki akvaryumları için uygun bir kum seçimi yapılmalıdır. İdeal bitki akvaryumu kumu, bitkilerin köklerinin kolayca sıkıştığı, suyun hızla süzülmesine izin veren, besinlerin hızla emilebileceği ve su pH seviyesini koruyabilen bir yapıda olmalıdır.

Bitkili akvaryum kumu aynı zamanda suyu filtrelemeli ve görsel olarak estetik bir görüntü sağlamalıdır. Bu nedenle, akvaryum kumu, kahverengi, siyah, beyaz veya kum rengi gibi doğal renklerde olabilir. Ancak, bitki akvaryumu için seçilen kumun yapay boyalar içermemesi önemlidir.

Bitkili Akvaryum Kum Önerisi

Bitkili akvaryum kumu seçerken, kumun büyüme ortamı için uygun pH seviyesine sahip olması önemlidir. Çoğu bitki akvaryumu bitkisi, pH seviyesi 6,5 ile 7,5 arasında olan ortamlarda en iyi şekilde büyür. Bu nedenle, bitki akvaryumu için kum seçerken pH dengesini koruyacak bir kum seçmek önemlidir.

Ayrıca, bitki akvaryumu kumu seçerken, kumun ince ve pürüzsüz olması da önemlidir. Kumun çok kalın olması, bitkilerin köklerinin kolayca sıkışmasını önleyebilir ve hava akışını engelleyebilir. Bu nedenle, ince ve pürüzsüz bir kum, bitki akvaryumu bitkilerinin rahatça kök salmasını sağlayacaktır.

Benzer İçerikler  En İyi Akvaryum Bitki Kumu Tavsiyeleri

En Akvaryum Bitki Kumu Tavsiyeleri konulu makalemizi inceleyerek ürünler ve özellikleri konusunda bilgi almak için tıklayınız. 

Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu Nasıl Yapılır?

Bitki akvaryumu tabanı, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için temel gerekliliktir. İyi bir bitki akvaryumu tabanı, bitkilerin köklerinin kolayca sıkıştığı, suyun hızla süzülmesine izin veren, besinlerin hızla emilebileceği ve su pH seviyesini koruyabilen bir yapıda olmalıdır.

Akvaryum tabanının kurulumu için öncelikle akvaryumun temizlenmesi ve hazırlanması gerekir. Akvaryum tabanı, temiz ve kalıntılardan arındırılmış olmalıdır. Daha sonra, seçilen bitkili akvaryum kumu tabana yayılmalıdır. Kum, akvaryumun diğer elemanlarına zarar vermeden yerleştirilmelidir. Taban malzemesinin kalınlığı, bitkilerin kökleri için yeterli alanı sağlayacak şekilde seçilmelidir.

Bitki Akvaryumu Taban Malzemesi Çeşitleri

Bitkili akvaryumların sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygun bir taban malzemesi seçimi oldukça önemlidir. Bitkili akvaryum taban malzemeleri, genellikle kum ya da çakıl şeklindedir ve bitkilerin köklerine uygun alan ve besin sağlamak için tasarlanmıştır. Bitki akvaryumu taban malzemeleri, genellikle üç kategoriye ayrılır:

  • Gübre destekli akvaryum bitki kumları,
  • Doğal akvaryum bitki kumları,
  • Aktif gübreli akvaryum bitki kumları.
Gübre Destekli Bitki Kumu

Gübre Destekli Bitki Kumu

Gübre Destekli Akvaryum Bitki Kumları

Akvaryum ürünleri üreten profesyonel firmalar, gelişen teknolojinin sağlamış olduğu imkanlar çerçevesinde kilin belirli boyutlarda fırınlanması ve içeriğine gübre desteği eklenmesi işlemleri sonucu bitki akvaryumu taban kurulumu için gübre destekli akvaryum taban kumu üretmeyi başarmıştır.

Gübre destekli bitki substratları en iyi akvaryum bitki kumu ürünlerinin başında gelmektedir. Kil bazlı ürünün üretimi için fırınlama aşamasında kil taneleri içinde milimetrik hava boşlukları oluşmaktadır. Bu boşluklarda faydalı bakterilerin yaşamı için en uygun alanları oluşturur.

Gübre destekli akvaryum bitki kumu şeklinde tabir edilmesinin iki ayrı sebebi bulunmaktadır. İlk olarak kum yapısı itibariyle, üretim aşamasında bitkilerin ihtiyacı olan besinleri ortalama 6 ila 12 ay kadar karşılayabilmesini sağlayacak kadar besin takviyesi eklenmiş yapıdadır.

Kum yapısındaki mikro boşluklar bakteri kolonilerinin yaşam alanını teşkil etmesinin yanı sıra bitki akvaryumlarında besin ve iyon değişimine de katkı sağlamaktadır. Su içendeki fazla besinleri depo edebilen yapısı sayesinde bitkilerin ihtiyaç duyduğu zamanlarda kullanmasına olanak verir.

Bitki akvaryumu taban malzemesi olarak üretilen gübre destekli bitki kumları genel olarak kızıl-kahve arası renktedir. Mikro boşluklarından dolayı bazı kumların batmama durumu söz konusu olmakta, su yüzeyinde uçuşan kumlar görülebilmektedir. Bu durum 24 ila 48 saat arasında kumun su almasıyla ortadan kalkacak ve kum dibe çökecektir.

Batmama sorunun önüne geçmek amacıyla kurulum aşamasında kum yıkanarak temizlendikten sonra, bir-iki gün su dolu bir kap içerisinde bekletilerek kumların batması sağlanabilir. Sonrasında ıslak haldeki kum ile kurulum yapılabilir. Gübre destekli kumlar tabanın tek başına örtülmesinde kullanılabileceği gibi tabana ek bir katman olarak da kullanılabilir.

Doğal Dere Kumu

Doğal Dere Kumu

Doğal Akvaryum Bitki Kumları

Doğal akvaryum bitki kumları, doğal yapısını değiştirici bir işleme tabi tutulmamış ham yapıdaki akvaryum taban kumu ürünleridir. Zengin içerikli gübre değerleri yoktur ya da yok denecek kadar azdır. Doğal yapılarındaki mineraller uzun vadede çözünme olması durumunda akvaryumdaki besin değerlerine bir miktar katkı sağlayacaktır. Kurulum aşamasında gübre değerlerinin olmaması göz önüne alınarak alt katmanına gübre desteği sağlanmalıdır.

Benzer İçerikler  Ppm Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Örneğin dere kumu, akarsulardan ve delta alanlarından toplanarak akvaryum ve bitki akvaryumu taban kurulumu yapılmasına yönelik satışa sunulan doğal kumlardandır. Doğal kuma bazı mecralarda midye kırığı kumda örnek gösterilmektedir. Ancak midye kırığı kum, bitki akvaryumlarında pH yükseltici etki yaratması dolayısıyla tavsiye edilmez. Midye kırığı kum yerine dere kumu, siyah hagen kum ve kuvartz kum kullanılabilir.

Aktif Gübreli Bitki Kumu

Aktif Gübreli Bitki Kumu

Aktif Gübreli Akvaryum Bitki Kumları

Aktif gübreli bitki kumları üretim aşamaları itibariyle, gübre destekli bitki kumlarıyla benzerlik gösteriyor olsa da yapı itibariyle farklı kumlardır. Besin açısından zengin bataklık havzalarındaki verimli çamurun toplanmasıyla elde edilirler. Toplanan çamur üretici firmalar tarafından birçok defa fırınlanarak sert bir yapıya kavuşması sağlanır.

Sert yapıdaki besleyici içerik belirli boyutlara indirgenerek bitki akvaryumunda kullanılabilecek kum yapısının oluşturulması sağlanır. Bu noktada benzerlik söz konusu olabilir. Çünkü kum tanecikleri içerisinde fırınlanma aşamasında mikro boşluklar oluşmaktadır. Bu boşluklar aktif bir iyon alışverişini sağlamakta, aynı zamanda gübre destekli kumlarda olduğu gibi bakterilerin kolonileşmesine olanak veren alanlar oluşturmaktadır.

Aktif gübreli bitki kumları marka ve çeşitlerine göre değişkenlik gösteriyor olsa da zengin besin içerikleri sayesinde  akvaryum bitkilerine oldukça uzun bir süre besin desteği sağlamaktadır. Tek başına taban kurulumunda kullanılabileceği gibi zengin bir taban katmanı oluşturulmasına ek bir taban katmanı olarak eklenmeleri de mümkündür.Bitki Akvaryumu Katmanlı Taban Kurulumu

Bitki Akvaryumu Katmanlı Taban Kurulumu

Çok Katmanlı Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu

Taban kurulumu, tek bir bitki akvaryumu taban malzemesi kullanılarak oluşturulabileceği gibi uzun vadede besin desteği sağlaması amacıyla birden fazla malzeme ile katmanlı bir taban kurulumu da yapılabilir.

Katmanlı kurulumlar içeriğine göre ortalama 2 yıl ve daha uzun sürelerde bitkilerin ihtiyacı olan besinlerin sağlanmasına olanak veren bir taban yapısının oluşturulmasını sağlar. Hatta iki yıllık kullanım sürecinin ardından tabanın6 ila 12 aylık periyotlarda taban gübresiyle desteklenmesi durumunda daha uzun süre kullanılması mümkün olacaktır.

Bitkili akvaryum taban yüksekliği ne kadar olmalı? Bitki akvaryumu taban kurulumu için uygun yüksekliğin ortalama 8-10 cm aralığında olması önerilir. İçeriğine eklenen katmanlarla birlikte taban kalınlığının minimum 8 ila 10 cm. aralığında olması tavsiye edilir.

Yeterli kalınlığa sahip olan taban yapısı içerisinde faydalı bakteriler tarafından oluşturulan biyolojik katman, uzun vadede akvaryumdaki azot-fosfor döngüsünün oluşturulmasını sağlar. Böylelikle mikro besin içeriğinin yanında makro besin desteği sağlayan bir taban katmanı oluşturulmuş olur.

Bitki akvaryumu taban kurulumu aşamasında katmanlı yapıdaki taban kurulumu inşa edilirken, katmanların arasında sineklik kullanılması sağlıklı bir taban oluşumunu sağlayacaktır. Sineklik ince aralıklı yapısı sayesinde su ve bitki kökleri için geçirgen yapıdadır ve kum katmanlarının da birbirine karışmasına engel olacaktır.

Bitkili Akvaryum Taban Sıralaması

Bitkili Akvaryum Taban Sıralaması

Çok Katmanlı Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu Örneği:

Bitkili akvaryum taban hazırlama konusunda katmanlı bir taban kurulumuna örnek verecek olursak, bitkili akvaryum taban sıralaması aşağıdan yukarı doğru şu şekilde olacaktır:

  1. En Alt Katman (Kolonizasyon Katmanı) : Lav taşı kırığı, kömür tozu, torf.
  2. Orta Katman (Gübre Katmanı): Aktif gübreli bitki kumu, toz veya misket gübre desteği
  3. Üst Katman (Örtücü Katman): Gübre destekli bitki kumu, siyah hagen kum ya da dere kumu gibi doğal bitki kumları.
Benzer İçerikler  Ppm Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Katmanlı taban kurulumunda örnekte olduğu gibi sıralama yapılabileceği gibi tercihe göre bitkili akvaryumu taban sıralaması oluşturulabilir.

Bitki Akvaryumu Toz Taban Gübresi

Bitki Akvaryumu Toz Taban Gübresi

Toz ve Misket Gübre Taban Katkıları

Bitki akvaryumlarında taban kurulumu oluşturulurken katmanlı bir taban yapısında veya doğal kum ürünlerinin kullanımında besin katmanı oluşturması amacıyla kullanılabilecek toz ve misket yapıdaki gübre destekleri bulunmaktadır. Akvaryum taban gübresi niteliğindeki ürünler, akvaryum taban malzemesinin uzun süre besin desteği vermesini ve aktif kalmasını sağlar.

Toz ya da misket gübre olarak üretilen akvaryum taban gübrelerinin, içeriğinde makro ve mikro elementleri karışık olarak bulundurabilen çeşitleri olduğu gibi sadece mikro element takviyesi oluşturmak amacıyla üretilmiş türleri de vardır. Akvaryum taban gübresi genel olarak mikro element takviyesi olarak tercih edilmektedir.

Özellikle akvaryum misket gübreleri genellikle micro element takviyesi için üretilmiştir. Fakat üreticiler zaman zaman misket gübre içeriğine nitraf ve fosfat mineralleri de eklemektedir. Bu minerallerin gübre içeriğinde bulunması akvaryumda dengesiz makro element artışına ve yosun oluşumuna neden olmaktadır.

Bitki Akvaryumu Misket Gübre

Yosun ve alg oluşumunu önlemek amacıyla akvaryum taban gübresi olarak seçilecek ürünlerin içeriği kontrol edilmeli, mümkünse nitrat ve fosfat içeren ürünler tercih edilmemelidir. Toz ve misket gübre katkıları doğal kumlarla ve katmanlı taban yapısıyla oluşturulacak akvaryum tabanının alt katmanlarına gübre desteği olarak kurulumda eklenebilir.

Bitki Akvaryumu Misket GübreGübre destekli akvaryum kumları ve aktif gübreli bitki kumlarıyla oluşturulan tabandaki besin değerlerinin zamanla azalması halinde de akvaryum misket gübresi kullanılabilir. Akvaryum misket gübre ürünleri yapısındaki, akvaryum tabanında besin takviyesi sağlaması amacıyla tabanın 2-3 cm. altına gömülmek suretiyle de kullanılabilir.

Bu yazımızda bitkili akvaryum zemin kurulumu hakkında merak edilen her soruya en doğru yanıtları vermeye çalıştık. Yazımızın ardından:

Bitki Akvaryumu Besin Kaynakları konulu makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Ayrıca; Akvaryum Bitkilerinin İhtiyacı Olan Mineral Besinler konusu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

En Güzel Bitki Akvaryumu Taban Kurulumu Fotoğrafları




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞