Sumplu Akvaryum Nedir?

Küçük akvaryumlarda yeterli temizliği sağlamak için, iç ve dış filtre ürünleri yeterli olabilir. Fakat büyük akvaryumlar için yeterli değildir. İki veya daha fazla dış filtre kullanmak gerekir. Onun yerine akvaryum sump sistemi yaptırmak daha doğru olacaktır.
Bilmeyenler veya yeni başlayanlar Sumplu Akvaryum Nedir? Diye sorabilirler. Sump, büyük akvaryumları için tasarlanmış filtrasyon sistemidir. Akvaryumun boyutu dikkate alınarak birden fazla sump kullanılması gerekebilir.
Yeterli ölçüde yapılan sump sayesinde akvaryum çok daha iyi filtre edecektir. Sumplar akvaryumun çeşitli yerlerine yaptırılabilir. Ana tankın alt kısmına takılabilir. Alt kısmına yaptırılacaksa mümkün olduğunca büyük yapılmalıdır.

Sump Nasıl Çalışır
Ana tankın altına yapıldığında akvaryum çok daha iyi şekilde filtrasyona maruz kalacağından çok daha uzun süre temiz kalacaktır. Genellikle akvaryumla uğraşan kişiler doğalı severler. Bundan dolayı akvaryumlarının doğal görünmesini isterler.
Sump olmayan akvaryumlarda motor, ısıtıcı gibi unsurlar çok fazla olduğundan doğal bir görüntü oluşmaz. Sump yapıldığında ise görüntü daha doğal olacaktır. Çünkü akvaryumun bütün görselliği bozan sump sistemi motoru ve diğer filtreleme unsurları sump içerisinde saklanır.

Sumplu Akvaryum Modeli
Bunun yanı sıra sumpsuz akvaryumlarda temizlik ve oksijen ihtiyaçlarınının karşılanması için hava motoru, iç filtre gibi ekipmanlar olmak zorundadır. Sumpa dökülen su havalandığından ekstra hava motoruna ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca hazır filtre sistemine kıyasla fiyat-performans açısından sump sistemi fiyatı daha makul değerlerde olacaktır.
Alttan Sumplu Akvaryum
En çok tercih edilen alttan sumplu akvaryum çeşitleridir. Alttan sump sistemi yapıldığında akvaryum çok daha güzel filtre edilir. Böylece akvaryum çok daha uzun süre temiz kalır. Şayet alttan sumplu akvaryum yaptırılacaksa dolabının ve demir profillerinin de ona göre yapılması gerekir. Alt kısımdaki deliğin hesaba katılması gerekir.

Mobilyalı Akvaryum Alttan Sump Fitre Sistemi
Ana tanktaki taşırma sisteminin üstü kapalı olmalıdır. Açık olduğunda balıklar fark edemeyeceği için sumpa düşebilirler. Balık kayıplarının önüne geçmek için taşırma sistemi ızgaralarla veya farklı malzemeler kullanılarak kapatılmalıdır. Balıkların taşırma sistemine düşüp ölmesi acıdır. Aynı zamanda ölü balıklar akvaryum içindeki nitratın artmasına neden olacağından zararlı olur.

Örnek Sump Dizilimi
Filtrasyonun çok daha kaliteli olabilmesi için sump sistemindeki bölümlere konulacak malzemelere özen gösterilmelidir. Balık türü de dikkate alınarak seçilmesi gereken malzemeler;
- Akvaryumdaki taşırma sisteminden gelen suyun döküldüğü ilk bölmede elyaf ve onun altında da biyolojik sünger olmalıdır. Kaba pislikler çok daha iyi filtre edilir.
- Beslenecek balıkların cinsine göre malzemelerin bulunduğu ikinci bölmede, yumuşak suyu seven balıklar için torf, sert suyu sevenler için mercan kırığı kullanılabilir.
- Substrat veya zeolit malzemelerinden birinin olduğu üçüncü bölmeye ikinci bölmeden gelen sular yağmurlama yapılarak dökülür.
- Sumpun son bölmesi ve dördüncü bölmedir. Derece, kafa motoru, ısıtıcı bu bölmededir. Bölmeye gelen su, anatanka kafa motoru aracılığıyla basılır.
Yandan Sumplu Akvaryum
Filtrasyon için kullanılan sumpu yanda olan modellere yandan sumplu akvaryum denir. Akvaryumdaki su yüzeyden sumpa taşıma yöntemiyle dökülür. Akvaryumun içinde yemlerden, balıklardan kaynaklanan yağ tabakası olur. Taşırma yöntemiyle su aktarılırken yağ tabakası da temizlenmiş olur. Böylece suyun üst kısmı her zaman tertemiz gözükür. Yem artıkları ve balık pislikleri akvaryumdaki nitrat oranının artmasına neden olur.

Akvaryum Yandan Sump
Nitrat oranının artmaması için suyunun devamlı değiştirilmesi gerekir. Sump kullanıldığında devamlı değişime ihtiyaç duyulmaz. Filtre işleminin daha iyi olabilmesi için çift taşırma sistemi bir sumpa bağlanabilir. Uzun akvaryumlarda ise bir değil iki tane kafa motorunun kullanılması daha uygun olur. Fakat suyun akışı hızlanacağından sesinde de artış olabilir.
Arkadan Sumplu Akvaryum
Akvaryumdaki suyun sumpa ulaştırılması gerekir. Bunun için çeşitli yöntemler vardır. Arkadan sumplu akvaryum çeşitlerinde arka kısımdaki camda delik açılır. Su pimaş boru yardımıyla sumpa aktarılır. Sumpun nereye konulacağı akvaryum tasarlanmadan karar verilmeli ve camdaki delik ona göre açılmalıdır. Delik cam halindeyken açılınca daha kolay olur. Akvaryumun camında delik açmaya çalışınca cam çatlayabilir. Kafa motorunun fişi çekilmez veya elektrik kesilmezse ana tanktaki su seviyesi aynı kalır. Çeşitli nedenlerle su seviyesi düşerse takviye yapılmalıdır.

Akvaryum Arkadan Sump
Bu yazımızda akvaryumlarında en kullanışlı en iyi sump sistemi modelleri hakkında ve sump filtre sistemi tercih etmek isteyenler için ihtiyaç duyulan bilgileri derlemeye çalıştık. Ayrıca; akvaryum filtre sepet dizilimi konusunda detaylı bilgilerden oluşan makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
En İyi Akvaryum Sump Sistemi Örnekleri
- Akvaryumun Arkasında Sump Görünümü
- Alttan Sump Modeli
- Arkadan Sumplı Akvaryum Modeli
- Arkadan Sumplu Küp Akvaryum
- Arkadan Sumplu Mobilyalı Akvaryum Modeli
- Deniz Akvaryumu Sump Sistemi
- Dolap İçi Sump Sistemi
- Mobilyalı Akvaryum Sump
- Mobilyalı Alttan Sumplu Akvaryum
- Set Akvaryum Sump Sistemi
- Sump Akvaryum Filtre Sistemi
- Sump Filtre Dizilimi
- Sump Fitreli Akvaryum
- Sump Kurulumu
- Sump Sistemli Akvaryum
- Sump Tankı
- Sumplu Tank
- Tuzlu Su Sump Sistemi
- Üstten Mini Sump Sistemi
- Üstten Sumplu Akvaryum