Fanusta Japon Balığı Beslemenin Püf Noktaları
Fanusta japon balığı beslemenin püf noktaları konusuna değinmeden önce kısaca bu canlıların özelliklerine değinelim. Japon balıkları, akvaryum hobisine yeni başlayan hobicilerin ilk balık besleme deneyiminin temelini oluşturan canlılardan biridir.
Sazansıgiller balık familyasına dahil olan japon balığı, tatlı turuncu tonlarındaki rengi, evcil ve sosyal davranışlarıyla bakıcılarını fazlasıyla mutlu edecektir. Öylesine popüler, öylesine sevilen balıklardır ki besleyenlerin bir çoğu fanusta japon balığı bakımı konusunda farklı tecrübelere sahiptir.
Balık beslemek üzere bir evcil hayvan mağazasına gidildiğinde veya hediye olarak akvaryum balığı tercih edeceğiniz vakit, başlangıç tecrübeniz için japon balığı önerilmektedir. Peki, Fanusta japon balığı beslenir mi? Ayrıca, Japon balığı bakımı fanusta olacak ise, nelere dikkat edilmelidir?
Bu yazımızda fanusta japon balığı bakımı hakkında fazlasıyla merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca fanusta japon balığı bakımı püf noktaları hakkında ipuçlarından bahsederek, balıklarınızı daha sağlıklı ve daha uzun süre yaşatmanızı sağlayacak bilgileri vermeye çalışacağız. Şimdi alt başlıklar halinde en çok merak edilen sorulara ve yanıtlarına geçelim.
Japon Balığı Ne Kadar Büyür?
Fanusta beslenen japon balıkları ortalama 10 cm. ve üzeri boyutlara ulaşabilmektedir. Akvaryumdaki japon balığı ne kadar büyür? Sorusunun yanıtına değinmek gerekirse; akvaryumda beslenen japon balığı yeterli yüzme alanına sahip olduğunda ve bakımına gereken özen gösterildiğinde 25 cm.’ ye kadar büyüyebilmektedir.
Japon Balığı Ne Kadar?
Evcil hayvan tercihinde oldukça popüler olan japon balıkları konusunda merak edilen başlıca soru japon balığı fiyatları konusudur. Hobiye bir başlangıç yapmak üzere tercih edeceğiniz japon balıkları, genellikle makul fiyatlara sahip olabileceğiniz klasik japon balığı türleri olacaktır. Japon balığı kaç TL? Japon balıkları küçük boyutlu halde 10-15 tl. fiyatlarla satın alınabilen balıklardır.
Çoğunlukla turuncu ve kırmız-beyaz karma renk tonlarında olan ve 5-6 cm. boyutlarındaki japon balığı fiyatları 5-10 lira arasındadır. Fakat japon balığı türleri arasında daha değerli olan, fiyatları görece daha pahalı türlerde(Örn:Oranda Japon Balığı) bulunmaktadır.
Japon Balığı Fiyatları konusunda türleri ve fiyat bilgilerini içeren listemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Japon Balığı Ne Kadar Yaşar?
Yaşadıkları ortamdaki çevresel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösteriyor olsa da evcil japon balıklarının ömrü ortalama 5 yıldır. Fakat dengeli beslenme ve doğru bakım şartlarıyla onlarca yıl yaşayabilen balıkların var olduğunu da bilmelisiniz.
Japon balıkları kaç yıl yaşar? Konulu makalemizi inceleyerek türlerin yaşam süreleri konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayınız.
Japon Balıkları Cam Fanusta Yaşar Mı?
Turuncudan kırmızıya, kırmızdan beyaza kadar rengarenk güzelliğe sahip olan japon balıkları cam fanusta yaşar mı? Balık beslemek isteyenler için oldukça merak edilen bir konudur. Japon balıkları cam fanusta yaşar… Fakat özenli bir bakım yapılması şartıyla! Onların bir balık olduğundan ziyade, sağlıkları için uygun şartların oluşturulması gerektiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Japon Balığı Japon Balığını Yer Mi?
Doğadaki denge içerisinde bilindiği üzere her zaman büyük balık küçük balığı yeme eğilimi göstermektedir. Fakat burada kesin cevabı vermemizi sağlayacak detay büyük balığın ağız ölçülerine küçük balığın sığıp sığmayacağıdır. Eğer küçük olan balık büyük balığınızın ağzına sığabilecek boyutta değilse korkmanızı gerektiren bir durum yoktur.
Japon Balığı Nasıl Beslenir?
Japon balıkları besleme için üretilen hazır yemler genel olarak stick olarak üretilen fabrikasyon balık yemleridir. Japon balığı yemi nasıl olur? İçeriği marka ve ürüne göre değişkenlik gösterse de, japon balığı yeminin fiziki görünümü itibariyle stick, pellet ve pul yem türleri bulunmaktadır.
Japon Balığı Yemi Tavsiye Eder Misiniz?
Balık satın aldığınız evcil hayvan mağazalarında ve online satış sitelerinde japon balığı yemi olarak piyasaya sunulan birçok ürün bulunmaktadır. Balığınızı satın aldığınız yerde tarafınıza şeffaf bir poşet içerisinde rengarenk bir yem verilerek balıklarınız için yeterli olduğu söylenebilir. Peki doğru yemi nasıl tespit edebiliriz? En iyi japon balığı yemi hangisidir? Diye düşünebilirsiniz.
Aslında en iyi japon balığı yemi diye bir ürün bulunmamaktadır. Bu noktada daha iyi bir seçim yapmanızı sağlayacak etken kaliteli ürün sunan markaların yemlerini tercih etmek olacaktır. Tercihinizi yaparken internet üzerinden satış yapan mağazalardaki kullanıcı yorumlarına göz atmanız seçiminizi kolaylaştıracaktır.
En İyi Japon Balığı Yemleri ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
Japon Balığı Yem Miktarı Ne Kadar Olmalı?
Japon balığı yem miktarı ne kadar olmalıdır? Ya da japon balığına günde kaç tane yem verilir? Soruları sık sorulan sorular arasındadır. Öncelikle japon balığı besleme zamanlarında balığınızın doymayacağını düşünerek bir anda fazla fazla yemleme yapmayın. Yem miktarını ölçü birimi olarak belirlemek gerekirse, balığınızın gözünü baz alabilirsiniz. Balığınızın gözü boyutlarında sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yemleme yapabilirsiniz.
Japon balığı beslemek için kullanacağınız yem büyük sticklerden oluşuyor ise stick yemi ikiye veya üçe bölerek sabah akşam verebilirsiniz. Japon balığı pul yem veya pelet yem ile beslenecek ise yemin boyutlarına bağlı olarak vereceğiniz yem miktarını belirleyebilirsiniz.
Japon balığı besleme için yem miktarını tespit ederken lütfen cömert olmayın. Aksine daha tasarruflu olmaya çalışın, çünkü japon balığı bakımı fanusta yapılırken vereceğiniz yem miktarındaki fazladan her yem tanesi balığınızın sağlığına fayda yerine zarar verecektir.
Japon Balığı Yemsiz Kaç Gün Yaşar?
Beslenmesine ve bakımına özen gösterilen sağlıklı japon balıkları yemsiz olarak bir haftaya kadar aç kalabilmektedir. Ancak 3-4 günü aşan açlık durumları fanustaki şartların kısıtlı olmasından dolayı son derecek risklidir.
Bu nedenle özellikle tatil ve şehir dışına çıkma durumunuz söz konusu olduğunda balığınızı bakabilecek kişilere emanet etmeniz daha doğru olacaktır. Tatile giderken japon balığınızın sağlığı için emanet edeceğiniz kişilere, balığınıza vermesi gereken yem miktarını özellikle belirtmelisiniz.
Balıklar kaç gün aç kalabilir? Sorusunun kapsamlı bilgiler ışığında yanıtlandığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Japon Balığı Yemi Bitti Ne Verebilirim?
Japon balığı yemi tükendiğinde veya bir kaza sonucu yem kullanamaz duruma geldiğinde hobicilerin sıklıkla sorduğu soru şudur: Japon balığı yemi Bitti ne verebilirim? Hatta devamında sunulan ilginç fikirler de bulunmaktadır.
Ekmek, peynir, cips, buğday, mısır, bulgur gibi… Ancak bu fikirler çözümden ziyade son derece tehlikeli sonuçlara hatta balığınızın ölümüne neden olabilir. Çünkü balığınızın sindirim sistemi bu besinlerin tüketimine uygun değildir.
Eğer balığınıza yem temin etme süreniz birkaç günlük kısa bir süreyi kapsıyorsa yeme alternatif olacak herhangi bir ürün kullanmanıza gerek yoktur. Lakin uzun süre balığınıza yem verememe durumunuz varsa, beş dakika haşlamak suretiyle yem miktarınız kadar verebileceğiniz; taze ıspanak yaprağı, kabuğu soyulmuş taze bezelye gibi, kırmızı kapya biber, havuç gibi sebzeler ile balığınızı besleyebilirsiniz.
Japon Balığı Neden Ölür?
Japon balıkları diğer akvaryum balıkları gibi çevresel faktörlere ve bünyelerine bağlı olarak hastalanabilir veya ölebilirler. Aniden balığınızın ölmesi acı bir tecrübeyle birlikte en çok aranan soruyu beraberinde getirir. Japon Balığı Neden Ölür? Fanusta beslenen japon balıklarının ölmesine sebep olan en önemli neden aşırı yemlemedir.
Balığım doyuyor mu? Belki doymuyordur. Niyetiyle aşırı yem verilmesi balığınızın kabız olmasına hatta sindirim sistemini etkileyen enfeksiyonlara yakalanmasına neden olmaktadır. Sindirim sistemi enfeksiyonuna karşı hassas olan japon balıklarının ani ölümleri söz konusu olabilir.
Ayrıca su değişimi yapılırken, dinlendirmek işlemi yapılmadan direkt olarak klorlu çeşme suyunun kullanılması balıklarınıza ani şok etkisi yaşatarak ölmelerine neden olmaktadır. Sudaki ani ısı değişimleri de balıklarınızın şoka maruz kalmasına, hastalanmasına hatta ölmelerine neden olmaktadır.
Bu gibi durumlarla karşılamamak ve ani ısı değişimlerinin söz konusu olmaması için balıklarınızı ısı kaynaklarından uzağa konumlandırmanız doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca su değişimlerinde ekleyeceğiniz taze su sıcaklığının balığınızın bulunduğu fanus içerisindeki sıcaklığa yakın bir seviyede olmasına özen göstermelisiniz.
Akvaryum balıkları neden ölür? Konusunun detaylı bilgilerle açıklandığı makalemizi okumak isterseniz tıklayınız.
Japon Balığı Az Hareket Ediyor. Neden?
Balıklarda diğer canlılar gibi hareket ederken zaman zaman dinlenmeye ihtiyaç duyabilen canlılardır. Özellikle akşam vakitlerinde ve odanızda ışığın kısıtlı olduğu karanlık bölgelerde balığınızın hareketlerinde kısıtlanma olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda Japon balığım az hareket ediyor. Acaba hasta mı? Diye endişe edebilirsiniz. Endişenizin doğru olup olmadığını anlamak amacıyla birkaç gün boyunca balığınızı takip ediniz.
Sadece karanlık zamanlarda hareketlerinde bir azalma söz konusu oluyorsa balığınız dinleniyor hatta kısmen uyuyordur diyebiliriz. Ancak balığınız takip ettiğiniz birkaç gün boyunca hem az hareket ediyor hem de yeme karşı ilgisiz davranıyorsa balığınızın hasta olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda kurtarıcı ilk müdahalemiz su değerlerinde bir olumsuzluk olabileceği ihtimaline karşın su değişimi yapmak olacaktır.
Yapacağınız %50 su değişimini balığınızın suyuna yakın ısıya sahip olan dinlenmiş su ile gerçekleştirmeniz doğru olacaktır. Sonrasında balığınızı gözlemleyerek ertesi gün tekrar yem vermeyi deneyin. Eğer balığınız yem yemeye başladıysa tehlike geçmiş demektir.
Balıklar Uyur Mu? Sorusunun detaylı bir şekilde ele alındığı makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
Japon Balığı Dışkısı Neden Uzar?
Japon balığı dışkısı uzun olduğunda dikkat çeken bir durum gibi görünebilir. Fakat endişelenmenizi gerektiren bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Balıklarınıza yem verirken biraz bonkör davranıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla sağlıklı sindirim sisteminden geçen yemlerin miktarına bağlı olarak japon balığı dışkısı uzun olabilir.
Japon balıklarının uzun dışkı bırakması konusunda kabız olduklarına dair yanlış bir söylenti bulunmaktadır. Unutmayın kabız olan canlı dışkılayamaz, uzun dışkı bırakması kabız olduğu anlamını taşımaz. Kaldı ki balıklarınızı beslerken zaman zaman bitkisel içerikli yemler ve haşlanmış ıspanak gibi ikramlar veriyorsanız japon balığı kabızlık sorunu sizin için uzak bir kavram olacaktır.
Japon balığı şeffaf dışkı bırakması durumunda olumsuz bir durumdan bahsedebiliriz. Japon balığı arkasından iplik benzeri şeffaf bir dışkı bırakıyorsa iç parazite bağlı kabızlık durumu söz konusu olabilir. İç parazit sorununda sindirim sisteminde tahribat olan japon balığı şeffaf dışkı bırakmakta ve dışkı jelimsi bir görünüme sahip olmaktadır.
Eğer japon balığı dışkısı beyaz ve şeffaf bir hal aldıysa ve sorun bir süredir devam ediyorsa öncelikle doğal tedavi yöntemlerine başvurmalısınız. Sarımsak iç parazit tedavisinin başlangıç dönemlerinde oldukça etkili doğal bir antibiyotiktir. Balığınızın yemini ezilmiş sarımsak suyunda 1-2 dakika beklettikten sonra verebilirsiniz.
Balığınızın yem yememesi veya sarımsak ile iç parazit tedavisine birkaç gün boyunca cevap vermemesi halinde balıklar için özel olarak üretilmiş iç parazit ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Tedavi süreci boyunca sindirim sistemi zayıflayan balıklarınızı yormamak ve tedavi sürecinin kolay atlatılmasını sağlamak için öğünlerde verdiğiniz yem miktarını artırmamaya dikkat edin.
Japon Balığı Beyaz Benek Hastalığı Nedir?
Genellikle hareketli olan balığınızın birkaç gündür fanustaki kuma ve dekorlara sürtündüğünü görüyor olabilirsiniz. Hareketlerinde stresli bir hal vücudunda beyaz noktacıklar halinde bir oluşum fark ettiyseniz japon balığı beyaz benek hastalığı ile mücadele ediyor olabilir.
Son günlerde aniden yüksek miktarda su değişimi yaptıysanız ve su değişiminde sıcaklık konusundaki tavsiyemize dikkat etmeden bu işlemi tamamladıysanız şüpheleriniz kesinlik arz edebilir. Ancak bu hastalık çok fazla ilerlemedikçe doğru bir yaklaşım ile kısa sürede tedavi edilebilecektir.
Beyaz Benek Hastalığı ve Tedavisi konusunda detaylı bilgilerden oluşan makalemizi okumak için tıklayınız.
Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Japon balığı cinsiyet ayrımını yapabilmeniz konusunda çeşitli platformlarda doğruluğu tartışılan bir çok yöntem ve bilgi bulunmaktadır. Lakin tek bakılan japon balıklarında cinsiyet ayrımının kesin bir şekilde yapılabilmesi için uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Uzun süredir japon balığı üretimi yapan uzman kişiler tarafından fiziki görünüme bağlı olarak kesin bir şekilde japon balığı cinsiyet ayrımı yapılabilecektir. Uzman üreticilerin japon balığı erkek dişi ayrımı aşamasında fiziki farklılıklardan ziyade balık davranışlarının da belirleyici olduğuna yönelik görüşleri bulunmaktadır.
Uzman görüşü dışında birden fazla balığa sahipseniz, üreme dönemlerinde dişi balıklarınızın erkek balıklar tarafından kovalandığını ve karınlarına vurulması gibi bir hareketin gözlemlenmesi mümkündür. Bu davranışa bağlı olarak cinsiyet tahmini yapabilirsiniz. Japon balığı nasıl ürer? Diye merak edenler için belirtelim: Japon balıkları yumurtlayarak üreyen balık türlerindendir.
Japon Balıkları Nasıl Çiftleşir?
Japon balıkları ortalama 1 yaşına geldiklerinde üreme olgunluğuna ulaşırlar. Üreme ve yumurtalama konusunda en verimli oldukları dönem ise 3 yaş ve üzeri dönemlerdir. Bu nedenle özellikle üç yaşını doldurmuş japon balığı üreme dönemi içerisindedir diyebiliriz.
Peki, japon balıkları nasıl çiftleşir? Japon balığı erkekleri yumurtalamaya hazır dişi japon balıklarını yumurtlatana kadar kovalar. Kovalamaca sürecinde dişi japon balığının yumurtlaması ile birlikte erkek balık yumurtaları döller. Kalabalık akvaryumlarda tek bir dişi balığın birden fazla erkek tarafından kovalandığı gözlemlenmiştir.
Erkek balık tarafından ısrarlı bir şekilde kovalanan dişi japon balığı yumurtalarını parlak cam ve dekor yüzeyleri ya da kayaların üzerine bırakır. Erkek japon balıkları ise bırakılan yumurtaların üzerinden geçerken spermlerini bırakarak yumurtaların döllenmesini sağlar. Böylelikle japon balığı çiftleşmesi gerçekleşmiş olur.
Japon Balığı Nasıl Yumurtlar?
Japon balıkları üreme erişkinliğine ulaştıklarından dişi japon balığı yumurta üretimine başlar. Sağlıklı dişi bir japon balığı ortalama 500 ile 2500 arası yumurta üretmektedir. Japon balığı yumurtlama belirtileri:
- Hamile japon balığı yumurtlama belirtileri arasında en belirgin olanı karın şişliğidir. Yumurtlamak üzere olan balığın karnı belirgin derece şişer.
- Hamile japon balığının karnına önden, arkadan ve yanlardan bakıldığında şişliğin oval ve nispeten dolgun bir görünüm alır.
- Karındaki şişliğe bağlı olarak kısmen yeme karşı ilgisizlik olabilir.
- Erkek balıkların dişi balığı kovalarcasına peşinden koştuklarını gözlemleyebilirsiniz.
Japon balığı yumurtası nasıl anlaşılır? Diye merak ediyorsanız; yukarıdaki fotoğraf görüleceği üzere japon balığı yumurtaları oldukça küçük boyutlardadır. Döllenme öncesi bırakılan yumurtalar kısmen şeffaf renklere sahip olur. Bozulan yumurtalar ise beyazlaşarak mantarlaştığından kolaylıkla ayırt edilebilir.
Japon balıkları ne zaman yumurtlar? Sorusunun cevabına dönecek olursak, japon balığı yumurtlaması için en uygun zaman sabahın ilk saatleridir. Yumurtlamaya hazır dişi japon balıkları için ideal akvaryum sıcaklığı ise 20-26 °C derece aralığında olmakla birlikte 22 °C derece olması tavsiye edilir.
Japon Balığı Fanusta Yumurtlar Mı?
Japon balıklarının çok nadir de olsa fanusta yumurtladığı görülmektedir. Fakat fanusta yumurtlamaları yavruların doğacağı anlamını taşımamaktadır. Çünkü fanusta dünyaya gelen yumurtalar kısa sürede balıklarınız tarafından tüketilecektir. Japon balığı yumurtlaması ve yavrulaması için özel üretim şartlarının oluşturulması, çoğunlukla da üretimin uzman kişilerce gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Japon Balığı Canlı Yem Yer Mi?
Japon balıkları bulundukları suya düşen ve ağızlarına sığabilecek sinek ve böcekleri yiyecektir. Ayrıca akvaryumculardan temin edebileceğiniz tubifex gibi canlı yemleri de severek tüketeceklerdir. Japon balığı canlı yem tüketimi için dikkatli olmakta fayda vardır.
Suya düşen bir canlı yemi tüketiyor diye balığınıza böcek yakalayıp vermeniz veya akvaryumculardan canlı yem olarak tubifex alarak balıklarınıza vermeniz sağlıklarınız olumsuz etkileyebilecektir. Çünkü doğal yaşamda bakteri ve hastalık taşıması muhtemel ortamlarda yaşayan ve beslenen sinek, böcek ve tubifex kurdu gibi canlılar balığınızın çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklara yakalanmasına sebep olacaktır.
Dolayısıyla tubifex gibi canlı yemlerin kurutulmuş veya steril olarak dondurulmuş hallerinin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Sinek ve böceklerin ise suya düştüğünü gördüğünüzde bunları balığınızın yemesine müsaade etmeden sudan çıkarmanız balığınızın sağlığını korumaya yönelik bir davranış olacaktır.
Fanusta Japon Balıklarının Suyu Kaç Günde Bir Değiştirilir?
Okurlarımız tarafından fazlasıyla merak edilen bir diğer husus; Fanusta japon balıkların suyu kaç günde bir değiştirilir? Sorusunun en doğru cevabının ne olduğudur. Fanusta beslenen japon balığı yaşadığı ortamı hızlı bir şekilde kirletecektir.
Ortamdaki su miktarının azlığı, balığım doysun düşüncesiyle yapılan fazla yemlemenin etkisiyle birleştiğinde kirlenme süreci kısalacaktır. Akvaryum balıklarının sağlıklı bir yaşam sürmesinde su değerlerinin stabil bir yapıya sahip olması oldukça etkilidir. Sonuç olarak, fanusta sağlıklı su değerlerinin korunması için haftada bir gün su değişimini yapılması önerilmektedir.
Su değişim süresinin uzunluğundaki temel etken yaptığınız yemleme miktarıdır. Fanus dibinde artık yem kalmıyorsa ve yoğun bir dışkı birikintisi olmuyorsa su değişim süresi haftada bir olarak belirlenebilir. Ancak fanusta birden fazla balığa sahipseniz veya artık yem miktarı konusunda sorun yaşıyorsanız su değişim süresinin 3-4 günde bir olacak şekilde düzenlenmesi doğru bir zamanlama olacaktır.
Japon Balığı Fanusunda Su Değişimi Nasıl Yapılır?
Japon balıkları gerek oburlukları, gerek dışkılamaları, gerekse kumu karıştırma eğilimleri dolayısıyla suyu fazlasıyla kirletebilen tatlı yaramaz canlılardır. Sularının bulanık bir hal alması kirlenmenin en belirgin göstergesidir. Su görünümü berrak, balığınız fazla dağınık olmasa dahi bu suyun kirlenmediği anlamına gelmez.
Balık yemleri ve dışkıları su içerisinde amonyak ve nitrat gibi toksik etki oluşturan salınım yapmaktadır. Özellikle fanusta bulunan su içerisinde biriken zararlı maddelerin ise filtreleme sistemi olmadığından haftalık olarak su değişimleri ile uzaklaştırılması önerilmektedir.
Su değişimi yapılırken fanusu temizleme ihtiyacınız yoksa, bir kap veya hortum yardımıyla fanusunuzdaki suyun 1/3′ ü kadarını boşaltmanız yeterli olacaktır. Aşırı kirlenme durumlarında su değişim miktarını 1/2 oranına kadar artırabilirsiniz.
Tahliye edilen kirli su yerine en az iki gün dinlendirilmiş çeşme suyu veya hazır su vasıtasıyla taze su ekleyebilirsiniz. Balığınızın sağlığı için taze su ekleme işleminde, ekleyeceğiniz taze suyun balığınızın bulunduğu sudaki sıcaklık derecesiyle aynı veya yakın bir değere sahip olduğundan emin olunuz.
Fanus Nasıl Temizlenir?
Balığınızı beslediğiniz fanusun yüzeylerinde zamanla tortulaşma, yosunlaşma, kahverengi veya yeşil tonlarında bir kirlenme oluşabilir. Cam yüzeyindeki bu kirlenme ve yosunlaşma suda çözünmüş olan besin ve dışkılar dolayısıyla ortaya çıkmaktadır.
Balığınızı görmekte zorlandığınız, hoş olmayan bu kirlilikle birlikte Japon balığı fanusu nasıl temizlenir? Sorusu merak konusu olacaktır. Fanusu temizlemeden önce mümkün olduğunca su yüzeyine yakın kısımdan, başka bir kap içerisine sudaki dışkı ve yem artıklarını almadan fanusun yarısı kadar su ayırın.
Temizlik başlangıcı ve temizlik süresince balığınızı da fanustan tahliye ederek ayırdığınız suyun içerisinde muhafaza edin. Sonrasında fanusun içerisindeki kum kalan su ile karıştırarak içerisindeki pislik ve tortuların ayrışmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir süzgece boşaltarak fanusta kalan su ile kumu durulayabilirsiniz. Kumun temizlenmesi ve fanustan ayrılmasının ardından fanusun temizliğine geçebilirsiniz.
Cam fanusun iç yüzey temizliği için daha önceden deterjan türevi maddeler ile temas etmemiş bir sünger kullanabilirsiniz. Sünger ile cam yüzeyleri çok bastırmadan ovarak temizleyebilirsiniz.
Temizlik tamamlandıktan sonra camı çeşme suyuyla duruladıktan ve suyunu süzdükten sonra, öncelikle balığınızı ve balığınızın alışkın olduğu ayırdığınız suyu fanusa ekleyebilirsiniz. Sonrasında dinlenmiş taze su ile fanusu eksik suyunu tamamlayabilirsiniz.
Son olarak, Japon Balığı konulu makalemizi inceleyerek japon balıklarının özellikleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz tıklayınız.
teşekkür ederim, çok hoşuma gitti içerikler, bilgilendim.
Hediye olarak fanusta Japon balığı getirmişler, normalde çok tersim bu durumlara sonuçta o da bir canlı küçücük fanusta yaşaması haksızlık ama geri de çeviremedim maalesef. Akvaryum alabilene kadar fanusta bakıyorum. Korkuyorum da ölecek diye umarım ölmez.
Fanusta balık bakılmaz. Japon balığı hiç bakılmaz sazangillerden bir tür havuz balığıdır balık başına en az 40 lt su hesabı yapınız suyu en çok kirleten türlerdendir. Filtre ve hava motoru mutlaka lazımdır. Yem alırken kaliteli markalara yönelin ve farklı çeşitler olsun. Mutlaka haftada bir haşlanmış bezelye kabuklarını soyup verin kabızlık sorunu olmaması için…