BitkiBalik.Com

Akvaryumda Balık Beslemek

Akvaryumda Balık Beslemek

Evcil hayvan hobisine merak duyan ve akvaryumda balık beslemek düşüncesinde olan birçok insan için önceden bir tecrübesi yoksa, balık besleme fikri zor gibi görünebilir. Köpeklerin 8 ila 12 yıl yaşadığı, kedilerin yaklaşık 12 ila 14 yıl yaşadığını biliniyor. Peki ya balıklar?

Ofiste veya evde balık beslemek, başlangıçta zahmetli bir evcil hayvan hobisi olarak düşünülebilir. Ancak doğru bilgilerle birlikte gerekli akvaryum ekipmanları sağlandıktan sonra evde akvaryum bakımı rahatlıkla yapılabilir. Yeter ki besleyeceğiniz balık türünü araştırarak ihtiyacı olan akvaryum şartlarını sağlamaya özen gösterin…

Çoğu insan evine akvaryum kurulumu yapmaya karar verdiğinde, balıkların özellikleri ve ortalama yaşam süresi genellikle göz önüne alınmaz. Bu yazımızda akvaryumda balık bakımı ile ilgilenenler için balıklar ile ilgili bilgiler ve bilinmesi gereken detaylardan bahsedeceğiz. Gelin birlikte balıkların yaşamı konusunda bilgilere değinerek akvaryumda balık beslemek konusunu detaylı olarak inceleyelim.

Evde Balık Beslemek

Evde Balık Beslemek

Balıkların Yaşam Süresi

Akvaryum balığı ne kadar yaşar? Sorusu, evde akvaryum balığı beslemek isteyenler için balıklar hakkında bilgiler bakımından oldukça önemlidir. Çünkü evcil hayvan seçiminde tercihimiz balık olacaksa bilinmesi gereken en temel husus, balıkların üç-beş ay ile kısıtlı bir ömre sahip olmadıkları konusudur.

Yabani balıkların yaşam süresi hakkında net bir bilgi bulunmasa da, evcil balıklar iyi bir bakım ile uzun yıllar hayatta kalabilmektedir. Bu yaşam süresi ortalamadır ve beslenen türün özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir.

Örneğin lepistes balıkları gibi canlı doğuran türlerinin ömrü birkaç yıl ile sınırlıyken japon, melek ve oscar balığı gibi türlerin onlarca yıl yaşayabildikleri bilinmektedir. Akvaryumda balık bakımı konusu genel geçer bilgilerden ziyade beslenecek balık türüne göre detayları değişen bir konudur.

Akvaryumda balık beslemek için yeni başlayanlara önerimiz balıklara nasıl bakılır? Sorusunu her yönüyle cevaplayabilecek kadar araştırma yapılması olacaktır. Uzun süre önce tecrübe edip ara verdikten sonra tekrar başlayanlar için tavsiyemiz ise; zamanla edinilen tecrübeler dahilinde akvaryumdaki şartların beslenen balık türüne uygun şekilde ayarlanması gerektiğinin bilinmesidir.

Kimi balık türleri daha sıcak sulara ihtiyaç duyarken, kimi balık türleri soğuk sularda yaşayabilmektedir. Bu nedenle akvaryumda balık besleme fikrinin gelişimi aşamasında besleyeceğiniz türü iyi araştırmanız faydalık olacaktır. Akvaryum sıcaklığından, pH seviyesi konusundaki isteklerine, beslenme ihtiyaçlarından akvaryumdaki gereksinimlerine kadar beslenecek balıklar hakkında bilgiler araştırılmalıdır.

Akvaryumda Balık Besleme

Akvaryumda Balık Besleme

Akvaryumda Balık Bakımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde balık bakımı konusunda karar verdikten sonra, balık almak üzere evcil hayvan mağazalarına ya da akvaryumculara gittiğinizde size ilk olarak akvaryumunuzun olup olmadığı sorulacaktır. Akvaryum ile birlikte birçok ürünün ihtiyaç olduğu belirtilerek almanız gerektiğini söyleyeceklerdir. Ancak akvaryumda balık bakımı için öncelikle balıklarınızın temel ihtiyaçlarının sağlanması gerekmektedir. Sonrasında tercihinize ve görsel zevklerinize bağlı olarak temel ihtiyaçlarınız dışındaki ürünleri alabilirsiniz.

Akvaryumda balık beslemek için gerekli malzemeler:

  • Akvaryum,
  • Akvaryum filtresi veya akvaryum hava motoru,
  • Isıtıcı,
  • Akvaryum kumu ve isteğe göre dekor malzemeleri.
Yeni Akvaryum

Yeni Akvaryum

Akvaryum

Akvaryum, balıkların yaşam alanıdır. Balıkların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için uygun bir akvaryum seçmek çok önemlidir. Akvaryum seçimi yaparken, balıklarınızın balık türü, boyutları ve sayısına göre uygun boyutta bir akvaryum seçmelisiniz. Bu aşamada besleyeceğiniz balık türlerinin yaşamak için ihtiyaç duyduğu su miktarını baz alarak akvaryum litre hacmini tespit edebilirsiniz.

Akvaryum litre hacmi hesaplaması için daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayınız.

Akvaryum İç Filtre - Hava Motoru

Akvaryum İç Filtre – Hava Motoru

Akvaryum Filtresi – Akvaryum Hava Motoru

Akvaryumda balık beslemek için yalnızca barınma alanının sağlanması yeterli olmayacaktır. Akvaryum suyu balıkların solunumu açısından oksijen bakımından zengin hale getirilmelidir. Ayrıca balıklarınızın sağlığı için akvaryum suyundaki organik atıkların filtrelenmesi gerekmektedir. Akvaryum filtresi, akvaryumda biriken atıkları temizler ve suyun temiz kalmasını sağlar.

Benzer İçerikler  Akvaryum Suyunda Bulanıklık Nedenleri

Akvaryumdaki suya oksijen takviyesi yapmak, aynı zamanda filtrelemeyi de sağlamak amacıyla iç filtre alınabilir. Ya da akvaryuma hava vererek oksijen kaynağı oluşturmak ve pipo filtre gibi ekipmanlarla desteklemek amacıyla hava motoru temin edilebilir.

  • En Sessiz Hava Motoru Markaları konusunda bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.
  • En İyi Akvaryum İç Filtre Önerileri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız.
Akvaryum Isıtıcı

Akvaryum Isıtıcı

Isıtıcı

Akvaryum balıklarının sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise akvaryumdaki su sıcaklığının sabit tutulmasıdır. Bu nedenle akvaryumunuzun boyutlarına uygun bir ısıtıcı edinmeniz ani sıcaklık değişikliklerinin önüne geçecek ve akvaryum ısısını sabit bir seviyeye getirecektir.

  • Akvaryum Isıtıcısı Seçimi İçin Bilmeniz Gerekenler konulu makalemizi incelemek ve akvaryum ısıtıcıları konusunda daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.

Akvaryum Kumu ve Dekor Ürünleri

Akvaryumda balık beslemek üzere, temel ihtiyaçların seçiminden sonra tercihe bağlı olarak akvaryum içerisindeki dekoru sağlamak amacıyla akvaryumda kullanılmak üzere üretilen kum, kaya ve dekor ürünleri edinebilirsiniz.

Midye Kırığı Kum

Midye Kırığı Kum

Akvaryum kumu, akvaryumun zeminini kaplayan bir malzemedir. Balıkların doğal yaşam alanlarındaki kum veya çakıl benzeri bir yapıya sahip olması, akvaryumda da aynı ortamı sağlamak için önemlidir.  Kum ve dekor ürünlerinin seçiminde renkli olan kumlardan boyalı olması muhtemel ürünlerden kaçınmanız besleyeceğiniz balıkların sağlığı açısından elzem bir konudur. Midye kırığı kum veya doğadan temin yoluyla üretilen sonradan boyama işlemlerine tabii tutulmamış ürünlerin seçimi doğru olacaktır.

Akvaryuma Uygun Doğal Kum ve Kaya

Akvaryuma Uygun Doğal Kum ve Kaya

Balıklarımızın yaşayacağı ortamın oluşturulmasına dair ihtiyaçların sağlanmasından sonra sıra balıkların bakımı, beslenmesi ve akvaryumun temizliğe konularına geliyor.

Akvaryum ve gerekli ekipmanlar dışında Akvaryum Suyu Nasıl Olmalı? Konusunda kapsamlı bilgilere ve püf noktalara değindiğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Akvaryum Balık Türlerinin Seçimi

Bir tatlı akvaryumunu onlarca çeşit balık türü arasından seçim yaparak balıkla doldurma görevi göz korkutucu görünebilir. İlk defa bir tatlı su akvaryum kuruyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda balığın bulunduğunu göreceksiniz.

Akvaryumda Balık Beslemek İçin Balık Türü Seçimi

Akvaryumda Balık Beslemek İçin Balık Türü Seçimi

Akvaryumu balık beslemek için, tamamen büyüdüğünde akvaryuma rahatça sığacak balık türlerini belirlemeniz gerekir. Türlerin akvaryum içerisindeki su sertlik ihtiyacının, sıcaklık ihtiyacının da bilinmesi ayrıca; balıklar arasında uyuşmazlığı önlemek için akvaryumda birbiriyle uyumlu balık türlerinin seçilmesi gerekmektedir.

Benzer İçerikler  Akvaryum Silikonu Hakkında Bilgiler

Bu sebeple akvaryumda balık besleme fikrinin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi için araştırma yapmak ya da balık konusunda gerçekten bilgili ve güvenilir satıcılardan alışveriş yapmak oldukça önemlidir. Özellikle bilinen balık türleri dışında seçim yapmak isterseniz, internet üzerinden araştırma yapmanız da karar vermenizi kolaylaştırıp sağlıklı bir tür seçimi yapmanızı sağlayacaktır.

  • En Dayanıklı Akvaryum Balıkları hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Akvaryum Kurulumu

Balık beslemek üzere baştan düzgün bir akvaryum kurmak, sistemin yörüngeye oturmasını ve düzgün işlemesini sağlar. Akvaryum içerisindeki kum, çakıl ve dekor malzemelerinin kurulum sırasında uygun şekilde temizlenmesi, kumun ve diğer dekor ürünlerinin akvaryum içine girdikten sonra oluşan bulutlu akvaryum suyunu düzeltmek için yapılacak su değişimlerinden ve yorucu mücadeleden sizi kurtaracaktır.

Akvaryum Kurulumu

Akvaryum Kurulumu

Akvaryuma Balık Ekleme

Akvaryumda balık beslemek konusunda acele etmeden yavaş ilerlemek önemlidir. Akvaryum kurarken balıkları eklemeye acele etmemeli, akvaryum suyunun balıkların eklenmesi için uygun hale gelmesi beklenmelisiniz. Akvaryum içerisindeki suyun oturması minimum bir haftayı bulacaktır.

Bu sürecin sonunda dayanıklı bir balık türünü suya alıştırarak eklemeli ve gözlemlemelisiniz. Eğer balığın hareketlerinde herhangi bir anormallik yoksa diğer balıklarda suya alıştırma işlemiyle birlikte yavaş yavaş akvaryuma eklenebilir.

Akvaryuma Balık Ekleme

Akvaryuma Balık Ekleme

Akvaryum Balıklarının Beslenmesi

Evde balıklara nasıl bakılır? Ya da akvaryum balıkları nasıl beslenir? Soruları okurlarımız tarafından en çok merak duyulan konuların başında gelir. Doğada, balıklar aç olduklarında yiyecek ararlar ve ne zaman yiyecek bulurlar ise o zaman yiyeceklerdir. Doğal ortamlarında besin kaynakları bolsa günde birkaç kez beslenebilirler, eğer gıda kaynakları azsa, günler içinde sadece hayatta kalmalarına yetecek kadar öğünler ile idare edebilirler.

Sonuç olarak balıklar, doğal ortamlarında beslenme konusunda vahşi doğanın sundukları ile hayatta kalırlar. Peki, evde balık nasıl beslenir? Evde balık beslemek için akvaryum balıkları için özel olarak üretilmiş balık yemlerini kullanabilirsiniz. Örneğin japon balığı besleyecekseniz, japon balıkları için üretilmiş balık yemleri ile beslenmelerini sağlayabilirsiniz. En iyi japon balığı yemleri ve özellikleri hakkında bilgilerle derlediğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.

Akvaryumda Balık Bakımı

Akvaryumda Balık Bakımı

Unutmayın! Balıklar genlerinde var olan bu iç güdüleri dolayısıyla fırsatçıdır ve ne zaman beslenme şansı olsa o zaman yiyecektir. Haliyle onlara ne zaman yiyecek sunsanız, aç olmasalar dahi attığınız yemleri reddetmeyeceklerdir.

Beslenme ihtiyacı olmasa dahi akvaryuma yaklaştığınızda, sizin yem atacağınız ümidiyle sağa sola koşuştururcasına hareket eden balıklara kıyamama düşüncesiyle fazla yem vermek, sağlıkları açısında olumsuzluklara neden olacaktır.

Aşırı besleme, fazla dışkıyla birlikte yem artığını da beraberinde getireceği için suyun içerisindeki amonyak miktarını artıracaktır. Artan amonyak seviyesi ise balıklar için son derece zehirli bir ortama zemin hazırlayacaktır. Bu sebepten dolayı balık yemi paketlerinde aşırı beslenmenin tehlikelerine ilişkin açık uyarılar bulunmaktadır.

Balıkların Beslenmesi

Balıkların Beslenmesi

Peki, balıklar ne zaman beslenmeli? ya da balıklar günde kaç kez beslenmeli? Balıklara gün içerisinde 2-3 öğünü aşmayacak şekilde bir iki dakikada tüketebilecekleri kadar yem verilmesi yeterli olacaktır.

Benzer İçerikler  Akvaryumda Dinlenmiş Su Kullanımı

Öğünler arasında aksamalar süreklilik arz etmediği sürece yem verilemediği durumlarda balıklarınız açlıktan ölmeyecektir. Akvaryumda balık beslemek için en doğru beslenme zamanları ise sabah ve akşam olmak üzere iki öğündür.

Evde beslenen balıklar ne yer? Sorusunun yanıtını açıkladığımız ve balıklarınıza verebileceğiniz Balık Yemi Çeşitleri konusuna değindiğimiz makalemizi incelemek için tıklayınız.

Akvaryum Bakımı ve Temizliği

Akvaryumda balık beslemek konusunda önemli olan hususlardan biri de, akvaryumda faydalı bakteri popülasyonunun oluşturulmasıdır. Çünkü, faydalı bakteri popülasyonu akvaryumdaki azot döngüsünün temelini oluşturur. Oluşan faydalı bakteri popülasyonu temizlik konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Akvaryum Temizliği

Akvaryum Temizliği

Suda bulunan serbest radikallerden amonyak, faydalı bakteriler sayesinde öncelikli olarak daha az zararlı olan nitrit haline dönüştürülür. Sonrasında nitrit, yine yararlı bakteriler aracılığıyla balıklar için zarar daha az olan ve bitkilerinde azot ihtiyacını karşılayabileceği nitrat haline dönüştürülür. Akvaryum bakımı ise akvaryum suyunun kalitesini ve faydalı bakteri popülasyonunu korumak için son derece gereklidir.

Akvaryum kurulduktan sonra, su kalitesini yükseltmek ve amonyak, nitrit, nitrat, pH, genel sertlik ve tamponlama kapasitesinin güvenli seviyelerini korumak için düzenli aralıklarla akvaryum suyunun kısmen değişmesi gerekir. Burada uygun olan oran haftada bir sefer yukarıda da belirtildiği şekilde %30 ile %50 seviyelerini geçmeyen su değişimleridir.

Akvaryumda Balık Beslemek

Akvaryumda Balık Beslemek

Su değişimlerinden önce güvenlik açısından filtre, ısıtıcı ve aydınlatma gibi elektrikli cihazların fişinin çekili olduğundan emin olunuz. Suyu tahliye etmeden önce akvaryum camlarında oluşan yosunumsu kaygan ve görüntüyü bozan tabaka varsa bunların deterjan türevleriyle teması olmamış bir sünger ya da akvaryum cam temizliği aparatları ile temizliğinin yapılması mümkündür.

Bu işlemden sonra kirli su akvaryuma uygun oranda tahliye edilir. Tahliye edilen miktar kadar dinlendirilerek klordan arındırılmış su veya hazır su eklenerek su değişimi yapılır.

Akvaryumda Balık Beslemek

Akvaryumda Balık Beslemek

Akvaryum Temizliği konusunun daha kapsamlı olarak ele alındığı makalemize göz atmak isterseniz tıklayınız.

Akvaryumda balık beslemek isteyen herkesin bilmesi gereken en önemli kural “Akvaryumun sabır işi olduğudur.” Her şey bir anda olamaz. Sonuçta hobiye gönül vermek ve balık beslemek isteyen insanlar olarak eve kuracağımız akvaryumda bir nevi doğayı taklit ediyoruz.

Doğada yüzyıllar sonucu oluşan güzel habitatlar akvaryumumuz içerisinde de belirli bir sabrın sonunda oluşacaktır. Yapılacak olan araştırmalardan tutunda kuruluma ve balıkların ihtiyaçlarını öğrenmek, onları doğru beslemekle birlikte sağlıklı bir ortam sağlamak bile bir süreçtir.

  • Akvaryumda japon balığı beslemeyi düşünüyor ve en doğru bilgileri arıyorsanız Japon Balığı Beslemek konulu makalemizi incelemek için tıklayınız.
  • Ayrıca, Akvaryumda Sağlıklı Su Değerleri İçin Öneriler hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Akvaryumda Balık Bakımı Fotoğraf Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM

Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞