BitkiBalik.Com

Nano Akvaryum Hakkında Her Şey

Nano Akvaryum Hakkında Her Şey

Özellikle son yıllarda oldukça moda olan nano akvaryum modelleri, salonunuzda ilk göze çarpan doğal ve canlı dekorasyon ürünleri arasındadır. Nano balık tankı tasarımları her ne kadar küçük akvaryumlar olarak görülüyor olsa da özenli bir bakım ister. Ancak nano akvaryumlar, sınırlı alana sahip olanların su altı dünyasına adım atmaları için idealdir.

Mini akvaryum modelleri olan nano tanklarda genellikle tek başına yaşaması uygun görülen beta balıkları beslendiği için beta akvaryumu olarak da adlandırılır. Günümüzde küçük akvaryum modelleri ile oluşturulan tasarımlarda tatlı su balıklarından tutunda tuzlu su balıklarına kadar çok çeşitli balık türlerinin beslendiğine rastlanmaktadır.

Bu yazımızda bitkili modellerinin de günden güne beğeni kazanmasıyla ünlenen ve en küçük akvaryum modelleri olarak kabul gören nano akvaryumlar hakkında merak edilen bilgileri aktaracağız. Ayrıca mini akvaryum modelleri ile küçük akvaryum tasarımlarına ait örnekleri paylaşacak, gerekli ekipmanlar hakkında püf noktaları paylaşmaya çalışacağız.

Nano Akvaryum Nedir

Nano Akvaryum Nedir

Nano Akvaryum Nedir?

Nano akvaryum, minimal ölçülere ve genel olarak 10-30 litre aralığında su hacmine sahip olan küçük akvaryumlar olarak kabul edilen mini akvaryum modelleridir. Evcil hayvan hobisi olarak balık beslemek isteyenler için başlangıç aşamasında alınıyor olsa da özellikle dekoratif amaçlarla tercih edilir.

Nano tanklar bürolarda da çok sık tercih edilen bir akvaryum türüdür. Nano tanklarda beslenen popüler türler betalar, badis badis, endler, cüce kalem, lepistes ember tetra, parlayan guramidir. Akvaryum hobisinin zaman içerisinde gelişimi ile nano tanklarda sadece balık türleri değil, cüce karides türleri de beslenmektedir.

Nano tanklarda şık ve doğal bitki tasarımları oluşturmak isterseniz, taban ve bitki seçimi ile özel olarak ilgilenmek gerekir. Ayrıca nano tank kurulurken balıkların sağlığı kadar bitkilerin ihtiyaçları da unutulmamalı,  aydınlatma için en az 6500 k aydınlatma ürünü seçilmelidir.

Nano tank tabanı kurulumu için en uygun kum; siyah hagendir. Siyah renk balıkların yanı sıra dekor ürünlerinin ön plana çıkmasını sağlar. Bitkili tasarım kurulumu söz konusu olacaksa bitki akvaryumu tabanı için uygun ürünlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Mevcut tankınızı bitkili akvaryuma dönüştürmeyi düşündüğünüzde ise taban değişikliği yapmadan bitkilerin gelişimini desteklemek amacıyla sıvı ve misket gübre ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Bitkili kurulumu yapılan nano tanklarda cuba ya da pervula gibi yüksek destek gerektiren bitkiler yetiştirilecekse tüplü ya da mayalı sistemlerle co2 desteği mutlaka sağlanmalıdır.

Benzer İçerikler  En Güzel Evcil Balık İsimleri

Mini akvaryum içerisinde balık beslemek normal akvaryumlarda balık bakımı ile benzerlik göstermekte olduğundan; Akvaryumda Balık Beslemek konulu makalemizi inceleyerek püf noktalara dair bilgi edinmek isterseniz tıklayınız.

Nano Akvaryum Modelleri

Nano Akvaryum Modelleri

Nano Akvaryum Modelleri

Mini akvaryum modelleri, balığın türüne ya da bitkilerin özelliklerine, istenilen dekoratif özelliklere göre farklılık gösterir. Klasik bir beta tankı, küp biçiminde, 14×14 mini ölçülerde nano boyutlardadır.  Nano tank modellerinde en çok tercih edilenlerden biri kendinden ledli ve sump filtreleme özelliği olan hazır akvaryumlardır.

Nano tank içerisinde birden fazla balık yetiştirmek isteyenler dikdörtgen formlara sahip modelleri tercih edebilirler. Bu sayede balıklar için nispeten daha iyi bir yüzme alanı sağlanmış olur. Daha estetik bir tasarım isteyenler için bombeli modellerin oldukça revaçta olduğunu belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

Balık beslemek isteyenler, eğer ilk kez nano tank bakımı yapacaklarsa 14×14 ölçütlerinde başlangıç setlerini tercih edebilirler. Fakat öncelikle akvaryumu konumlandıracağınız alanın ölçülerini alarak tercih edeceğiniz modelin belirlediğiniz alana uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Bunun yanında ortalama olarak nano balık tankı ölçüleri arasında en çok tercih edilen klasik model ölçüleri aşağı yukarı şu şekildedir:

  • 25x25x28
  • 31x31x24
  • 47x25x28
Küçük Balık Tankı Modelleri

Küçük Balık Tankı Modelleri

Nano Akvaryum Filtre Önerileri

Nano akvaryumlar, filtreleme açısından diğer akvaryumlara göre daha az gereksinim duyarlar. Ancak, yine de filtreleme sistemine ihtiyaç duyarlar. Nano akvaryumlar için en iyi filtrelerden biri, yüksek performanslı iç filtrelerdir. İç filtreler nano akvaryumlarda suyun kalitesini iyileştirmek için ihtiyaç duyulan biyolojik ve mekanik filtrasyonu sağlarlar. İç filtrelerde şelale filtreler nano akvaryumlarda en popüler filtre sistemleridir. Ayrıca, nano akvaryumlarınızı temizlemek için bir sumplu filtre de kullanabilirsiniz.

Sumplu Nano Akvaryum

Sumplu nano akvaryumlar, geleneksel filtreleme yöntemlerinden daha farklı bir yöntemle filtreleme yaparak, suyun kalitesini daha da iyi hale getirirler. Sumplu filtreler, ana tankın altındaki bir bölme içerisinde bulunurlar ve suyun doğrudan ana tanka girmesi yerine, önce sumpla temas eder. Bu sayede, suyun kalitesi daha iyi bir şekilde kontrol edilir ve nano akvaryumunuzdaki su daha temiz ve sağlıklı hale gelir. Sumplu nano akvaryumlar, nano bitkili akvaryumlar gibi oldukça estetiktir ve su altı dünyasına olan ilginizi artırmaya yardımcı olur.

Benzer İçerikler  En İyi Akvaryum İç Filtre Önerileri

Nano Akvaryum Fiyatları

Nano akvaryum fiyatı, akvaryumun iç dizaynına, kullanılan malzemeye, camın kalitesi ile firmaya göre değişiklikler gösterir. Tam donanımlı, her şeyi içinde olan bir akvaryum fiyatı 2 bin Lira’ ya kadar çıkabilmektedir.

Fiyatlar başlangıç setleri için 150-200 lira arasında değişmektedir. Bunun dışında ortalama fiyatlar şu şekildedir:

  • Kendinden ledli, 20×20 boş akvaryum ortalama 500-800 Lira aralığında,
  • Arka sump ve filtreleme sistemli, kendinden ledli akvaryumlar litre ve ölçülerine göre 750-2000 Lira arasında değişmektedir.
  • 30 litre, ledli ve köşe filtreli, siyah dekoratif folyolu, termometreli setler 2500 Lira’ dan başlamakta ve 40 litrelerde tam donanımlı nano setlerinin fiyatı 5000 lirayı geçebilmektedir.
Nano Akvaryum Led Aydınlatma

Nano Akvaryum Led Aydınlatma

Nano Akvaryum Aydınlatma Ürünleri Nelerdir?

Nano akvaryum aydınlatması genellikle led aydınlatma sistemleri ile sağlanmaktadır. Son zamanlarda ledlerin buhar ve nemden etkilenmelerine karşı silikonla korunduğu modeller öne çıkmaktadır. Nano led aydınlatma armatürlerinin bitkili akvaryum ya da deniz akvaryumuna uygun modelleri de bulunmaktadır. Aydınlatma ekipmanı tercihinizi kuracağınız tank içerisinde besleyeceğiniz canlı ve bitki türlerinin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapmanızı öneriyoruz.

Nano led aydınlatma ürünlerinde kırmızı, mavi, yeşil ya da günışığı seçenekleri ile chipler kullanma olanağı bulunmaktadır. Nano led modelleri klasik olarak 11 cm. İçin 6; 21 cm. İçin ise 12 watt elektrik tüketir. Nano led aydınlatma ürünleri, profesyonel bakım isteyenler ve bitkili tanklar için oldukça gelişmiş modeller sunmaktadır.

Nano Akvaryum Balıkları

Nano Akvaryum Balıkları

Nano Akvaryum Balıkları Hangileridir?

Nano akvaryumda hangi balıklar beslenir? Denildiğinde ilk akla gelen tür şüphesiz betalardır. Ancak nano tanklarda beslenmeye uygun değişik canlı türleri de bulunmaktadır. Aslında küçük akvaryum balıkları boyutlarıyla orantılı şekilde küçük akvaryumlar için oldukça uygun balık türleridir. Farklı renkleri ve nano tankına uygun karakterleri ile  nano akvaryumda beslenebilecek balıklar:

  • Beta balığı türleri, badis badis, guramiler, neon ve kardinal neon tetra balıkları,
  • Akvaryumda birden daha fazla 3-4 balık bakmak isteyenler için cüce kalem balıkları,
  • Lepistes, moli, plati ve kılıçkuyruk balığı gibi canlı doğuran balık tüleri,
  • Birden fazla bakılabilecekse, özellikle rengi ile ilgi çeken ember tetra,
  • 25 litrelik bir nano tankı için 5 adete kadar bakılabilecek galaksi rasbora,
  • Omurgasız canlılardan kiraz karides gibi cüce karides türleri ve meksika cüce kerevitleridir.
  • Omurgasızlara ek olarak akvaryumdaki alglerle mücadele konusunda destekleyici olması için küçük bir elma salyangozu da eklenebilir. Ancak ince yapraklı bitkilere sahipseniz elma salyangozu bitkilerinizi afiyetle tüketebileceğinden akvaryuma ekleme fikrini bir kez daha düşünmelisiniz.
Nano Bitkili Akvaryum Tasarımı

Nano Bitkili Akvaryum Tasarımı

 

Benzer İçerikler  En Sessiz Hava Motoru Markaları

Nano Akvaryum Bitkileri

Nano tanklar, bitkili ya da bitkisiz olarak kurulabilse de çoğunlukla nano bitkili akvaryum tasarımları tercih edilmektedir. Cuba ve monte carlo bitkileri özellikle taban bitkisi olarak tercih edilmektedir. Köksüz bitkiler içinde tilki kuyruğu da başlangıç seviyesi için iyi bir tercihtir. Bunun dışında başlangıç düzeyinde olan ve akvaryumda bakımı kolay olan nano tanklar için uygun bitkiler:

Nano bitkili akvaryum tasarımı oluştururken akvaryum bitkileri dışında, Java Moss, Christmas Moss türleri ile düzenli budama yaparak moss ağacı gibi güzel bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Moss türleri akvaryum bitkilerine kıyasla daha dayanıklı olduğundan mini akvaryumlarda rahatlıkla yetiştirilebilirler.

Nano Cuba Tankı

Nano Cuba Tankı

  • Akvaryumda Su Mercimeği bakımı konusunda detaylı bilgilere yer verdiğimiz makalemizi incelemek isterseniz tıklayınız.
  • Anubias Bitkisi Bakım Rehberi konulu makalemizi okuyarak anubias bitkisi bakımının püf noktalarını öğrenmek için tıklayınız.
  • Ayrıca akvaryumda bitki bakımının temelini oluşturan ve nitratla mücadele konusunda doğal destek sağlayan Elodea Bitkisi bakımı hakkında kapsamlı bilgilerle derlediğimiz makalemiz için tıklayınız.

Bitkili bir nano tank kurmayı düşünüyor ve taban kurulumu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız; bitki akvaryumu taban kurulumu konusunda kapsamlı bilgilere yer verdiğimiz makalemizi incelemek için tıklayınız.

Sonuç olarak, su altı dünyası keşfi için nano akvaryumlar, sınırlı alanınız olsa bile size büyük bir dünya sunar. Unutulmaması gereken şey, uygun filtreleme sistemleri kullanarak suyun kalitesini korumak ve birbiriyle uyumlu canlıları bir arada tutmak olmalıdır. Siz de nano akvaryum tasarımı yapmayı düşünüyorsanız; fikir edinmek ve birbirinden farklı tasarımlara göz atmak isterseniz galerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

En Güzel Nano Akvaryum Modelleri Galerisi




ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.


Bitkibalik.com Tüm Hakları Saklıdır. 2018-∞